A de Wit Aannemersbedrijf Geven Acfis Business Centrum Autobedrijf Stienen Someren BV Bouw- en Timmerbedrijf Cortooms-Verberne Dakbedekkingsbedrijf Joan Meeuws ETB Willem Bos F. Leenen Someren Beheer bv Fysiotherapie Campanula Garage Linden Harrie Welten (Jumbo) Hotel Centraal Isi & Peggy's Knipperij Isobouw Systems BV Jan van de Vijver Larco Foods B.V. Leenen Steengoed b.v. M.J.E. Driessen Advies en Beheer MIDAS Winkels Notaris Kessels Notaris van Kaam P. van der Zanden Partycentrum De Platte Vonder Rene Berkvens Bloemenarrangementen Verbugt IT Wijnen Bouw en Service
De werkgroep Heemkamer is op zoek naar een persoon die bereid is de inventarisatie van de Heemkamer-collectie uit te voeren.
Dit betekent dat alle voorwerpen digitaal in beeld gebracht dienen te worden en geplaatst in het online registratiesysteem.
Ondersteuning wordt geleverd door leden van de werkgroep.
De benodigde tijd hiervoor kan naar eigen behoefte, beschikbare tijd of tempo worden ingezet.
Na de uitgevoerde inventarisatie stopt in principe dit project.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met secretariaat van onze vereniging hkkdevonder@xs4all.nl
Vacature: Huismeester
Onze huismeester kan door ziekte zijn taak niet meer uitvoeren. Daardoor deze vacature.
De huismeester zorgt voor de goede gang van zaken in het heemhuis, Molenstraat 10 te Someren.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met secretariaat van onze vereniging hkkdevonder@xs4all.nl
Afgelopen vrijdag is ons vroegere bestuurslid Martien Aarts overleden. Martien was van 2011 tot 2017 lid van het bestuur van onze vereniging en heeft in die jaren een flinke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het beleid. Wij wensen Beppie en de kinderen heel veel sterkte toe bij het verwerken van dit verlies.
Namens het bestuur, Jan van de Rijdt (voorzitter). klik >> rouwkaart
Eerstkomende activiteit van De Vonder
Kamp Vught Datum: 17-05-2018 Aanvang: 20:00 uur Door: Locatie: Zaal Hotel Centraal Adres: Wilhelminaplein 3, Someren
Lezing Kamp Vught Datum: Donderdag 17 mei 2018 Plaats: Zaal Hotel Centraak, Wilhelminaplein 3, Someren Aanvang: 20.00 uur Toegang: € 3 per persoon, voor leden van De Vonder gratis Konzentrationslager Herzogenbusch In deze lezing zal een historisch overzicht gegeven worden over het ontstaan van Kamp Vught. Ook belangrijke gebeurtenissen in het kamp zullen aan de orde komen, zoals bewoners, leiding en organisatie, de drama’s die plaatsgevonden hebben in het kamp, wie er opgesloten werden en niet vergeten de naoorlogse periode van het kamp. In 1942 werd begonnen met de bouw van Konzentrationslager Herzogenbusch, zoals Kamp Vught officieel heette. Kamp Vught was geen vernietigingskamp zoals Auschwitz. Zeker 750 mensen zijn in het Kamp Vught overleden. De belangrijkste functie van de concentratiekampen was de systematische onderdrukking en opsluiting van alle bevolkingsgroepen die als tegenstander van het regime werden aangewezen. Kamp Vught was het enige SS-concentratiekamp in Nederland. Het kamp in Westerbork was een doorgangskamp voor joden. Kamp Vught was hetzelfde georganiseerd als de kampen in nazi-Duitsland. Maar de gevangenen in Vught werden minder hard behandeld dan in andere kampen. De nazi’s wilden de Nederlandse bevolking niet teveel tegen zich opzetten. Wie deze lezing zal geven is op dit moment nog niet bekend. De werkgroep heeft aan Kamp Vught gevraagd of er speciaal aandacht gegeven kan worden aan het Philips-Kommando. Het Philips-Kommando in Kamp Vught In de latere oorlogsjaren werd het ondersteunen van de Duitse oorlogsindustrie steeds belangrijker. Kamp Vught beschikte onder meer over een vliegtuigsloperij en werkplaatsen van Philips. De vliegtuigwrakken werden per trein aangevoerd, over een spoorlijn die doorliep tot in het kamp. De fundering van deze spoorlijn is nog zichtbaar in de gracht, rechts van de gereconstrueerde barak. Op verzoek van de Duitsers heeft Philips, na lang aarzelen, binnen het prikkeldraad van het kamp een werkplaats ingericht. Het zogenaamde Philips-Kommando. Vooraf had Frits Philips een grote mate van eigen zeggenschap bedongen, die lange tijd door de SS werd gerespecteerd. Het lukte de Philips-leiding de situatie van de gevangenen die er werkten aanzienlijk te verbeteren, maar uiteindelijk kon het transport van de joden onder hen niet worden voorkomen. Achter het prikkeldraad van Kamp Vught hebben van februari 1943 tot september 1944 hebben zo'n 3.100 mannelijke en vrouwelijke gevangenen - waaronder 600 joden - deel uitgemaakt van het Philips-Kommando. Naast scheerapparaten en knijpkatten produceerden zij daar ook meer 'kriegswichtige' producten zoals radiobuizen Het Philips-Kommando bood zo bescherming aan gevangenen en zorgde er voor dat de 600 joodse werkers lange tijd vrijgesteld werden voor transport naar Duitsland. Achteraf gezien is dat voor veel van deze gevangenen een gelukkige beslissing geweest.
Heemkundekring De Vonder Asten-Someren, Molenstraat 10, 5711 EW Someren, tel. 0493-472423
Heemhuis open op dinsdag van 9.00 uur tot 12.00 uur en donderdag van 19.00 uur tot 21.00 uur