Projecten » Wehrmachthuisje

Wehrmachthuisje Someren-Heide

Foto van het wehrmachthuisje van Someren-Heide

Huisje bij het zoeklicht

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hoorden Somerenaren regelmatig het ronkende geluid van geallieerde bommenwerpers. Die waren op weg naar Nazi-Duitsland om daar hun bommen te droppen en zo Duitsland te verzwakken en ons te bevrijden. De Duitsers probeerden met grote zoeklichten de geallieerde vliegtuigen in hun stralenbundel te vangen. Hadden ze er een in, dan kwam een nachtjager van vliegveld Venlo om de bommenwerper uit de lucht te schieten. Die zoeklichten stonden niet zo maar ergens, maar waren een systematisch onderdeel van de zogenaamde Kammhuberlinie. Voor huisvesting van de soldaten die de zoeklichten bedienden, waren huisjes gebouwd, de Wehrmachthuisjes. Er zijn na de oorlog al veel wehrmachthuisjes afgebroken. In Someren-Heide is nog het restant van een wehrmachthuisje overgebleven. Een aantal leden van heemkundekring de Vonder zet zich in om het wehrmachthuisje te restaureren. Een belangrijke reden is dat zij vinden dat historische gebouwen van de ondergang gered moeten worden. Ook kan het huisje bijdragen aan het doorvertellen van oorlogsverhalen aan onze jeugd en andere geïnteresseerden. Om bij het doorvertellen van oorlogsverhalen de belevingswaarde te verhogen willen zij proberen om bij het huisje een zoeklicht te plaatsen zoals die tijdens de oorlog door de Duitsers gebruikt werden.

Heeft u interesse om als vrijwilliger of sponsor aan dit project mee te helpen, of wilt u meer informatie over dit project, bel of mail ons dan.

Bezoek ook onze webpagina wehrmachthuisje.heemkundekringdevonder.nl

Heemkundekring De Vonder Asten-Someren, Molenstraat 10, 5711 EW Someren, tel. 0493-472423
Heemhuis open op dinsdag van 9.00 uur tot 12.00 uur en donderdag van 19.00 uur tot 21.00 uur