Heemkundekring De Vonder Asten-Someren

vonder anbi
Werkgroep

Foto

De leden van de werkgroep Foto zijn bezig met het digitaliseren van oud foto-materiaal en het beschrijven van wat en/of wie erop staan. Dit gebeurt meestal door middel van “beeldherkennings-bijeenkomsten” in zowel Asten als Someren.
In gevolge regionale afspraken met het SRE is het archief van de gemeenten Someren en Asten samen met vele andere gemeentes overgebracht naar geconditioneerde ruimtes bij het Regionaal Historisch Centrum in Eindhoven. De gemeente Someren heeft een grote collectie foto's opgebouwd in de loop der jaren. Een aantal jaren geleden is de toenmalige werkgroep Beeldarchief van de Heemkundekring De Vonder Asten-Someren gevraagd om de foto's van de Gemeente Someren te digitaliseren met het doel deze foto's via het internet toegankelijk te maken. Met medewerking van gemeente Someren en het RHCe is een plan van aanpak gemaakt en op basis daarvan is er een werkgroep van de Heemkundekring "De Vonder" aan de slag gegaan om duizenden foto's te voorzien van unieke nummers, te scannen, te beschrijven, te verpakken in zuurvrij materiaal en tenslotte in archiefdozen op te slaan bij het RHCe. Wekelijks zijn een aantal mensen bij elkaar gekomen om de foto's te bekijken en van noodzakelijke gegevens te voorzien, zoals namen van mensen, straten, gebouwen, gebeurtenissen en jaartallen. Eind 2016 zijn de resultaten van dit project gepresenteerd via een tentoonstelling in het gemeentehuis van Someren en zijn de foto's te zien op de website van het RHCe, en Archieven.nl. Op de eigen website van De Vonder is een link geplaatst naar deze informatie.
In september 2017 is de fotowerkgroep gestart met het digitaliseren en ontsluiten van de fotocollectie van de gemeente Asten. Eind 2017 waren al ruim 1000 foto's gescand en zijn we bezig met het herkennen en beschrijven van deze foto's. Deze foto's zullen op korte termijn ook via de website op te zoeken zijn.
In de tussentijd worden ook al de voorbereidende werkzaamheden gedaan om nog andere mooie historische fotocollecties te digitaliseren. Zoals bv de eigen collectie van de Heemkundekring, de fotocollectie van Remery, en een onlangs een verkregen collectie van de bekende fotograaf Peter van Schalen.
Heemkundekring De Vonder Asten-Someren Molenstraat 10 5711 EW  Someren tel. 0493-472423
ADM
werk in uitvoering
XS SM MD LG XL