logo

De Vonder Homepagina


Emmastraat 51 en 53

Dit pand betreft de in 1878 gestichte bierbrouwerij van de familie Eijsbouts die zelf op de Hemel 2 wonen. Het pand is nooit bewoond geweest en in 1911 is het uitgebreid met een extra productiehal. Op het biernet lezen we het volgende over de bierbrouwerij:

Theodorus Eijsbouts begint rond 1880 met het brouwen van bier., toen nog onder de naam 'Bierbrouwerij de Hoop'. Later kreeg de brouwerij de naam 'Astein Eijsbout's Bierbrouwerij en Mineraalwaterfabriek Asten'. Weer later 'Brouwerij Astein'. Het afzetgebied van de brouwerij is globaal gelegen tussen Den Bosch en Weert, hoofdzakelijk in Noord-Brabant. Het bier werd nog weggebracht met een handkar en vervolgens werd het met een bodedienst verder vervoerd.
De tweede brouwer Eijsbouts, Jan Eijsbouts, speelde een vooraanstaande rol in het dorp en was onder andere loco-burgemeester van Asten. Hij werd later opgevolgd door diens zoon Theo Eijsbouts, die onder andere net voor het begin van de Tweede Wereldoorlog de eerste vrachtauto kocht voor het bedrijf. Het bedrijf produceerde destijds behalve bier ook limonade.
Na de Tweede Wereldoorlog ontstond het idee om flink te investeren in het bedrijf in Asten. Een plan dat al voor 1945 was geboren. Het plan was om 1.700 hectoliter bier en 1.700 hectoliter limonade te gaan produceren. Hiervoor moest er dan wel een nieuwe brouwinstallatie komen. Er was zelfs al een schema gemaakt van de bier- en limonadeproductie van acht weken. Het plan vond echter geen doorgang omdat de investeringen veel te hoog waren. Bovendien kon je in die tijd goedkoper bier bij andere brouwers kopen dan zelf produceren. Dat betekende rond 1950 het einde van de brouwerij. Hierna werd het bier nog ingekocht bij Brand, Vriendenkring en Dommelsch en hier in tankwagens afgeleverd om het alleen maar af te vullen. Uiteindelijk werd de brouwerij overgenomen door Dommelsch.
Daarna werd er alleen nog maar limonade geproduceerd en uiteindelijk ook nog zachte zeep en Aspray. Tegen het einde van de zestiger jaren werd het bedrijf definitief gesloten.

Hieronder een aantal etiketten en viltjes die betrekking hadden op het Astein bier van Eijsbouts:

01 02 03 04 05 06

Hieronder een foto in de brouwerij met een houten fust met Astein bier:

Hieronder een foto met het oude huis van de familie Eijsbouts met daaronder een foto van het uit 1930 daterende nieuwe huis van de familie Eijsbouts op de Hemel met op beide foto's de daarachter gelegen brouwerij aan de Emmastraat:

07

08

Hieronder nog een foto van de brouwerij:

Hieronder met streetview de situatie van 2014:

09

Tegenwoordig is er een cultureel centrum gevestigd met de toepasselijke naam 'In de Brouwerij'.


De meest gebruikte referenties staan in de introductie vermeld

Laatst bijgewerkt op 30 juni 2020, 11:09:46

Heemhuis, Molenstraat 10, 5711 EW, Someren
Open voor bezoekers op dinsdagochtend van 9 tot 12 uur en op donderdagavond van 19 tot 21 uur (0493) 472 423 hkkdevonder@xs4all.nl


Archeologiehuis, Molenstraat 14, 5711 EW Someren
Open na afspraak, bel hiervoor Jacques van Ooijen op 06-36 14 12 02 of mail gewoonjacques@gmail.com


Deze website maakt geen gebruik van cookies

ADM

XSSMMDLGXL

Printen