Heusdensch Hoekje
Opmerkelijk is dat dit deel van de Voorste Heusden in de huizenquohiers van 1736-1803 te boek staat als het Heusden Hoekje. Tegenwoordig ligt het Hoekje als een zijstraat van de Antoniusstraat (zie kaart rechts) in een heel ander deel van Heusden, maar dat is duidelijk een ander Hoekje dan het Heusdensch Hoekje dat ten noordoosten van de Voorste Heusden lag (zie kaart links).
![]() |
![]() |
Als we de topografische kaarten van het deel van het noordelijke deel van de Voorste Heusden nabij het kasteel van 1850 en 1895 met elkaar vergelijken, dan constateren we dat er in die tijd twee nieuwe huizen zijn gebouwd, waarvan een pachthoeve van de heren van Asten.
Hieronder wordt de kadasterkaart uit de periode 1811-1832 vergeleken met de topografische kaarten van 1870 en 1930 en met de googlemapskaart van 2015.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tot 1930, en we kunnen ook stellen tot 1960, zijn de veranderingen in wegenpatroon en bebouwing vrij gering. Er is wel sprake van een toename in de laatste jaren, maar de situatie in 2015 toont dat Heusden inmiddels tot een volledig dorp is uitgegroeid.
Wie er rond 1740 woonden in dit deel van het Heusden Hoekje is weergegeven bij de lijst van vergoedingen voor misoogsten, die een compleet overzicht geeft van de bewoners:
Asten Rechterlijk Archief 118 folio 170; 29-12-1739:
Specifique lijste ofte memorie geformeert door schepenen en secretaris van Asten volgens het opgeven van de ingesetenen van Asten van soodanige als de ingesetenen van Asten geleeden hebben vant verhagelen van koorn op de 13e july en afwayen van de boekweyt op den 15e augustus 1737 wanneer het koorn en boekweyt rijp was. Alsmede van de menigvuldige swaare regen die gevallen is in de voorschrevene jaare 1737, 1738 en 1739 waardoor de weylanden geheel onder water gestaan hebben en het gras en hoy daardoor veel bedorven en verdronken is geworden door hetwelke veel runtvee en schapen bedorven en gestorven sijn, alsoo deselve op leege en natte weyen haar voedsel hebben moeten haalen, welk verdronken gras en hoy dat bedorven was in de wintertijden hebben moeten eeten. Mitsgaaders vant bevriezen van de boekweyt in desen jaaren 1739, tusschen de 15e en 16e juny allent welke schaade de navolgende ingeseetenen hebben opgegeven en getaxeert onder presentie vant selve ten allen tijde, des gerequireert werdende, met solemneele eede sullen bevestigen soo en gelijk bij of agter ider sijn naam is uytgetrocken en hierna is volgende te Heusdensch Hoekje op de Voorste Heusden:
Naam | Huis | Omschrijving | Vergoeding |
---|---|---|---|
weduwe Jan Kerkels | 2 | ƒ 170,- | |
Goort Frans van Bussel | 3 | ƒ 70,- | |
Joost van Bussel | 4 | ƒ 20,- | |
Peter Martens | ƒ 20,- | ||
Francis W Loomans | ƒ 28,- | ||
Steven Anthonis | 6 | ƒ 20,- |
Aldus dese lijste gemaakt en geformeert in voege als vooren volgens het opgeven der ingesetenen onder presentie van eede dat deselve de ongelucken en schaaden gehadt hebben, soo en gelijk agter ider sijnen naam staat aangeteekent en tot een som is getaxeert na ider sijn beste kennis. Wijders verklaaren wij ondergeteekende schepenen van Asten, op den eed ten aanvank van onser bediening gedaan dat de ingesetenen alhier wegens het verhagelen van koorn, afwayen en bevriesen van de boekweyt, sterven van een menigte beesten en schapen, verdrinken van hoy, gras, koorn en andere vrugten als int hooft deeser lijst, seer veelen groote schaade geleeden hebben en vooral in dese jaare, alsoo den ingesetenen alhier den grooten reegen die er is gevallen als anders op sijn best maar eene halve oogst gehadt hebben waardoor deselve buyten staat geraakt sijn om haar verschulde 's lants- en dorpslasten te konnen opbrengen en betaalen waardoor de ingesetenen dagelijks veele schaade en executiecosten moeten ondergaan. In teeken der waarheyt hebben wij deese ten prothocolle onderteekent binnen Asten, desen 28 december 1739.
De weduwe Jan Kerkels bewoont de oude uit de 17e eeuw daterende pachtboerderij, met de naam de Voorste Heusden, van de heren van Asten. In 1765 wordt deze boerderij gekocht door Pieter van Loon en wordt tot 1810 aan verschillende inwoners van Heusden verpacht. Vanaf 1810 bewoont Pieter van Loon zelf de boerderij en diens zoon Antonius van Loon en kleindochter Helena van Loon hebben er tot 1912 gewoond. Daarna is de familie Berkers er in gaan wonen en rond 1960 is de boerderij afgebroken en vervangen door nieuwbouw.
Een ten noorden naastgelegen ongeveer even oude boerderij is in bezit van de familie Eekelkamp en wordt bewoond door Goort Frans van Bussel. Rond 1750 is de boerderij afgebroken.
Daar weer noord van ligt de boerderij uit het einde van de 17e eeuw die sinds 1722 in bezit is van Joost Anthonis van Bussel. Zijn zoon Peter van Bussel erft de boerderij en diens dochter Maria trouwt met Peter Jelisse en tot 1822 is de boerderij in bezit geweest van nazaten. Na die tijd zijn er verschillende eigenaren en bewoners geweest en rond 1932 is er nieuwbouw gepleegd.
Het is onduidelijk of Peter Martens en Frans Willem Loomans op de Voorste Heusden gewoond hebben of er alleen land hebben bezeten. Hun kinderen Dirk Peter Martens en Jan Frans Loomans komen wel als bewoners voor.
Dit nabij het huidige Vorstermansplein gelegen huis uit het begin van de 18e eeuw wordt bewoond door Steven Anthonis. In 1767 verkoopt hij het huis aan Willem Daendel Coolen en zijn zoon Jan, kleinzoon Willem Coolen en kleindochter Antonia Koolen hebben er tot 1930 in gewoond. Antonia Koolen trouwt met Leonardus van Tilburg en hun dochter Paulina van Tilburg trouwt met Wilhelmus Aarts. Rond die tijd in 1930 zijn er nieuwe huizen gebouwd.
Voormalig huis E65
Everard Corneliszoon van Doerne (zie Kasteelruïne) verpacht een boerderij op de Voorste Heusden:
Asten Rechterlijk Archief 108 folio 62 verso; 12-07-1686:
Everard de Doirne en Anna Constantia de Boecop, Heer en Vrouwe van Asten, verklaren geapprobeert ende gelaudeert te hebben het contract dat Henrick Canters, op 29-05-1686, te Aldenbroeck, heeft aangegaan met Dibbolt Fiets en zijn vrouw Eva van Ommeren, over de verkoop van een hoeve aan de Voorste Heusden 100 lopense. In huur en gebruik bij Peter Jansen.Asten Rechterlijk Archief 114 folio 239; 09-11-1717:
Anna Wilhelmina Baronne de Doerne, Vrouwe van Asten, verpacht aan Jan Peeters een hoeve zijnde huis, hof en aangelag, groes en land op de Voorste Heusden. Zoals hij nu al in gebruik heeft. Huurtermijn 4 jaar. Huursom ƒ 50,- jaarlijks, en 75 vat rogge jaarlijks Dorps- en landslasten, rekening pachter, evenals de vijandelijke contributie. Onderhoud rekening pachter.Asten Rechterlijk Archief 92 folio 116; 09-11-1717:
Jan Peeters, te Heusden, is schuldig aan Anna Wilhelmina Baronnesse de Doerne, Vrijvrouwe van Asten ƒ 440,- à 5% van achterstallige huur van de hoeve de Voorste Heusden aan de Vrouwe behorend. Borg een huis, hof en aangelag, groes en land aan de Voorste Heusden 30 lopense.
Na het overlijden van dochter Anna Wilhelmina van Doerne laat haar man, Gerardus Assumerus Ludovicus Baron van Horion (zie Kasteelruïne) de boerderij op de Voorste Heusden taxeren:
Asten Rechterlijk Archief 162; 17-05-1721:
Taxatie ten behoeve van Gerardus Assumerus Ludovicus Baron van Horion Heer van Clouster, Asten, Rouwenberg, Goor, Belgre, Kamer en Raadsheer van de Ceurvorst van Ceulen en Prins van Luyck als possesseur van de goederen van zijn vrouw en zoon welke zijn overleden op 23-01-1721. Een huis, schuur, schop, hof, land, groes op de Voorste Heusden ƒ 1250,-.
In een akte van 1734 wordt de hoeve nog genoemd:
Archief Heerlijkheid Asten toegangsnummer 274 akte 48; 15-12-1734:
Zie verder op E800, een huijsinge, schuur en schop, hoff, teul, hooij en weijlant, met alle de groesvelden aen de anderen, gestaen en gelegen op den Voorste Heusden.
Het kasteel en de hoeve komen in 1735 handen van zakenman Pieter Valkenier (zie Kasteelruïne). Met de aankoop kwam een einde aan het bezit van de heerlijkheid door de oude adel en werd de heerlijkheid een beleggingsobject. Aangezien het kasteel sinds 1720 nauwelijks meer bewoond werd, verkeerde het in slechte staat en moest worden gerepareerd. Aan dit feit danken we een gedetailleerd rapport omtrent de staat van de hoeve:
Asten Rechterlijk Archief 117 folio 90 verso; 09-02-1735:
Wij, Pieter de Cort, drossard, Michiel van de Cruys en Peeter van de Vorst,schepenen, mitsgaders Florens Pieter von Cotzhausen, secretaris, hebben op verzoek van Antony La Forme, substituut secretaris van Deurne, als rentmeester van Pieter Valckenier, raad- en schepen der stad Amsterdam, Heer van Asten, samen met Hendrick Denen, Meester molemaeker en timmerman gevisiteerd den Windtmoolen en het Casteel van Asten als anders, zo als volgt en hebben bij oculaire inspectie bevonden.
De hoeve de Voorste Heusden bewoner de weduwe van Jan Gerit Faasen. In het huis, de schouw omtrent twee voet te hoogen. Een nieuw raam, naast de deur aan de straat, met ijzeren tralies. In de kamer, naast de staat, een nieuw glaasje. Het schiet vant dack mette opscheuten te vernieuwen en te reyten. Een glasraam op het dak en aan de voorste stal twee glaaskens te vervangen. Aan de voorzijde van de stal de muren te repareren en met leem aan te vullen. Aan de schaapskooi de playen te vernieuwen en de wanden te repareren. Van de schop het dak te repareren alsmede het dak van de huysinge, schuyr, stallinge en schaapskoy. De balk in het achterste gebont is op twee plaatsen gebroken.Asten Rechterlijk Archief 117 folio 90 verso 18-04-1735:
De Hoeve den Voorste Heusden, bewoont werdende bij de weduwe van Jan Gerrit Vaassen.
Eerste Capittel vant Timmerwerck.
Een nieuwe Kruijs Raam of Caseijn naast de deure aan de straat met vier ijsere Spillen daarin, de spillen dik drie qurtiers duijms, ider hoog en breet als d' oude, t' Hout dik vier en ses duijm. Item daarin te maken twee nieuwe Vensters, met Klampen te voorsien. Het Schilt vant dak mette opscheuten te Regten en te vernieuwen en vast te maken, en een of twee nieuwe gespannen daarin te setten na den eijsch vant werk. Aan de Schaapskoij de Plaijen te vernieuwen daar nodig is ter lengte van een hondert en vijftig voeten. Een nieuwe balk int agterste gebont soo lang als den oude, dik tien en elf duijm, en daarin te werken met sijn Krombeels, soo en gelijk het werk vereijscht of hem aangewesen sal werden. In de Koeijstal twee nieuwe voeten aan twee stijlen te maken, vier a vijf voeten hoog. Alle de gebonten op te winnen en Regt te setten.
Alle de Kaphouten en Afhangen, die afgesonken sijn, wederom op te setten en in malkanderen te brengen. De Swengel boven het vuur te repareeren en in goede ordere te maken. Den aanneemer sal moeten leveren en laten verwerken twaalf vijmen dakstroij en banden en nagels daertoe nodig te leveren tot sijnen Costen, dog de Latten en Roeijen sullen aan hem gelevert worden.
Pieter Valkenier is te Amsterdam op 01-04-1738 overleden en bij de verpondingen van 1737 wordt al vooruitgelopen op de nieuwe eigenaresse zijn weduwe Bregje van Ghesel (zie Kasteelruïne):
Verpondingen 1737 XIV-61 folio 160 verso:
Nu de hoog edele vrouwe Bregje van Ghesel, douariere van wijlen den hoog edele geboore en gestrenge heer Pieter Valckenier, heere deser heerlijkheijt Asten en Ommel. De hoeve genaamt den Voorste Heusden, worden bewoont bij Anneke Kerkers. Huijs, hoff en aangelagh 30 lopense.Asten Rechterlijk Archief 162a; 08-05-1738:
Taxatie van de onroerende goederen van Pieter Valckenier overleden, op 01-04-1738 te Amsterdam. De helft van De hoge heerlijkheid van Asten, met de hoge, middelbare en lage jurisdictie. De gerechtigdheid van de jacht, houtschat, lenen, gruit, het cijnsboek alsmede het adelijk huis van Asten, met de neerhuizen, schuur en poort met den Engels hoff en boomgaard 10 lopense, ƒ 5000,-.
Een huis, schuur, schop, hof en landerijen op de Voorste Heusden 60 lopense, ƒ 400,-.
Na de dood van Bregje van Ghesel op 27-11-1753 (zie Kasteelruïne) worden condities en voorwaarden opgesteld om de hoeve op de Voorste Heusden te verkopen:
Asten Rechterlijk Archief 107b folio 175; 05-05-1754:
Condities en voorwaarden waarop de heerlijkheid Asten wordt verkocht. Onder andere hieruit. De goederen worden betaald in ongestempeld zilvergeld in niet kleiner specie dan sestalven ofte goude rijers te betalen. De betaling zal worden gedaan binnen zes weken na de verkoop, voor schepenen 's Hertogenbosch of voor de Raad en Leenhof van Brabant, te 's Gravenhage keuze van de verkoper. De hoeve de Voorste Heusden 72 lopense is verpacht aan Jan Aart Tielen met voorlijff en rogge jaarlijks ƒ 63-10-00. Bede ƒ 5-07-04. Verponding ƒ 19-17-00.
Ook in het huizenquohier over de periode 1736-1751 is de heer of de vrouwe van Asten eigenaar en dat het wordt bewoond door Jan Faes Kerckers, diens weduwe en later door Jan Aart Tielen:
Jaar | Eigenaar nummer 2 Heusden | Bewoners nummer 2 Heusden |
---|---|---|
1736 | de heer van Asten | Jan Kerckers |
1741 | de hoog edele vrouwe van Asten | weduwe Jan Kerkers |
1746 | de hoog edele vrouwe van Asten | weduwe Jan Kerkers |
1751 | hoog edele vrouwe van Asten | Jan Aart Tielen |
Jan Faes Kerckers is geboren te Asten op 31-10-1698 als zoon van Gerrit Faes Kerckers en Johanna Jansen Dircks. Hij is op 25-04-1723 te Asten getrouwd met Anna Huybers, geboren op 14-06-1705 te Asten als dochter van Henricus Huybers en Anna Jansens:
Het gezin van Jan Kerckers en Anna Huybers:
# | Voornaam | Geboorte | Huwelijk | Overlijden | Referentie |
---|---|---|---|---|---|
1 | Maria | Asten 10-03-1724 | Asten 06-11-1740 Wilhelmus Wouters de Groot Asten 21-07-1748 Johannes Aert Tielen |
Asten 14-05-1783 |
Jan Faes Kerckers is op 22-07-1734 te Asten overleden en zijn weduwe is tot haar dood rond 1750 bewoner van het huis.
Dochter Maria Jan Kerckers, geboren te Asten op 10-03-1724, is op 06-11-1740 getrouwd met Wilhelmus Wouters de Groot, geboren te Asten op 28-12-1717 als zoon van Walterus Teunis en Lutgardis Jacobs Verberne (zie Voormalig huis E278 en ook Voormalig huis E393):
Zij woonden in een ander huis in Heusden (Voormalig huis E393) en na het overlijden van Wilhelmus Wouters de Groot te Asten op 29-09-1747, is Maria Jan Kerckers op 21-07-1748 te Asten hertrouwd met Johannes Aert Tielen, geboren op 23-05-1724 te Asten als zoon van Arnoldus Aert Thielen en Catharina Dircks van Heugten (zie Ostaderstraat 32 en 34):
De gezinnen van Maria Jan Kerckers met Wilhelmus Wouters de Groot en Johannes Aert Tielen:
# | Voornaam | Geboorte | Huwelijk | Overlijden | Referentie |
---|---|---|---|---|---|
1 | Johanna | Asten 01-11-1741 | Ongehuwd | Asten ±1770 | |
2 | Elisabeth | Asten 08-02-1744 | Oirschot ±1772 Jan Willem van de Nieuwenhuysen |
Oirschot 14-07-1790 | |
3 | Johannes | Asten 09-11-1745 | Asten 21-04-1782 Wilhelmina Hendrik Lammers Asten 12-07-1789 Johanna Maria van Bree |
Asten 16-08-1817 | zie Voormalig huis E502 |
4 | Hubertus | Asten 04-06-1747 | Kind | Asten 26-04-1748 | |
5 | Wilhelma* | Asten 16-01-1750 | Asten 16-02-1774 Petrus Petri Verhoeven Asten 18-10-1795 Jelis Philips van Heugten |
Asten 02-03-1817 | |
6 | Henricus* | Asten 08-02-1752 | Budel 10-05-1778 Elisabeth Baesse |
Asten 17-08-1789 | zie Antoniusstraat 15 en 17 |
7 | Anna* | Asten 02-09-1753 | Asten 01-12-1793 Godefridus Hoeben |
Deurne 02-01-1826 | |
8 | Theodorus* | Asten 16-02-1756 | Asten 24-01-1790 Meggel Bruysten Bruystens |
Asten 28-10-1829 | |
9 | Arnoldus* | Asten 27-03-1758 | Ongehuwd | Asten 28-02-1784 |
* kinderen uit het tweede huwelijk
Maria Jan Kerckers, Johannes Aert Tielen en hun kinderen zijn daarna de bewoners van het huis, zoals ook blijkt uit het huizenquohier over de periode 1751-1756:
Jaar | Eigenaar nummer 2 Heusden | Bewoners nummer 2 Heusden |
---|---|---|
1751 | hoog edele vrouwe van Asten | Jan Aart Tielen |
1756 | heere van Asten | Jan Aart Tielen |
Er vindt bij Heusden nog een handgemeen plaats tussen twee schaapherders, waarbij een dode is gevallen:
Asten Rechterlijk Archief 30 folio 53 verso; 05-11-1751:
Theodorus Johannes Grootenacker, medecijne doctor, te Helmont en Jan Souve, chirurgijn. Zij hebben ten huize van Jan Aart Tielen gevisiteerd het lichaam van Antoni Jan Verreyt, heden morgen aldaar overleden en bevonden dat de overledene een contusie van de integumenten en ter rechterzijde van het hoofd, waaronder diverse fracturen van het bekkeneel zijnde het osbregmatis en het osfrontis geheel in fragmenten, tot veertien toe, zowel grote als kleine. Gedivideerd de dura en pia mater op verscheidene plaatsen gescheurd en zelfs de hersenen op twee plaatsen in het voorhoofd en nog op een andere plaats ter rechterzijde van het hoofd zwaar gekwetst tot in de medulare substantie van de hersenen. Van deze kwetsuren heeft de dood absoluut moeten volgen. Opmerking: Overleden aan zeer zwaar hersenletsel.
Er wordt een onderzoek gestart naar de dader:
Asten Rechterlijk Archief 30 folio 54; 05-11-1751:
Verhoor van Jan Bernardus Brunas, 26 jaar, Antoni Voermans den oude, 73 jaar, Adriaan van Creyl, 75 jaar, Jan Aart Tielen, 28 jaar, Marten Wilbert Berkers, 26 jaar en Pieter Slaats, 27 jaar.
Of zij niet weten dat Antoni Jan Verreyt, als schaapherder gewoond hebbende bij Aart Jan Tielen, gisteren is geweest met de schapen achter Heusden op de gemene hei en wie bij hem waren?
Jan Bernardus Brunas verklaart, gisteren tussen 12 en 1 uur, met zijn kar uit de Peel gekomen te zijn en toen in de hei achter Heusden te hebben zien liggen Antoni Jan Verreyt en hem aangesproken. Ziende dat hij aan zijn hoofd erg bloedde, maar zonder spraak. Hij heeft hiervan kennis gegeven aan Aart Jan Tielen en zijn knecht.
Antoni Voermans en Adriaan van Creyl verklaren dat zij Antoni Jan Verreyt, bloedend aan zijn hoofd, hebben zien liggen. Een zoontje van Jan Verboogen was daar ook aanwezig.
Jan Aart Tielen verklaart dat Antoni Jan Verreyt, bij hem gewoond hebbende, gisteren met zijn schapen in de hei is geweest en dat hij op een boodschap van Jan Brunas, zijn herder met de kar uit de hei heeft opgehaald. Er was verder niemand ter plaatse dan twee kleine kinderen van Nol den schaapherder van Pieter Slaats.
Marten Wilbert Berkers heeft gisteren met Aart Jan Tielen, zijn baas, de voornoemde Antoni Jan Verreyt uit de hei opgehaald en daar gezien twee kinderen en Nol den schaapherder van Pieter Slaats.
Pieter Slaats weet niets.
Of zij niet weten door wie Antoni Jan Verreyt gekwetst is geworden, waar en in wiens presentie?
Jan Bernardus Brunas verklaart, dat, als hij Antoni Jan Verreyt had gevonden, hij niemand in de buurt gezien had dan Nol Peter Sluyters, schaapherder bij Pieter Slaats. Hij heeft hem gevraagd of zij ruzie hadden gehad, waarop Nol Sluyters zei: "Hij heeft mij met de vork geslagen dat ik er bijna neerviel en doen sloeg ik hem wederom".
Antoni Voermans verklaart dat wanneer hij gisteren Antoni Jan Verreyt had gevonden de schaapherder van Pieter Slaats bij hem is gekomen, zeggende: "Tony heeft de buykpijn", waarop hij, deponent, onderzoekende en bij Toni komende zag dat hij bloedde en niet kon spreken, zeggende: "Hij is geslagen". Waarop de voornoemde herder zei: "Wij hebben verschil gehad over een spurrieacker en heb hem doen geslage en vreest dat ik hem te hart geslagen sal hebben, dog Toni Verreyt heeft mijn eerst geslagen gehat".
Adriaan van Creyl verklaart hetzelfde als Antoni Voermans.
Jan Aart Tielen weet niet wie de kwetsuur aan Antoni heeft toegebracht, hem niet meer horen spreken en dat hij deze morgen, rond 5 uur, in zijn huis is overleden.
Marten Wilbert Berkers heeft Antoni niet meer horen spreken en verder, gisteren, Nol de schaapherder hebben horen zeggen tegen Pieter Slaats: "Ik wist niet dat het soo hart was, anders soude ik gesweege hebben".
Pieter Slaats heeft Nol Peter Sluyters, zijn schaapherder, gisteren na de middag, rond twee of drie uur thuis komende gevraagd: "Jonge, ik denk niet dat gij den schaapherder van Jan Aart Tielen soo geslage hebt". Waarop hij eerst zei: "Neen", maar kort daarop zei: "Ik was met de schaape van de hey voor na een acker gedreven, wanneer Antoni Jan Verreyt seyde, doe, blixem, wat komt gij hier in den acker doen en daarop hem sloeg dat hij haast viel en daarop niet wedersloeg, omdat den pastoor daaromtrent was, maar kort daarna doen Antoni sijne hont ophitste en den hont sloeg van hem, waarop hij Antoni met de vorkesteel geslagen heeft, dat hij allenskens viel en heeft verders de schapen gehuut". Deponent zegt verder sedertdien Nol niet meer gezien te hebben of te weten waar hij is.
De dader wordt uiteindelijk vrijgesproken vanwege zijn jonge leeftijd:
Asten Rechterlijk Archief 20 folio 226; 15-11-1751:
Den drossard, aanlegger contra Arnoldus Peter Sluyters, gedaagde. Omdat gedaagde, 17 jaar oud en dus minderjarig is, wordt Arnoldus van Hoek aangesteld als zijn curator.
Verklaring dat Arnoldus Peter Sluyters, geboren te Helden en alhier bij Pieter Slaats, als schaapherder gewoond hebbende, hier of elders geen goederen of effecten bezit
Folio 231: in aanmerking genomen hebbende het onvolkomen bewijs van de doodslag die de gedaagde in persoon zou hebben geperpreteert aan het jongetje van twaalf jaar, genaamd Antoni Verreyt.
Folio 240; 03-09-1753: en op alles wel en rijpelijk gelet, mede gehad het prae advies van twee onpartijdige regtsgeleerdens genoomen 'd omstandigheeden van het voorval daarin niet voorkomt een toeleg tot een dootslag off ander swaare grievinge mede het gebrek van het nodige bewijs ter overtuiging van de gedaagde in persoon en alnog de jongheid van den selve gedaagde. Mijn Heere Schepenen doende recht en absolveren Arnoldus Peter Sluyters van de eis van aanlegger
Het slachtoffer Antoni Jan Verreyt is geboren te Asten op 27-10-1739 als zoon van Johannes Verreyt en Maria Joosten van Bussel.
1739 8bris 27; Baptizatus Antonius filius legitimus Jois Jannes et Maria Joost van Bussel; susceptores Joost van Bussel et Maria Peters.
27 oktober 1739; Gedoopt Antonius wettige zoon van Jois Jannes en Maria Joost van Bussel; getuigen Joost van Bussel en Maria Peters.
Antoni Jan Verreyt is op 6 november 1751 begraven:
De dader, Arnoldus Peter Sluyters, is geboren te Asten op 11-02-1732 als zoon van Petrus Sluyters en Gertrudis Aarts Kops. Hij is dus niet in Helden geboren, maar zijn broer Antonius Albertus Sluyters is wel te Helden op 16-11-1733 geboren en te Asten op 24-11-1765 getrouwd met Maria Henrici van Geffen (zie Kasteellaan 6 tot en met 8). Zijn ouders zijn dus na de geboorte van Arnoldus verhuisd en Arnoldus is dus in werkelijkheid 19 jaar oud. Arnoldus Peter Sluyters is nog op 03-08-1766 te Asten getuige bij de doop van zijn nichtje Johanna, maar komt verder in de archieven niet meer voor.
Na de dood van Bregje van Ghesel zijn kasteel en hoeve van de heerlijkheid Asten als beleggingsobject gekocht door de rijke industriëlen Johan van Nievervaart en Cornelis van Hombroek (zie Kasteelruïne):
Asten Rechterlijk Archief 107b folio 167 verso; 23-09-1754:
Voor de Raad van Brabant, te 's Gravenhage, zijn gecompareert Jan Roscam, procureur, namens Sara Jacoba van Ghesel, weduwe Albert van der Merct, schepen, te Amsterdam, Hermina van Ghesel, Herman van Ghesel, oud schepen, te Amsterdam, Anna Maria van Ghesel, Meester Jacob van Ghesel, secretaris van de Levantschen Handel, te Amsterdam, Theodorus de Smeth, oud president, te Amsterdam getrouwd geweest met Johanna Wilhelmina van Ghesel namens zijn onmondige dochter Hermina Johanna de Smeth. Zusters en broeders van wijlen Bregje van Ghesel, weduwe Pieter Valkenier, schepen, te Amsterdam en Heer van Asten, ter eenre en Johan van Nievervaart, coopman, te Dordreght en Cornelis van Hombroek, coopman, wonende even buiten Dordreght voor hen Jacobus Losecaat, drost, te Asten ter andere zijde. De eerste comparant verkoopt aan de tweede comparant: - 5⁄6e deel van de heerlijkheid Asten ten behoeve zijn twee opdrachtgevers; 1⁄6e deel aan de tweede comparant ten behoeve van hemzelf. Koopsom ƒ 52.000,-. De lopende revenuen ƒ 1.100,-. De achterstallige revenuen ƒ 3.250,-.Asten Rechterlijk Archief 120 folio 127; 23-11-1754:
Jacobus Losecaat, drost en erfsecretaris, geeft te kennen dat hij voor 1⁄6e deel, op 10-07-1754 voor zichzelf en mede namens Jan van Nievervaart en Cornelis van Hombroek, Heren van Asten voor 5⁄6e deel op 08-07-1754 heeft gekocht van de erven Bregje van Ghesel, weduwe Pieter Valkenier, in leven Heer van Asten de heerlijkheid Asten met alle praeminentie en gerechtigdheden alsmede de goederen daaraan dependerende. De koop is gepasseert voor notaris Willem Jan Vos, te Amsterdam de dato 10-07-1754. Op 23-09-1754 is de heerlijkheid voor stadhouder en leenmannen van de souveraine leenhove van Brabant beleent. De kopers waren overeengekomen de gekochte goederen bij wijze van scheiding en deling te verdelen, namelijk aan de comparant de secretarie, de landerijen op Heusden en het Roomse Kerkehuis dog welke laatste twee partijen sijn allodiaal. Zoals in de acte van scheiding breder is omschreven. Het overblijvende deel is verbleeven en aangedeelt aan Jan van Nievervaart en Cornelis van Hombroek zie scheiding en deling. Omdat het leen moest worden gesplitst is, hetgeen niet zonder consent van het hof gedaan kon worden, is dit, bij request, verzocht. En dat mitsdien de comparant met de voorschreven secretarie als een separaat leenerffelijk mocht worden verleyt en beleent en geadmitteert om het verheff van voor de eerste maal te mogen doen met de ledige hand, zoals dan ook bij de vermelde Raad en Leenhove bij acte de dato 25-09-1754 is toegestaan om het voorschreven leen te splitsen. Comparant geeft procuratie aan Jan Roscam, procureur van het Leenhof van Brabant, te 's Gravenhage, om de secretarie van Asten als een separaat leen te laten verheffen voor dese reys met de ledige handt.
Cornelis van Hombroek en Jan van Nievervaart laten een inspectierapport opmaken:
Asten Rechterlijk Archief 120 folio 125; 26-10-1754:
Hendrik Deenen, moolenmeester, te Mierlo en Hendrik Peter Driessen, timmerman, alhier, verklaren ter instantie van Jacobus Losecaat, als gelaste van Jan van Nievervaart en Cornelis van Hombroek, Heren van Asten, wonende te Dorderegt, te hebben gevisiteerd het Casteel, de hoeven, de wintmoolen
en watermoolen van Vlierden. Zij verklaren dat de volgende vernieuwingen en reparaties nodig zijn:
Hoeve de Voorste Heusden. Aan de noordzijde het gehele dak van het huis en beestenstal te vernieuwen. De schoorsteen vier voet hoger te metselen. Achter het huis, de noordzijde, een nieuwe deur te maken en het deurgebont te repareren. Aan de schuur hier en daar het dak te repareren.Asten Rechterlijk Archief 120 folio 142 verso; 03-03-1755:
Jacobus Losecaat, drost en secretaris, namens Jan van Nievervaart en Cornelis van Hombroek, Heren van Asten, geeft in huur de hoeve de Voorste Heusden. Huurtermijn 8 jaar. De pachter zal geen beemden of groese mogen breeken off besayen zonder consent van de verpachter. De pachters sullen onder de eykeboomen off andere boomen met korte seysen niet moge mayen off vlagge, off de gront afsteeke soo verre de boomen druypen. Daarenboven in geen groes mogen turven. Ingeval zij dit toch doen zullen zij de schade moeten vergoeden. Het land mag niet meer als voor ⅓e deel met boekweit en zomervruchten worden bezaaid en het resterende ⅔e deel met koren of gerst. Het zal aan de verpachters vrij staan om hetgene bij Jan Aart Tielen in huur is, alle jaren op te mogen zeggen en hem te doen vertrekken.
In 1757 wordt een deel van de hoeve verkocht aan Wouter Loomans:
Asten Rechterlijk Archief 97 folio 115; 14-04-1757:
De Heren van Asten, Jan van Nievervaart en Cornelis van Hombroek, laten verkopen procuratie notaris Pieter van der Wellen, te Dordregt 21-10-1755. Verkocht wordt aan Wouter Lomans huis, hof en aangelag 8 lopense, ene zijde erven Joost van Bussel en Jan van de Leensel, andere zijde de dwarslaan komende van agter het casteel die de Heren van Asten met een sloot van 8 of 15 voet breed nevens het aangelag mogen en kunnen door- en afgraven, blijvende die sloot eigendom van de verkopers, ene einde de straat, andere einde Jan van de Leensel. De grond van het huis tot de helft van de schuur aan het huis tussen beiden ten dele of samen te gebruiken, tussen de schuur, huis en neere middendoor te delen. Verponding ƒ 2-2-0 per jaar. Bede ƒ 1-0-0 per jaar. Koopsom ƒ 150,- waarvan ƒ 100,- à 3%. Marge 03-10-1765 gelost.
Zij verkopen aan Jan van de Leensel groes of land 1 lopense 43 roede, ene zijde en andere einde Wouter Lomans, andere zijde het volgende perceel, ene einde de laan van het Huis van Asten. Verponding ƒ 0-10-0 per jaar; een hooiveld 5 lopense 24 roede, ene zijde Hendrik Janse van Bussel, andere zijde het vorig perceel, ene einde de laan off weyvelt van het Huis van Asten, andere einde de koper. Verponding ƒ 1-14-0 per jaar. Gereserveerd, dat de verkopers mogen afgraven van de rechte lijn van hun dwarslaan, naast de voorschreven twee percelen, een sloot van 8 of 10 voet breed en welke in eigendom blijft van de verkopers. Koopsom ƒ 130,- à 3%. Marge 18-12-1759 gelost; land 3 lopense, ene zijde de mistweg, andere zijde weduwe Eysbout Hendriks, ene einde de straat, andere einde de Ossenkamp van het Huis van Asten. Verponding ƒ 0-17-0 per jaar. Bede ƒ 0-15-0 per jaar. Koopsom ƒ 66,- à 3%. Marge 18-12-1759 gelost.
Zij verkopen aan Hendrik Janse van Bussel een weyvelt lopende spits uit 6 lopense, ene zijde het weyvelt van het Huis van Asten, ofwel de laan, komende van achter het kasteel naast dit veld op de linie van die laan een sloot te doen 127 graven van 8 of 10 voet, andere zijde en einde Jan van de Leensel, ene einde de Loop. Verponding ƒ 1-4-0 per jaar. Koopsom ƒ 105,-.
Maria Jan Kerckers en Johannes Aert Tielen verhuizen met hun gezin naar een ander huis in Heusden (zie Voormalig huis E393a).
Een ander deel van de hoeve komt in handen van Pieter Gerrit van Loon (zie Voorste Heusden 7), die uiteindelijk ook het deel van Wouter Loomans koopt:
Asten Rechterlijk Archief 98 folio 84 verso; 17-01-1763:
Jacobus Losecaat, rentmeester van de Heren van Asten, verkoopt aan Pieter Gerrit van Loon een schuur en schaapskooi aaneen op de Voorste Heusden 1 copse, ene zijde Wouter Lomans tot circa de helft tussen het huis ende schuur en dan verder tot circa 8 à 10 voet achter de schuur, andere zijde Jan van de Leensel, ene einde de straat (zie verkoopconditie de dato 21-03-1757); den akker agter de laan de Grootenacker 10 lopense, ene zijde de straat, andere zijde het volgende perceel, ene einde de sloot van de laan, andere einde Jan van de Leensel; het Kleynackerke in den hoek 31 roeden, ene zijde Jan van de Leensel, andere zijde en einde de pad; land de corte Zeylkens 5 lopense, ene zijde het 1e perceel, andere zijde het volgende perceel, ene einde de voorschreven laan, ander einde Jan van de Leensel; hooivelt den Ossenkamp 13 lopense, ene zijde het vorig perceel, ene einde de voorschreven sloot of laan, andere einde tot aan de akkers. De goederen zijn gelegen buiten voorschreven laan naar Heusden en sloot, rechtdoor neven de laan lopende naar het Broek achter de Polder. Koopsom ƒ 1000,-.Asten Rechterlijk Archief 98 folio 187; 03-10-1765:
Wouter Lomans verkoopt aan Pieter Gerrit van Loon, op de Voorste Heusden een huis, hof en aangelag, land en groes 8 lopense, ene zijde Peter Joosten van Bussel en de koper, andere zijde een laan van het kasteel of sloot aan de laan welke sloot tot 8 à 10 voet aan het Huis van Asten competeert. Verkoper aangekomen bij transport de dato 14-04-1757. Conditie het huis moet eerst bewoonbaar gemaakt worden. Koopsom ƒ 421,-.
Volgens het huizenquohier over de periode 1756-1803 en de verpondingen van 1810 is eerst Cornelis van Hombroek eigenaar, daarna Wouter Loomans en vervolgens Pieter van Loon. De hoeve werd door Pieter van Loon verpacht aan derden:
Jaar | Eigenaar nummer 2 Heusden | Bewoners nummer 2 Heusden |
---|---|---|
1756 | heere van Asten | Jan Aart Tielen |
1761 | Wouter Loomans | Wouter Loomans en Jan Schippers |
1766 | Pieter van Loon | Arnoldus van de Kerkhoff |
1771 | Pieter van Loon | Henricus Verheijen |
1776 | Pieter van Loon | Pieter Berkers |
1781 | Pieter van Loon | Pieter Berkers |
1798 | Pieter van Loon | Willem Muijen |
1803 | Pieter van Loon | Dorus Dirks |
Verpondingen 1810 XIVd-67 Heusden folio 42:
Pieter van Loon.
Nummer 2 een huijs daarbij.
Hieronder volgen enige notities met betrekking tot de pachters van deze hoeve:
Jan Aert Tielen is eerder genoemd op deze pagina en wordt in 1784 tot Peel- en Pootmeester benoemd:
Asten Rechterlijk Archief 32 folio 81 verso; 23-07-1784:
Jan Aart Tielen, op Heusden, wordt door de Heren van Asten, aangesteld tot gemeynts Peel- en Pootmeester in plaats van Francis Smits. Hij zal uit onze naam de gemeente en bruggen visiteren, overal goede politie houden in het turf steken, hei maaien, de banen, sloten en waterleidingen in de Peel controleren en op laten maken, de plaatsen waar geturfd mag worden af te tekenen en mede te letten op de plantages van de gemeente. Een en ander volgens de resoluties op het beplanten van de Meyerij de dato 29-10-1696 en 05-01-1746. Hij krijgt ondermeer nog recht van aanhouding. De aanstelling wordt gedaan voor onbepaalde tijd.
Wouter Johannes Loomans is geboren te Asten op 21-04-1725 als zoon van Jan Willem Loomans en Wilhelma Aerts Verheyen (zie Voormalig huis E311). Hij is op 15-01-1747 te Asten getrouwd met Maria Jansen van Hoirck, geboren te Neer op 20-06-1717 als dochter van Joannes van Horc en Johanna Corsten. Zij hadden samen vijf kinderen, allen geboren te Asten tussen 1749-1759. Wouter Johannes Loomans en Maria Jansen van Hoirck zijn verhuisd rond 1765 naar het Rinkveld (zie Rinkveld 1) en zijn beiden op 08-10-1771 te Asten overleden.
Arnoldus Dirk van de Kerckhof is geboren te Vlierden rond 1740 als zoon van Theodorus van de Kerckhof. Hij is op 13-05-1764 te Deurne getrouwd met Johanna Andries van der Sande, geboren te Liessel op 20-10-1744 als dochter van Andreas Johannes van der Sande en Wilhelma Petri Heesmans.
Zij hadden samen vijf kinderen, twee geboren te Deurne tussen 1764 en 1765 en drie geboren te Asten tussen 1768 en 1776. Johanna Andries van der Sande is op 25-03-1788 te Asten overleden en Arnoldus van de Kerckhof is op 26-09-1793 te Asten overleden.
Henricus Andreas Verheijen is geboren te Vlierden op 10-11-1744 als zoon van Andreas Verheyden en Maria Vervoordeldonck. Hij is op 05-02-1769 te Asten getrouwd met Maria Antoni Dankers, geboren te Valkenswaard op 11-11-1744 als dochter van Antonius Dankers en Maria Jansen. Zij hadden samen vijf kinderen, allen geboren te Asten in de periode 1770-1781. Henricus Andreas Verheijen is op 15-06-1804 te Asten overleden.
Petrus Johannes Berkers is geboren te Asten op 18-06-1747 als zoon van Johannes Berkers en Josyna Peter Slaats. Hij is op 03-02-1771 te Asten getrouwd met Mechtildis Jan van Heugten, geboren te Asten op 29-11-1747 als dochter van Johannes Marcelis van Heugten en Maria Hendrik Loomans (zie Voormalig huis C790). Zij hadden samen vijf kinderen, allen geboren te Asten in de periode 1772-1779. Petrus Johannes Berkers is op 24-10-1780 te Asten overleden.
Wilhelmus Johannes Muijen is geboren te Asten op 17-09-1765 als zoon van Johannes Thysse Muyen en Johanna Deckers (zie Koningsplein 2). Hij is op 18-10-1788 te Asten getrouwd met Jacoba Gerardi van Heugten, geboren te Asten op 26-10-1751 als dochter van Gerardus Jacobi van Heugten en Wilhelma Henrici Jansse (zie Monseigneur den Dubbeldenstraat 38). Zij hadden samen vier kinderen geboren te Asten in de periode 1789-1800, waaronder Catharina Muijen, geboren te Asten op 26-02-1789 (zie Voormalig huis B511 en B512). Jacoba Gerardi van Heugten is op 18-12-1801 te Asten overleden en Wilhelmus Johannes Muijen is op 20-04-1803 te Asten overleden.
Theodorus Dirks van Someren is geboren te Asten op 16-10-1763 als zoon van Theodorus (Dirk) van Someren en Johanna Leenders van Heugten. Hij is op 17-05-1801 te Deurne getrouwd met Anna Maria van den Berckmortel, geboren te Deurne op 06-10-1773 als dochter van Johannes Antony van den Berckmortel en Petronella Henrici van der Sande. Zij hadden samen tenminste twee kinderen; een kind geboren te Asten in 1802 en een kind geboren te Deurne in 1805. Anna Maria van den Berckmortel is op 29-08-1818 te Deurne overleden en Theodorus Dirks van Someren is te Deurne op 24-09-1831 overleden.
Bij het kadaster van Asten over de periode 1811 -1832 staat zoon Antonius van Loon, geboren te Asten op 08-10-1769 als eigenaar genoemd:
Kadaster 1811-1832; E65:
Huis en erf, groot 06 roede 90 el, het Heusden hoekje, klassen 8.
Eigenaar: Antonie Piet van Loon.
Opmerking: genaamd den Voorste Heusden.
Antonius Petri van Loon is geboren te Asten op 08-10-1769 als zoon van Pieter Gerardus van Loon en Beatrix Petri van Riet (zie Voorste Heusden 7). Hij is op 13-11-1796 te Asten getrouwd met Helena Petri van Bussel, geboren te Asten op 08-12-1755 als dochter van Peter Marcelis van Bussel en Maria Marcelis Berkers (zie Voormalig huis C803). Zij was weduwe van Jan Peeter van Maris, geboren te Asten op 30-01-1751 als zoon van Petrus Johannes van Maris en Johanna Bruysten van Someren (zie ook Voormalig huis E452), met wie zij op 25-04-1789 te Asten was getrouwd en die te Asten op 17-09-1794 is overleden:
De gezinnen van Helena Petri van Bussel met Jan Peeter van Maris en met Antonius Petri van Loon:
# | Voornaam | Geboorte | Huwelijk | Overlijden | Referentie |
---|---|---|---|---|---|
1 | Petrus | Asten 02-05-1790 | Asten 28-06-1828 Joanna Maria van Dijck |
Asten 22-08-1849 | zie Voormalig huis C436 |
2 | Wilhelmus | Asten 04-03-1793 | Asten 04-06-1815 Joanna Maria van den Boomen |
Asten 21-06-1857 | zie Voordeldonk 69 |
3 | Johannes* | Asten 08-11-1797 | Asten 19-02-1830 Petronella van Bussel |
Asten 24-08-1866 |
* kind uit het tweede huwelijk
Zij woonden op Voordeldonk (zie Voordeldonk 69) en verhuurden het huis aan derden. Helena Petri van Bussel is op 12-01-1824 te Asten overleden met buurtgenoot Willem van de Mortel als aangever en Antonius Petri van Loon is te Asten op 06-05-1835 overleden.
Zoon Johannes van Loon is geboren te Asten op 06-11-1797 is op 19-02-1830 te Asten getrouwd met Petronella van Bussel, geboren te Asten op 25-06-1805 als dochter van Arnoldus Petri van Bussel en Agnes Jelis van Lierop en hieronder het gezin van Johannes van Loon en Petronella van Bussel:
# | Voornaam | Geboorte | Huwelijk | Overlijden | Referentie |
---|---|---|---|---|---|
1 | Helena Maria | Asten 21-12-1830 | Asten 19-02-1859 Joannes Bots |
Asten 02-03-1897 | |
2 | Agnes | Asten 02-11-1833 | Kind | Asten 11-11-1834 | |
3 | Antonia | Asten 02-11-1833 | Asten 29-01-1864 Antonius Berkers |
Asten 06-04-1918 | zie Kasteellaan 6 tot en met 8 |
4 | Agnes | Asten 20-11-1835 | Asten 06-02-1863 Arnoldus Strijbosch |
Asten 23-03-1883 |
In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1859-1879 komen we Johannes (Jan) van Loon tegen op huizingnummer D53:
Petronella van Bussel is op 20-03-1837 te Asten overleden en Johannes van Loon is op 24-06-1866 te Asten overleden. Het huis wordt daarna bewoond door dochter Helena Maria van Loon, geboren te Asten op 21-12-1830. Zij is op 19-02-1859 te Asten getrouwd met Joannes Bots, geboren te Asten op 21-12-1829 als zoon van Willem Bots en Agnes van Hout.
Ook over de periodes 1869-1879, 1879-1890, 1890-1900, Helena Maria van Loon overlijdt te Asten op 02-03-1897, 1900-1910 en 1910-1920 woont het gezin van Petronella van Bussel en Joannes Bots in het huis met achtereenvolgens huizingnummer D81, D82, D87, D103 en D92:
Joannes Bots is op 19-06-1912 te Asten overleden en zijn erfgenamen verkopen spullen zoals blijkt uit onderstaand artikel in de krant de Zuid-Willemsvaart van 11-01-1913:
In het huis komt wonen neef Christiaan Berkers, geboren te Asten op 18-04-1873 als zoon van Antonius Berkers en Antonia van Loon (zie hierboven). Hij is op 29-01-1913 getrouwd met Josephina Sebastiana Hoebergen, geboren te Meijel op 06-04-1885 als dochter van Jan Hoebergen en Wilhelmina Willems. Ook over de periode 1920-1930 en 1930-1938 wonen zij in het huis met huizingnummer D87 en later bekend als Voorste Heusden 3:
De krant De Nederlander van 05-03-1925 meldt dat Christiaan Berkers nog een portefeuille met flinke inhoud gevonden en bij het terug brengen wordt hij 'ruim' beloond:
Christiaan Berkers is op 29-05-1944 te Helmond overleden en Josephina Sebastiana Hoebergen is op 01-09-1964 te Asten overleden.
Hun zoon Petrus Gerardus (Gerrit) Berkers, geboren op 05-11-1927 te Asten, is in het toenmalige Nederlands Indië op 04-04-1949 omgekomen. De Helmondsche courant van 08-04-1949 maakt hier rechts melding van. Petrus Gerardus (Gerrit) Berkers vertrok 31 mei 1947 en na bijna 2 jaar gediend te hebben bij het 4e bataljon Jagers sneuvelt Gerrit circa 8 kilometer van Ngandjoek tengevolge van een trekbomexplosie. |
![]() |
Hij is begraven op het Nederlands ereveld Kembang Kuning Surabaya vak BB nummer 8. Hieronder het bidprentje bij zijn overlijden en daaronder een herdenkingsprent en een foto1 van de ingang van de begraafplaats Kembang Kuning bij Surabaya.
![]() |
![]() |
![]() |
|
Van het huis is op de huidige kaarten niets meer terug te vinden, maar ongeveer op de plaats van het huis staat nu een uit 1950 daterende woning met het adres Voorste Heusden 9.
Overzicht bewoners
Hoeve op Heusden
Jaar | Eigenaar | Geboorte | Hoofdbewoner | Geboorte |
---|---|---|---|---|
1686 | Everard Cornelis van Doerne | Liessel ±1636 | Peeter Jansen | |
1705 | Anna Wilhelmina van Doerne | Asten 08-03-1682 | Jan Peeters | |
1721 | de heer van Asten | Jan Peeters |
Heusden huis 2
Jaar | Eigenaar | Geboorte | Hoofdbewoner | Geboorte |
---|---|---|---|---|
1736 | de heer van Asten | Amsterdam 14-03-1691 | Jan Kerckers | Asten 31-10-1698 |
1741 | de hoog edele vrouwe van Asten | Amsterdam 27-05-1698 | weduwe Jan Kerkers | Asten 14-06-1705 |
1746 | de hoog edele vrouwe van Asten | Amsterdam 27-05-1698 | weduwe Jan Kerkers | Asten 14-06-1705 |
1751 | hoog edele vrouwe van Asten | Amsterdam 27-05-1698 | Jan Aart Tielen | Asten 23-05-1724 |
1756 | heere van Asten | Dordrecht 21-11-1709 | Jan Aart Tielen | Asten 23-05-1724 |
1761 | Wouter Loomans | Asten 03-03-1729 | Wouter Loomans en Jan Schippers | Asten 03-03-1729 |
1766 | Pieter van Loon | Deurne 08-03-1736 | Arnoldus van de Kerkhoff | Deurne 10-12-1727 |
1771 | Pieter van Loon | Deurne 08-03-1736 | Henricus Verheijen | Vlierden 10-11-1744 |
1776 | Pieter van Loon | Deurne 08-03-1736 | Pieter Berkers | Asten 18-06-1747 |
1781 | Pieter van Loon | Deurne 08-03-1736 | Pieter Berkers | Asten 18-06-1747 |
1798 | Pieter van Loon | Deurne 08-03-1736 | Willem Muijen | Asten 17-09-1765 |
1803 | Pieter van Loon | Deurne 08-03-1736 | Dorus Dirks | Asten 24-01-1754 |
Kadasternummer E65
# | Periode | Naam eigenaar | Geboorte | Opmerking | Verandering |
---|---|---|---|---|---|
E65 | 1832 | Antonius Petrus van Loon | Asten 08-10-1769 |
Voorste Heusden 3
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
1810-1820 | Pieter van Loon | Deurne 08-03-1736 | met kinderen | † 10-03-1820 | ||
1820-1835 | Antonius Petrus van Loon | Asten 08-10-1769 | Helena Petri van Bussel | Asten 08-12-1755 | † 06-05-1835 | |
1835-1859 | Jan van Loon | Asten 06-11-1797 | Petronella van Bussel | Asten 25-06-1805 | † 20-03-1837 | |
D58 | 1859-1869 | Jan van Loon | Asten 06-11-1797 | met kinderen | † 24-08-1866 | |
D81 | 1869-1879 | Jan Bots | Asten 01-12-1829 | Helena van Loon | Asten 21-12-1830 | |
D82 | 1879-1890 | Jan Bots | Asten 01-12-1829 | Helena van Loon | Asten 21-12-1830 | |
D87 | 1890-1900 | Jan Bots | Asten 01-12-1829 | Helena van Loon | Asten 21-12-1830 | † 02-03-1897 |
D103 | 1900-1910 | Jan Bots | Asten 01-12-1829 | met kinderen | ||
D92 | 1910-1912 | Jan Bots | Asten 01-12-1829 | met kinderen | † 19-06-1912 | |
D92 | 1913-1920 | Christiaan Berkers | Asten 18-04-1873 | Josephina Hoebergen | Meijel 25-05-1863 | |
D87 | 1920-1930 | Christiaan Berkers | Asten 18-04-1873 | Josephina Hoebergen | Meijel 25-05-1863 | |
3 | 1930-1938 | Christiaan Berkers | Asten 18-04-1873 | Josephina Hoebergen | Meijel 25-05-1863 |
Referenties
- ^Gegevens van slachtoffers van oorlogen (https://oorlogsgravenstichting.nl/)
Voormalig huis E66
Goort en Jacob Eeckelcamp kopen een deel van erfenis van een huis:
Asten Rechterlijk Archief 75 folio 135 verso; 13-06-1641:
Lens, zoon van wijlen Dirck Tijs te Meyel mede namens alle andere dienaangaande verkoopt aan Goort en Jacop, zonen van wijlen Peter Jacops zijn geheel versterf hem aangekomen bij doodt en afflijvicheyt van Lijntien, zijn zuster, weduwe van Jan Jacops Eeckelcamp. Het versterf bestaat uit huis, land en groes te Heusden. Betreffende deze verkoop is nog overeengekomen, dat indien nog iemand mocht komen met aantoonbare rechten op deze goederen dat de kopers dan de goederen zullen betalen met ƒ 600,- voor een helft en in de andere helft concureren de kopers zelf. Ingeval er niemand rechten laat gelden zullen de kopers voor het gehele goet ƒ 1000,- betalen. Te betalen in drie termijnen. Kantlijn 26-10-1641 Goort en Jacop hebben ƒ 300,- betaald aan Teunis Vrients. De dato 12-05-1642 ƒ 300,- betaald aan Teunis Vrients en Tijs Lenssen. De dato 28-04-1643 de leste ƒ 200,- zijn ook betaald.
Goort Jacobs Eeckelcamp is getrouwd met Anna en hun zoon Antonius wordt bij de verpondingen van 1680 als eigenaar van het huis genoemd:
Verpondingen 1680 XVI-58 folio 33 verso:
Antonis Goorts van Eecelkamp.
Antonius Goorts van Eeckelcamp is geboren te Asten rond 1648 als zoon van Goort Peter Jacobs van Eeckelcamp en Anna. Hij is op 29-05-1677 te Someren getrouwd met Antonia Thonis Dierx:
29 Maij 1677; valide matrimonium Antonius Goorts et Antonia Thonisse; testes Reijnerus Goorts et Petrus Dirk van Afferdink.
29 mei 1677; geldig huwelijk Antonius Goorts en Antonia Thonisse; getuigen Reijnerus Goorts en Petrus Dirk van Afferdink.
Het gezin van Antonius Goorts van Eeckelcamp en Antonia Thonis Dierx:
# | Voornaam | Geboorte | Huwelijk | Overlijden | Referentie |
---|---|---|---|---|---|
1 | Johanna | Asten 08-02-1678 | |||
2 | Antonis | Asten 21-11-1679 | Asten 26-01-1705 Maria Jansen van Ittus Asten 20-09-1711 Maria Willem Loymans |
Asten 16-08-1719 | |
3 | Godefrida (Grietje) | Asten 26-07-1682 | Asten 28-11-1706 Laurens Jan Everts |
Asten 27-05-1725 | |
4 | Theodora (Dierxke) | Asten 13-05-1685 | Asten 29-01-1708 Jan Willem Hennis |
Een deel van het huis wordt verkocht om achterstallige schulden te voldoen:
Asten Rechterlijk Archief 87 folio 50 verso; 02-07-1693:
Frederick Bronckhorst, deurwaarder, koopt taxatie executie op 03-03-1691 ⅓e deel in huis, hof en aangelag te Heusden geheel 12 lopense. Behorend aan de kinderen Goort Peters van Eckelcamp welke verkoping was gedaan om daaraan te verhalen 68 gulden 9 stuiver ten behoeve van Antonis Goorts van den Eeckelcamp en Antonis Goorts van Bussel.
Bij de verpondingen van 1709 staat Antonis van de Eckelcamp als eigenaar en dat is de zoon van Antonius Goorts van Eeckelcamp en Antonia Thonis Dierx:
Verpondingen 1709 XII-4 folio 19:
Antonis van de Eckelcamp.
Antonius Antonis Goorts van de Eeckelcamp is geboren te Asten op 21-11-1679 en op 26-01-1705 te Someren getrouwd met Maria Jansen van Ittert, geboren te Edam rond 1684. Maria Jansen van Ittus is rond 1711 overleden en Antonius Antonis Goort van de Eeckelcamp is op 20-09-1711 te Asten hertrouwd met Maria Willem Loymans, geboren te Someren rond 1685.
Rite contraxerunt matrimonium Anthonius Thoniis Astensis et Maria Janssen van Ittert; testes Petrus van Sille et Barbara Verschuren.
Rechtmatig aangegane huwelijk van Anthonius Thoniis Astensis en Maria Janssen van Ittert; getuigen Petrus van Sille en Barbara Verschuren
De gezinnen van Antonius Antonis van de Eeckelcamp en Maria Jansen van Ittert en met Maria Willem Loymans:
# | Voornaam | Geboorte | Huwelijk | Overlijden | Referentie |
---|---|---|---|---|---|
1 | Antonius | Asten 10-12-1705 | Kind | Asten ±1705 | |
2 | Johanna | Asten 26-01-1708 | Asten 08-09-1739 Peter Geraert |
Asten 01-03-1769 | |
3 | Petronella | Asten 31-12-1710 | Kind | Asten ±1710 | |
4 | Wilhelmus* | Asten 28-04-1712 | Geldrop | ||
5 | Petrus* | Asten 11-02-1715 | Hamont | ||
6 | Godefridus* | Asten 11-02-1715 | Ongehuwd | Someren 01-12-1750 |
* kinderen uit het tweede huwelijk
Antonis van den Eekelkamp is ook in 1713 nog bewoner:
Verpondingen 1713 XIV-60 folio 75:
Antonis van den Eekelkamp. In de bede ƒ 3-8-12.
Antonius Antonis van de Eeckelcamp is waarschijnlijk vermoord:
Asten Rechterlijk Archief 15 folio 55; 16-08-1719:
Schepenen van Asten zijn ter instantie van het officie, samen met Johan de Grootenacker, medisch doctor, te Helmont, en Willem Graats, chirurgijn, geweest ten huize van Tony Antonisse op Heusden, om te visiteren het dode lichaam van Tony Antonissen. Wij hebben bevonden eene wonde in de regteren arm precies boven de juncture, soodat de arteria accelaris frontael van de interne was, alsoock de vena mediana met patrefactie in de juncture en in de musquele van den cubitus binnensarms wleke de oorzaak is geweest van de dood.
Hieronder zijn overlijdensakte, waarbij de exacte dag van overlijden niet bekend is:
Bij het overlijden van zijn zus Grietje laat zijn zwager zijn erfdeel taxeren:
Asten Rechterlijk Archief 162; 27-07-1725:
Taxatie van de onroerende goederen van Margrita, dogter van Antony van den Eeckelcamp begraven op 27-05-1725. Lauwereyns Jan Everts is haar momboir, 1⁄5e deel van een huis, hof en aangelag, wei en hei 11 lopense, ƒ 30,-, ene zijde de Heer van Asten.
Bij de verpondingen van 1737 en in het huizenquohier over de periode 1736-1741 staat het huis op naam van zijn kinderen en is het in bewoning door anderen:
Verpondingen 1737 XIV-61 folio 159:
De kinderen Antonij van den Eijckelkamp.
Huijs, hoff en aangelagh 2 lopense. In de bede ƒ 3-8-12.
Jaar | Eigenaar nummer 3 Heusden | Bewoners nummer 3 Heusden |
---|---|---|
1736 | kinderen Antonij van Eijckelkamp | Goort Fransse van Bussel |
1741 | kinderen Antoni van Eckelkamp | Peter Tijssen |
Het huis wordt in 1744 verkocht aan Jan van de Leensel:
Asten Rechterlijk Archief 95 folio 200 verso; 10-02-1744:
Willem Antonis van den Eekelkamp, wonende te Geldrop, Peter Antonis van den Eekelkamp, wonende te Hamont, zij mede voor Goort, hun broeder en Jenneke, hun halve zuster. Kinderen van Antoni Antonis van den Eekelkamp. Zij verkopen aan Jan van de Leensel een huis, schuur, schop, hof en aangelag te Heusden 2 lopense met een weiveld daaraan 8 lopense, ene zijde het Huis van Asten, andere zijde Joost van Bussel, andere einde de straat. Koopsom: ƒ 80,-.
Bij de verpondingen van 1753 staat het huis op naam van Jan Janse van de Leensel, echter in de huizenlijst over de periode 1746-1756 wordt genoemd dat het huis niet meer bestaat:
Verpondingen Heusden 1753 XIVd-2 folio 226 verso:
Nu Jan Janse van Leensel transport 10-02-1744.
De kinderen Antoni van den Eekelkamp
Huijs, hof en aangelag 2 lopense.
Jaar | Eigenaar nummer 3 Heusden | Bewoners nummer 3 Heusden |
---|---|---|
1746 | Jan Janse van de Leensel | Jan Janse van de Leensel |
1751 | is weg | |
1756 | is weg |
In het kadaster van Asten over de periode 1811-1832 is op de plaats van het huis een tuin in eigendom van eerder genoemde Antonie Peter van Loon (zie Voorste Heusden 7):
Kadaster 1811-1832; E66:
Tuin, groot 12 roede 70 el, het Heusden hoekje.
Eigenaar: Antonie Piet van Loon.
Overzicht bewoners
Hoeve op Voorste Heusden
Jaar | Eigenaar | Geboorte | Hoofdbewoner | Geboorte |
---|---|---|---|---|
1641 | Goort Jacobs van den Eeckelcamp | ±1610 | Goort Jacobs van den Eeckelcamp | ±1610 |
1680 | Antonie Goorts van den Eeckelcamp | ±1648 | Antonie Goorts van den Eeckelcamp | ±1648 |
1709 | Antonij Antonis van den Eeckelcamp | Asten 21-11-1679 | Antonij Antonis van den Eeckelcamp | Asten 21-11-1679 |
1735 | kinderen Antonij van den Eeckelcamp | Asten 26-01-1708 | kinderen Antonij van den Eeckelcamp | Asten 26-01-1708 |
Heusden huis 3
Jaar | Eigenaar | Geboorte | Hoofdbewoner | Geboorte |
---|---|---|---|---|
1736 | kinderen Antonij van Eijckelkamp | Asten 26-01-1708 | Goort Fransse van Bussel | Asten 05-07-1695 |
1741 | kinderen Antoni van Eckelkamp | Asten 26-01-1708 | Peter Tijssen | Asten 20-03-1699 |
1746 | Jan Janse van de Leensel | Asten ±1705 | Jan Janse van de Leensel | Asten ±1705 |
1751 | is weg |
Voormalig huis E76
Bij de verpondingen van 1709 en 1713 staat Jan Peeter Smits als eigenaar van het huis genoemd:
Verpondingen 1709 XII-4 folio 18 verso:
Jan Peeter Smits. 9-10 ½ - 1-19-0.Verpondingen 1713 XIV-60 folio 74:
Jan Peeter Smits, gebruiker Hendrick Marte Giele. Aan Joost Antonis van Bussel. In de bede ƒ 2-6-0.
Volgens de hoofdgeldlijst van 1717 is Joost van Bussel met zijn gezin de bewoner van het huis:
Hoofdgeld XVIII-19; 05-03-1717:
Joost van Bussel, Marij de vrouw, Marte en Peeter.
Het huis wordt verkocht aan Anthonis Goorts van Bussel:
Asten Rechterlijk Archief 92 folio 204; 20-08-1722:
Jan Peeter Smits verkoopt aan Anthony Goorts van Bussel een huis, hof en aangelag op Heusden 2 lopense, ene zijde IJsbout Hendrix.
Antonis Goorts (Thonis) van Bussel1 is geboren te Asten op 07-10-1646 als zoon van Godefridus Goorts van Bussel en Anna Philippi (zie Busselseweg 7). Hij is op 16-05-1666 te Asten getrouwd met Catharina (Lyneke) Janssen, geboren te Asten rond 1645. Catharina (Lyneke) Janssen is rond 1680 te Asten overleden en Antonis Goorts (Thonis) van Bussel is op 19-05-1683 te Asten hertrouwd met Elisabeth Goort van den Ekelcamp, geboren te Asten op 13-12-1653 Goort Peter Jacobs van Eeckelcamp en Anna (zie Voormalig huis E66):
Theunis Goorts et Lyneke Jansen; D van Eyk et Hendrick Peters.
De gezinnen van Antonis Goorts (Thonis) van Bussel met Catharina Janssen en met Elisabeth Goort van den Ekelcamp:
# | Voornaam | Geboorte | Huwelijk | Overlijden | Referentie |
---|---|---|---|---|---|
1 | Godefridus | Asten 12-10-1666 | Kind | Asten ±1666 | |
2 | Judocus | Asten 26-10-1668 | Asten 30-01-1696 Maria Martens |
Asten 29-03-1756 | |
3 | Maria | Asten 26-04-1671 | Asten 16-05-1706 Willem Willems van den Eijnden |
Asten 29-12-1745 | zie Antoniusstraat 12 |
4 | Johannes | Asten 26-03-1674 | Kind | Asten ±1674 | |
5 | Franciscus | Asten 08-06-1677 | Asten 08-05-1695 Willemke Simons |
Asten 08-08-1715 | zie Voormalig huis F889 |
6 | Godefridus* | Asten 13-08-1684 | Asten 05-02-1708 Elisabeth Mathijssen Asten 11-07-1728 Catharina Willem Verhees |
Asten 05-08-1770 | zie Antoniusstraat 8 |
* kind uit het tweede huwelijk
Antonis Goorts (Thonis) van Bussel is op 15-11-1715 te Heusden overleden en in 1723 wordt de erfenis verdeeld en komt het huis in bezit van Joost Antonis van Bussel:
Asten Rechterlijk Archief 115 folio 165; 31-03-1723:
Joost Antonis van Bussel, Willem Willems van den Eynden man van Mary Antonis van Bussel, Goort Antonis van Bussel. Zij verdelen, de van hun vader, Antonis Goorts van Bussel, bij acte van afstand, verkregen goederen. Het betreft de goederen die hun vader verkregen heeft in zijn eerste huwelijk met Catalijn Janssen, als in het tweede huwelijk met Lysbet Goorts van den Ekelcamp.
3e lot krijgt Joost Antonis van Bussel een huis, hof, aangelag, land en groes 30 lopense. Zoals Jan Peeter Smits dat, op 22-08-1722, voor schepenen, heeft opgedragen aan Antony Goorts van Bussel.
Judocus Antonis (Joost) van Bussel is geboren te Asten op 26-10-1668 als zoon van Antony Goorts van Bussel en Catharina Janssen. Hij is op 30-01-1696 te Asten getrouwd met Maria Martens, geboren te Asten op 02-02-1670 als dochter van Marten Theunis en Lyneke Hendrix (zie Voormalig huis E110):
1696 Januarij 14; contraxerunt sponsalia Judocus Thonis et Maria Martens; testes Godefridus Thonis et Jacobus Martens. 30; conjuncti sunt matrimonio Judocus Thonis et Maria Martens; testes Gerardus Vermeulen et Maria van der Cruijs.
1696 januari 14; ondertrouw van Judocus Thonis en Maria Martens; getuigen Godefridus Thonis en Jacobus Martens. 30; in huwelijkse echt gebonden Judocus Thonis en Maria Martens; getuigen Gerardus Vermeulen en Maria van der Cruijs.
Het gezin van Judocus Antonis (Joost) van Bussel en Maria Martens:
# | Voornaam | Geboorte | Huwelijk | Overlijden | Referentie |
---|---|---|---|---|---|
1 | Catharina | Asten 16-03-1697 | Kind | Asten ±1697 | |
2 | Godefridus | Asten 19-12-1698 | Kind | Asten ±1698 | |
3 | Johannes | Asten 18-12-1700 | Kind | Asten ±1700 | |
4 | Maria | Asten 31-10-1702 | Asten 24-02-1726 Johannes Janse Verreyt |
Asten 11-03-1764 | zie Voormalig huis E155 |
5 | Mattias | Asten 08-09-1704 | Kind | Asten ±1704 | |
6 | Martinus | Asten 06-02-1707 | Ongehuwd | Asten 20-08-1779 | |
7 | Petrus | Asten 30-01-1709 | Asten 06-11-1735 Anna Jansen van Bussel |
Asten 14-06-1787 |
Bij de verpondingen van 1737 en in het huizenquohier over de periode 1736-1751 is het huis nog in bezit en bewoning door Joost van Bussel:
Verpondingen 1737 XIV-61 folio 157:
Joost Antonis van Bussel.
Huijs, hoff en aangelagh 1 lopense. In de bede ƒ 2-8-2.
Jaar | Eigenaar nummer 4 Heusden | Bewoners nummer 4 Heusden |
---|---|---|
1736 | Joost van Bussel | Joost van Bussel |
1741 | Joost van Bussel | Joost van Bussel |
1746 | Joost van Bussel | Joost van Bussel |
1751 | Joost van Bussel | Joost van Bussel |
Maria Martens is 25-09-1747 te Asten overleden en Judocus Antonis (Joost) van Bussel is te Asten op 31-03-1756 overleden; bij de verdeling van de erfenis komt het huis in handen van Peter Joosten van Bussel:
Asten Rechterlijk Archief 121 folio 13; 06-05-1757:
Peter Joosten van Bussel, Marten Joosten van Bussel en Jan Verreyt man van Maria, dogter Joost van Bussel. Kinderen en erven van Joost Antonis van Bussel en Maria Martens, beiden overleden gewoond hebbende op de voorste Heusden en waar de comparanten nog wonen. Zij delen de nagelaten goederen:
1e lot krijgt Peter het oude huis, schuur, stal, schop, hof en aangelag 1 lopense, ene zijde Jan van de Leensel, andere zijde erven Peter Martens; land het Heytvelt 1½ lopense, ene zijde Jan Verreyt, andere zijde erven Peter Martens; land 2 lopense, ene en andere zijde erven Peter Martens; land Jan Franseacker 1½ lopense, ene zijde erven Peter Martens, andere zijde Jan Verreyt verkrijger van het 2e lot; de helft van Jan Willemsacker de helft is 1 lopense, ene zijde Mattijs van den Eynde, andere zijde Jan Verreyt; land bij Francis Lomans 2½ lopense, ene zijde erven Peter Martens, andere zijde Francis Lomans; een akkerke aan het Huyske 2 copse, ene zijde de Hey, andere zijde Mattijs van den Eynden; de helft van een groesveld den Enge Heusden de helft is 1½ lopense, ene zijde Goort van Bussel, andere zijde Nol Slaats; een wortelveltje 20 roede, ene zijde erven Peter Martens, andere zijde de Loop; halvee deel in de dreeff agter de huysplaats van Jan van de Leensel, nevens den dries en ook nevens Wouter Lomans en voorts de weg mede op straat uitschietende; de helft in een groesvelt het voorste velt in het Root, geheel 1½ lopense, ene zijde den Dijk, andere zijde erven Peter Martens; de achterste helft van de Loverboschacker geheel 1½ lopense, ene zijde erven Peter Voermans, andere zijde Jacobus Smits en anderen. Belast met de helft van 1⁄3e deel van ƒ 14,- per jaar aan de rentmeester van de Episcopale en andere Geestelijke Goederen, te 's-Hertogenbosch. Waarin de kinderen Peter Martens en Mattijs Aart Wilbers ook ieder 1⁄3e deel betalen en de verkrijger van het volgende lot de andere helft van het 1⁄3e deel gaande uit het stuk groes in het Root 1½ lopense, de Loverboschacker 1½ lopense. Verponding ƒ 7-14-0 per jaar. Bede ƒ 2-15-4 per jaar.
De verkrijger van dit lot moet aan Marten Jooste van Bussel geven en bezorgen een woning in het aan hen aanbedeelde huis, dit gedurende zijn leven en verder niet offwel aan denselve ten sijne genoege huysvestinge ten voorschreven huyse, sijn leven lang blijvende dan na sijn overlijde aan de condivident in desen.
2e lot krijgt Jan Verreyt huis, hof en aangelag 1 lopense, ene zijde de straat, andere zijde weduwe Eysbout Hendriks; land Woutersacker 1½ lopense, ene zijde Jelis van Helmont, andere zijde het straatje; land de voorste Zeylkens 3½ lopense, ene zijde Jan van de Leensel, andere zijde Peter Jooste van Bussel; land bij Jan Fransen 2½ lopense, ene zijde erven Peter Martens, andere zijde Jan van de Leensel; land het Heytvelt 1½ lopense, ene zijde Peter Jan van Bussel, andere zijde Jan van de Leensel; de helft van Jan Willemsacker de helft is 1 lopense, ene zijde erven Jan Franse van Bussel, andere zijde Peter Jooste van Bussel; land aan het Huyske 1 copse, ene zijde Dirk Peter Martens, andere zijde Peter Jooste van Bussel; een wortelveld ½ lopense, ene zijde erven Peter Martens, andere zijde Peter Jooste van Bussel; de voorste helft van de Loverboschacker 3 copse, ene zijde kinderen Jan van Dijk, andere zijde erven Peter Voermans; achterste helft van een groesveld int Root geheel 1½ lopense, ene zijde erven Peter Martens, andere zijde den Dijk; groes of hooiveld 5½ lopense, ene zijde weduwe Jan Eysbouts, andere zijde Jan van de Leensel; groes of weiveld 5 lopense, ene zijde Jan van de Leensel, andere zijde Peter Jooste van Bussel; groes de Meulenschouw 2 lopense, ene zijde Philips Jelisse van Hugten, andere zijde de Loop; de helft van den Enge Heusden 1½ lopense, ene zijde Goort van Bussel, andere zijde Nol Slaats; halve deel in de dreeff agter het aangelag van Jan van de Leensel, ene zijde den dries, andere zijde Wouter Lomans, ene einde de weg, andere einde de straat. Belast met de helft van 1⁄3e deel van ƒ 14,- per jaar aan de rentmeester van de Episcopale en andere Geestelijke goederen, te 's-Hertogenbosch, zie eerste lot. Verponding ƒ 7-14-0 per jaar. Bede ƒ 2-15-4 per jaar.
3e lot krijgt Marten Joosten van Bussel het recht van woning in het oude huis van Peter Jooste van Bussel ofwel gedurende zijn leven, ten genoege van hem, Marten, blijvende na zijn dood het huis geheel aan Peter Jooste van Bussel. Nog, ter egalisatie, heeft hij ontvangen enig geld en de bijen die er waren.
Petrus Joosten van Bussel is geboren te Asten op 30-01-1709 en op 06-11-1735 te Asten getrouwd met Anna Jansen van Bussel, geboren te Asten op 26-09-1706 als dochter van Johannes Jansen en Catharina Jansen:
Het gezin van Petrus Joosten van Bussel en Anna Jansen van Bussel:
# | Voornaam | Geboorte | Huwelijk | Overlijden | Referentie |
---|---|---|---|---|---|
1 | Maria | Asten ±1736 | Asten 03-02-1760 Peter Jelisse |
Asten 16-12-1816 | |
2 | Johanna | Asten 20-11-1738 | Asten 12-10-1766 Johannes Petri Canters |
Asten 20-09-1768 | zie 't Hoekske 10 |
3 | Catharina | Asten 16-03-1741 | Kind | Asten 27-12-1754 | |
4 | Johannes | Asten 21-03-1743 | Kind | Asten 31-12-1754 | |
5 | Mathias | Asten 14-08-1746 | Ongehuwd | Op zee 26-07-1773 | Soldaat* |
* Matthijs van Bussel wordt hoogstwaarschijnlijk abusievelijk als van Brussel genoemd als soldaat bij de Verenigde Oostindische Compagnie. Hieronder zijn soldijboek2 op het schip 'De Vrouwe Elisabeth', gebouwd in 1755 te Rotterdam, waarvan rechtsonder een afbeelding:
![]() |
![]() |
Volgens de bewoningslijst van het huis over de periode 1756-1781 is Peter Joost van Bussel steeds eigenaar en bewoner:
Jaar | Eigenaar nummer 4 Heusden | Bewoners nummer 4 Heusden |
---|---|---|
1756 | erfgenamen Joost van Bussel | Peter Jooste van Bussel |
1761 | Peter Joost van Bussel | Peter Joost van Bussel |
1766 | Peter Joost van Bussel | Peter Joost van Bussel |
1771 | Peter Joost van Bussel | Peter Joost van Bussel |
1776 | Peter Joost van Bussel | Peter Joost van Bussel |
1781 | Peter Joost van Bussel | Peter Joost van Bussel en Peter Jelis |
Anna Jansen van Bussel is te Asten op 23-09-1779 overleden, Peter verkoopt zijn spullen en zijn dochters worden erfgenaam:
Asten Rechterlijk Archief 149; 14-12-1779:
Peter Jooste van Bussel, aan de voorste Heusden, verkoopt een partij gereede meubilaire goederen drie koeien ƒ 73,-; drie ossen ƒ 60,-; drie kalveren ƒ 20,-; een koperen koeketel ƒ 22,-; huishoudgerei; schoppen, rieken. Totale opbrengst: ƒ 266,-.Asten Rechterlijk Archief 126 folio 85; 01-05-1785:
Peter van Bussel weduwnaar Anneke Jansen, te Heusden, testeert. Zijn enige erfgenamen worden Maria Peter van Bussel, zijn dochter getrouwd met Peter Jelisse en Joost Jan Kanters getrouwd geweest met Jenneke Peter van Bussel, zijn dochter.
Peter Joosten van Bussel is te Asten op 16-06-1787 overleden en Peter Jelisse erft het huis:
Asten Rechterlijk Archief 126 folio 100; 10-11-1787:
Peter Jelisse man van Maria Peeter van Bussel en Jan Canters. Zij verdelen de goederen waarvan zij de helft bezitten en waarvan de andere helft is van Peeter Jelisse.
1e lot krijgt Peeter de helft onverdeeld in huis, hof en aangelag te Heusden 1 lopense, ene zijde kinderen Jan Verrijt, andere zijde weduwe Francis Coolen; de helft van 25 lopense land en groes.
2e lot krijgt Jan Kanters ƒ 400,-.
Maria Peeter van Bussel is geboren te Asten rond 1736 en op 03-02-1760 te Asten getrouwd met Peter Jelisse, geboren te Asten op 30-09-1726 als zoon van Egidius Vreynse en Maria Marcelis Coolen:
Het gezin van Peter Jelisse en Maria Peeter van Bussel:
# | Voornaam | Geboorte | Huwelijk | Overlijden | Referentie |
---|---|---|---|---|---|
1 | Egidius | Asten 03-11-1760 | Asten 03-02-1793 Joanna Maria Dirk Martens |
Asten 23-05-1830 | zie Voormalig huis C803 en ook Voormalig huis E132 |
2 | Johanna Maria | Asten 23-10-1762 | Asten 18-02-1786 Wilhelmus Anton Bukkems |
Asten 16-04-1843 | zie Voormalig huis B431 |
3 | Johannes | Asten 17-07-1764 | Asten 31-01-1823 Hendrina Heijnen |
Asten 21-02-1825 | zie Slotweg 1 |
4 | Catharina | Asten 06-11-1766 | Asten 05-05-1810 Willem Janse van Loon |
Deurne 18-06-1839 | |
5 | Johanna | Asten 30-09-1768 | Kind | Asten ±1768 | |
6 | Henricus | Asten 06-12-1770 | Asten 24-02-1811 Dorothea Haasen |
Asten 24-07-1848 | zie Voormalig huis F155 |
7 | Johanna | Asten 24-02-1773 | Asten 05-02-1804 Hendrikus van der Loo |
Asten 10-05-1807 | zie Voormalig huis G681 |
8 | Anna | Asten 27-02-1776 | Asten 14-05-1815 Joannes Dannenberg |
Asten 29-12-1840 | zie Voormalig huis E132 |
9 | Marcellus | Asten 03-04-1778 | Kind | Asten ±1778 | |
10 | Matthias | Asten 27-12-1780 | Asten 04-04-1807 Johanna Goort Slaats |
Asten 15-04-1822 |
Peter Jelisse en Maria Peeter van Bussel woonden eerder op Ostaden (zie Slotweg 1) en volgens de bewoningslijst over de periode 1798-1803 en de verpondingen van 1810 is Peter Jelisse en later zijn vrouw Maria Peeter van Bussel eigenaar en bewoner van het huis:
Jaar | Eigenaar nummer 4 Heusden | Bewoners nummer 4 Heusden |
---|---|---|
1798 | Peter Jelisse | Peter Jelisse |
1803 | Peter Jelisse | Peter Jelisse |
Verpondingen 1810 XIVd-67 Heusden folio 143:
De weduwe, Peter Jelisse bij deling 13-11-1787 van.
Jan Canters bij versterf van sijn kint Joost ¼, Peter Jelissen man van Maria dogter bij versterf 1787 ¾.
Peter Joosten van Bussel ½ en Maria sijne dogter en Joost sone Jan Canters sijn kintskint ½.
Nummer 4 huijs, hof en aangelag 1 lopense.
Peter Jelisse (Vreynsse) is op 02-01-1810 te Asten overleden nalatende zijn vrouw en zeven kinderen en Maria Peeter van Bussel is te Asten op 16-12-1816 op 80-jarige leeftijd overleden. In 1821 wordt de erfenis verdeeld, waarbij het huis in handen komt van Mathijs Peter Jelisse:
Notarieel Archief Asten 44-162; 29-06-1821:
Mathijs Peter Jelisse, Jan Danneberg, Hendrik en Jelis Peter Jelisse, Willem Bukkems en Willem van Loon delen vaste goederen:
1e lot krijgt Matijs Peter Jelisse, huis en aangelag te Heusden, groot 2 lopen 8 roeden, ene zijde weduwe Mathijs Verrijt.
Mathijs Peter Jelisse is geboren te Asten op 27-12-1780 en op 04-04-1807 te Asten getrouwd met Johanna Goort Slaats, geboren te Asten op 13-03-1782 als dochter van Godefridus Slaets en Johanna Tiele Slaets. Mathijs Peter Jelisse is op 15-04-1822 te Asten overleden en Johanna Goort Slaats is op 02-05-1823 te Asten hertrouwd met Arnoldus de Leeuw, geboren te Someren op 28-03-1798 als zoon van Antonij de Leeuw en Catharina van Deursen. Johanna Goort Slaats is op 16-02-1829 te Asten overleden en Arnoldus de Leeuw is op 04-04-1876 te Asten overleden.
Uit beide huwelijken zijn geen kinderen bekend en het huis is vermoedelijk verkocht; waarschijnlijk aan de familie Plenders, die het weer doorverkopen aan familielid Egidius Hendrik (Jelis ) Dielissen:
Notarieel Archief Asten 49-191; 31-08-1826:
Pieter Plenders en Jan Hendrik van Bussel man van Francijn Plenders verkopen aan Jelis Hendrik Dielisse een huis en aangelag op Heusden, groot 31 roede 10 el, ene zijde weduwe Mathijs Jelisse.
Francijna Plenders is geboren te Asten op 26-03-1762 als dochter van Joannes Francis Plenders en Joanna Peter Martens (zie ook Voormalig huis E1033). Zij is op 12-02-1792 te Asten getrouwd met Joannes Hendrik van Bussel, geboren te Asten op 22-08-1751 als zoon van Hendrik van Bussel en Catharina van Helmont.
Het gezin van Francijna Plenders en Joannes Hendrik van Bussel:
# | Voornaam | Geboorte | Huwelijk | Overlijden | Referentie |
---|---|---|---|---|---|
1 | Catharina | Asten 11-11-1794 | Asten 12-02-1819 Hendrik Antonius Slaats |
Asten 10-02-1824 | |
2 | Joannes | Asten 12-09-1796 | Kind | Asten 03-01-1801 | |
3 | Joanna Maria | Asten 09-10-1797 | Asten 12-02-1819 Egidius Hendrik Dielisse |
Asten 29-03-1876 | |
4 | Francis | Asten 04-11-1800 | Kind | Asten 28-04-1816 |
Joannes Hendrik van Bussel is op 06-04-1829 te Asten overleden en Francijna Plenders is te Asten op 17-09-1832 overleden.
Bij het kadaster van Asten over de periode 1811-1832 staat Jelis Hendrik Dielisse als eigenaar:
Kadaster 1811-1832; E76:
Huis, schuur en erf, groot 07 roede 70 el, het Heusden hoekje, klassen 7.
Eigenaar: Jelis Hendrik Deelisse.
Jelis Hendrik Dielissen is geboren te Asten op 26-07-1792 als zoon van Henricus Dielissen en Wilhelma Joannis Goossens (zie Voormalig huis C112). Hij is op 12-02-1819 te Asten getrouwd met Johanna Maria van Bussel, geboren te Asten op 09-10-1797 als dochter van Johannes Hendrik van Bussel en Francijna Joannis Plenders. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1859-1879 wonen zij in het huis met huizingnummer D61 en vanaf 1869 nummer D84:
Jelis Hendrik Dielissen is op 02-01-1869 te Asten overleden en Johanna Maria van Bussel is te Asten op 29-03-1876 overleden. Hun dochter Catharina Dielissen, geboren te Asten op 07-03-1824 en zus van Willem en Anna (zie Voorste Heusden 7 en Voormalig huis E132) is daarna in het huis komen wonen. Zij is op 13-02-1852 te Asten getrouwd met Joseph Swinkels, geboren te Asten op 31-12-1818 als zoon van Hendricus Swinkels en Ida Joosten. In de bevolkingsregisters van Asten over de periodes 1879-1890 en 1890-1900 wonen zij in het huis met respectievelijk huizingnummer D85 en D90:
Catharina Dielissen is op 19-03-1887 te Asten overleden en Joseph Swinkels is op 17-08-1896 te Asten overleden.
Het huis wordt daarna bewoond door hun zoon Hendricus Swinkels, geboren te Asten op 08-03-1860. Hij is op 22-02-1889 te Asten getrouwd met Maria Goverdina Verduijn, geboren op 25-10-1861 te Asten als dochter van Matthijs Verduijn en Geertruda Scheepers. Over de periodes 1900-1910 en 1910-1920 wonen zij in het huis met achtereenvolgens huizingnummer D106 en D95:
Maria Goverdina Verduijn is op 13-03-1895 te Asten overleden en Hendricus Swinkels is te Asten op 19-03-1920 overleden. Hun dochter Catharina Swinkels, geboren te Asten op 27-01-1890 is te Asten op 30-01-1920 getrouwd met Johannes Janssen, geboren te Vlierden op 04-06-1887 als zoon van Johannes Janssen en Hendrica van Bussel. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1920-1930 wonen zij in het huis met huizingnummer D90, ook bekend staand als Voorste Heusden 7:
Ook over de periode 1930-1938 wonen Johannes Janssen en Catharina Swinkels met hun gezin in het huis op de Voorste Heusden 7:
In het Peelbelang van 03-03-1945 een dankbetuiging van de familie Janssen-Swinkels voor hun 25-jarige bruiloft en in het Peelbelang van 12-05-1945 staat een advertentie van Johannes Janssen, waarin hij een stierkalf te koop of te ruil aanbiedt:
![]() |
![]() |
Johannes Janssen en Catharina Swinkels zijn overleden en ongeveer op de plaats van het huis staat nu een uit 1970 daterende woning met het adres Voorste Heusden 13.
Overzicht bewoners
Hoeve op Voorste Heusden
Jaar | Eigenaar | Geboorte | Hoofdbewoner | Geboorte |
---|---|---|---|---|
1709 | Jan Peeter Smits | Joost Anthonis van Bussel | Asten 26-10-1668 | |
1722 | Antonius Goorts van Bussel | Asten 07-10-1646 | Joost Anthonis van Bussel | Asten 26-10-1668 |
1723 | Joost Anthonis van Bussel | Asten 26-10-1668 | Joost Anthonis van Bussel | Asten 26-10-1668 |
Heusden huis 4
Jaar | Eigenaar | Geboorte | Hoofdbewoner | Geboorte |
---|---|---|---|---|
1736 | Joost van Bussel | Asten 26-10-1668 | Joost van Bussel | Asten 26-10-1668 |
1741 | Joost van Bussel | Asten 26-10-1668 | Joost van Bussel | Asten 26-10-1668 |
1746 | Joost van Bussel | Asten 26-10-1668 | Joost van Bussel | Asten 26-10-1668 |
1751 | Joost van Bussel | Asten 26-10-1668 | Joost van Bussel | Asten 26-10-1668 |
1756 | erfgenamen Joost van Bussel | Asten 30-01-1709 | Peter Jooste van Bussel | Asten 30-01-1709 |
1761 | Peter Joost van Bussel | Asten 30-01-1709 | Peter Joost van Bussel | Asten 30-01-1709 |
1766 | Peter Joost van Bussel | Asten 30-01-1709 | Peter Joost van Bussel | Asten 30-01-1709 |
1771 | Peter Joost van Bussel | Asten 30-01-1709 | Peter Joost van Bussel | Asten 30-01-1709 |
1776 | Peter Joost van Bussel | Asten 30-01-1709 | Peter Joost van Bussel | Asten 30-01-1709 |
1781 | Peter Joost van Bussel | Asten 30-01-1709 | Peter Joost van Bussel en Peter Jelis | Asten 30-01-1709 |
1798 | Peter Jelisse | Asten 30-09-1726 | Peter Jelisse | Asten 30-09-1726 |
1803 | Peter Jelisse | Asten 30-09-1726 | Peter Jelisse | Asten 30-09-1726 |
Kadasternummer E76
# | Periode | Naam eigenaar | Geboorte | Opmerking | Verandering |
---|---|---|---|---|---|
E76 | 1832 | Jelis Dielissen | Asten 04-05-1792 |
Voorste Heusden 7
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
1803-1810 | Peter Jelisse | Asten 30-09-1726 | Maria Peters van Bussel | Asten ±1736 | † 02-01-1810 | |
1810-1816 | Maria Peters van Bussel | Asten ±1736 | weduwe Jelisse | † 16-12-1816 | ||
1816-1822 | Mathijs Peter Jelisse | Asten 27-12-1780 | Johanna Goort Slaats | Asten 13-03-1782 | † 15-04-1822 | |
1822-1826 | Joannes Hendrik van Bussel | Asten 22-08-1751 | Francijna Joannis Plenders | Asten 22-03-1762 | ||
1826-1859 | Jelis Dielissen | Asten 04-05-1792 | Johanna Maria van Bussel | Asten 11-09-1797 | ||
D61 | 1859-1869 | Jelis Dielissen | Asten 04-05-1792 | Johanna Maria van Bussel | Asten 11-09-1797 | † 02-01-1869 |
D84 | 1869-1876 | Johanna Maria van Bussel | Asten 11-09-1797 | weduwe Dielissen | † 29-03-1876 | |
D84 | 1876-1890 | Joseph Swinkels | Asten 31-12-1819 | Catharina Dielissen | Asten 19-03-1827 | |
D85 | 1890-1900 | Joseph Swinkels | Asten 31-12-1819 | Catharina Dielissen | Asten 19-03-1827 | † 19-03-1887 |
D90 | 1890-1896 | Joseph Swinkels | Asten 31-12-1819 | met kinderen | † 17-08-1896 | |
D90 | 1896-1900 | Hendricus Swinkels | Asten 08-03-1860 | Maria Anna Verduijn | Asten 25-10-1861 | † 13-03-1895 |
D106 | 1900-1910 | Hendricus Swinkels | Asten 08-03-1860 | met kinderen | ||
D95 | 1910-1920 | Hendricus Swinkels | Asten 08-03-1860 | met kinderen | † 19-03-1920 | |
D90 | 1920-1930 | Johannes Janssen | Vlierden 04-06-1887 | Catharina Swinkels | Asten 27-01-1890 | |
7 | 1930-1938 | Johannes Janssen | Vlierden 04-06-1887 | Catharina Swinkels | Asten 27-01-1890 |
Referenties
- ^Genealogie van Bussel, ISBN/EAN 978-90-812572-5-1
- ^Opvarenden van de VOC (https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/index/nt00444?searchTerm=meijerij&page=2&id=NT00444&pillars=Onderzoeken&resultsPerPage=50%2C50&sortResults=&language=NL&startIndex=NaN)
Voormalig huis E1887
Dit betreft een nieuw huis gebouwd rond 1915 en bewoond door molenaar Johannes Slaats, geboren te Asten op 19-01-1882 als zoon van Johannes Slaats en Maria Loomans (zie Voormalig huis G837). Hij is op 19-11-1912 te Asten getrouwd met Maria Johanna Kerkers, geboren te Asten op 31-03-1884 als dochter van Johannes Kerkers en Catharina Verheijen (zie Bergweg). In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1910-1920 is het huizingnummer D95a:
Ook over de periode 1920-1930 wonen Johannes Slaats en Maria Johanna Kerkers met hun gezin in het huis met dan huizingnummer D91 ook bekend staand als Voorste Heusden 9:
In de periode 1930-1938 wonen zij nog in het huis op de Voorste Heusden 9 tot hun vertrek rond 1934 naar de Antoniusstraat:
Maria Johanna Kerkers is op 11-07-1955 te Asten overleden en Johannes Slaats is op 16-06-1967 te Asten overleden. Hieronder het bidprentje bij het overlijden van Maria Johanna Kerkers en hun graf op de begraafplaats van de Antonius van Paduakerk te Asten-Heusden:
![]() |
![]() |
In het huis komt wonen Johannes Petrus (Johan) Peeters, geboren te Asten op 04-09-1904 als zoon van Antonie Peeters en Antonetta Joosten. Hij is op 09-09-1930 te Asten getrouwd met Maria Catharina Gijsberta (Cato) Vissers, geboren te Asten op 28-01-1900 als dochter van Christiaan Vissers en Maria Petronella Verheijen. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1930-1938 komen zij vanuit de Molenstraat (zie Voormalig huis G1885) op de Voorste Heusden 9 wonen:
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 13-07-1935 en diezelfde krant van 25-04-1940 de geboortes van zoon Gerardus en dochter Catharina:
![]() |
![]() |
In de Eindhovensche en Meijerijsche courant van 20-09-1940 de aanmelding van hun winkel bij de Kamer van Koophandel:
![]() |
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 30-12-1939 wenst bakker Johan Peeters een Zalig Nieuwjaar en in diezelfde krant van 13-10-1943 moet hij zijn winkel gelegen op het Vorstermansplein (zie Voormalig huis E322) wegens familieomstandigheden sluiten:
![]() |
![]() |
Johannes Petrus (Johan) Peeters is op 22-06-1977 te Asten overleden en Maria Catharina Gijsberta (Cato) Vissers is op 26-05-1987 te Bakel overleden. Hieronder foto's van Johan en Cato en de bidprentjes bij hun overlijden:
![]() |
![]() |
![]() |
Het huis als zodanig bestaat niet meer en ongeveer op de plaats van het huis staan nu de uit 1950 daterende huizen Voorste Heusden 15 en 17.
Overzicht bewoners
Voorste Heusden 9
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
D95a | 1910-1920 | Johannes Slaats | Asten 19-01-1882 | Maria Johanna Kerkers | Asten 31-03-1884 | Molenaar |
D91 | 1920-1930 | Johannes Slaats | Asten 19-01-1882 | Maria Johanna Kerkers | Asten 31-03-1884 | |
9 | 1930-1934 | Johannes Slaats | Asten 19-01-1882 | Maria Johanna Kerkers | Asten 31-03-1884 | Antoniusstraat |
9 | 1934-1940 | Johannes Petrus Peeters | Asten 04-09-1904 | Maria Cato Vissers | Asten 28-01-1900 |
Voorste Heusden 11
Volgens het kadaster van Asten over de periode 1811-1832 is Adriaan Kerkers eigenaar van een huis op het Heusden Hoekje, vermoedelijk gebouwd rond 1815:
Kadaster 1811-1832; E75:
Huis en erf, groot 07 roede 10 el, het Heusden hoekje, klassen 8.
Eigenaar: Adriaan Jan Kerkers.
Adriaan Jan Kerkers is geboren te Asten op 20-05-1793 als zoon van Joannes Kerkers en Petronella Keijzers. Hij is op 27-01-1815 te Asten getrouwd met Maria Kerkers, geboren te Asten op 25-03-1776 als dochter van Gerardus Joost Kerkers en Catharina Hendrik Stevens:
Het gezin van Adriaan Kerkers en Maria Kerkers:
# | Voornaam | Geboorte | Huwelijk | Overlijden | Referentie |
---|---|---|---|---|---|
1 | Petronella | Asten 11-05-1816 | Kind | Asten 09-05-1818 | |
2 | Gerardus | Asten 21-05-1819 | Asten 27-04-1843 Wilhelmina Berkvens |
Asten 01-10-1873 | Wolfsberg* |
* hun dochter Petronella Kerkers keert later in dit huis terug
Maria Kerkers is op 12-12-1853 te Asten overleden en Adriaan Kerkers is op 12-03-1856 te Asten overleden. Het huis is waarschijnlijk verpacht aan Marcelis Meulendijks, geboren op 18-03-1800 te Deurne als zoon van Joannes van den Meulendijk en Joanna Maria Janssen. Hij is op 28-02-1840 te Asten getrouwd met Allegonda Linders, geboren te Asten op 24-04-1806 als dochter van Leonardus Marcelis Linders en Wilhelmina Verberne (zie Voormalig huis G517). In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1859-1879 vinden we hen terug op huizingnummer D60 en vanaf 1869 nummer D83:
Marcelis Meulendijks is op 14-09-1872 te Asten overleden en Allegonda Linders is op 27-04-1874 te Asten overleden. Hun zoon Willem Meulendijks, geboren te Asten op 29-06-1846, heeft wegens mshandeling nog moeten zitten, zoals gemeld in de Limburger Koerier van 14-03-1894. Willem Meulendijks woonde toentertijd op de Merlenberg onder Deurne en is op 28-11-1896 te Deurne overleden. |
![]() |
De pacht van het huis wordt daarna overgenomen door Antonie Smits, geboren op 28-06-1846 te Asten als zoon van Willem Smits en Johanna Berkvens. Hij is op 09-02-1871 te Asten getrouwd met Elisabeth Driessen, geboren te Asten op 06-07-1846 als dochter van Gerardus Driessen en Elisabeth van Geffen.
Ook over de periode 1879-1890 wonen zij in het huis; Antonie Smits is te Asten op 17-10-1881 overleden en rechts uit de krant de Zuid-Willemsvaart van 28-06-1890 de verkoop van rogge voor zijn kinderen.
Hieronder in de krant de Zuid-Willemsvaart van 24-10-1889 nog een verkoop van dieren, landbouw-gereedschap, granen en huisraad, getuigende van een redelijk bezit:
Vanaf 1886 wordt het huis bewoond door Mathijs Strijbosch, geboren op 07-01-1851 te Asten als zoon van Anthonie Strijbosch en Anna Maria van de Kruijs. Hij is op 08-02-1882 te Asten getrouwd met Theodora van der Loo, geboren te Deurne op 16-05-1855 als dochter van Johannes van der Loo en Maria Jelissen. Het huizingnummer van het huis over de periode 1879-1890 is D84:
Mathijs Strijbosch woont ook over de periode 1890-1900 met zijn gezin in het huis met dan huizingnummer D89:
Mathijs Strijbosch verhuist naar de Wolfsberg en waarschijnlijk is er in die periode op dezelfde plaats een nieuw huis gebouwd en dat wordt bewoond door een nazaat van de eerder genoemde familie Kerkers. Petronella Kerkers is geboren op 26-11-1847 te Asten als dochter van Gerardus Kerkers en Wilhelmina Berkvens en kleindochter van Adriaan Kerkers en Maria Kerkers. Zij is op 08-01-1874 te Asten getrouwd met Bonaventura Slaats, geboren op 03-07-1843 te Asten als zoon van Johannes Slaats en Johanna Maria Stevens. Begin van de 20e eeuw zijn zij vanuit de Wolfsberg (zie Voormalig huis E836) in dit huis met huizingnummer D105 komen wonen:
In een notariële akte wordt Bonaventura Slaats genoemd als lid van het armbestuur van Asten:
Regionaal Historisch Centrum Eindhoven 3182 Notarieel Archief Deurne inventaris nummer 99 akte nummer 196; 18-12-1883:
Notaris Karel Theodorus van Riet Deurne geeft roijement en brevet voor Johannes Hoefnagels, Lambertus Peeters en Bonaventura Slaats, alle drie wonende te Asten en te samen uitmakende en vertegenwoordigende het Algemeen Armbestuur van Asten.
Bonaventura Slaats werd in 1885 gekozen in de gemeenteraad en werd in 1891 en 1909 herkozen, getuige onderstaande mededelingen in het Nieuws van de Dag van 27-07-1885 en 02-07-1909:
![]() |
![]() |
Ook werd hij begin 20e eeuw lid van de bijenhoudersvereniging1:
Met 1 Januari 1901 zijn als nieuwe leden tot de Nederlandsche Bijenhouders Vereeniging toegetreden bij de onderafdeling Asten: Gerrit Bakens, J. van Rees, Johannes van Lierop, Antonius Joosten, Jan Bosch, Jan Dielissen, J. van Heugten, A. Peeters, B. Slaats, A. Lintermans, A. Driessen, Adrianus van Heugten, Hendrik van Heugten, P. Verrijt, Johannes Koolen, Antonius Peeters. Allen te Asten wonende.
Ook over de periodes 1910-1920 en 1920-1930 wonen Bonaventura Slaats en Petronella Kerkers met hun gezin in het huis met achtereenvolgens huizingnummer D94 en D89 ook bekend staand als Voorste Heusden 5:
In de Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche courant van 09-01-1924 wordt de gouden bruiloft van Bonaventura Slaats en Petronella Kerkers besproken:
Ook in de periode 1930-1938 wonen Bonaventura Slaats en Petronella Kerkers met hun gezin in het huis op Voorste Heusden 5:
Petronella Kerkers is op 15-01-1933 te Asten overleden en Bonaventura Slaats is op 24-11-1933 te Asten overleden. Hij was destijds de oudste inwoner van Asten, zoals medegedeeld in de krant de Zuid-Willemsvaart van 25-11-1933. Hun zoon Hendrikus Slaats, geboren te Asten op 26-12-1887, is daarna in het huis komen wonen. Hij is op 27-04-1915 te Asten getrouwd met Johanna Berkvens, geboren te Asten op 03-07-1885 als dochter van Peter Berkvens en Anna Maria van Helmond. |
![]() |
Het adres waar zij woonden staat dan nog steeds bekend als Voorste Heusden 5:
In het Peelbelang van 25-11-1944 meldt Hendrikus Slaats het verlies van twee jonge koeien en de vondst van een andere jonge koe:
Johanna Berkvens is op 02-02-1970 te Helmond overleden en Hendrikus Slaats is op 22-10-1980 te Asten overleden. Hieronder de bidprentjes bij hun overlijden:
![]() |
![]() |
Op de plaats van het huis staat nu een uit 1890 daterende boerderij op het adres Voorste Heusden 11, waarvan met streetview een afbeelding:
Overzicht bewoners
Kadasternummer E75
# | Periode | Naam eigenaar | Geboorte | Opmerking | Verandering |
---|---|---|---|---|---|
E75 | 1832 | Adriaan Jan Kerkers | Asten 20-05-1793 |
Voorste Heusden 5
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
1815-1856 | Adriaan Jan Kerkers | Asten 20-05-1793 | Maria Kerkers | Asten 25-03-1776 | † 12-03-1856 | |
1856-1859 | Marcelis Meulendijks | Deurne 18-03-1800 | Allegonda Linders | Asten 24-04-1806 | ||
D60 | 1859-1869 | Marcelis Meulendijks | Deurne 18-03-1800 | Allegonda Linders | Asten 24-04-1806 | † 14-09-1872 |
D83 | 1869-1879 | Antonie Smits | Asten 28-06-1846 | Elisabeth Driessen | Asten 06-07-1846 | |
D84 | 1879-1886 | Antonie Smits | Asten 28-06-1846 | Elisabeth Driessen | Asten 06-07-1846 | † 17-10-1881 |
D84 | 1886-1890 | Mathijs Strijbosch | Asten 07-01-1851 | Theodora van der Loo | Deurne 16-05-1855 | |
D89 | 1890-1900 | Mathijs Strijbosch | Asten 07-01-1851 | Theodora van der Loo | Deurne 16-05-1855 | naar Wolfsberg |
D105 | 1900-1910 | Bonaventura Slaats | Asten 03-07-1843 | Petronella Kerkers | Asten 26-11-1847 | |
D94 | 1910-1920 | Bonaventura Slaats | Asten 03-07-1843 | Petronella Kerkers | Asten 26-11-1847 | |
D89 | 1920-1930 | Bonaventura Slaats | Asten 03-07-1843 | Petronella Kerkers | Asten 26-11-1847 | |
5 | 1930-1933 | Bonaventura Slaats | Asten 03-07-1843 | Petronella Kerkers | Asten 26-11-1847 | † 24-11-1933 |
5 | 1933-1938 | Hendrikus Slaats | Asten 03-07-1885 | Johanna Berkvens | Asten 26-12-1887 |
Referenties
- ^Nederlandse Bijenhouders Vereniging (library.wur.nl)
Voormalig huis E96
Rond 1855 wordt de schuur van Johannes Verrijt op het Heusdensch Hoekje met kadasternummer E96 omgebouwd tot woning onder kadasternummer E1401, zoals te zien is op nevenstaande kadasterkaart. In het huis komt wonen Wilhelmina Verrijt, geboren te Asten op 26-12-1817 als dochter van Johannes Verrijt en Ida van den Eijnden (zie ook Voormalig huis E146). Zij is te Asten op 05-04-1845 getrouwd met Bernardus Gorissen, geboren te Asten op 09-10-1818 als zoon van Johannes Gorissen en Hendrina van Helmond (zie Voormalig huis E1049).
In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1859-1879 wonen zij op huizingnummer D62 en vanaf 1869 nummer D85: |
![]() |
Wilhelmina Verrijt is op 13-12-1875 te Asten overleden en Bernardus Gorissen woont ook in de periode 1879-1890 tot zijn overlijden te Asten op 26-06-1887, in het huis met dan huizingnummer D86:
Na het overlijden van Bernardus Gorissen neemt zoon Hendrikus Gorissen, geboren op 14-10-1850, te Asten het huis over tot in 1891 zijn broer Johannes Gorissen, geboren te Asten op 02-02-1846, het overneemt. Johannes Gorissen is op 13-02-1879 te Someren getrouwd met Maria Anna Lemmen, geboren te Someren op 03-01-1847 als dochter van Antonie Lemmen en Maria van de Warsenburg. Het huizingnummer van het huis over de periode 1890-1900 is D91:
Ook over de periode 1900-1910 wonen zij in het huis met dan huizingnummer D107. Inwonend is Adrianus Cornelis Metten, geboren te 's-Gravenhage op 26-01-1905 als zoon van kleermaker Johannes Hermanus Metten en Johanna Adriana Bentvelzen. Hij is een van de zes kinderen van de familie Metten die in het begin van de 20e eeuw een tijd in Asten of directe omgevening hebben doorgebracht. Hieronder een overzicht van deze kinderen en wat er over hen nog is terug te vinden:
Naam | Geboorteplaats en datum | Verblijfplaats en datum | Vertrekplaats en datum | Opmerking | Overlijden |
---|---|---|---|---|---|
Adrianus Cornelis Metten | 's-Gravenhage 26-01-1905 | Asten 15-07-1908 | 's-Gravenhage 28-08-1911 | ||
's-Gravenhage 28-08-1911 | Megen 10-09-1919 | student Gymnasium Sint Antonius | |||
's-Gravenhage 29-09-1920 | Rochefort (B) 30-08-1921 | ||||
's-Gravenhage 20-04-1922 | Brescia (I) 05-03-1928 | ||||
's-Gravenhage 20-02-1929 | Noordwijkerhout 06-05-1929 | verpleger Sint Bavogesticht* | |||
Johannes Cornelis Metten | Kwintsheul 03-11-1894 | Asten 15-07-1908 | 's-Gravenhage 03-08-1911 | zie Voormalig huis F1619 | 's-Gravenhage 13-01-1954 |
Asten 08-07-1912 | 's-Gravenhage 06-02-1913 | huisschilder | |||
Jacobus Cornelis Johannes Metten | Monster 27-01-1902 | Asten 15-07-1908 | Someren 24-08-1809 | Ommelscheweg | 's-Gravenhage 02-02-1966 |
Someren 24-08-1909 | 's-Gravenhage 28-08-1911 | Heitveld, magazijnbediende | |||
Cornelius Adrianus Cornelis Metten | Monster 22-11-1896 | Asten 15-07-1908 | 's-Gravenhage 28-08-1911 | zie Emmastraat 60 | |
Cornelis Johannes Adrianus Metten | Monster 25-12-1899 | Someren 15-07-1908 | 's-Gravenhage 28-08-1911 | Heitveld, kleermaker | |
Someren 08-07-1912 | 's-Gravenhage 11-04-1913 | ||||
Hillegonde Gerarda Metten | Monster 27-03-1893 | Nederweert 15-07-1908 | Someren 15-04-1910 | ||
Someren 15-04-1910 | Velp 16-03-1911 | Dorpstraat, dienstmeid | Harderwijk 18-11-1959 | ||
Rheden 16-03-1911 | 's-Gravenhage 10-08-1911 | dienstbode |
* Johannes Cornelis Metten slaagt voor zijn verplegingsexamens, aldus dagblad De Tijd van 06-06-1920 en 04-06-1931:
![]() |
![]() |
De kinderen zijn op 15 juli 1908 om vooralsnog onbekende redenen uit huis geplaatst en bij verschillende families in de Peel ondergebracht.
Johannes Gorissen overlijdt op 28-04-1909 te Asten en Maria Anna Lemmen woont ook in de periode 1910-1920 in het huis tot haar vertrek in 1912 naar haar dochter Wilhelmina, elders in Heusden (zie Voormalig huis E503). In de krant van 23-12-1911 verkoopt zij haar bezittingen en in diezelfde krant van 27-11-1915 haar vee en landbouwgewassen:
![]() |
![]() |
Het huis wordt daarna verhuurd aan en bewoond door Karel Hurkmans, geboren te Asten op 28-11-1880 als zoon van Michael Hurkmans en Francijna Berkers (zie Voormalig huis E393). Hij is op 09-02-1912 te Asten getrouwd met Francisca Haazen, geboren te Asten op 23-06-1883 als dochter van Hendrikus Haazen en Wilhelmina van Dijk (zie Beekstraat 17). Het huizingnummer van het huis is dan D98:
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 03-08-1918 wordt het huis te koop aangeboden:
Ook in de periode 1920-1930 wonen Karel Hurkmans en Francijna Haazen in het huis met dan huizingnummer D93:
Karel Hurkmans verhuist met zijn gezin rond 1921 naar D86 (zie Voorste Heusden 7). Het huis is verkocht aan Johannes Cornelius (Kiske) van den Broek, geboren te Liempde op 19-11-1866 als zoon van Gerardus van den Broek en Margo van den Eijnde. Hij is op 04-04-1894 te Someren getrouwd met Francisca (Ciska) van Horik, geboren te Someren op 31-03-1871 als dochter van Jacobus van Horik en Johanna Maria van Lierop. Zij komen vanuit de Achterste Heusden (zie Voormalig huis E1808) in dit huis wonen met huizingnummer D93 en staat ook bekend als Voorste Heusden 13:
Ook over de periode 1930-1938 wonen Johannes Cornelius (Kiske) van den Broek en Francisca (Ciska) van Horik met hun gezin in het huis op de Voorste Heusden 13:
Links een foto van het echtpaar Kiske van den Broek en Ciska van Horik en rechts in de krant de Zuid-Willemsvaart van 09-02-1944 hun gouden bruiloft:
![]() |
![]() |
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 05-04-1944 het verslag van de feestelijkheden rondom de gouden bruiloft van Kiske van den Broek en Ciska van Horik:
Hieronder een foto gemaakt op hun gouden bruiloft.
Francisca (Ciska) van Horik is op 18-10-1950 te Asten overleden en Johannes Cornelius (Kiske) van den Broek is op 24-01-1962 te Asten overleden. Hieronder de overlijdensakte van Francisca van Horik en het bidprentje bij het overlijden van Johannes Cornelius van den Broek:
![]() |
![]() |
Vanaf 1938 woont zoon Antonius van den Broek, geboren te Asten op 08-09-1905, ook in het huis. Antonius van den Broek is op 06-05-1938 te Asten getrouwd met Joanna Catharina Douven, geboren te Asten op 08-04-1913 als dochter van Heinrich Douven en Geertruda Haazen.
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 23-02-1939 en in het Peelbelang van 03-02-1945 de geboortes van dochter Francisca en zoon Johannes:
![]() |
![]() |
Antonius van den Broek is op 03-01-1986 te Asten overleden en Johanna Catharina Douven is te Geldrop op 19-01-1995 overleden. Hieronder de bidprentjes bij hun overlijden:
![]() |
![]() |
Hieronder een foto van het huis:
Het huis is rond 1975 afgebroken en ongeveer op de plaats van het huis staat nu een uit 1965 daterende woning met het adres Voorste Heusden 21.
Overzicht bewoners
Kadasternummer E96
# | Periode | Naam eigenaar | Geboorte | Opmerking | Verandering |
---|---|---|---|---|---|
E96 | 1832-1855 | Johannes Verrijt | Asten 18-12-1782 | schuur | |
E1401 | 1855-1875 | Wilhelmina Verrijt | Asten 29-12-1817 | ombouw tot huis | |
E1401 | 1875-1890 | Bernardus Gorissen | Asten 09-10-1818 | ||
E1401 | 1890-1909 | Johannes Gorissen | Asten 02-02-1846 | ||
E1401 | 1909-1925 | Maria Anna Lemmen | Someren 03-01-1847 | ||
E1401 | 1925-1938 | Johannes van den Broek | Boxtel 19-11-1866 |
Voorste Heusden 13
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
1845-1859 | Bernardus Gorissen | Asten 09-10-1818 | Wilhelmina Verrijt | Asten 29-12-1817 | ||
D62 | 1859-1869 | Bernardus Gorissen | Asten 09-10-1818 | Wilhelmina Verrijt | Asten 29-12-1817 | † 13-12-1875 |
D85 | 1869-1879 | Bernardus Gorissen | Asten 09-10-1818 | met kinderen | ||
D86 | 1879-1887 | Bernardus Gorissen | Asten 09-10-1818 | met kinderen | † 26-06-1887 | |
D86 | 1887-1890 | Hendrikus Gorissen | Asten 14-10-1850 | met familie | ||
D91 | 1890-1891 | Hendrikus Gorissen | Asten 14-10-1850 | met familie | naar Asten | |
D91 | 1891-1900 | Johannes Gorissen | Asten 02-02-1846 | Maria Anna Lemmen | Someren 03-01-1847 | |
D107 | 1900-1910 | Johannes Gorissen | Asten 02-02-1846 | Maria Anna Lemmen | Someren 03-01-1847 | † 28-04-1909 |
D98 | 1910-1912 | Maria Anna Lemmen | Someren 03-01-1847 | weduwe Gorissen | ||
D98 | 1912-1920 | Karel Hurkmans | Asten 28-11-1880 | Francisca Haazen | Asten 23-06-1883 | |
D93 | 1920-1921 | Karel Hurkmans | Asten 28-11-1880 | Francisca Haazen | Asten 23-06-1883 | naar D86 |
D93 | 1925-1930 | Johannes van den Broek | Boxtel 19-11-1866 | Francisca van Horik | Someren 31-03-1871 | |
13 | 1930-1938 | Johannes van den Broek | Boxtel 19-11-1866 | Francisca van Horik | Someren 31-03-1871 |
Voorste Heusden 39
Rond 1930 is een nieuw huis gebouwd waar vanuit Antoniusstraat 15 (zie Voormalig huis E1926a) in komt wonen metselaar Martinus Meulendijks, geboren te Asten op 03-09-1900 als zoon van Hendrikus Meulendijks en Antonia Berkers (zie Voormalig huis E322). Hij is op 30-01-1925 te Asten getrouwd met Hendrika Justina Berkers, geboren te Asten op 19-11-1903 als dochter van Hendrikus Berkers en Isabella Loomans. In het bevolkingsregister van Asten in de periode 1920-1930 wonen zij in het huis met het adres Voorste Heusden 15:
Ook in de periode 1930-1938 wonen zij in het huis met het adres Voorste Heusden 15:
Zij verhuizen rond 1933 naar Voorste Heusden 29 (zie Voorste Heusden 63) en het huis wordt daarna bewoond door Hubertus Johannes (Bert) van Bussel, geboren te Asten op 22-01-1910 als zoon van Laurens van Bussel en Francisca Verstappen. Hij is op 16-10-1936 te Asten getrouwd met Hendrika (Drieka) Berkvens, geboren op 30-11-1913 te Asten als dochter van Johannes Berkvens en Petronella Verberne. In het bevolkingsregister van Voorste Heusden 15 wonen:
Linksonder een foto van de familie Laurens van Bussel - Francisca Verstappen, met als 3e van links Hubertus Johannes (Bert) van Bussel. Rechtsonder een foto van het gezin van Van Bussel - Berkvens met boven van links naar rechts Hub, Petronella Maria (Nellie), Franciscus Hubertus (Frans), Laura Johanna (Laura) en Lau. Onder van links naar rechts Johanna, vader Hubertus Johannes (Bert) van Bussel, Martien en moeder Hendrika (Drieka) Berkvens.
![]() |
![]() |
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 20-05-1938 en diezelfde krant van 14-06-1939 de geboortes van dochters Petronella en Laura:
![]() |
![]() |
Rond 1940 verhuizen zij naar de Antoniusstraat 13 en rond 1943 naar de Hindert 5. Hubertus Johannes (Bert) van Bussel is te Geldrop op 04-06-1986 overleden en Hendrika (Drieka) Berkvens is te Bakel op 06-06-1993 overleden. Hieronder de bidprentjes bij hun overlijden:
Het huis is later bewoond door gemeentewerker Meulendijks en wordt nog steeds door een van hun nazaten bewoond. De locatie van het huis is op de huidige Voorste Heusden 39, daterend van rond 1938 waarvan hieronder met streetview een opname:
Overzicht bewoners
Voorste Heusden 15
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
15 | 1930-1933 | Martinus Meulendijks | Asten 03-09-1900 | Hendrika Justina Berkers | Asten 19-11-1903 | naar Voorste Heusden 29 |
15 | 1934-1938 | Hubertus van Bussel | Asten 22-01-1910 | Hendrika Berkvens | Asten 30-11-1913 |
Voorste Heusden 43
Dit betreft een nieuw huis, gebouwd in 1924 bewoond door Martinus Evers, geboren op 14-10-1897 te Deurne als zoon van Johannes Evers en Anna Maria Kusters. In het Eindhovensch Dagblad van
14-02-1924 staat de aanbesteding van dit huis en in de krant de Zuid-Willemsvaart van 18-06-1924 het verzoek tot oprichting van een smederij:
![]() |
![]() |
Martinus Evers is op 12-07-1924 te Deurne getrouwd met Martha Aarts, geboren op 09-04-1897 te Deurne als dochter van Petrus Johannes Aarts en Cornelia van Tol. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1920-1930 woont smid Martinus Evers met zijn gezin in het huis met huizingnummer D95a, ook bekend staand als Voorste Heusden 17:
Martinus Evers heeft het druk want hij vraagt toestemming aan de arbeidsinspectie om langer te mogen werken, zoals gemeld in de krant de Zuid-Willemsvaart van 27-05-1925:
Ook over de periode 1930-1938 wonen Martinus Evers en Martha Aarts met hun gezin in het huis op Voorste Heusden 17:
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 29-04-1926 zoekt Martinus Evers een smidsknecht en in diezelfde krant van 02-06-1928 de aanmelding bij de kamer van koophandel van de winkel van Martinus Evers:
![]() |
![]() |
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 26-08-1937 de geboorte van dochter Maria en in de Helmondsche Courant van 29-05-1945 zoekt Martinus Evers opnieuw een smidsknecht:
![]() |
![]() |
Martha Aarts is op 12-08-1981 te Well overleden en Martinus Evers was meer dan 50 jaren smid te Asten Heusden en is 17-04-1984 te Well overleden.
Hieronder een foto uit 1955 van de winkel van Martinus Evers:
De locatie van het huis betreft op dit moment waarschijnlijk het tankstation met daarachter het uit rond 1930 daterende huis op de Voorste Heusden 43:
Het naastgelegen pand op de Voorste Heusden 45 met Veugen Bouwmaterialen:
Overzicht bewoners
Voorste Heusden 17
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
D95a | 1925-1930 | Martinus Evers | Deurne 14-10-1897 | Martha Aarts | Deurne 09-04-1897 | |
17 | 1930-1938 | Martinus Evers | Deurne 14-10-1897 | Martha Aarts | Deurne 09-04-1897 |
Voorste Heusden 47
In 1893 leidde de ontginningen en toename van het doorgaande verkeer zowel tot de bouw van enkele woonhuizen en een uitbreiding van het aantal boerderijen als tot de bouw in 1893 van de Coöperatieve Roomboterfabriek 'de Hoop' aan de Voorste Heusden. Op bouwland E102 wordt in opdracht van Peter Martens een boterfabriek gebouwd onder kadasternummer E1780, zoals te zien is op de kadasterkaart rechts. De Peel- en Kempenbode van 09-09-1893 maakt melding van de bouw van de fabriek: |
![]() |
In de Noord Brabanter van 27-05-1895 lezen we dat er een ongeluk is gebeurd bij de boterfabriek met een op hol geslagen paard. Het betreft waarschijnlijk Wilhelmus Haasen, die op 18-05-1895 te Asten is overleden (zie Voormalig huis E452).
De krant de Zuid-Willemsvaart van 03-04-1901 meldt dat er een ongeluk in de boterfabriek heeft plaatsgevonden, waaruit bleek dat de eigenaar van de fabriek nog niet op de hoogte was van veiligheidsvoorschriften: |
![]() |
Rond 1908 wordt de fabriek, die tot dan toe in handen was van de familie Martens, aan de Asten Heusden Roomboterfabriek 'de Hoop' verkocht. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1910-1920 wordt de fabriek genoemd als Stoomgraanmolen met huizingnummer D96:
In Asten waren er destijds drie zuivelfabrieken, waaronder De Hoop1:
In 1917 schakelt men inderdaad van handkracht over op een stoommachine en spreekt men van een stoomzuivel fabriek, aldus de Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche courant van 19-01-1917.
In 1918 wordt het 25-jarige bestaan gevierd, zoals bericht in de Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche courant van 12-12-1918 en daaronder een foto van de fabriek: |
![]() |
Tot 1927 was de roomboterfabriek gevestigd in het pand waar nu nog van Meel woont en daarna heeft nieuwbouw plaatsgevonden, waarbij het ook als groothandel en mengvoerbedrijf diende. Linksonder de aanbesteding voor de verbouw in de Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche courant va 22-07-1926 en rechtsonder de kadasterkaart met het nieuwe kadasternummer E1942:
![]() |
![]() |
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 06-03-1936 wordt de opheffing van de fabriek genoemd.
De aansluiting van stoomzuivelfabriek 'de Hoop' te Heusden naar de stoomzuivelfabriek 'de Oude Molen' (zie de Oude Molen) had nogal wat voeten in aarde, zoals mogen blijken uit onderstaande krantenartikelen, waarbij de bestuurlijke en geestelijke adviezen de doorslag hebben gegeven:
Zuid-Willemsvaart van 05-01-1934 en Zuid-Willemsvaart van 05-02-1934:
![]() |
![]() |
Zuid-Willemsvaart van 12-02-1934 en Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche courant 18-01-1934:
![]() |
![]() |
Zuid-Willemsvaart van 09-02-1934 en Zuid-Willemsvaart van 16-02-1934:
![]() |
![]() |
In de periode 1920-1930 is Gerardus Martinus van den Broek in het oude gebouw van de boterfabriek komen wonen. Gerardus Marinus van den Broek is geboren te Someren op 21-12-1897 als zoon van Cornelis van den Broek en Francisca van Horik (zie Voorste Heusden 43). Hij is op 11-05-1928 te Asten getrouwd met Johanna Maria Bukkems, geboren te Asten op 16-02-1902 als dochter van Antonie Bukkems en Helena Maria Koolen (zie ). Het huizingnummer van het huis is D96 en staat ook bekend als Voorste Heusden 23:
Ook in de periode 1930-1938 wonen Gerardus Martinus van den Broek en Johanna Maria Bukkems met hun gezin op de Voorste Heusden 23, maar verhuizen rond 1935 via de Meijelscheweg naar het Sengers Broek:
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 12-11-1932 en van 10-08-1934 de geboortes van zonen Antonius en Franciscus:
![]() |
![]() |
Johanna Maria Bukkems is op 19-09-1962 te Helmond overleden en Gerardus Marinus van den Broek is op 16-01-1983 te Deurne overleden en onder de bidprentjes bij hun overlijden:
![]() |
![]() |
In het huis op de Voorste Heusden 23 komt wonen Karel Petrus van Meel, geboren op 24-12-1904 te Someren als zoon van Willem van Meel en Johanna Maria Sauve. Hij is op 10-05-1935 te Asten getrouwd met Maria Elisabeth Hubertina Peeters, geboren te Nederweert op 06-03-1910 als dochter van Adrianus Peeters en Anna Maria Velter:
Eind 1934 is ook de fabriek verkocht aan Karel Petrus van Meel, zoals linksonder blijkt uit de verkoop in de krant de Zuid-Willemsvaart van 06-10-1934. Er vindt daarna een verbouwing plaats, zoals te zien is op kadasterkaart rechtsonder.
|
![]() |
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 24-02-1938 en die van 14-04-1939 de geboortes van dochters Maria en Odilia:
![]() |
![]() |
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 31-10-1941 de geboorte van dochter Wilhelmina en in het Peelbelang van 21-10-1944 biedt Karel van Meel zich aan als werkzoekende:
![]() |
![]() |
Karel Petrus van Meel is op 22-05-1972 te Asten overleden Maria Elisabeth Hubertina Peeters is op 09-04-1989 te Geldrop overleden. Hieronder de bidprentjes bij hun overlijden:
![]() |
![]() |
De drukkerij van Meel is in 1972, onder leiding van opvolger Wim van Meel, gerenoveerd en heeft nu het adres Voorste Heusden 47, waarvan met streetview een afbeelding:
Na het overlijden van Wim van Meel te Asten op 05-01-2017 is de drukkerij beëindigd en het huis daarna verkocht.
Overzicht bewoners
Voorste Heusden 23
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
1893-1900 | oprichting fabriek | |||||
1900-1910 | roomboterfabriek | |||||
D101 | 1910-1920 | roomboterfabriek | ||||
D96 | 1920-1927 | stoomzuivelfabriek | nieuwbouw | |||
D96 | 1927-1930 | Gerardus van den Broek | Someren 21-12-1897 | Johanna Maria Bukkems | Asten 16-12-1902 | |
23 | 1930-1935 | Gerardus van den Broek | Someren 21-12-1897 | Johanna Maria Bukkems | Asten 16-12-1902 | naar Sengers Broek |
23 | 1935-1938 | Karel Petrus van Meel | Someren 24-12-1904 | Maria Elisabeth Hubertina Peeters | Nederweert 06-03-1910 |
Referenties
- ^Nationale en internationale landbouwtentoonstelling (https://www.delpher.nl/nl/boeken/view?identifier=MMKB21:041299000:00028&coll=boeken&page=109&sortfield=date&query=asten&rowid=1)
Voorste Heusden 49
Dit huis is gebouwd rond 1840 en wordt bewoond door Petrus (Piet) Engelen, geboren te Someren op 15-06-1808 als zoon van Johannes Engelen en Ida Nijssen. Hij is op 08-04-1842 te Asten getrouwd met Geertruijda Hendriks, geboren te Asten op 21-09-1816 als dochter van Johannes Hendriks en Anna Maria van Eijck. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1859-1879 wonen zij in het huis met huizingnummer D69 en vanaf 1869 met nummer D92:
Geertruijda Hendriks overlijdt de Asten op 18-10-1887 en ook over de periode 1879-1890 en in de periode 1890-1900 woont Petrus Engelen in het huis met achtereenvolgens huizingnummer D93 en D98:
Petrus Engelen is op 25-01-1891 te Asten overleden en zijn dochter Ida Engelen, geboren te Asten op 13-03-1849, neemt het huis over. Zij woont samen met haar familie ook over de periode 1900-1910 en in de periode 1910-1920 in het huis met huizingnummer D115 en D106:
Rond 1918 vertrekt zij samen met haar broer Antonie naar het dorp (zie Kerkstraat 44), alwaar zij op 17-04-1930 overlijdt (zie bidprentje hieronder). Antonie Engelen is op 02-03-1931 te Asten overleden (zie overlijdensakte):
![]() |
![]() |
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 18-08-1917 wordt de boerderij door de kinderen van Peter Engelen te koop aangeboden.
Leonardus van Duijnhoven, geboren te Bakel op 29-09-1873 als zoon van Johannes van Duijnhoven en Maria Jaspers, komt in het huis wonen. Hij is op 02-05-1914 te Deurne getrouwd met Johanna Christina van den Heuvel, geboren te Deurne op 14-09-1875 als dochter van Johannes van den Heuvel en Johanna Maria van Ansem. Ook in de periode 1920-1930 wonen zij met hun gezin in het huis met huizingnummer D101:
Zij verhuizen rond 1921 naar D106 en later naar D128 ook bekend staand als Antoniusstraat 16. Johanna Christina van den Heuvel is op 26-05-1941 te Asten overleden en Leonardus van Duijnhoven is op 28-01-1957 te Asten overleden. Hieronder de overlijdensakte van Johanna Christina en het bidprentje van Leonardus:
![]() |
![]() |
Het huis wordt daarna bewoond door Franciscus (Frans) Aarts, geboren te Asten op 16-04-1902 als zoon van Theodorus Aarts en Wilhelmina Meulendijks. Hij is op 01-10-1925 te Asten getrouwd met Wilhelmina (Mien) van Tilburg, geboren te Asten op 01-07-1898 als dochter van Leonardus van Tilburg en Antonia Koolen. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1920-1930 wonen zij op huizingnummer D101, ook bekend staand als Voorste Heusden 25:
Ook over de periode 1930-1938 wonen Franciscus Aarts en Wilhelmina van Tilburg nog met hun gezin in het huis op Voorste Heusden 25:
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 25-03-1942 staat de geboorte van zoon Petrus:
Franciscus (Frans) Aarts is op 13-05-1976 te Asten overleden en Wilhelmina (Mien) van Tilburg is op 11-12-1979 te Helmond overleden. Hieronder de bidprentjes bij hun overlijden en hun gedenkteken op de begraafplaats1 van de Sint Antoniuskerk te Heusden:
![]() |
![]() |
Ongeveer op de plaats van het huis light het huidige Voorste Heusden 49, waarvan hieronder een streetview.
Hun zoon Wilhelmus Antonius (Wim) Aarts, geboren op 26-08-1931, woonde op de huidige Voorste Heusden 63 (zie Voorste Heusden 63).
Overzicht bewoners
Voorste Heusden 25
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
D69 | 1859-1869 | Piet Engelen | Someren 15-06-1808 | Geertruida Hendriks | Asten 21-09-1816 | |
D92 | 1869-1879 | Piet Engelen | Someren 15-06-1808 | Geertruida Hendriks | Asten 21-09-1816 | |
D93 | 1879-1890 | Piet Engelen | Someren 15-06-1808 | Geertruida Hendriks | Asten 21-09-1816 | † 18-10-1887 |
D98 | 1890-1891 | Piet Engelen | Someren 15-06-1808 | met kinderen | † 25-01-1891 | |
D98 | 1891-1900 | Ida Engelen | Asten 03-05-1853 | met familie | ||
D115 | 1900-1910 | Antonie Engelen | Asten 03-05-1853 | met familie | ||
D106 | 1910-1916 | Antonie Engelen | Asten 03-05-1853 | met familie | naar dorp | |
D106 | 1916-1920 | Leonard van Duijnhoven | Bakel 29-09-1873 | Johanna Christina van den Heuvel | Deurne 14-09-1875 | |
D101 | 1920-1926 | Leonard van Duijnhoven | Bakel 29-09-1873 | Johanna Christina van den Heuvel | Deurne 14-09-1875 | naar D128 |
D101 | 1926-1930 | Franciscus Aarts | Asten 16-04-1902 | Wilhelmina van Tilburg | Asten 01-07-1898 | |
25 | 1930-1938 | Franciscus Aarts | Asten 16-04-1902 | Wilhelmina van Tilburg | Asten 01-07-1898 |
Referenties
- ^Graven op de begraafplaats Sint Antoniuskerk (onlinebegraafplaatsen.nl)
Voorste Heusden 53 en 55
Jan Willems is geboren rond 1645 en is op 06-07-1676 te Asten getrouwd met Johanna Jan Daniels, geboren rond 1645:
Conjuncti sunt matrimonio Joannes Willems et Joanna Jansen; testes Willemina Hendrix et Mattias Hendrix.
In huwelijkse echt gebonden Joannes Willems en Joanna Jansen; getuigen Willemina Hendrix en Mattias Hendrix.
Het gezin van Jan Willems en Johanna Jan Daniels:
# | Voornaam | Geboorte | Huwelijk | Overlijden | Referentie |
---|---|---|---|---|---|
1 | Johanna | Asten 25-07-1676 | Kind | Asten ±1676 | |
2 | Henricus | Asten 21-10-1677 | |||
3 | Johanna | Asten 23-04-1679 | |||
4 | Henricus | Asten 16-12-1680 | |||
5 | Johannes | Asten 22-11-1682 | Asten ±1710 Dirs Antonis Goorts |
Asten ±1718 | |
6 | Anna | Asten 27-02-1685 | Asten 21-12-1712 Steven Anthonis Stevens |
Asten 19-09-1753 | |
7 | Egidius | Asten 09-06-1688 | |||
8 | Mechtildis | Asten 16-04-1690 | Asten 03-03-1726 Frans Willem Loomans |
Asten 04-07-1751 | zie Voormalig huis E127 |
9 | Maria | Asten 29-05-1693 | Dirck Lamers |
Bij de verpondingen van 1713 bewoont de juist met dochter Anna getrouwde Steven Antonis het huis:
Verpondingen 1713 XIV-60 folio 73:
Steven Antonis. In de bede ƒ 0-14-0.
Jan Willems is op 10-12-1725 te Asten overleden en Johanna Jan Daniels is op 26-03-1726 te Asten overleden en daarna wordt de erfenis verdeeld:
Asten Rechterlijk Archief 116 folio 59 verso; 12-02-1727:
Hendrik Jan Willems, Dirck Lamers man van Mary Jan Willems, Steven Antonis man van Anna Jan Willems, Francis Willem Loomans man van Mechel Jan Willems, Vrijns Jan Evers als geëde momboir over Antony, zoon van Jan Jan Willems en Dirs Antonis Goorts. Allen kinderen van Jan Willems en Jenneke Jan Dielis, op Heusden. Zij verdelen de nagelaten goederen.
4e blinde lot krijgt Steven Antonis een deel van het aangelag 2 lopense; naast Dirck Lambers; land de helft van den Hoydries geheel 3 lopense naast Dirck Lambers; groes 't voorste Hoyvelt 1 1⁄2 lopense naast Dirck Driessen; groes de Weyen 1 1⁄2 lopense naast Jelis van Helmont. ƒ 32,50 te ontvangen van Dirck Lambers.Bij de verpondingen van 1737 is Steven Anthonis eigenaar en bewoner van het huis, zij woonden voor die tijd in Ommel (zie Jan van Havenstraat 42):
Verpondingen 1737 XIV-61 folio 154:
Steven Antonis.
Huijs, hoff en aangelagh 3 lopense. In de bede ƒ 0-14-0.
Anna Jan Willems is geboren te Asten op 27-02-1685 en op 21-12-1712 te Asten getrouwd met Steven Anthonis Stevens, geboren te Asten op 01-02-1686 als zoon van Antonius Stephani en Helena Hendrix (zie Emmastraat 31):
Juncti sunt matrimonio Stephanus Antonij Stevens et Anna Jan Willems cum dispensation in tertio grado affinitus equal; testes Wilhelmus van de Cruijs et Arnoldus Tijs Joosten.
In huwelijkse echt gebonden Stephanus Antonij Stevens en Anna Jan Willems met dispensatie voor derde graads verwantschap; getuigen Wilhelmus van de Cruijs en Arnoldus Tijs Joosten.
Het gezin van Steven Anthonis Stevens (de Laure) en Anna Jan Willems:
# | Voornaam | Geboorte | Huwelijk | Overlijden | Referentie |
---|---|---|---|---|---|
1 | Petrus | Asten 11-10-1713 | > 1754 | ||
2 | Hendrina | Asten 27-08-1715 | Asten 15-09-1754 Johannes Thijssen Cuypers Asten 24-05-1767 Francis Jan Dystelblom |
Asten 18-07-1779 | zie Emmastraat 8 |
Het huizenquohier over de periode 1746-1766 meldt Steven Anthonis als eigenaar en bewoner en na diens overlijden worden zijn kinderen eigenaar:
Jaar | Eigenaar nummer 6a Heusden | Bewoners nummer 6a Heusden |
---|---|---|
1746 | Steven Antonis | Steven Antonis |
1751 | Steven Antonis | Steven Antonis |
1756 | Steven Antonis | Steven Antonis |
1761 | Steven Antonis | Steven Antonis |
1766 | Jan Peters en Peter en Hendrien Stevens | Jan Francis Lomans |
Anna Jan Willems is op 19-09-1753 te Asten overleden en dochter Hendrien en man Jan Tijs Kuypers maken een testament op:
Asten Rechterlijk Archief 121 folio; 29 09-09-1757:
Jan Tijs Kuypers en Hendrien Stevens, zijn vrouw, wonende ten huize van Steven Antonis, op Heusden. Jan Tijs Kuypers siekelijk na den lighaame. Zij testeren. Alle voorgaande makinge vervallen. Al hun goederen aan de langstlevende van hen beide. Mochten uit dit huwelijk nog kind(eren) nagelaten worden dan zullen deze, na het overlijden van de langstlevende, hun erfgenaam worden. Anders gaan de nagelaten goederen naar de naaste bloetvrienden, ieder voor de helft, van hen, testateuren.
Steven Anthonis Stevens is op 23-03-1765 te Asten overleden en de erfenis van hem en Anna Jan Willems wordt verkocht aan Willem Daniel Coolen:
Asten Rechterlijk Archief 98 folio 233; 12-02-1767:
Jan Peters, wonende te Deurne, Peter Stevens, wonende te Hamont, Hendrien Stevens weduwe van Jan Mattijs Kuypers. Zij verkopen ieder voor ⅓e deel aan Willem Daniel Coolen een huis, hof en aangelag op Heusden 1 lopense, ene zijde de weg, andere zijde Mattijs Kuypers; land en groes den Hoydries 2 lopense; groes het Eeusel 1 lopense; groes de Weye 1½ lopense. Koopsom ƒ 350,-.
Willem Daniel Coolen is geboren te Asten op 10-08-1739 als zoon van Daendel Petri Coolen en Anna Jacob van Heugten. Hij is op 29-01-1769 te Asten getrouwd met Antonia Joannis de Ketelaer, geboren te Someren op 27-08-1745 als dochter van Jan Ketelaars en Joanna Hurkmans:
Het gezin van Willem Daniel Coolen en Antonia Joannis de Ketelaer:
# | Voornaam | Geboorte | Huwelijk | Overlijden | Referentie |
---|---|---|---|---|---|
1 | Petrus | Asten 07-11-1769 | Kind | Asten ±1769 | |
2 | Johanna | Asten 19-11-1770 | Kind | Asten 09-08-1777 | |
3 | Petrus | Asten 24-10-1772 | Kind | Asten 09-08-1777 | |
4 | Godefridus | Asten 25-08-1775 | Kind | Asten 09-08-1777 | |
5 | Petrus | Asten 20-01-1778 | Asten 19-01-1821 Helena Berkers |
Asten 22-08-1866 | zie Antoniusstraat 1 |
6 | Johanna | Asten 03-08-1780 | Asten 19-01-1821 Mathijs Jan Wilbers |
Asten 11-03-1839 | zie ook Voormalig huis G424 |
7 | Anna Maria | Asten 06-06-1783 | Someren 11-02-1810 Hendrikus Lammers |
Asten 28-02-1852 | zie Voormalig huis E263 |
8 | Johannes | Asten 13-06-1785 | Asten 10-11-1820 Hendrina Coolen |
Asten 13-01-1859 | |
9 | Godefridus | Asten 22-07-1788 | Kind | Asten ±1788 |
Willem Daandel Coolen heeft een schuld bij Hermina Christina van Flodrop:
Asten Rechterlijk Archief 107b folio 211 verso; 03-07-1777:
Willem Daandel Coolen, te Asten, is schuldig aan Hermina Christina van Flodrop, te Gestel ƒ 450,- à 3½ % en bij goede betaling 3%. Borg staat Jan Daandel Coolen. Schepenen Eyndhoven.
Een vreselijke brand treft het huis van Willem Daandel Coolen en zijn en drie kinderen komen om in de vlammenzee:
Asten Rechterlijk Archief 164 folio 140 verso; 11-08-1777:
Taxatie van huis en stallen, gestaan hebbende op de voorste Heusden en, op zaterdag 9 augustus laatstleden, 's morgens om 5 à 6 uur seer schielijk afgebrand. Eigenaar Willem Daandel Coolen. Het huis is in zijn geheel afgebrand. Hierbij zijn verbrand en om het leven gekomen drie kinderen met name Jenneke, 7 jaar, Pieter, 5 jaar en Goort, 2 jaar deze zijn door de blusser er uit gehaald. Nog zijn vier melkbeesten en een jong beest verbrand. Waarde van het afgebrande huis ƒ 400,-.
Willem Daandel Coolen bouwt het huis weer op en dient een verzoek om vergoeding in:
Asten Rechterlijk Archief 124 folio 197 verso; 07-12-1778:
Willem Daandel Coolen, op Heusden, zijn huis is, op 09-08-1777, afgebrand en, op 11-08-1777, geschat op ƒ 400,-. Het huis is wederom opgetimmert. Hij verzoekt om een bijdrage van ƒ 100,-. Hij bezit namelijk geen ƒ 4000,- en is ook niet gegoed voor dat bedrag. Zie publicatie van Hare Hooge Moogendheden de dato 15-01-1765.
Willem Daandel Coolen krijgt het met het gezag van Asten aan de stok:
Asten Rechterlijk Archief 30 folio 168 verso; 01-03-1779:
Willem Daandel Coolen, 38 jaar, is, op donderdag, 4 februari laatstleden met zijn paard en kar gekomen van Someren. In de buurt van de voorste Velden heeft hij Hendrik Althousen, ondervorster en schutter en Hendrik Bernard, de bedeljager, ontmoet. Hendrik Althousen is op hem toegekomen, op de kar tastende, zei hij: "Hout stil, dat ik die kar visiteer". Waarop hij, deponent, heeft gezegd: "Ik laat de kar niet visiteren". Gezamelijk zijn zij toen richting Dorp gevaren en gekomen op de Cruyskesweg heeft hij, deponent, weer gezegd: "Laat mij na huys vaaren, ik hebber niet op als hetgeen ik nog hebbe". Althousen wilde dit niet toestaan. Gekomen in de Toerenstraat, zei Althuysen: "Ik arresteer U". Waarop hij, comparant zei: "Waarom arresteerde mij, brengt mij in een herrebergh op costen van ongelijke" en heeft de kar overgegeven en zijn paard vastgebonden bij het huis van Gerrit Verberne. Altuysen heeft daarop het houweel uit zijn, comparants, handen genomen en hem slagen toegebracht. Vluchtende in het huis van Gerrit Verberne is hij hier weer door Althuysen en Bernard uitgehaald en verscheidene malen met stok en sabel geslagen (zie kaart hieronder). Comparant is verder meegerukt en met paard en kar, telkens met de stok op het hoofd en lijf geslagen wordende, opgebracht naar den Drost. Een en ander wordt onder eede bevestigd.
Er wordt nog wel een onderzoek verricht naar de hardhandigheden van het gezag:
Asten Rechterlijk Archief 30 folio 170; 01-03-1779:
Gerrit Verberne, 55 jaar, Arnoldus Vriens, 50 jaar en Peter Wagemans, 36 jaar, zij verklaren:
Gerrit Verberne dat hij, op 4 februari laatstleden, uit zijn huis voor de deur komende, Willem Daandel Coolen bij hem in huis kwam, zeggende: "Ik heb met turff buyten geweest, mag ik dat niet doen". Hij comparant heeft toen gezegd: "Ja". En als hij, Coolen, bij hem in huis zijnde, dan zijn ook Althuysen en Bernard binnengekomen. En heeft Althuysen, Willem Coolen met zijn haar gevat en tegen de kin gestoten en hij heeft Bernard met een houtje eens zien slaan. Comparant heeft bezwaar gemaakt tegen de actie in zijn huis, waarop zij gedrieën zijn weggegaan.
Arnoldus Vriens heeft gezien dat Althuysen, bij de huizen van Gerrit Verberne en Jan Tijssen, met een stok op Willem Daandel Coolen heeft geslagen.
Peter Wagemans zegt hetzelfde als Arnoldus Vriens. Zij bevestigen een en ander onder eede.
Ook is er een boete met betrekking tot het steken van turf:
Asten Rechterlijk Archief 25 folio 58 verso; 30-06-1783:
Omdat er klachten waren dat de sloot in de Venne, door hen, die daar een turfveld hebben, niet goed werd opengehouden is, op 25 juni, na aanmaning om een en ander in orde te maken, een visitatie gedaan. De volgende personen zijn in gebreke gebleven:
Pieter Tiele Coolen, aan den Dijk, weduwe Martinus van Hooff, weduwe Wilbert van Bussel, weduwe Jan Paulus van Dijk, Ambrosius Bakens, in het Dorp, weduwe Jan Paulus van Dijk, Willem Daandel Coolen. Zij hebben ieder een breuk bekomen van ƒ 1,-.
Op 16 dezer is Willem Daandel Coolen bevonden eerst vlicke te steecken en kort daarna nog int mayen van hey, op Heusden, agter de Nieuwe Erve. Volgens artikel 23 wordt hij beboet met ƒ 4-10-0.
Een noodlottig ongeval van schaapsjongen in dienst bij Willem Coolen:
Asten Rechterlijk Archief 30; folio 174 verso; 07-07-1783
Godefridus Sauvé, chirurgijn, heeft ten huize van Jan Lomans, op Heusden, een dood kind gevisiteerd, zijnde Paulus Arnoldus Verschuure, 12 jaar en wonende te Someren. Dit kind woonde als schaapsherder bij Willem Coolen, op Heusden, en is gistermiddag met de schapen op de hei geweest. De schapen zijn gisteravond thuis gekomen, doch de jongen niet. Gisteravond is er naar gezocht en deze morgen weer door voornoemde Willem Coolen, IJsbout Hendriks en Johannes Lomans, als buren. De jongen is gevonden in een leeg geturfde kuil alwaar hij onder de modder lag. Er zijn geen uiterlijke tekenen van kwetsuren gevonden en alles wijst op een dood door verdrinking.
Paulus Arnold Verschuure is geboren te Someren op 30-08-1771 als zoon van Arnoldus Paulus Verscheuren en Helena Gysbertus van den Alenbergh. Hieronder de originele tekst in het archief:
![]() |
![]() |
In de bewoningslijst over de periode 1771-1803 en bij de verpondingen van 1810 staat Willem Daniel Coolen als eigenaar en bewoner van het huis:
Jaar | Eigenaar nummer 6a Heusden | Bewoners nummer 6a Heusden |
---|---|---|
1771 | Willem Daandel Coolen | Willem Daandel Coolen |
1776 | Willem Daandel Coolen | Willem Daandel Coolen |
1781 | Willem Daandel Coolen | Willem Daandel Coolen |
1798 | Willem Coolen | Willem Daandel Coolen |
1803 | Willem Coolen | Willem Coolen |
Verpondingen 1810 XIVd-67 Heusden folio 144 verso:
Willem Koolen.
Nummer 6a huijs, hof en aangelag 3 lopense.
Willem Daandel Coolen verwondt de schouwer aan zijn schouder:
Asten Rechterlijk Archief 30 folio 225 verso; 13-10-1800:
Op woensdag, 24 september laatstleden zijn wij, als leden der municipaliteit, de herschouw gaan doen over de rivieren en waterlopen bezijden Heusden en boven de Aa. Wij hadden bij de schouw een veld gevonden van de weduwe Pieter Slaats, in gebruik bij Hendrik Goris, waar de rivier niet behoorlijk geveegd was. Hendrik Althuys, heeft de herschouw uitgevoerd en gerapporteerd, dat hij, terugkomende over de pad van Hendrik van den Eynden, op Pieter van Loon uitschietende, in het straatje bij Dirk Jan Coolen en de weduwe Mattijs Verrijt, door voorschreven pad lopende door Willem Daandel Kolen met een hout op de rechterschouder geslagen is, zodanig dat dit hout brak. De reden van dit slaan kan alleen zijn dat hij, voornoemde Willem, op 27 juni laatstleden heeft aangebracht wegens het op verboden plaatsen hei of strooisel halen.
![]() |
Links zien we het pad dat de schouwer moet hebben gegaan op de kadasterkaart van 1832. De namen van de in het stuk genoemde mensen en hun huizen zijn in blauw weergegeven en het gevolgde pad in rood. Onder op de topografische kaart van 1925 is het pad nog goed te herkennen. Het is mogelijk hetzelfde pad als het door Piet Aarts beschreven Kerkpad, een weg die Heusdenaren gingen om naar de kerk van Asten te komen.
|
Volgens het kadaster van Asten over de periode 1811-1832 bewoont zoon Jan Willem Daniel Coolen het huis:
Kadaster 1811-1832; E119:
Huis en erf, groot 02 roede 79 el, het Heusden hoekje, klassen 9.
Eigenaar: Jan Willem Daniel Coolen.
Willem Daniel Coolen is op 26-04-1823 te Asten overleden en Antonia Joannis de Ketelaer is te Asten op 21-08-1830 overleden. Na het overlijden van hun moeder verdelen de kinderen de goederen:
Notarieel Archief Asten 65-84; 24-12-1830:
Jan, Piet Coolen, Johanna Maria Coolen weduwe van Mathijs Dirk Wilbers, met Johannes Wilbers haar zoon, Anna Maria Coolen weduwe van Hendrik Lammers, verdelen de goederen van hun ouders, Willem Coolen en Antonetta de Ketelaar. 1e lot huis, schuur, stal, schop, hof en aangelag, op Heusden, groot 20 roede 46 el, ene en andere zijde kinderen Jan Lomans.
Zoon Johannes Willems Coolen is geboren te Asten op 13-06-1785 en op 10-11-1820 te Asten getrouwd met Hendrina Coolen, geboren te Asten op 25-02-1790 als dochter van Francis Coolen en Johanna van Moorsel. Johannes Willems Coolen is op 13-01-1859 te Asten overleden, maar zijn vrouw Hendrina Coolen en hun kinderen wonen volgens het bevolkingsregister van Asten over de periode 1859-1879 in het huis met huizingnummer D70 en vanaf 1869 nummer D93:
Hendrina Coolen is op 22-05-1879 te Asten overleden en haar zoon Willem Kolen, geboren te Asten op 15-09-1824 wordt eigenaar van het huis. Hij is op 29-05-1865 te Asten getrouwd met Hendrica de Smit, geboren te Asten op 28-02-1839 als dochter van Pieter Willem Smits en Maria Smits. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1879-1890 komen zij vanuit Ostade (zie Slotweg 4) in het huis met huizingnummer D98 wonen.
Hendrica Smits overlijdt te Asten op 11-01-1883 en Willem Kolen woont ook over de periodes 1890-1900 en 1900-1910 tot zijn overlijden te Asten op 01-02-1908 in het huis met huizingnummer D99 en D116:
Daarna woont dochter Antonia Kolen, geboren te Asten op 26-12-1867 in het huis. Zij is te Asten op 03-02-1893 getrouwd met Leonardus van Tilburg, geboren te Asten op 12-05-1863 als zoon van Pieter van Tilburg en Johanna Verrijt. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1920-1930 wonen zij in het huis met huizingnummer D102, ook bekend staand als Voorste Heusden 27:
Antonia Koolen is op 13-01-1923 te Asten overleden en Leonardus van Tilburg is op 09-01-1931 te Asten overleden. De kinderen zijn na hun overlijden vrijwel allen elders gaan wonen.
Allen hun zoon Franciscus en dochter Paulina van Tilburg, geboren te Asten op 27-11-1903, zijn daarna in het huis komen wonen. Zij is op 27-04-1928 te Asten getrouwd met Wilhelmus Aarts, geboren op 19-01-1903 te Asten als zoon van Gerardus Aarts en Godefrida Berkers. Paulina van Tilburg is op 07-09-1933 te Asten overleden en hieronder haar akte van overlijden:
Wilhelmus Aarts is op 24-05-1935 te Asten hertrouwd met Hendrika Johanna van den Boer, geboren te Asten op 25-07-1907 als dochter van Johannes van den Boer en Hendrica Peters.
De onderstaande mededelingen in de krant de Zuid-Willemsvaart van 23-08-1939 en van 16-04-1942, vermelden de geboortes van dochter Anna en zoon Wilhelmus:
![]() |
![]() |
In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1930-1938 staan beide echtgenotes van Wilhelmus Aarts genoemd op het adres Voorste Heusden 27:
Tijdens een storm in 1945 komt hun 4-jarige zoon om het leven, zoals gemeld in het Helmondsch dagblad van 31-12-1945:
Wilhelmus Aarts is op 21-12-1950 te Helmond overleden en Hendrika Johanna van den Boer is op 22-08-1996 te Asten overleden. Hieronder de overlijdensakte van Wilhelmus Aarts en het bidprentje van Hendrika Johanna van den Boer bij haar overlijden:
![]() |
![]() |
Ongeveer op de plaats van het huis staat nu een gesplitst huis de huidige adressen Voorste Heusden 53 en 55 die beiden uit 1930 dateren:
Overzicht bewoners
Hoeve op Voorste Heusden
Jaar | Eigenaar | Geboorte | Hoofdbewoner | Geboorte |
---|---|---|---|---|
1709 | Steven Anthonis | Asten 01-02-1686 |
Heusden huis 6a
Jaar | Eigenaar | Geboorte | Hoofdbewoner | Geboorte |
---|---|---|---|---|
1746 | Steven Antonis | Asten 01-02-1686 | Steven Antonis | Asten 01-02-1686 |
1751 | Steven Antonis | Asten 01-02-1686 | Steven Antonis | Asten 01-02-1686 |
1756 | Steven Antonis | Asten 01-02-1686 | Steven Antonis | Asten 01-02-1686 |
1761 | Steven Antonis | Asten 01-02-1686 | Steven Antonis | Asten 01-02-1686 |
1766 | Jan Peters, Peter, Hendrien Stevens | Asten 11-10-1713 | Jan Francis Lomans | Asten 01-12-1729 |
1771 | Willem Daandel Coolen | Asten 10-08-1739 | Willem Daandel Coolen | Asten 10-08-1739 |
1776 | Willem Daandel Coolen | Asten 10-08-1739 | Willem Daandel Coolen | Asten 10-08-1739 |
1781 | Willem Daandel Coolen | Asten 10-08-1739 | Willem Daandel Coolen | Asten 10-08-1739 |
1798 | Willem Coolen | Asten 10-08-1739 | Willem Daandel Coolen | Asten 10-08-1739 |
1803 | Willem Coolen | Asten 10-08-1739 | Willem Coolen | Asten 10-08-1739 |
Kadasternummer E119
# | Periode | Naam eigenaar | Geboorte | Opmerking | Verandering |
---|---|---|---|---|---|
E119 | 1832 | Jan Willem Coolen | Asten 13-06-1785 |
Voorste Heusden 27
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
1803-1830 | Willem Daniel Coolen | Asten 10-08-1739 | Antonia Joannis Ketelaers | Someren 27-05-1745 | † 21-08-1830 | |
1830-1859 | Jan Willem Coolen | Asten 13-06-1785 | Hendrina Coolen | Asten 25-02-1790 | † 13-01-1859 | |
D70 | 1859-1869 | Hendrina Coolen | Asten 25-02-1790 | weduwe Coolen | ||
D93 | 1869-1879 | Hendrina Coolen | Asten 25-02-1790 | weduwe Coolen | † 22-05-1879 | |
D94 | 1879-1890 | Willem Kolen | Asten 15-09-1824 | Hendrica de Smit | Asten 28-02-1839 | † 11-01-1883 |
D99 | 1890-1900 | Willem Kolen | Asten 15-09-1824 | met kinderen | ||
D116 | 1900-1908 | Willem Kolen | Asten 15-09-1824 | met kinderen | † 01-02-1908 | |
D116 | 1908-1910 | Leonardus van Tilburg | Asten 12-05-1863 | Antonia Kolen | Asten 26-12-1867 | |
D107 | 1910-1920 | Leonardus van Tilburg | Asten 12-05-1863 | Antonia Kolen | Asten 26-12-1867 | |
D102 | 1920-1930 | Leonardus van Tilburg | Asten 12-05-1863 | Antonia Kolen | Asten 26-12-1867 | † 13-01-1923 |
27 | 1930-1931 | Leonardus van Tilburg | Asten 12-05-1863 | met kinderen | † 09-01-1931 | |
27 | 1931-1933 | Willem Aarts | Asten 19-01-1903 | Paulina van Tilburg | Asten 27-11-1903 | † 07-09-1933 |
27 | 1933-1938 | Willem Aarts | Asten 19-01-1903 | Hendrika Johanna van den Boer | Asten 25-07-1907 |
Voorste Heusden 65
Dit betreft een rond 1933 gebouwd huis, bewoond door Franciscus Hubertus (Frans) van Bussel, geboren te Meijel op 16-02-1902 als zoon van Jacobus Johannes van Bussel en Catharina Hubertina van Rijt. Hij is op 26-05-1930 te Asten getrouwd met Gerarda Maria (Mia) Waals, geboren te Veghel op 09-09-1905 als dochter van Gerardus Waals en Christina Werts. In het bevolkingsregister van Asten in de periode 1930-1938 komen zij vanuit de Meijelscheweg in het huis wonen:
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 26-05-1934 en 01-10-1936 de geboortes van zoon Jacobus Johannes en dochter Johanna Wilhelmina:
![]() |
![]() |
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 19-08-1941 wordt een hulp in de huishouding gezocht en in diezelfde krant van 05-08-1942 de geboorte van dochter Elisabeth:
![]() |
![]() |
Blijkbaar was op dit adres café 'De Peelpoort' gevestigd, want in de Volkskrant van 27-02-1954 wordt dit café te koop aangeboden:
Zij emigreren rond 1955 naar Canada en Gerarda Maria Waals is op 20-12-1980 te Lucan (Ontario, Canada) overleden en Franciscus Hubertus (Frans) van Bussel is op 27-08-1989 te Lucan (Ontario, Canada) overleden. Hieronder de bidprentjes bij hun overlijden:
![]() |
![]() |
Op de plaats van het huis staat nu een café met de toepasselijke naam 'De Canadees' met als huidige adres Voorste Heusden 65, waarvan hieronder een streetview.
Overzicht bewoners
Voorste Heusden 31
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
31 | 1933-1938 | Franciscus Hubertus van Bussel | Meijel 16-02-1902 | Gerarda Maria Waals | Veghel 09-09-1905 |
Voorste Heusden 7
Pieter Gerardus van Loon is geboren te Deurne op 08-03-1736 als zoon van Gerardus Johannis van Loon en Goverdina Antony Meulendijkx. Hij is op 21-11-1762 te Asten getrouwd met Beatrix Petri van Riet, geboren te Asten op 10-05-1731 als dochter van Petrus van Riet en Petronella van Ent (zie Voormalig huis G583):
Het gezin van Pieter Gerardus van Loon en Beatrix Petri van Riet:
# | Voornaam | Geboorte | Huwelijk | Overlijden | Referentie |
---|---|---|---|---|---|
1 | Maria Petronella | Asten 26-03-1764 | Kind | Asten 12-10-1779 | |
2 | Johannes | Asten 29-01-1766 | Asten 11-06-1797 Elisabeth Peter Moonen |
Asten 19-12-1814 | |
3 | Helena | Asten 19-11-1767 | Asten 21-10-1798 Martinus Peter van Bussel |
Asten 03-03-1816 | zie Voormalig huis G525 |
4 | Antonius | Asten 08-10-1769 | Asten 13-11-1796 Helena Petri van Bussel |
Asten 06-05-1835 | zie Voormalig huis E65 |
5 | Petrus | Asten 14-02-1772 | Asten 03-02-1805 Antonia Dirk van Gennip |
Asten 26-09-1854 | |
6 | Anna Maria | Asten 26-12-1774 | Kind | Asten ±1774 | |
7 | Gerardus | Asten 06-09-1776 | Kind | Asten ±1776 |
In het huizenquohier van Asten over de periode 1766-1803 en bij de verpondingen van 1810 is Pieter van Loon eigenaar en bewoner:
Jaar | Eigenaar nummer 2k Heusden | Bewoners nummer 2k Heusden |
---|---|---|
1766 | Pieter van Loon | Pieter van Loon |
1771 | Pieter van Loon | Pieter van Loon |
1776 | Pieter van Loon | Pieter van Loon |
1781 | Pieter van Loon | Pieter van Loon |
1798 | Pieter van Loon | Pieter van Loon |
1803 | Pieter van Loon | Pieter van Loon |
Verpondingen 1810 XIVd-67 Heusden folio 42:
Pieter van Loon.
Nummer 2 huijs, hof en aangelag.
Beatrix Petri van Riet is op 17-08-1793 te Asten overleden en Pieter Gerardus van Loon is te Asten op 10-03-1820 overleden. Bij het kadaster van Asten over de periode 1811 -1832 staat zoon Petrus van Loon, geboren te Asten op 14-02-1772, als eigenaar genoemd.
Kadaster 1811-1832; E59:
Huis en erf, groot 04 roede 14 el, het Heusden hoekje, klassen 9.
Eigenaar: Piet Jan van Loon.
Petrus van Loon is geboren te Asten op 14-02-1772 en op 03-02-1805 te Asten getrouwd met Antonia Theodori van Gennip, geboren te Asten op 20-04-1784 als dochter van Theodorus Arnoldus van Gennep en Maria Arnoldi Thielen (zie Voormalig huis F191):
Het gezin van Petrus van Loon en Antonia Theodori van Gennip:
# | Voornaam | Geboorte | Huwelijk | Overlijden | Referentie |
---|---|---|---|---|---|
1 | Maria Beatrix | Asten 07-12-1805 | Asten 04-02-1842 Hendricus van Bussel |
Asten 23-12-1875 | zie Behelp 2A |
2 | Arnoldus | Asten 12-02-1808 | Asten 24-04-1846 Hendrika van den Eijnde |
Asten 09-12-1890 | zie Rinkveld 1 |
3 | Petronella | Asten 05-10-1810 | Asten 12-04-1839 Wilhelmus van Deursen |
Asten 23-04-1879 | zie Bergdijk 11 |
4 | Elisabeth | Asten 21-07-1813 | Kind | Asten 23-05-1828 | |
5 | Helena | Asten 19-07-1816 | Kind | Asten 19-07-1816 | |
6 | Joanna | Asten 25-09-1817 | Ongehuwd | Asten 15-09-1840 | |
7 | Helena | Asten 19-04-1821 | Kind | Asten 22-10-1821 |
Antonia Theodori van Gennip 28-05-1821 te Asten overleden en Petrus van Loon is op 26-09-1854 te Asten overleden. Aangezien hun kinderen jong overleden zijn of elders binnen de gemeente Asten wonen, is het huis verkocht. De koper volgens de de kadastrale legger is Hendrikus Ceelen, geboren te Asten op 22-05-1795 als zoon van Wilhelmus Joannis Ceelen en Wilhelma Henrici van Tilborgh (zie Voormalig huis E1035). Hij is te Asten op 23-11-1817 getrouwd met Johanna Maria Sleegers, geboren te Asten op 16-11-1797 als dochter van Johannes Sleegers en Johanna Maria van Helmond (zie Wolfsberg 29). In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1859-1879 wonen zij in het huis met huizingnummer D57:
Johanna Maria Sleegers is op 01-12-1865 te Asten overleden en Hendrikus Ceelen is op 28-10-1872 te Asten overleden. Hun dochter Hendrika Ceelen, geboren te Asten op 03-12-1822 en zus van Wilhelmina Ceelen (zie Voormalig huis E146), is daarna in het huis met dan huizingnummer D80 komen wonen. Zij is op 21-02-1862 te Asten getrouwd met Willem Dielissen, geboren te Asten op 21-12-1825 als zoon van Jelis Dielissen en Joanna Maria van Bussel (zie Voormalig huis E76) en broer van Catharina en Anna (zie Voormalig huis E132). Ook over de periode 1879-1890 wonen zij in het huis met huizingnummer D81 en Willem Dielissen is op 25-12-1890 te Asten overleden. Over de periode 1890-1900 en 1900-1910 woont Hendrika Ceelen met haar gezin in het huis met achtereenvolgens huizingnummer D86 en D102:
Hendrika Ceelen vertrekt in 1909 naar haar dochter Maria, geboren te Asten op 29-11-1867, op de Stipdonk onder Lierop. Maria Dielissen is op 04-05-1894 te Asten getrouwd met Johannes van Bussel, geboren te Lierop op 06-05-1855 als zoon van Arnoldus van Bussel en Petronella van Vlerken. Johannes van Bussel is dan eigenaar en verhuurt het huis aan derden en vanaf die tijd wordt het huis bewoond door Hendrikus Aloisius Hoefnagels, geboren op 29-07-1883 te Asten als zoon van Joannes Hoefnagels en Petronella Smits (zie Voormalig huis G857). Hij is op 22-01-1909 te Asten getrouwd met Geertruida Haazen, geboren te Asten op 08-08-1881 als dochter van Hendrikus Haazen en Johanna Maria Berkers (zie Voormalig huis E146). Rechts de foto's van Hendrikus Aloisius Hoefnagels en Geertruida Haazen. |
![]() |
![]() |
Ook over de periode 1910-1920 wonen zij in het huis D91:
Hendrikus Aloisius Hoefnagels verhuist met zijn gezin rond 1920 naar D94 (zie Voormalig huis E146) en in het huis komt wonen Jacobus Neervens, geboren te Asten op 10-02-1899 als zoon van Pieter Neervens en Francisca Verhoijsen (zie Voormalig huis B431). Hij is op 07-05-1924 te Bakel getrouwd met Gordina Maria van Tilburg, geboren te Helmond op 05-05-1898 als dochter van Josephus van Tilburg en Luitgarda Roefs. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1920-1930 wonen zij in het huis met huizingnummer D86, ook bekend als Voorste Heusden 1:
Jacobus Neervens verhuist rond 1921 met zijn gezin naar Deurne; Jacobus Neervens is op 20-03-1964 te Brouwhuis overleden en Gordina Maria van Tilburg is op 21-01-1973 te Brouwhuis overleden.
Het huis wordt daarna verhuurd aan en bewoond door Karel Hurkmans, geboren te Asten op 28-11-1880 als zoon van Michael Hurkmans en Francijna Berkers (zie Voormalig huis E393). Hij is op 09-02-1912 te Asten getrouwd met Francisca Haazen, geboren te Asten op 23-06-1883 als dochter van Hendrikus Haazen en Wilhelmina van Dijk (zie Beekstraat 17). Zij komen vanuit D93 (zie Voormalig huis E96) in het huis met huizingnummer D86 wonen:
Zij verhuizen rond 1926 naar D156 (zie Voormalig huis E508) en het huis is vermoedelijk enige tijd onbewoond geweest. Eigenaar Johannes van Bussel is op 05-12-1932 te Lierop overleden en het huis komt in bezit van zoon Petrus van Bussel. Petrus (Piet) van Bussel is geboren te Asten op 27-12-1901 als zoon van Johannes van Bussel en Maria Dielissen. Hij is op 27-01-1933 te Asten getrouwd met Johanna Maria van de Ven, geboren te Asten op 16-12-1904 als dochter van Antonius van de Ven en Catharina Adriaans (zie Oostappensedijk 22). Door vereniging en herbouw rond 1936 krijgt het huis kadasternummer E2036, zoals te zien is op nevenstaande kadasterkaart. |
![]() |
Over de periode 1930-1938 wonen zij met hun gezin op Voorste Heusden 1:
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 16-12-1933 de geboorte van dochter Catharina:
Petrus (Piet) van Bussel is in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog door een granaat op 09-10-1944 te Asten overleden. Hieronder het bidprentje bij zijn overlijden:
![]() |
![]() |
Johanna Maria van de Ven is op 14-02-1999 te Asten overleden. Hieronder de overlijdensakte uit Eindhoven van Petrus van Bussel en het bidprentje bij het overlijden van Johanna Maria van de Ven:
![]() |
![]() |
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 03-02-1937 komen we ook het echtpaar Derks-Gielen tegen als woonachtig op het adres Voorste Heusden 1:
Jan Martin (Tinus) Derks is geboren te Horst op 23-04-1913 als zoon van Jakob Derks en Maria Hubertina Nooijen. Hij is op 09-10-1936 te Nederweert getrouwd met Anna Hendrina (Anna) Gielen, geboren te Nederweert op 26-02-1910 als dochter van Martinus Gielen en Johanna Hendrina Frenken. In de periode 1930-1938 wonen zij met hun gezin op Voorste Heusden 1 en verhuizen later naar Meijelscheweg 47:
Anna Hendrina (Anna) Gielen is op 01-04-1994 te Geldrop overleden en Jan Martin (Tinus) Derks is te Asten op 15-06-2002 overleden. Hieronder de bidprentjes bij hun overlijden:
![]() |
![]() |
Het oorspronkelijke huis is rond 1950 deels gesloopt en ongeveer op de plaats van het huis staat nu een uit 1935 daterend huis met het adres Voorste Heusden 7, waarvan hieronder een streetview:
Overzicht bewoners
Heusden huis 2k
Jaar | Eigenaar | Geboorte | Hoofdbewoner | Geboorte |
---|---|---|---|---|
1766 | Pieter van Loon | Deurne 08-03-1736 | Pieter van Loon | Deurne 08-03-1736 |
1771 | Pieter van Loon | Deurne 08-03-1736 | Pieter van Loon | Deurne 08-03-1736 |
1776 | Pieter van Loon | Deurne 08-03-1736 | Pieter van Loon | Deurne 08-03-1736 |
1781 | Pieter van Loon | Deurne 08-03-1736 | Pieter van Loon | Deurne 08-03-1736 |
1798 | Pieter van Loon | Deurne 08-03-1736 | Pieter van Loon | Deurne 08-03-1736 |
1803 | Pieter van Loon | Deurne 08-03-1736 | Pieter van Loon | Deurne 08-03-1736 |
Kadasternummer E59
# | Periode | Naam eigenaar | Geboorte | Opmerking | Verandering |
---|---|---|---|---|---|
E59 | 1832-1854 | Piet Jan van Loon | Asten 14-02-1772 | ||
E59 | 1854-1872 | Hendrikus Ceelen | Asten 22-05-1795 | ||
E59 | 1872-1909 | Willem Dielissen | Asten 21-12-1825 | ||
E50 | 1909-1933 | Johannes van Bussel | Lierop 06-05-1855 | ||
E59 | 1933-1936 | Petrus van Bussel | Asten 23-12-1901 | ||
E2056 | 1936-1938 | Petrus van Bussel | Asten 23-12-1901 | vereniging en herbouw |
Voorste Heusden 1
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
1803-1820 | Pieter Gerardus van Loon | Deurne 08-03-1736 | met kinderen | † 18-03-1820 | ||
1820-1854 | Piet Jan van Loon | Asten 14-02-1772 | met kinderen | † 26-09-1854 | ||
D57 | 1859-1869 | Hendrikus Ceelen | Asten 22-05-1795 | Maria Sleegers | Asten 16-11-1797 | † 28-10-1872 |
D80 | 1869-1879 | Willem Dielissen | Asten 21-12-1825 | Hendrika Ceelen | Asten 03-12-1822 | |
D81 | 1879-1890 | Willem Dielissen | Asten 21-12-1825 | Hendrika Ceelen | Asten 03-12-1822 | |
D86 | 1890-1900 | Willem Dielissen | Asten 21-12-1825 | Hendrika Ceelen | Asten 03-12-1822 | † 25-12-1890 |
D102 | 1900-1909 | Hendrika Ceelen | Asten 03-12-1822 | weduwe Dielissen | naar Lierop | |
D102 | 1909-1910 | Hendrikus Hoefnagels | Asten 29-07-1883 | Geertruij Haazen | Asten 08-08-1881 | |
D91 | 1910-1920 | Hendrikus Hoefnagels | Asten 29-07-1883 | Geertruij Haazen | Asten 08-08-1881 | naar D94 |
D86 | 1920-1921 | Jacobus Neervens | Asten 10-02-1899 | Gordina Maria van Tilburg | Helmond 05-05-1898 | naar Deurne |
D86 | 1921-1926 | Karel Hurkmans | Asten 28-11-1880 | Francisca Haazen | Asten 23-06-1883 | naar D156 |
D86 | 1926-1930 | onbewoond | ||||
1 | 1930-1933 | onbewoond | ||||
1 | 1933-1936 | Petrus van Bussel | Asten 23-12-1901 | Johanna Maria van de Ven | Asten 16-12-1904 | |
1 | 1936-1938 | Jan Martin Derks | Horst 23-04-1913 | Anna Hendrina Gielen | Nederweert 26-02-1910 |
Voorste Heusden 27
Rond 1933 is een nieuw huis gebouwd op het perceel met kadasternummer E97, waar vanuit Voorste Heusden 10 (zie Voormalig huis E145) in komt wonen Antonie Martens, geboren te Asten op 06-03-1865 als zoon van Peter Martens en Hendrika Slaats. Hij is op 04-09-1896 te Asten getrouwd met Elisabeth Aarts, geboren te Asten op 11-11-1861 als dochter van Paulus Aarts en Petronella Berkers. In het bevolkingsregister van Asten in de periode 1930-1938 wonen zij in het huis met het adres Voorste Heusden 13A:
Antonie Martens is op 21-08-1945 te Asten overleden en Elisabeth Aarts is op 07-01-1953 te Asten overleden. Hieronder hun overlijdensaktesL
![]() |
![]() |
Het uit 1933 daterende huis bestaat nog en heeft nu het adres Voorste Heusden 27, waarvan hieronder een streetview:
Overzicht bewoners
Voorste Heusden 13A
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
13A | 1933-1938 | Antonie Martens | Asten 06-03-1865 | Elisabeth Aarts | Asten 11-11-1861 |
Voorste Heusden 35
Rond 1938 wordt op het perceel met kadasternummer E100 een nieuw huis gebouwd, waar vanuit Voorste Heusden 14 (zie Voormalig huis E131) in komt wonen Hendrikus Laurentius Giebels, geboren te Asten op 23-09-1906 als zoon van Martinus Giebels en Maria Anna Kusters. In het bevolkingsregister van Asten in de periode 1930-1938 woont hij met broer Franciscus Antonius en zus Hendrika Wilhelmina in het huis met het adres Voorste Heusden 13B:
Hendrikus Laurentius Giebels verhuist in 1940 naar Heijthuizen.
Bij hem in woont zijn broer Franciscus Antonius (Frans) Giebels, geboren te Asten op 02-06-1911. Hij is rond 1946 te Asten getrouwd met Johanna Maria van Eijk, geboren op 23-11-1923 te Asten als dochter van Francis van Eijk en Johanna Maria Haazen. Na zijn huwelijk verhuist hij naar een huis op het huidige Vorstermansplein (zie Vorstermansplein 20 en 22).
Het huis wordt overgenomen door zus Hendrika Wilhelmina (Drieka) Giebels, geboren te Asten op 18-09-1909. Zij is op 19-04-1940 te Asten getrouwd met Leonardus (Lenard) van Soest, geboren te Someren op 19-07-1913 als zoon van Hendrikus van Soest en Christina Maria van Deursen.
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 07-05-1941 en in die van 09-11-1942 de geboortes van dochters Maria en Christina:
![]() |
![]() |
Hendrika Wilhelmina (Drieka) Giebels is op 29-04-1993 te Helmond overleden en Leonardus (Lenard) van Soest is op 19-01-2000 te Geldrop overleden. Hieronder de bidprentjes bij hun overlijden:
![]() |
![]() |
Het uit 1938 daterende huis bestaat nog en heeft nu het adres Voorste Heusden 35, waarvan hieronder een streetview:
Overzicht bewoners
Voorste Heusden 13B
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
13B | 1938-1940 | Hendrikus Laurentius Giebels | Asten 23-09-1906 | met familie | naar Heijthuizen | |
13B | 1940 | Leonardus van Soest | Someren 19-07-1913 | Hendrika Wilhelmina Giebels | Asten 18-09-1909 |
Voormalig huis E110
In het boek 'te Heusden bij het moer'1 wordt Des Heren Hoeve (Seren Hoeve) genoemd, die in 1680 is afgebrand en waarvan de locatie niet met zekerheid is te zeggen. Op basis van een reconstructie van een archiefstuk van 05-03-1659 is de locatie van de Seren Hoeve getracht vast te stellen. Er worden in dit archiefstuk als buren genoemd Everard van Doirne, grootgrondbezitter, Dielis Joosten, wonende op Voorste Heusden E128, diens zwager Hendrick Bastiaans, wonende op de Wolfsberg, maar mogelijk erfgenaam van het huis van Dielis Joosten en Willem Jansen, vooralsnog niet bekend. Bij het tegenover het huis liggende gekochte land worden eerder genoemde Dielis Joosten en Mathijs Tonis Lomans, wonende op 't Hoekske 8, vermeld. Dit doet vermoeden dat de hoeve heeft gelegen tegenover Voorste Heusden E128. Hieronder het archiefstuk:
Asten Rechterlijk Archief 78 folio 95; 05-03-1659:
Everard de Doirne, Heer van Asten ter eenre en Hendrick Jacobs ter andere zijde. Zij hebben een erfcoop aangegaan betreffende de halve hoeve waarop Hendrick woont en nu koopt te weten het hele woonhuis, schop, varkenskooi, hof en dries scheidende tussen de schuur en het woonhuis, zoals afgepaald. De weg naar het eusel zal blijven tot gemeyn gebruik; het gehele groes naar de Peel; het gehele land en heivelden naast Heusden en buiten het woonhuis gelegen; nog tegenover het huis 11⁄2 lopense land gekomen van de erven Frans den timmerman. Inclusief alle lasten, zal Hendrick, voor 1 mei aanstaande, betalen ƒ 4400,-. Na die datum zal 5% rente betaald worden. De andere helft van de hoeve, die hij in huur heeft, zal hij blijven huren, voor de helft van de pachtpenningen ende graenen die hij voorheen, als huur, voor de gehele hoeve betaalde te weten tot voorlijf voor de helft ƒ 72,- per jaar en 3 mud rogge, 3 mud gerst en 2 mud boekweit maat van Asten met een huurtermijn van 8 jaar. Indien den Heer middelertijt sijn hellicht der voorschrevene hoeve soude willen veranderen ende daervan maecken een geheele hoeve insulcke gevallen sal den huerige altijt uit sijn. De hoeve is gelegen ontrent het Casteel, ene zijde de weg, andere zijde de verkoper, Hendrick Bastaens en Dielis Joosten, ene einde de verkoper, andere einde Willem Jansen en de gemeente; land tegenover het woonhuis 11⁄2 lopense, gekomen van de erven Frans Timmermans, ene zijde en einde de weg, andere zijde Dielis Joosten, andere einde Mathijs Tonis Lomans. Marge: 08-10-1659 ƒ 4400,- betaald door Hendrick Jacobs.
Hendrick Jacobs is geboren rond 1610 en rond 1635 getrouwd met Maria Wilhelmi en hieronder hun gezin:
# | Voornaam | Geboorte | Huwelijk | Overlijden | Referentie |
---|---|---|---|---|---|
1 | Willem | Asten ±1640 | Asten 05-02-1668 Meryke Tyssen van Heugten |
Asten 20-09-1676 | zie Antoniusstraat 47 |
2 | Meriken | Asten ±1642 | Asten 05-02-1668 Peeter Peeter Slaets |
Asten 13-10-1712 | zie 't Hoekske 10 |
3 | Catharina | Asten 20-10-1644 | Asten 20-02-1669 Marten Anthonis |
Asten 30-04-1710 | zie ook Voormalig huis E856 |
4 | Heylgonda | Asten 12-04-1646 | Asten 28-08-1678 Peeter Jansen |
Asten 18-06-1681 | * |
5 | Johannes | Asten 19-05-1648 | Asten 23-04-1673 Wilhelmina Thyssen |
Asten ±1727 | zie Voormalig huis E501 |
6 | Anna | Asten 16-12-1651 | Asten 18-09-1678 Bartholomeus Peeters |
Asten 20-10-1702 | zie Voormalig huis G170 |
7 | Wilhelmina | Asten 01-05-1655 | Asten 25-02-1680 Jacob Peeter Meeus |
zie Voormalig huis G359 |
* waar Heylgonda precies woonde is vooralsnog niet bekend. Zij had een zoon Jan, geboren te Asten op 30-06-1679 en is twee jaar later overleden. Haar man Peeter Jansen is op 02-06-1680 te Asten hertrouwd met Jenneke Goorts en op 12-07-1690 te Asten overleden. Daarom is onderstaande regeling getroffen:
Asten Rechterlijk Archief 108 folio 167; 14-06-1691:
Jan Jansen en Jan Hendrick Jacobs als gebooren momboiren over Jan zoon Peeter Jansen en Heylke Hendrick Jacobs te eenre en Aert Goorts en Antonis Wouters als naaste bloedverwanten van Jenneke Goorts weduwe Peeter Jansen ter andere zijde. Zij maken een contract om alle questien ende verschillen te voorkomen betreffende de minderjarige Jan, zoon Peeter Jansen. Overeengekomen is dat Jenneke Goorts vredelijcke en peyselycken zal behouden al hetgene zij tegenwoordig bezit en gebruikt te weten huis, land, groes, meubelen, beesten enzovoorts. Dit zo lang tot Jan Peeter Jansen 24 jaar geworden zal zijn. Vanaf die dag zal Jan Peeter Jansen de vrije beschikking krijgen over de helft van de voorschreven goederen. Jenneke zal Jan onderhouden tot hij 24 jaar is in kost, drank, linnen en wol naar zijn staet. Indien Jan komt te overlijden voor hij mondigh is dan zal zijn deel devolveren op zijn naaste bloetvrienden. Indien Jenneke komt te overlijden voor Jan mondigh is geworden dan zullen haar naeste bloetvrienden de helft van de goederen proffiteren en genieten.
Hendrick Jacobs pachtte de hoeve al vanaf 1640 onder de naam Hendrik den Hoevenaer. Hij heeft een schuld bij Michiel Jacobs van de Cruys die later door zijn dochter Catharina en andere erfgenamen wordt afgelost:
Asten Rechterlijk Archief 78 folio 108; 17-12-1659:
Hendrick Jacobs is schuldig aan Michiel Jacobs van de Cruys ƒ 475,- à 5%. Te lossen voor 15-05-1662.
Marge: 18-10-1706 Goort Aerts Verdonck heeft ƒ 118,75 gelost; 23-06-1707 Catalijn, dochter Hendrik Jacobs en weduwe Marten Antonis heeft ƒ 237,50 gelost; 20-12-1709 Jan Jacob Michiels van de Cruys heeft ƒ 118,75 ontvangen van Antonis Gerits in korting op de ƒ 475,-.
Everart van Doerne verkoopt ook nog een schuur aan Hendrick Jacobs:
Asten Rechterlijk Archief 78 folio 109 verso; 17-01-1660:
Everart de Doerne, Heer van Asten, verkoopt aan Hendrick Jacobs een schuur en een streep grond waar de schuur op staat 17 roede lijnrecht 11⁄2 voet buiten de rij eiken achter de schuur staande.
In 1669 wordt Hendrick Jacobs als schepen van Asten genoemd en is dit tot zijn overlijden:
Asten Rechterlijk Archief 6 folio 1; 30-09-1669:
Peeter van der Lith, drossaard en secretaris, Joost Roefs, Goiart van Gorcum, Frans Mathijssen, Dielis Joosten van Heughten, Peeter Reynders, Andries Martens en Hendrick Jacobs schepenen. Joost Roefs en Joost Jan Beckers kerkmeesters. Goiart van Gorcum en Peeter Wilborts Heilige Geestmeesters. Wilbort Janssen, Michiel Jacobs van de Cruys, Freyns Meussen en Peeter Slaets viermannen. Dielis Joosten en Jan Beckers peelmeesters. Claes Peeter van Ruth en Jan Hendrick Baeckermans borgemeesters.
In 1670 maken Hendrick Jacobs en zijn vrouw Maria Wilhelmi hun testament op:
Asten Rechterlijk Archief 53; 16-01-1670:
Hendrick Jacobs getrouwd met Merike, op Heusden. Zij testeren. Alles aan de langstlevende. Na hun beider dood worden de kinderen hun enige erfgenamen. Opmerking: Ten tijde van het maken van het testament zijn er getrouwde en ongetrouwde kinderen.
Als zijn zoon Willem overlijdt, wordt Hendrick Jacobs voogd over diens kinderen.
Asten Rechterlijk Archief 7 folio 221; 07-08-1677:
Leendert Joost van Heughten en Hendrick Jacobs zijn aangesteld als momboiren over Meryke, weduwe Willem Hendrick Jacobs en haar onmondige kinderen.
In het archief wordt het overlijden van Hendrick Jacobs bekend gemaakt:
Asten Rechterlijk Archief 7 folio 215; 23-06-1677:
Jan Teunis is aangesteld als schepen in plaats van Dielis Joost van Heugten die van zijn eed ontslagen is. Marge: Op 19-01-1678 is Hendrick Jacobs, schepen gestorven en op 21-01-1678 begraven. Tot borgemeesters zijn aangesteld Jan Frans Coolen en Hendrick Driessen. Setters zijn Willem Flipsen en Flips Gerits.Asten Rechterlijk Archief 7 folio 248; 19-01-1678:
Op heden is Hendrick Jacobs, schepen, gestorven, begraven 21-01-1678.
Hendrick Jacobs is op 19-01-1678 te Asten overleden en op 21-01-1678 te Asten begraven en Maria Wilhelmi is op 09-06-1678 te Asten overleden. Hieronder hun begraafakten:
![]() |
![]() |
De erfgenamen verhuren de hoeve aan zwager Marten Anthonis en broer Jan Hendrick Jacobs:
Asten Rechterlijk Archief 144; 01-12-1678:
Peeter Peeter Slaets getrouwd met Maria, Marten Jansen getrouwd met Merike Willem Henrix, Peeter Jansen getrouwd met Heylke Hendrix, Wiilemke Hendrix en haar gekozen momboiren. Zij verhuren aan Marten Teunis en Jan Hendricx huis, hof, hofstad, land en groes te Heusden 28 lopense, zoals Hendrick Jacobs, wijlen hun vader, het in labeur heeft gehad. Huurtermijn 6 jaar. Huurprijs ƒ 150,- per jaar vrij geld. Te dekken elk 2 vimmen dakstro per jaar.
Het huis wordt dus voor een deel bewoond door zoon Johannes (Jan) Hendrix, geboren te Asten op 19-05-1648 en zijn gezin is beschreven op een ander adres in Heusden, waar hij vanaf 1680 woonde (zie Voormalig huis E501).
Het andere deel wordt bewoond door dochter Catharina (Lyneke) Hendrix, geboren te Asten op 20-10-1644 en op 20-02-1669 te Asten getrouwd met Martinus (Marten) Theunis, geboren te Asten op 02-06-1639 als zoon van Antonius Martini en Maria (zie Voormalig huis E856). Linksonder de ondertrouwakte voor de schepenen van Asten en rechtsonder de trouwakte voor zowel de schepenen van Asten als de kerkelijke akte:
Compareerende voor schepenen ondergenoemt Marten Anthonis, jongman woonende alhier geassisteert met sijn vader ende Lijneke Hendrix jongedochter haere ouderdom ontrent de 23 jaeren geassisteert met haer vader versoeckende haer drie sondaagse proclamaties om derselve gedaan sijnde in den houwelijcken staet te worden bevestigt ende ingesegent die welcke na examinatie haer sijn vergunt. Actum dia 2 februarij 1669 coram Joost Roefs ende Goiaerts van Gorcum, schepenen.
Ende de voorschrevene drie sondaagse proclamaties sonder inspraack sijnde, soo sijn de voorschrevene persoonen in den houwelijckse staet bevestigt. Actum 17 februarij 1669 coram ut supra.
Anno 1669, februarij 20; Marten Thonis, Lijneke Hendrix; Jan Thonis en Jan Hendrix.
Het gezin van Catharina (Lyneke) Hendrix en Martinus (Marten) Theunis.
# | Voornaam | Geboorte | Huwelijk | Overlijden | Referentie |
---|---|---|---|---|---|
1 | Maria | Asten 02-02-1670 | Asten 30-01-1696 Judocus Antonis van Bussel |
Asten 25-09-1747 | zie Voormalig huis E76 |
2 | Jacob | Asten 14-01-1672 | Asten 11-11-1696 Petronella Janse van Helmont Asten 30-11-1704 Catharina Peters |
Asten 25-07-1742 | zie Kloostereind 4 |
3 | Marten | Asten 09-02-1674 | |||
4 | Jenneke | Asten 01-05-1675 | Kind | Asten ±1675 | |
5 | Johanna | Asten 12-09-1677 | Asten 16-05-1700 Frans Lammers |
Asten 28-03-1748 | zie Voormalig huis C803 |
6 | Henricus | Asten 29-12-1679 | |||
7 | Petrus | Asten 19-02-1682 | |||
8 | Helena | Asten 28-04-1687 | Asten 18-10-1711 Dielis Hendriks van Helmont |
Asten 27-11-1768 | zie Voormalig huis E491 |
Dochter Wilhelmina Hendrix, zuster van Catharina (Lyneke) Hendrix, verkoopt haar erfdeel aan Antonis Goorts en aangezien het 1⁄9e deel betreft moeten Hendrick Jacobs en Maria Wilhelmi negen kinderen hebben gehad:
Asten Rechterlijk Archief 81 folio 38 verso; 24-06-1680:
Jacob Peeter Meeus getrouwd met Willemke Hendrick Jacobs verkoopt aan Antonis Goorts het 1⁄9e deel in huis, land en groes op Heusden. Zoals het geweest is van Hendrick Jacobs en zijn vrouw.
Martinus (Marten) Theunis is op 26-11-1705 te Asten overleden en Catharina (Lyneke) Hendrix is als Lyneke Martens op 30-04-1710 te Asten overleden.
Volgens het boek 'te Heusden bij het moer'1 ging de hoeve in 1680 vermoedelijk door brandstichting in vlammen op.
Voorste Heusden 63
Dit betreft een rond 1933 gebouwd huis dat wordt bewoond door metselaar Martinus Meulendijks, geboren te Asten op 03-09-1900 als zoon van Hendrikus Meulendijks en Antonia Berkers (zie Voormalig huis E322). Hij is op 30-01-1925 te Asten getrouwd met Hendrika Justina (Drieka) Berkers, geboren te Asten op 19-11-1903 als dochter van Hendrikus Berkers en Isabella Loomans. In het bevolkingsregister van Asten in de periode 1920-1930 komen zij vanuit Voorste Heusden 15 (zie Voorste Heusden 39) in het huis met het adres Voorste Heusden 29 wonen:
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 28-03-1935 en van 28-09-1939 de geboortes van dochters Wilhelmina en Anna:
![]() |
![]() |
Martinus Meulendijks is op 05-08-1948 te Asten overleden en Hendrika Justina (Drieka) Berkers is op 31-12-1990 te Bakel overleden. Hieronder de bidprentjes en een foto bij hun overlijden:
![]() |
![]() |
Het huis heeft als huidige adres Voorste Heusden 63, waarvan hieronder een streetview.
Overzicht bewoners
Voorste Heusden 29
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
29 | 1933-1938 | Martinus Meulendijks | Asten 03-09-1900 | Hendrika Justina Berkers | Asten 19-11-1903 |