De pagina's Ostade/Ostade, Ostade/Ostade/Ostaderstraat 23 worden nu weergegeven
Ostade toevoegen aan selectie

Bewoningsgeschiedenis

Dit is een deel van de bewoningsgeschiedenis gemaakt op 29-03-2024 14:03:48
Voor de voor het laatst bijgewerkte versie surf je naar https://www.heemkundekringdevonder.nl/bewoningsgeschiedenis

Ostade

De verklaring voor de naam Ostade wordt afgeleid uit een artikel over het ontstaan van de naam 'van Onstaden':

In Asten vinden we in de 15e eeuw Onstade, dat later wordt Oost-Aden, gevolgd door Ostade:
Op 08-02-1441 Asten: Matheeus Jans van Onstaden bezit een huis, hofstad en aanslag, ter plaatse gehucht Onstaden aan de Keyzerstraet in de parochie van Asten.
Op 04-11-1444 Asten: Henrich zoon van wijlen Jan van Onstaden vernadert een help, het recht op terugkoop van iemand indien hij nader van bloede was dan de koper, van een stuk land ter plaatse geheten Onstaden.

Het grondwoord van dit alles is 'stade' waarnaast 'sta' voorkomt en in de Zuid Nederlandse Taal verandert in 'staai'. In het Middelnederlands Woordenboek van Verwijs en Verdam lezen we in deel XV, kolom 407, dat stade, sta en staai dezelfde betekenis hebben: rustig, kalm, blijvende, goede toestand of goede gesteltenis. In deel X van datzelfde woordenboek staat in kolom 1704 bij onstade gebruikt als bijvoeglijk naamwoord: ongestadig, wispelturig. Dit houdt in telkens van staat of toestand veranderen. De gronden die Ostade heten zijn steeds gelegen dicht bij een riviertje met een meandervormige loop. In Sint Oedenrode bij de Dommel, in Asten bij de Aa en in Son bij de Ekkersrijt.

Ook bij de herkomst van plaatsnamen1 wordt de afkomst van Onstade als dusdanig omschreven:

Ostade, kan van het in 1381 genoemde Onstade, slechte woonplaats, zo ook Ostaay.

In de archieven van Asten komen we het buurtschap Onstade tegen bij een document uit 1601:

Op huyden den xxv octobris 1601 soo hebben verclaert Jan Henricx ende Peter Jacobs, schepenen, dat Mathijs Jansen van de Cruys heeft geseyt int geselschap opden xxviii augusti laatstleden dat sij metten goet doen souden dat sij wouden. Ende Jan Henricx seyde tot Mathijssen soo doet ghij Dericken die weth te cort. In presentie Michgiel Colen en Jan Houtvens, schepenen. Alzo Maes van Rest genecht is geweest met zeker vonnis der schepenen van Asten over een huis, hof en land te Onstaden.

Ostade ligt ten westen van de kern van Asten en ten oosten van de Aa en in tegenstelling tot de andere kadasterkaarten van Asten is die van sectie F onvolledig genummerd. Op basis van gegevens van Theo Meulendijks van SAS Peelland kom ik tot de volgende reconstructie, die op twee punten afwijkt; de ligging van F171 en die van F174. Waar Theo Meulendijks F174 op de plaats van F171 zet en F164 opsplitst met F171, heb ik F174 geplaatst aan de huidige Slotweg. Linksonder zijn op de kadasterkaart van Oostaden de huisnummers ingevuld over de periode 1736-1803 en rechts de huizingnummers over de periode 1811-1832:

01 02

Onder is links de situatie rond 1920 weergegeven op de desbetreffende kaart en rechts de huidige nummering van de huizen op de googlemaps kaart:

03 04

Opmerkelijk is dat het stratenpatroon nauwelijks is gewijzigd en dat de bewoning tot 1920 vrijwel onveranderd bleef. Van de ongeveer 12 boerderijen van voor 1800 waren er in 1920 nog 10 over en zijn er nu nog 6 over. Deze boerderijen zijn heden ten dage wel uitgebreid met stallen, maar staan nog vaak op de oorspronkelijke plaatsen.

Wie er rond 1740 woonden in Ostade is weergegeven bij de lijst van vergoedingen voor misoogsten, die een compleet overzicht geeft van de bewoners:

Asten Rechterlijk Archief 118 folio 170; 29-12-1739:
Specifique lijste ofte memorie geformeert door schepenen en secretaris van Asten volgens het opgeven van de ingesetenen van Asten van soodanige als de ingesetenen van Asten geleeden hebben vant verhagelen van koorn op de 13e july en afwayen van de boekweyt op den 15e augustus 1737 wanneer het koorn en boekweyt rijp was. Alsmede van de menigvuldige swaare regen die gevallen is in de voorschrevene jaare 1737, 1738 en 1739 waardoor de weylanden geheel onder water gestaan hebben en het gras en hoy daardoor veel bedorven en verdronken is geworden door hetwelke veel runtvee en schapen bedorven en gestorven sijn, alsoo deselve op leege en natte weyen haar voedsel hebben moeten haalen, welk verdronken gras en hoy dat bedorven was in de wintertijden hebben moeten eeten. Mitsgaaders vant bevriezen van de boekweyt in desen jaaren 1739, tusschen de 15e en 16e juny allent welke schaade de navolgende ingeseetenen hebben opgegeven en getaxeert onder presentie vant selve ten allen tijde, des gerequireert werdende, met solemneele eede sullen bevestigen soo en gelijk bij of agter ider sijn naam is uytgetrocken en hierna is volgende te Ostaden:

Naam Huis Omschrijving Vergoeding
Dielis Vreynsen 1 verdrinken en bederven van hooi en koorn en 2 lopense boekweyt bevroren ƒ 60,-
Hendrik Paulus 2 onder andere 20 schapen gestorven ƒ 66,-
Steven Jansen 5 ƒ 25,-
weduwe Claas Verhees 3 ƒ 30,-
Aart Frans Slegers 4 ƒ 25,-
Aart Hendrik Tielen 6 ƒ 30,-
Hendrik Aart Tielen 7 ƒ 55,-
Arnold Aart Tielen 8 ƒ 31,-
Marcelis Peter Coolen 9 onder andere veel schapen en beesten gestorven ƒ 135,-
weduwe Dirk Lambers 10 ƒ 47,-

Aldus dese lijste gemaakt en geformeert in voege als vooren volgens het opgeven der ingesetenen onder presentie van eede dat deselve de ongelucken en schaaden gehadt hebben, soo en gelijk agter ider sijnen naam staat aangeteekent en tot een som is getaxeert na ider sijn beste kennis. Wijders verklaaren wij ondergeteekende schepenen van Asten, op den eed ten aanvank van onser bediening gedaan dat de ingesetenen alhier wegens het verhagelen van koorn, afwayen en bevriesen van de boekweyt, sterven van een menigte beesten en schapen, verdrinken van hoy, gras, koorn en andere vrugten als int hooft deeser lijst, seer veelen groote schaade geleeden hebben en vooral in dese jaare, alsoo den ingesetenen alhier den grooten reegen die er is gevallen als anders op sijn best maar eene halve oogst gehadt hebben waardoor deselve buyten staat geraakt sijn om haar verschulde 's lants- en dorpslasten te konnen opbrengen en betaalen waardoor de ingesetenen dagelijks veele schaade en executiecosten moeten ondergaan. In teeken der waarheyt hebben wij deese ten prothocolle onderteekent binnen Asten, desen 28 december 1739.

Opmerkelijk in deze lijst is de volgorde van de huisnummers, met uitzondering van huisnummer 5, hetgeen op de eerder getoonde kaart over de periode 1736-1803 afwijkend was. De familie Tielen was met drie gezinnen ruim vertegenwoordigd op Ostade. Voor 1700 was de familie Tielen ook al aanwezig op Ostade, maar toen waren de nazaten van Hendrick Bernaerts (genoemd Hendrickx, Bernaerts of Verberne) de belangrijkste bewoners. Dat gold in mindere mate voor de families Coolen (waarschijnlijk meerdere takken), Baltus (genoemd naar nazaten van Balthazar Philips) en Vrijnsen (genoemd naar nazaten van Laurens Antonissen).

De huisnummers op Ostade waren ook van toepassing voor wat later de Nachtegaal ging heten en zelfs ook voor Vosselen, wat duidt op het feit dat deze buurtschappen rond die tijd uit Ostade zijn ontstaan. Rond de tijd van de kadastermetingen in 1832 zijn er vier families toonaangevend; de familie Jelisse (nazaten van Egidius Vrijnsen), familie Cornelisse (nazaten van Cornelis Peters), de familie Coolen (waarschijnlijk meerdere takken) en de familie Verhees (nazaten van de Vlierdenaren Nicolaas en Arnoldus Verhees). De familie Tielen is verdwenen en ook de familie Bernaerts komt nauwelijks meer voor.

Rond 1850 komen er ook protestantse families op Ostade wonen gestimuleerd door de Maatschappij van Welstand, opgericht door de predikant Jacob van Heusden. Met de komst van de Fransen in 1794 verloor de hervormde kerk de machtspositie in Brabant. Om de protestantse gemeente in Brabant te ondersteunen kocht de maatschappij grond en boerderijen aan en regelde leningen voor protestantse boeren. Als tegenprestatie betaalden deze boeren pacht en dienden actief deel te nemen aan het kerkelijk leven. Voorbeelden van protestantse boeren zijn de families van Boesewinckel, van Rees en Gerritsen.

In de jaren die daarop volgen komen allerlei families vanuit Asten, Someren, Deurne en Meijel in de boerderijen te Ostade wonen. Toch kan tot 1960 gesproken worden over kleine veranderingen en blijft het aantal woningen beperkt en is het boerenbedrijf de voornaamste inkomstenbron. De ontwikkelingen daarna verschillen niet met de rest van Nederland en rukt de bebouwing op en worden boerderijen omgebouwd tot woonhuis. Beeldbepalend in Ostade is heden ten dage het Klok en Peel museum en is er nog wat versnipperd boerenlandschap:

05 06

Hieronder een foto vanaf de kerktoren van de Maria Presentatiekerk te Asten met op de voorgrond de torenuurwerkfabriek van Eijsbouts en op de achtergrond een blik op Ostade:

07

Referenties
  1. ^Herkomst van plaatsnamen (volkoomen.nl/plaatsnamen)

Ostaderstraat 23

Marten Marcelis is volgens de verpondingen van 1688, 1709 en 1713 eigenaar van een huis te Ostaden:

Verpondingen XIV-57; 06-01-1688 folio 1:
Marten Marcellus Martens.

Verpondingen 1709 XII-5 folio 1 verso:
Marten Marcelis, gebruiker de weduwe Jan Martens ƒ 3-2-8.

Verpondingen 1713 XIV-60 folio 1 verso:
Marten Marcelus, gebruiker weduwe Jan Martens. In de bede ƒ 3-2-8.

Martinus Marcelis Martens is geboren te Asten rond 1656 als zoon van Marcelus Martens Schepers en Johanna Peeters (zie Voormalig huis F322). Hij is op 28-11-1683 te Asten getrouwd met Wilhelmina Janse Baltis, geboren te Asten op 17-05-1659 als dochter van Johannes Balthasari en Heylgunda Jansen Hendricx (zie Slotweg 4) en zus van Aleidis Johannis Baltis (zie Voormalig huis F162):

Conjuncti sunt matrimonium Martinus Marcelus Martens et Wilhelma Joannes Baltis; testes Martinus Wilberts et Henricus Aerts.

In huwelijkse echt gebonden Martinus Marcelus Martens en Wilhelma Joannes Baltis; getuigen Martinus Wilberts en Henricus Aerts.

01

Het gezin van Martinus Marcelis Martens met Wilhelmina Janse Baltis:

# Voornaam Geboorte Huwelijk Overlijden Referentie
1 Johanna Asten 22-10-1685
2 Johannes Asten 03-12-1686 Nuenen 05-12-1723
Maria Jansen
Tongelre 22-10-1738
3 Martinus Asten 20-11-1690 Asten 11-11-1725
Catharina Dirks van Gog
Asten 25-09-1748 zie Dijkstraat 52
4 Judocus Asten 01-12-1693
5 Petrus Asten 12-04-1696
6 Marcellus Asten 01-06-1699 Aalst 15-02-1733
Anna Jansen Beerenbroeck
Aalst ±1740
7 Franciscus Asten 07-05-1702 Asten 30-01-1746
Joanna Maria Aerts Peeters
Asten 18-01-1758 zie Voormalig huis G520
8 Helena Asten 28-01-1706 Asten 13-02-1734
Steven Jansen Stevens
Asten 16-01-1788

Martinus Marcelis Martens is op 14-04-1734 te Asten overleden en bij de verpondingen van 1737 worden zijn erfgenamen als eigenaar genoemd. Steven Jansen is volgens de bewoningslijst de bewoner:

Verpondingen 1737 XIV-61 folio 3 verso:
Erfgenamen Marten Marcelis.
Huijs, hoff en aangelagh. In de bede ƒ 3-2-8.

Jaar Eigenaar nummer 5 Oostaden Bewoners nummer 5 Oostaden
1736 Marten Ceelen Steven Janssen
1741 erfgenamen Marten Marcelis Steven Jansen

In het archief van 1743 verkopen de kinderen het huis waarin Martinus Martens woont (zie Dijkstraat 52) en doen de kinderen afstand van dit huis ten gunste van Steven Jansen:

Asten Rechterlijk Archief 119 folio 47 verso; 30-11-1743:
Jacob van der Heyden, wonende te Nuenen, als voogd over Willemyn dochter van Jan Martens, gewoond hebbende te Tongeren, Marten Martens, Anneke Jansen Berenbroek getrouwd geweest met Marcelis Martens, wonende te Aalst, Francis Martens te Asten, Steven Jansen getrouwd met Helena Marten Marcelis. Kinderen en erven van Marten Marcelis en Willemyn Baltus. Zij verklaren dat hun ouders hen twee huizen met groes en land hebben nagelaten, waarvan het ene bewoond door Steven Jansen en het andere door Marten Martens. De goederen zijn belast met verscheidene schulden. Van het goed waarop Marten Martens woont is procuratie gegeven aan Goort Willem Loomans om dit te verkopen ter aflossing van een obligatie van ƒ 600,-. Van het goed te Ostaden, bewoond door Steven Jansen doen de erven afstand ten behoeve van Steven Jansen die dit aanneemt met alle lasten van dien.

Helena Marcelis Martens is geboren te Asten op 28-01-1706 en op 28-02-1734 te Asten getrouwd met Steven Jansen Stevens, geboren te Asten op 13-08-1699 als zoon van Johannes Stevens de Laure en Maria Dirx (zie ook Voormalig huis B401):

02

Het gezin van Helena Marcelis Martens en Steven Jansen Stevens:

# Voornaam Geboorte Huwelijk Overlijden Referentie
1 Martinus Asten 29-12-1734 Kind Asten ±1734
2 Maria Asten 04-11-1736 Ongehuwd Asten 16-11-1813
3 Catharina Asten 30-11-1738 Kind Asten 14-02-1743
4 Wilhelma Asten 15-01-1742 Asten 27-08-1769
Johannes Petri Canters
Asten 09-09-1804 zie 't Hoekske 10
5 Catharina Asten 27-02-1745 Kind Asten 16-12-1747
6 Johannes Asten 19-05-1748 Asten 19-02-1792
Johanna Hendrik van Bussel
Asten 23-11-1811
7 Marcellus Asten 09-11-1751 Asten 07-05-1786
Anna Antoni van Lierop
Asten 23-05-1800 zie Voormalig huis F1155

Steven Jansen Stevens is op 26-02-1765 overleden en is tot die tijd eigenaar en bewoner van het huis. Daarna is Helena Martens als zijn weduwe eigenaar en bewoner:

Jaar Eigenaar nummer 5 Oostaden Bewoners nummer 5 Oostaden
1746 Steven Jansen Steven Jansen
1751 Steven Jansen Steven Jansen
1756 Steven Jansen Steven Jansen
1761 Steven Jansen Steven Jansen
1766 Heijlke Marte Marcelisse, weduwe Steven Jansen Heijlke Marte Marcelisse, weduwe Steven Jansen
1771 Heijlke Marte Marcelisse, weduwe Steven Jansen Heijlke Marte Marcelisse, weduwe Steven Jansen
1776 Heijlke Marte Marcelisse, weduwe Steven Jansen Heijlke Marte Marcelisse, weduwe Steven Jansen

Helena Martens koopt nog een schuur op Ostade:

Asten Rechterlijk Archief 100 folio 137 verso; 07-08-1779:
Jan Antonis Driessen, op Ostaden, verkoopt aan Heylke Marten Marcelis, weduwe Steven Jansen een schuur en de ondergrond op Ostaden, ene zijde weduwe Antony Kuypers, andere zijde de straat, ene einde de koper, andere einde Hendrik Verberne. Koopsom ƒ 70,-.

Helena Martens is op 16-01-1788 te Asten overleden en enkele jaren later wordt de erfenis verdeeld:

Asten Rechterlijk Archief 127 folio 42; 05-03-1791:
Martinus Steevens, Maria Steevens, Jan Canters man van Willemyn Steevens, Jan Steevens, Marcelis Steevens. Kinderen en erven van Steeven Jansen en Heylke Marten Marcelissen. Zij verdelen de nagelaten goederen van wijlen hun ouders. 4e lot krijgt Jan Steevens een huis, hof en aangelag en enig land, aan elkander gelegen te Ostaden 4 lopense, ene zijde kinderen Antony Amijs, andere zijde Antoni Verberne.

In het huizenquohier over de periode 1798-1803 en bij de verpondingen van 1810 staat Jan Stevens als eigenaar en bewoner genoemd:

Jaar Eigenaar nummer 5 Oostaden Bewoners nummer 5 Oostaden
1798 Jan Stevens Jan Stevens
1803 Jan Steevens Jan Steevens

Verpondingen 1810 XIVd-67 Ostade folio8:
Jan Steevens bij deling 05-03-1791.
Martinus, Maria, Willemijn gehuwd met Jan Canters, Jan en Marcelis kinderen, erven bij versterf 1788
Heijlke Marten Marcelisse weduwe Steven Janse met Martinus, Maria, Willemijn, Jan en Marcelis de kinderen bij versterf 1765.
Nummer 5 huijs, hof en aangelag.

Vlak voor haar overlijden verkoopt Maria Steven Janssen haar erfdeel:

Notarieel Archief 36-67 Asten; 11-09-1813:
Marie Steven Janssen verkoopt aan Wilhelmina, Martinus en Jan Steven Janssen, huis, tuin en land, groot 1 lopen 20 roeden, ene zijde Lambert Amijs, andere zijde weduwe Antoon Verberne.

Wilhelmina, Martinus en Jan Stevens zijn overleden en Anna Antoni van Lierop als weduwe van Marcelis Stevens Jansen staat in het kadaster als eigenaar van het huis:

Kadaster 1811-1832; F164:
Huis, schuur en erf, groot 07 roede 30 el, Oostade, klassen 8.
Eigenaar: Weduwe van Marcelis Stevens.

03

04

Marcelis Stevens Jansen is geboren te Asten op 09-11-1751 en op 07-05-1786 te Asten getrouwd met Anna Antoni van Lierop, geboren te Asten op 31-07-1762 als dochter van Antonie van Lierop en Wilhelmina Dielis van Heugten:

05

Het gezin van Marcelis Stevens Jansen en Anna Antoni van Lierop:

# Voornaam Geboorte Huwelijk Overlijden Referentie
1 Stephanus Asten 20-05-1787 Kind Asten 07-05-1791
2 Wilhelma Asten 04-12-1790 Asten 09-02-1816
Johannes Verrijt
Asten 28-10-1870 zie Voormalig huis F1155
3 Antonius Asten 19-01-1793 Kind Asten ±1793
4 Martinus Asten 11-01-1795 Asten 08-02-1834
Joanna Elisabeth Hoebergen
Asten 15-07-1869
5 Johannes Asten 02-10-1797 Ongehuwd Asten 02-01-1866
6 Stephanus Asten 21-11-1799 Kind Asten ±1799

Marcelis Stevens Jansen woonde voor zijn huwelijk op de Wolfsberg (zie Wolfsberg 66) en na zijn huwelijk op de Diesdonk (zie Voormalig huis F1155). Hij is op 23-05-1800 te Asten overleden en Anna Antoni van Lierop is te Asten op 16-06-1831 overleden.

In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1859-1879 wonen Martinus Stevens, geboren te Asten op 11-01-1795 en zijn broer Johannes Stevens, geboren te Asten op 02-10-1797 in het huis. Martinus is op 08-02-1834 te Asten getrouwd met Joanna Elisabeth Hoebergen, geboren te Asten op 15-11-1810 als dochter van Theodorus Hoebergen en Helena Cornelisse (zie Voormalig huis F178). Het huizingnummer van het huis is B7 en vanaf 1869 nummer B8:

06

Martinus Stevens is op 15-07-1869 te Asten overleden en Joanna Elisabeth Hoebergen woont met de kinderen ook over de periodes 1879-1890 en 1890-1900, tot haar overlijden op 06-02-1891 te Asten, in het huis met achtereenvolgens huizingnummer B7 en B8:

07

Daarna woont haar dochter Wilhelmina Stevens, geboren te Asten op 20-02-1856 in het huis. Zij is op 31-01-1890 te Asten getrouwd met Theodorus van den Eijnden, geboren te Asten op 13-09-1854 als zoon van Johannes van den Eijnden en Petronella Vlemmix (zie Voormalig huis B56). Zij wonen ook over de periodes 1900-1910 en 1910-1920 en in het huis met huizingnummer B8 en B7 respectievelijk.

Theodorus van den Eijnden overlijdt te Asten op 01-07-1919 en Wilhelmina Stevens overlijdt te Asten op 02-04-1932. Hun zoon Johannes, geboren te Asten op 26-10-1894 en dochter Johanna, geboren op 18-11-1896 te Asten, nemen het huis over. Johanna van den Eijnden is op 03-06-1932 te Asten getrouwd met Johannes Leenders, geboren te Beek en Donk op 09-02-1891 als zoon van Christianus Adrianus Leenders en Johanna Maria Martens. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1920-1930 wonen zij op huizingnummer B7 ook bekend staand als Ostade 5:

08

Ook over de periode 1930-1938 wonen Johannes Leenders en Johanna van den Eijnden met hun gezin in het huis op Ostade 5:

09

In de krant de Zuid-Willemsvaart van 20-01-1938 de geboorte van dochter Wilhelmina Maria:

10

In de krant de Zuid-Willemsvaart van 01-10-1942 biedt Johannes Leenders een koe te koop aan en in die van 12-06-1943 een geit:

10a 11

Johannes Leenders is op 10-09-1960 te Asten overleden en Johanna van den Eijnden is op 15-01-1964 te Asten overleden en hieronder de bidprentjes bij hun overlijden:

12 13

Hieronder een foto van de boerderij van Johannes Leenders:

13a

Op deze plaats, in het uit 1890 daterende huis Ostaderstraat 23, is museum Klok & Peel gevestigd.

14

Rechts twee afbeeldingen van suikerzakjes van het natuur studie centrum en museum Jan Vriendts en van het nationaal beiaard museum, die later op zijn gegaan in het museum Klok & Peel.

Museum Klok & Peel is een museum in Asten, een plaats in het oosten van de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het is gericht op twee thema's: het eerste is klokken en beiaards. Het tweede is de natuur- en cultuurhistorie van de Peel, de regio op de grens van Noord-Brabant en Limburg waar Asten zich bevindt1.

Overzicht bewoners

Hoeve op Oostaden
Jaar Eigenaar Geboorte Hoofdbewoner Geboorte
1688 Marten Marcelissen ±1655
Oostaden huis 5
Jaar Eigenaar Geboorte Hoofdbewoner Geboorte
1736 Marten Ceelen ±1655 Steven Janssen Asten 13-08-1699
1741 erfgenamen Marten Marcelis Asten 28-01-1706 Steven Jansen Asten 13-08-1699
1746 Steven Jansen Asten 13-08-1699 Steven Jansen Asten 13-08-1699
1751 Steven Jansen Asten 13-08-1699 Steven Jansen Asten 13-08-1699
1756 Steven Jansen Asten 13-08-1699 Steven Jansen Asten 13-08-1699
1761 Steven Jansen Asten 13-08-1699 Steven Jansen Asten 13-08-1699
1766 Heijlke Marte Marcelisse Asten 28-01-1706 Heijlke Marte Marcelisse Asten 28-01-1706
1771 Heijlke Marte Marcelisse Asten 28-01-1706 Heijlke Marte Marcelisse Asten 28-01-1706
1776 Heijlke Marte Marcelisse Asten 28-01-1706 Heijlke Marte Marcelisse Asten 28-01-1706
1798 Jan Stevens Asten 19-05-1748 Jan Stevens Asten 19-05-1748
1803 Jan Steevens Asten 19-05-1748 Jan Steevens Asten 19-05-1748
Kadasternummer F164
# Periode Naam eigenaar Geboorte Opmerking Verandering
F164 1832 Anna Antoni van Lierop Asten 31-07-1762 weduwe Stevens
Ostade 5
# Periode Naam hoofdbewoner Geboorte Tweede persoon Geboorte Vertrek
1811-1831 Anna Antoni van Lierop Asten 31-07-1762 weduwe Stevens 16-06-1831
1831-1859 Martinus Stevens Asten 11-01-1795 Joanna Elisabeth Hoebergen Asten 15-11-1810
B7 1859-1869 Martinus Stevens Asten 11-01-1795 Joanna Elisabeth Hoebergen Asten 15-11-1810
B8 1869-1879 Martinus Stevens Asten 11-01-1795 Joanna Elisabeth Hoebergen Asten 15-11-1810 15-07-1869
B7 1879-1890 Joanna Elisabeth Hoebergen Asten 15-11-1810 weduwe Stevens
B8 1890-1891 Joanna Elisabeth Hoebergen Asten 15-11-1810 weduwe Stevens 06-02-1891
B8 1891-1890 Theodorus van den Eijnden Asten 13-09-1854 Wilhelmina Stevens Asten 20-02-1856
B8 1900-1910 Theodorus van den Eijnden Asten 13-09-1854 Wilhelmina Stevens Asten 20-02-1856
B7 1910-1920 Theodorus van den Eijnden Asten 13-09-1854 Wilhelmina Stevens Asten 20-02-1856 01-07-1919
B7 1920-1930 Johannes Leenders Beek en Donk 09-02-1891 Johanna van den Eijnden Asten 18-11-1896
5 1930-1938 Johannes Leenders Beek en Donk 09-02-1891 Johanna van den Eijnden Asten 18-11-1896
Referenties
  1. ^Museum Klok & Peel (https://www.museumklokenpeel.nl/)