Meijelscheweg
Het oudste huis van de Meijelscheweg is wat nu de Bleekerweg heet, waarvan een huis dateert van rond 1850. Kort daarna is ook een weg aangelegd, waarvan hieronder een extract uit het document inrichtingsvisie Peelvenen1:
De hoofdweg van Asten via Heusden naar Meijel is in de tweede helft van de 19e eeuw midden door de Peel aangelegd. Twee herbergen waren in het projectgebied halteplaats en ter hoogte van de huidige Buizerdweg lag herberg Halfweg en ter hoogte van de huidige Tureluurweg was herberg Aan het Eeuwig Leven gevestigd. Mijlpalen voor deze weg zijn de kiezelverharding in 1907, die de benaming 'de kiezelweg' in de volksmond oplevert, de asfaltverharding in de jaren dertig van de 20e eeuw.
Er was nog wel bezwaar van de gemeente Deurne tegen deze weg, zoals gemeld in de Noord Brabanter van 13-11-1856:
Uiteindelijk komt de weg er toch en bij de herberg Halfweg, daterend van rond 1860 woonde een kantonnier, die voor het onderhoud van de weg zorgde. Herberg 'Het Eeuwig Leven', daterend van rond 1860 huisvestte een tolgaarder, die tol hief voor transporten over deze weg. In het Nieuwe Amsterdamsche handels- en effectenblad van 16-05-1861 staat dat aannemer Franciscus van den Berg, geboren op 07-01-1813 te Heeze, de weg gaat aanleggen:
In de Nieuwe Rotterdamsche courant van 07-01-1864 wordt het onderhoud van de weg aanbesteed:
In de Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche courant van 20-12-1864 worden de tollen op de weg van Heeze naar de grens bij Meijel verpacht, waarvan dus 1 op het stuk Meijelscheweg bij herberg 'Het Eeuwig Leven':
In die tijd vinden ook de ontginningen van de Peel plaats, die wordt aanbesteed in de Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche courant van 20-12-1888 (rechts); en een verzoek om dat in eigen beheer te doen, zoals wordt voorgesteld in diezelfde krant van 18-01-1889 (onder): |
![]() |
Rond 1900 wordt de Meijelscheweg verhard met steenslag en dat moest worden onderhouden en dat gebeurde met paardenwalsen2: |
![]() |
Nadat het veen is weggehaald wordt begonnen met het in cultuur brengen van de woeste grond, aldus onderstaand citaat uit het document inrichtingsvisie Peelvenen1:
Vanaf het begin van de 20e eeuw werd het heidegebied ten noorden van de Astense Peel ontgonnen tot landbouwgrond. De heide was door het verschijnen op de markt van kunstmest niet meer nodig in het eeuwenoude systeem van mestproductie in de potstal. Ook de bevolkingsgroei betekende een grotere behoefte aan landbouwproducten. In de winter van 1904 op 1905 werd door de Nederlandse Heidemaatschappij een deel van de Peel aan de weg Asten naar Meijel landbouwgrond. Slechte grond wordt bebost. De Eeuwselsebossen aan de Meijelseweg en Goudplevierweg zijn aangeplant omstreeks 1911.
In werkverschaffing worden grote ontginningen langs de Meijelseweg uitgevoerd, waarvoor de boerderijen pas na de Tweede Wereldoorlog kunnen worden gebouwd. Tijdens de crisis zorgt de ruilverkaveling De Eeuwselse Loop voor kanalisatie van de beek en verbetering van sloten en zandwegen. De ontginning van de Peel moet voor de boeren die zich er vestigen ook voorzien in een nieuwe parochiekern, Willemsveen. De kerk en het klooster, zoals opgenomen in het plan uit 1946, komen niet van de grond, maar de school wel.
Willemsveen
De gemeente Asten heeft na analogie van de ontginningsdorpen Griendtsveen en Helenaveen de wens een dorp met de naam Willemsveen te stichten. De naam Willemsveen is ingediend door Theodorus van Pol als vernoeming naar de in de Tweede Wereldoorlog vermoorde burgemeester Willem Wijnen. Theodorus van Pol heeft hiervoor nog vijfentwintig gulden gewonnen. Bij wikipedia lezen we het volgende over Willemsveen:
Willemsveen was een gepland ontginningsdorp tussen Heusden en Neerkant in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. In 1949 werd de Kardinaal Mindszentyschool geopend, echter de plannen om een kerk te bouwen zijn nooit tot uitvoering gebracht.
Na de oorlog nam de levensvatbaarheid van Willemsveen hard af. De voornaamste reden was de stopzetting van de Peelontginning, waardoor er minder arbeidskrachten in de regio nodig waren. De andere reden was de algemene trend van schaalvergroting: omdat de bevolking mobieler werd en meer behoefte aan voorzieningen had, bestond er minder behoefte aan kleine lokale kernen. Ten slotte was voor de Tweede Wereldoorlog de weg tussen Heusden en Meijel een van de belangrijkste noord-zuidverbindingen naar Limburg, die voor veel horeca zorgden. Met de komst van de A2 is deze functie komen te vervallen. Vanwege de afnemende leerlingenaantallen is de school in 1982 gesloten en nadien gesloopt.
Willemsveen is niet erkend als buurtschap, en wordt daarom zelden op kaarten vermeld. Informeel wordt de benaming nog steeds veel gebruikt door de regio.
Ook de verdere ontginning van de Peel na de Tweede Wereldoorlog heeft niet kunnen zorgen voor de levensvatbaarheid van Willemsveen. Zo besluit het gemeentebestuur van Asten in 1953 om een groot deel van de Peel tussen de Meijelsche weg en Sluis XIII in de Zuid-Willemsvaart in cultuur gebracht, waarvan de Volkskrant van 26-09-1953 verslag doet:
Wel is in 1949 een Rooms Katholieke lagere school gesticht die de bewoners van de Peel in de gelegenheid stelden om hun kinderen daar les te laten ontvangen. Hieronder een foto van de Kardinaal Mindszentyschool, die maximaal ongeveer 90 leerlingen telde en waaraan in drie gecombineerde klassen les werd gegeven:
Hieronder een foto van de gecombineerde 1e en 2e klas in het schooljaar 1949-1950 van juffrouw Joosten-Plenders wonend te Meijel.
Voorste rij van links naar rechts:
Arnold Rovers, zoon van Jan Rovers, woonde op de toenmalige Meijelscheweg 24C
Karel Vervoordeldonk, zoon van Karel Vervoordeldonk, woonde in het voormalige huis Peel 15
Janus Verberne, zoon van Jan Verberne, woonde in het voormalige huis Meijelscheweg 26
Gerard Jeuken, zoon van Michel Jeuken, woonde op de huidige Achtermijterbaan 1
Riek Jansen, dochter van Piet Jansen, woonde in het voormalige huis Peel 17
Nellie (Zus) Verberne, dochter van Mathijs Verberne, woonde op de huidige Gruttoweg 3
Tweede rij van links naar rechts:
Sien van Meel, dochter van Peer van Meel, woonde op de huidige Vlosbergweg 8
Ellie Verrijt, dochter van Driek Verrijt
Piet Dielissen, zoon van Gradje Dielissen, woonde op de huidige Tureluurweg 5
Piet Joosten, zoon Jozef Joannes Joosten en juffrouw Catharina Anna Maria Penders
Truus Kessels, dochter van Lei Kessels, woonde op de huidige Gevlochtsebaan 29
Riek Koolen, dochter van Jan Koolen, woonde op de huidige Roerdompweg 8
Derde rij van links naar rechts:
Nellie Ulen, dochter van Piet Ulen, woonde op de toenmalige Peel 29
Willemien Ulen, dochter van Piet Ulen, woonde op de toenmalige Peel 29
Sjaak van den Broek, zoon van Driek van den Broek, woonde op de huidige Meijelseweg 88
Lois Haazen, zoon van Willem Haazen, woonde op de huidige Smientweg 6
NN Jansen
NN Welten
Vierde rij van links naar rechts:
Anny van Meel, dochter van Piet van Meel, woonde op de huidige Gezandebaan 42
Mia Verberne, dochter van Jan Verberne, woonde in het voormalige huis Meijelscheweg 33
Harry Vos, zoon van Reinier Vos woonde op de huidige Kleine Heitrak 4
Piet Koolen, zoon van Jan Koolen, woonde op de huidige Roerdompweg 8
NN Welten, dochter van Piet Welten, woonden op de huidige Buizerdweg 3
Anny Welten, dochter van Piet Welten, woonden op de huidige Buizerdweg 3
Vijfde rij van links naar rechts:
Marietje Gorissen, dochter van Willem Gorissen, woonde op de huidige Meijelseweg 72
Wim Gorissen, zoon van Willem Gorissen, woonde op de huidige Meijelseweg 72
Gerard Rutjens, zoon van Graard Rutjens, woonde op de huidige Smientweg 8
Harry Sleutels, zoon van Sjaak Sleutels, woonde op de huidige Buizerdweg 2
Jan Verberne, zoon van Piet Verberne, woonde in het voormalige huis Peel 25
Toos Verberne, dochter van Piet Verberne, woonde in het voormalige huis Peel 25
Dien Martens, dochter van Driek Martens, woonde in het voormalige huis Meijelscheweg 26
Hieronder een schoolrapport over de maanden mei, juni en juli 1949 van Gerard Jeuken in de tijd dat de grote schoolvakantie naar Augustus werd verzet:
In de Volkskrant van 14-03-1952 is Petrus Martinus Franciscus (Piet) van Nunen, geboren te Deurne op 12-07-1919 als zoon van Aloysius Joseph Peter Reinold van Nunen en Francisca Maria Gielen, aan het woord over de dreigende ondergang van de Kardinaal Mindszentyschool te Willemsveen, waar hij van 1949 tot 1952 hoofd was:
De Kardinaal Mindszentyschool is in 1982 opgeheven en we vervolgen met de beschrijving uit het document inrichtingsvisie Peelvenen1:
Na de Tweede Wereldoorlog worden de ontginningen weer ter hand genomen, nu vanuit de Dienst Uitvoerende Werken. Tussen 1952 en 1962 zetten werkers 450 hectaren Peel om in landbouwgrond. Het betreft gronden in het concessiegebied van de Maatschappij Griendtsveen en in de Veluwepeel aan de Kruisbaan, Vaalbaan en Ospelerweg. De laatste ontginning vindt plaats tussen 1965 en 1970 aan de Kokmeeuwenweg. De intentie was om de gehele Peel te ontginnen. Na de Tweede Wereldoorlog drong het natuurbesef ook in de ruimtelijke orde door. In een ontginningsplan uit 1946 nam de Heidemaatschappij ook 300 hectaren Astense Peel op met de bestemming natuurgebied. Staatsbosbeheer koopt in 1957 367 hectaren Peel van de gemeente, die de basis zijn voor het natuurreservaat dat na het vertrek van de Maatschappij Griendtsveen in 1963 gerealiseerd wordt. Op 10 juni 1966 opent minister Vrolijk natuurreservaat De Groote Peel, dat zich uitstrekt op Limburgs gebied en ook de nog in eigendom van de gemeente Asten zijnde Peelgronden omvat. Het natuurgebied krijgt in 1993 de status van Nationaal Park.
Op de topografische kaart van het gebied rond de Meijelscheweg van 1900 kunnen we 9 huizen onderscheiden:
In 1930 is dat aantal opgelopen tot 25 te onderscheiden huizen:
Tegenwoordig liggen er nog ruim 30 vooroorlogse huizen van het gehucht Meijelscheweg aan de straten Meijelseweg, Bleekerweg, Buizerdweg, Gevlochtsebaan, de noordzijde van de Gezandebaan, de westzijde van de Gruttoweg, Kemphaanweg, de zuidzijde van de Slobeendweg, Spechtstraat, Tureluurweg, Vossenbaan en Zaagbekweg.
Referenties
- ^abcPeelvenen (https://www.brabant.nl/subsites/peelvenen.aspx)
- ^Gegevens omtrent paardenwalsen en buitenwegen, 1913 (https://www.delpher.nl/nl/boeken/view?identifier=MMKB18:003791000:00029&query=asten&page=110&sortfield=date&coll=boeken&rowid=2)
Bleekerweg 3
In 1882 is een nieuw huis gebouwd met als bewoner Hendrikus Maas, geboren te Someren op 17-07-1839 als zoon van Francis Maas en Willemijn Saars. Hij is op 31-01-1880 te Asten getrouwd met Hendrica Dirks, geboren te Asten op 09-11-1845 als dochter van Martinus Dirks en Maria Hoebergen. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1879-1890 bewonen zij vanaf 1882 het huis met huizingnummer D77a:
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 13-05-1882 en 04-07-1883 verkoopt Hendrikus Maas bomen en granen in zijn geboortedorp Someren op Slieven om de boerderij op Heusden bij Asten te bekostigen:
![]() |
![]() |
Ook over de periode 1890-1900 en in de periode 1900-1910 wonen zij in het huis met achtereenvolgens huizingnummer D81 en D96:
Hendrica Dirks is op 13-08-1903 te Asten overleden en Hendrikus Maas verkoopt spoedig daarna zijn boerderij, zoals genoemd in de krant de Zuid-Willemsvaart van 19-09-1903:
Hendrikus Maas is op 16-10-1903 te Asten overleden en de koper van de boerderij is Ambrosius Lintermans, geboren te Lierop op 14-09-1873 als zoon van Francis Lintermans en Hendrika Bakens (zie Bleekerweg 7). Hij is op 05-02-1904 te Asten getrouwd met Johanna Maria Joosten, geboren te Bakel op 24-10-1876 als dochter van Peter Joosten en Petronella Berkers. Johanna Maria Joosten is te Asten op 15-07-1910 overleden en Ambrosius Lintermans is op 18-11-1910 te Vlierden hertrouwd met Maria Verhagen, geboren te Lierop op 17-10-1875 als dochter van Joannes Verhagen en Jacomina van de Goor. Ook over de periode 1910-1920 wonen zij in het huis met huizingnummer D86 tot hun vertrek in 1920 naar D116 (zie Voormalig huis D2022):
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 17-05-1919 verkoopt Ambrosius Lintermans het huis:
In het huis komt vanuit D111 in de periode 1910-1920 (zie Voormalig huis E1503) in het huis wonen Petrus van Eijk, geboren te Someren op 24-08-1847 als zoon van Franciscus van Eijk en Aldegonda van de Ven. Hij is op 06-02-1885 te Asten getrouwd met Johanna Mutsers, geboren te Asten op 10-05-1851 als dochter van Piet Mutsers en Ida van de Mortel. In het bevolkingsregister van Asten in de periode 1920-1930 wonen zij in het huis met huizingnummer D111:
Links een foto uit 1920 met Petrus (Piet) van Eijk, Johanna Mutsers, dochter Ida en zoon Franciscus Johannes (Frans). Johanna Mutsers is op 01-08-1921 te Asten overleden en rechts haar overlijdensakte:
![]() |
![]() |
Petrus (Piet) van Eijk en zijn kinderen vertrekken in 1925 naar Deurne en later wonen zij op Peel 28. Petrus (Piet) van Eijk is op 28-01-1933 te Asten overleden. In het huis komt wonen Mathijs Vervoordeldonk, geboren te Asten op 03-06-1883 als zoon van Lambertus Vervoordeldonk en Catharina Seijkens. Hij is op 16-04-1920 te Asten getrouwd met Johanna van Tilburg, geboren te Asten op 17-06-1896 als dochter van Leonardus van Tilburg en Antonia Kolen en zus van Catharina (zie Antoniusstraat 8), Hendrikus (zie Voormalig huis E1503) en Petrus (zie Slobeendweg 5). In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1920-1930 wonen zij op huizingnummer D111, ook bekend staand als Meijelscheweg 11:
Ook over de periode 1930-1938 wonen Mathijs Vervoordeldonk en Johanna van Tilburg met hun gezin in het huis aan de Meijselscheweg 9:
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 05-11-1930 de geboorte van dochter Catharina Antonia en in het Peelbelang van 18-11-1944 vindt Mathijs Vervoordeldonk een kalf:
![]() |
![]() |
Foto ter gelegenheid van het 50-jarige broederschap van Antonius (broeder Bernardus) Vervoordeldonk in 1915. Op de bovenste rij links Mathijs Vervoordeldonk.
Mathijs Vervoordeldonk is op 18-02-1963 te Asten overleden en Johanna van Tilburg is te Helmond op 19-05-1980 overleden. Links het bidprentje bij het overlijden van Johanna van Tilburg en rechts hun graf op de begraafplaats van de Antonius van Paduakerk te Heusden.
![]() |
![]() |
Hieronder twee foto's met daarop zonen Leonardus (Nard) en Antonius (Toon) Vervoordeldonk:
![]() |
![]() |
Het huis bestaat nog en heeft nu het adres Bleekerweg 3, waarvan hieronder een streetview:
Overzicht bewoners
Meijelscheweg 11
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
D77a | 1882-1890 | Hendrikus Maas | Someren 17-07-1839 | Hendrika Dirks | Asten 09-11-1845 | |
D81 | 1890-1900 | Hendrikus Maas | Someren 17-07-1839 | Hendrika Dirks | Asten 09-11-1845 | |
D96 | 1900-1903 | Hendrikus Maas | Someren 17-07-1839 | Hendrika Dirks | Asten 09-11-1845 | † 16-10-1903 |
D96 | 1903-1910 | Ambrosius Lintermans | Lierop 14-09-1873 | Johanna Maria Joosten | Bakel 24-10-1876 | † 15-07-1910 |
D86 | 1910-1920 | Ambrosius Lintermans | Lierop 14-09-1873 | Maria Verhagen | Lierop 17-10-1875 | naar D116 |
D111 | 1920-1921 | Petrus van Eijk | Someren 24-08-1847 | met kinderen | naar Deurne | |
D111 | 1921-1925 | Petrus van Eijk | Someren 24-08-1847 | Johanna Mutsers | Asten 10-05-1851 | † 01-08-1921 |
D111 | 1925-1930 | Mathijs Vervoordeldonk | Asten 03-06-1883 | Johanna van Tilburg | Asten 17-06-1896 | |
11 | 1930-1938 | Mathijs Vervoordeldonk | Asten 03-06-1883 | Johanna van Tilburg | Asten 17-06-1896 |
Bleekerweg 7
In de kadastrale legger zien we dat er een huis met kadasternummer D384 gesticht werd in 1855 door Peter Joseph Kuypers. Hij was van beroep 'stooker op de Tielsche stoomboot, Admiraal de Ruiter'. Het is echter onduidelijk of hij in de periode 1859-1869 in het huis woonde, waarschijnlijk moest hij brandstof voor de stoomboot hiervandaan halen. Hieronder het vaarschema van de stoomboot genaamd Admiraal de Ruiter in de Enkhuizer Almanak van 1854:
Vanuit de Wolfsberg komt in het huis wonen Anthonie Theunissen, geboren te Asten op 12-08-1832 als zoon van Joannes Theunissen en Hendrica Slaats. Hij is op 29-01-1858 te Asten getrouwd met Wilhelmina de Smidt, geboren te Someren op 21-02-1820 als dochter van Peter de Smidt en Joanna Geenen. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1859-1879 had dit huis nog geen huizingnummer, maar moet hebben gelegen bij D76:
In het huis van Antonie Theunissen vindt nog een vreselijk ongeluk plaats als zijn nichtje Isabella Schootsen levend verbrandt. Zij was het 4-jarige weesdochtertje van zijn zus Antonia Theunissen, die getrouwd was met Jacobus Schootsen en in Duitsland woonden.
In de Grondwet van 09-03-1875 lezen we hierover. Rechts de overlijdensakte waarbij oom Antonie Theunissen en herbergier Gerardus Spierings (zie Meijelseweg 57) aangifte doen. |
![]() |
Wilhelmina de Smidt is op 16-08-1879 te Asten overleden en in het bevolkingsregister van Asten over de periode 1879-1890 wonen Anthonie Theunissen en zijn zoon Hendrikus Johannes nog in het huis met huizingnummer D77:
Anthonie Theunissen en zijn zoon Hendrikus Johannes verhuizen rond 1880 naar Asten. In het huis komt wonen Francis Lintermans, geboren te Asten op 29-12-1836 als zoon van Johannes Lintermans en Maria Elisabeth Sauve (zie Voormalig huis C1329). Hij is op 11-02-1865 te Asten getrouwd met Hendrika Bakens, geboren te Asten op 25-01-1835 als dochter van Ambrosius Bakens en Joanna Maria Jelissen (zie Voormalig huis G399). In het bovenstaande bevolkingsregister wordt gesproken over arbeider in het het Bluyssens Broek en ook in de periode 1890-1900 wonen zij in het huis met dan huizingnummer D80:
Francis Lintermans en Hendrika Bakens verhuizen in 1891 naar D103a (zie Voormalig huis D1718). In het huis komt wonen Hendrikus Verspeek, geboren te Asten op 05-02-1853 als zoon van Theodorus Verspeek en Johanna Ceelen. Hij is op 26-01-1883 te Asten getrouwd met Petronella Welten, geboren op 26-12-1858 te Asten als dochter van Wilhelmus Welten en Johanna Geven. Het huis wordt sinds 1896 verpacht door de familie van Tlburg (zie Voormalig huis D852) en het huis wordt uiteindelijk in 1904 gekocht door Hendrikus Verspeek. Ook over de periodes 1900-1910, 1910-1920 en in de periode 1920-1930 wonen zij in het huis met achtereenvolgens huizingnummer D95, D85 en D112:
Hieronder een foto uit circa 1920 voor het huis van de familie Verspeek. Zitten van links naar rechts: Johanna (Hanne), Petronella (Nel), Hendriekus (Driek), Theodora (Door) en Wilhelmus (Willem) Verspeek. Staand van links naar rechts: Catharina (Trien), Jacobus (Jan), Johannes (Hannes), Martinus (Tinus), Petrus (Piet), Maria (Mie) en Godefridus (Fried) Verspeek.
Hendrikus Verspeek is op 30-10-1922 te Asten overleden en Petronella Welten is op 22-06-1930 te Asten overleden. Hieronder de bidprentjes bij hun overlijden:
![]() |
![]() |
![]() |
Na het overlijden van hun ouders verkopen de kinderen de boerderij op de Meijelscheweg 13 of gelegen op het Gevlocht, zoals genoemd bij de verkoop van land en van de boerderij in de krant de Zuid-Willemsvaart van 28-06-1930 en van 23-08-1930:
De boerderij is gekocht door Gerardus (Graard) Aarts, geboren te Asten op 03-02-1902 als zoon van Peter Aarts en Johanna Maria Koolen en broer van Peter Johannes Aarts (zie Meijelseweg 41) en Johanna Maria Aarts (zie Meijelseweg 41). Hij is op 11-09-1931 te Asten getrouwd met Hendrika Paulina (Lien) van den Heuvel, geboren te Asten op 13-02-1906 als dochter van Peter Johannes van den Heuvel en Hendrika Meulendijks. Volgens de bevolkingsregister van Asten over de periode 1920-1930 en 1930-1938 wonen zij in het huis aan de Meijelscheweg 13:
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 02-06-1937 en van 27-05-1942 de geboortes van dochter Henrica Maria en van zoon Petrus:
![]() |
![]() |
Hieronder een foto van het huis in 1948 voordat het opnieuw werd opgebouwd:
Gerardus (Graard) Aarts is op 23-12-1991 te Asten overleden en Hendrika Paulina (Lien) van den Heuvel is op 03-09-1995 te Asten overleden. Hieronder de bidprentjes bij hun overlijden:
Het uit 1948 daterende huis bestaat nog en heeft nu heeft nu het adres Bleekerweg 7, waarvan hieronder een streetview:
Overzicht bewoners
Meijelscheweg 13
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
D? | 1869-1879 | Anthonie Theunissen | Asten 12-08-1832 | Wilhelmina de Smidt | Someren 21-02-1820 | † 16-08-1879 |
D77 | 1879-1880 | Anthonie Theunissen | Asten 12-08-1832 | met kinderen | naar Asten | |
D77 | 1880-1890 | Francis Lintermans | Asten 29-12-1836 | Hendrica Bakens | Asten 25-01-1835 | |
D80 | 1890-1891 | Francis Lintermans | Asten 29-12-1836 | Hendrica Bakens | Asten 25-01-1835 | naar D103a |
D80 | 1891-1900 | Hendrikus Verspeek | Asten 05-02-1853 | Petronella Welten | Asten 26-12-1858 | |
D95 | 1900-1910 | Hendrikus Verspeek | Asten 05-02-1853 | Petronella Welten | Asten 26-12-1858 | |
D85 | 1910-1920 | Hendrikus Verspeek | Asten 05-02-1853 | Petronella Welten | Asten 26-12-1858 | |
D122 | 1920-1922 | Hendrikus Verspeek | Asten 05-02-1853 | Petronella Welten | Asten 26-12-1858 | † 30-10-1922 |
D122 | 1922-1930 | Petronella Welten | Asten 26-12-1858 | weduwe Verspeek | † 22-06-1930 | |
13 | 1930-1938 | Gerardus Aarts | Asten 03-02-1902 | Hendrika Paulina van den Heuvel | Asten 13-02-1906 |
Buizerdweg 2
In een rond 1938 gebouwd huis komt vanuit de Pannenhoef 8 (zie Pannenhoef 10) in wonen Jacobus Johannes Sleutels, geboren te Roggel op 18-01-1905 als zoon van Frederik Wilhelm Sleutels en Anna Christina Versleeuwen. Hij is op 24-11-1930 te Meijel getrouwd met Anna Maria van der Weerden, geboren te Meijel op 30-10-1903 als dochter van Thomas van der Weerden en Hendrika Thijssen. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1930-1938 wonen zij met hun gezin in het huis aan de Meijelscheweg 41B:
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 20-04-1938 en in die van de 28-09-1939 geboortes van dochter Josephina en zoon Thomas:
![]() |
![]() |
De boerderij is op basis van een tekening van 07-07-1952 van architect A. de Gooijer1 wederopgebouwd door de stichting wederopbouwboerderijen.
Linksonder doet dochter Josephina (Fien) haar kerstwens voor het rode gevaar in het dagblad De Tijd van 24-12-1951 doet :
![]() |
![]() |
Johannes Jacobus Sleutels is op 07-06-1985 te Deurne overleden en Anna Maria van der Weerden is op 15-02-1988 te Nederweert-Eind overleden en rechtsboven het bidprentje bij haar overlijden.
Het huis is in 1953 gerenoveerd en heeft nu het adres Buizerdweg 2, waarvan hieronder een streetview:
Overzicht bewoners
Meijelscheweg 41B
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
41B | 1938 | Jacobus Johannes Sleutels | Roggel 18-01-1905 | Anna Maria van der Weerden | Meijel 30-10-1903 |
Referenties
- ^Wederopbouwboerderijen in Nederland (https://www.meertens.knaw.nl/bwb/page/boerderij/423)
Buizerdweg 3
In een in 1939 gebouwd huis komt wonen Petrus Welten, geboren te Asten op 05-09-1902 als zoon van Martinus Welten en Hendrika Dirks. Hij is op 18-09-1937 te Deurne getrouwd met Francina Wilhelmina Gielen, geboren te Helden op 11-06-1909 als dochter van Peter Gielen en Maria Aldegondis Oomen. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1930-1938 wonen zij met hun gezin in het huis aan de Meijelscheweg 41C:
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 07-07-1938 en in die van 09-02-1940 de geboortes van zoon Petrus en dochter Petronella:
![]() |
![]() |
Zij zijn geëmigreerd naar Canada en Petrus Welten is op 03-10-1952 te St.Thomas (Canada) overleden en Francina Wilhelmina Gielen is op 31-05-2002 te St.Thomas (Canada) overleden. Hieronder het bidprentje bij het overlijden van Petrus Welten:
Het huis bestaat nog en heeft nu het adres Buizerdweg 3, waarvan hieronder een streetview:
Overzicht bewoners
Meijelscheweg 41C
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
41C | 1939 | Petrus Welten | Asten 05-09-1902 | Francina W Gielen | Helden 11-06-1909 |
Gevlochtsebaan 29
In een in 1935 gebouwd huis komt vanuit Peel 15 (zie Voormalig huis D2189) in wonen Leonardus Kessels, geboren te Meijel op 08-12-1903 als zoon van Peter Hubertus Kessels en Gertrudis van der Steen. Hij is op 12-05-1933 te Asten getrouwd met Johanna Vossen, geboren te Meijel op 15-09-1899 als dochter van Paulus Vossen en Johanna van de Voort. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1930-1938 wonen zij met hun gezin in het huis op Meijelscheweg 33A:
Hieronder in de krant de Zuid-Willemsvaart van 31-01-1935 en in die van 14-06-1939 de geboortes van dochter Johanna en zoon Paulus:
![]() |
![]() |
Leonardus Kessels is op 11-10-1975 te Asten overleden Johanna Vossen is op 23-06-1989 te Meijel overleden. Linksonder het bidprentje bij het overlijden van Johanna Vossen en rechts het gezamenlijke graf op de Heilige Antonius van Padua begraafplaats te Heusden1:
![]() |
![]() |
Het huis bestaat nog en heeft nu het adres Gevlochtsebaan 29.
Overzicht bewoners
Meijelscheweg 33A
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
33A | 1935-1938 | Leonardus Kessels | Meijel 08-12-1903 | Johanna Vossen | Meijel 15-09-1899 |
Referenties
- ^Online begraafplaatsen (www.online-begraafplaatsen.nl)
Gezandebaan 45
Hendrikus (Driek) Verberne is geboren te Asten op 05-12-1884 als zoon van Johannes Verberne en Hendrika van Heugten en broer van Antonie Verberne (zie Zaagbekweg 1) en Petronella Verberne (zie Meijelseweg 37). Hij is op 19-04-1912 te Asten getrouwd met Antonetta (Netje) Berkvens, geboren op 27-11-1881 te Asten als dochter van Johannes Berkvens en Hendrina van Bussel. In het bevolkingsregister over de periode 1920-1930 bewonen zij een nieuw huis met huizingnummer D114a, ofwel Meijelscheweg 18:
Links een foto van Hendrikus (Driek) Verberne op de Solex en rechts een foto rond 1930 van het gezin van Hendrikus (Driek) Verberne en Antonetta (Netje) Berkvens:
![]() |
![]() |
Ook over de periode 1930-1938 wonen Hendrikus (Driek) Verberne en Antonetta (Netje) Berkvens met hun gezin in het huis aan de Meijelscheweg 18:
Antonetta (Netje) Berkvens is op 12-11-1957 te Geldrop overleden en Hendrikus (Driek) Verberne is op 05-12-1972 te Deurne overleden. Hieronder de bidprentjes bij hun overlijden.
![]() |
![]() |
Hieronder het graf van Hendrikus (Driek) Verberne en Antonetta (Netje) Berkvens:
In het huis heeft nog gewoond hun zoon Johannes (Johan) Verberne, geboren te Asten op 14-02-1916 en op 17-11-1944 te Asten getrouwd met Johanna Maria (Jo) Rovers, geboren te Beesel op 26-02-1919 als dcohter van Arnoldus Rovers en Johanna Verhees.
Johanna Maria (Jo) Rovers is op 26-02-2005 te Asten overleden en Johannes (Johan) Verberne is op 16-03-2013 te Asten overleden.
Het huis bestaat nog en heeft nu het adres Gezandebaan 45:
Overzicht bewoners
Meijelscheweg 18
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
D114a | 1927-1930 | Hendrikus Verberne | Asten 05-12-1884 | Antonetta Berkvens | Asten 27-11-1881 | |
18 | 1930-1938 | Hendrikus Verberne | Asten 05-12-1884 | Antonetta Berkvens | Asten 27-11-1881 |
Gruttoweg 3
In een in 1930 gebouwd huis woont Jan Mathijs Verberne, geboren te Asten op 25-04-1902 als zoon van Wilbert Verberne en Johanna Jansen. Hij is op 06-04-1929 te Deurne getrouwd met Anna Maria Driessen, geboren te Helden op 05-03-1902 als dochter van Johannes Driessen en Petronella van Calis. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1930-1938 wonen zij met hun gezin in het huis aan de Meijelscheweg 37:
Hieronder in de krant de Zuid-Willemsvaart van 23-12-1933 en in die van 26-05-1939 geboortes van zonen Peter en Gerardus:
![]() |
![]() |
In 1941 brandt nog een schuur van de boerderij af, zoals gemeld in de krant de Zuid-Willemsvaart van 03-03-1941:
Gebaseerd op een tekening van 01-07-19471 van de architecten Gebroeders de Vries is de boerderij vanwege oorlogsschade gerenoveerd door de stichting wederopbouwboerderijen.
Jan Mathijs Verberne is op 06-01-1984 te Meijel overleden en Anna Maria Driessen is op 20-01-1988 te Geldrop overleden. Hieronder het bidprentje bij het overlijden van Jan Mathijs Verberne:
![]() |
![]() |
Het huis bestaat nog en heeft nu het adres Gruttoweg 3, waarvan hieronder een streetview:
Overzicht bewoners
Meijelscheweg 37
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
37 | 1930-1938 | Jan Mathijs Verberne | Asten 25-04-1902 | Anna Maria Driessen | Helden 05-03-1902 |
Referenties
- ^Wederopbouwboerderijen in Nederland (https://www.meertens.knaw.nl/bwb/page/boerderij/429)
Kemphaanweg 3
Franciscus Haazen is geboren te Deurne op 03-01-1883 als zoon van Joseph Haazen en Josina Mennen. Hij is op 18-02-1916 te Asten getrouwd met Catharina Vervoordeldonk, geboren te Asten op 10-06-1886 als dochter van Hubertus Vervoordeldonk en Hendrica van Oosterhout. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1920-1930 komen zij vanuit de Achterbosch 3 in een een in 1930 gesticht huis op Meijelscheweg 29A wonen:
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 03-09-1918 en van 03-04-1926 de geboortes van dochter Josina en van zoon Antonius Josephus:
![]() |
![]() |
Ook over de periode 1930-1938 wonen Franciscus Haazen en Catharina Vervoordeldonk met hun gezin in het huis aan de Meijelscheweg 29A:
Franciscus Haazen is op 12-06-1960 te Asten overleden en Catharina Vervoordeldonk is te Helmond op 25-04-1962 overleden. Hieronder de bidprentjes bij hun overlijden:
![]() |
![]() |
Het huis bestaat nog en heeft nu het adres Kemphaanweg 3, waarvan hieronder een streetview:
Overzicht bewoners
Meijelscheweg 29A
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
29A | 1930-1938 | Franciscus Haazen | Deurne 03-01-1883 | Catharina Vervoordeldonk | Asten 10-06-1886 |
Kemphaanweg 4
Vanuit Hoogenbergen 1 komt in een in 1937 gesticht huis wonen Peter Nicolaas Kessels, geboren te Meijel op 25-05-1906 als zoon van Peter Hubertus Kessels en Gertrudis van der Steen. Hij is op 14-04-1932 te Eindhoven getrouwd met Johanna van Aaken, geboren te Gendringen op 05-09-1906 als dochter van Johannes van Aaken en Catharina Joortjes In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1930-1938 wonen zij in het huis met adres Meijelscheweg 29B:
Zij verhuizen naar Deurne en vanuit de Meijelscheweg 15 (zie Voormalig huis D852) komt Johannes (Has) van Tilburg, geboren op 31-01-1899 te Asten als zoon van Paulus van Tilburg en Hendrika Meulendijks (zie Voormalig huis D852), in het huis wonen. Hij is op 13-05-1932 te Asten getrouwd met Johanna Maria (Miet) Aarts, geboren te Asten op 16-09-1904 als dochter van Peter Aarts en Johanna Maria Koolen (zie Antoniusstraat 6) en zus van Gerardus Aarts (zie Bleekerweg 7) en eerder genoemde Petrus Johannes Aarts. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1930-1938 wonen zij in het huis met adres Meijelscheweg 29B:
Uit de Eindhovensche en Meierijsche courant van 28-08-1940 en de krant de Zuid-Willemsvaart van 17-02-1942 de geboortes van zoon Paulus Johannes en dochter Maria:
![]() |
![]() |
In het Peelbelang van 23-12-1944 de geboorte van dochter Catharina en nauwelijks een maand later in het Peelbelang van 27-01-1945 het overlijden van Johannes (Has) van Tilburg:
![]() |
![]() |
Johannes (Has) van Tilburg is op 01-12-1944 te Meijel overleden als gevolg van een ongeluk, zoals beschreven in het Eindhovens dagblad van 06-08-2019:
Haske van Tilburg reed op een noodlottige dag met paard en wagen en tien evacuees naar Meijel, toen hij van de weg af moest omdat het zandpad was veranderd in een grote poel van slijk. Has pakte zijn paard bij het hoofd en ging een meter of tien verder het zandpad op, tot er ineens tegelijkertijd twee mijnen afgingen. Alles spatte gelijk uit elkaar: het paard, de kar. Has van Tilburg vloog meters weg en was op slag dood.
Hieronder een foto van Has van Tilburg en Miet Aarts en een foto uit 1946 van het gezin dat Miet Aarts met Paula, Piet, Henk, Jan, Anneke, Marietje, Paul en Toos in haar eentje moest groot brengen. Deze foto's zijn ontleend aan het verhaal 'Een drama in vele bedrijven' van Gerard Geboers1:
![]() |
![]() |
In het Peelbelang van 17-03-1945 biedt Johanna Maria Aarts als weduwe van Johannes van Tilburg een wagen te koop aan:
Johanna Maria (Miet) Aarts is op 15-05-1993 te Asten overleden. Hieronder het bidprentje bij haar overlijden:
![]() |
![]() |
Het huis bestaat nog en heeft nu het adres Kemphaanweg 4, waarvan hieronder een streetview:
Overzicht bewoners
Meijelscheweg 29B
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
29B | 1937 | Peter Nicolaas Kessels | Meijel 25-05-1906 | Johanna van Aaken | Gendringen 05-09-1906 | naar Deurne |
29B | 1938 | Johannes van Tilburg | Asten 31-01-1899 | Johanna Maria Aarts | Asten 16-09-1904 |
Referenties
- ^Een drama in vele bedrijven (https://www.hetcontact.nl/20191108/een-drama-vele-bedrijven)
Meijelseweg 25
Vanuit Meijelscheweg 33 (zie Meijelseweg 41) komt Gerardus (Graard de Guit) Gutjens, geboren te Asten op 19-04-1871 als zoon van Peter Joseph Hubertus Geutjens en Johanna Seijkens (zie Meijelseweg 57) in een nieuw huis te Heusden wonen. Hij is op 15-02-1895 te Asten getrouwd met Wilhelmina van Bussel, geboren te Asten op 02-03-1865 als dochter van Wilbert van Bussel en Joanna Maria Martens (zie Antoniusstraat 45). Wilhelmina van Bussel is te Asten op 14-11-1906 overleden en Gerardus Gutjens is op 19-04-1907 te Someren hertrouwd met Hendrika Rooijakkers, geboren te Someren op 11-06-1883 als dochter van Hendrikus Rooijakkers en Johanna Maria Kerkhof. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1920-1930 komen zij vanuit D118 in dit huis met huizingnummer D110a wonen. Het adres staat ook bekend als Meijelscheweg 17:
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 25-01-1908 en van 07-06-1911 de geboortes van dochters Wilhelmina en Theodora:
![]() |
![]() |
Hendrika Rooijakkers is op 08-09-1922 te Asten overleden en Gerardus Gutjens is een derde maal getrouwd op 27-06-1924 te Nederweert getrouwd met Willemina Berben, geboren te Heijthuijsen op 13-10-1878 als dochter van Jacobus Berben en Petronella Verhaegen en weduwe van Godefridus Vaes.
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 10-07-1925 wordt gesproken over een mishandeling van wegwerker Gerard Gutjens door Johannes van Willigen (zie Meijelseweg 57):
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 20-08-1929 is Gerard Gutjens de kampioenschutter bij het handboogschieten:
Gerardus (Graard de Guit) Gutjens is op 05-12-1931 te Asten overleden en Willemina Berben is op 25-09-1936 te Asten hertrouwd met Laurens van Kol, geboren te Deurne op 16-03-1876 als zoon van Lambert van Kol en Johanna Maria Bukkems en weduwnaar van Johanna Maria van Lierop. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1930-1938 wonen zij met hun kinderen en stiefkinderen in het huis aan de Meijelscheweg 17:
Laurens van Kol woonde voor zijn tweede huwelijk vanaf 1921 op de Kanaalstraat 32 in Someren en de vraag is of hij de 'L. van K.' is in onderstaande krantenartikel in de Limburger Koerier van 26-06-1924 en de Zuid-Willemsvaart van 27-06-1924?
![]() |
![]() |
Het is vrijwel zeker het geval; hij is inderdaad 48 jaar en de nabij wonende schipper Hermanus Joannes Hol, geboren te Leeuwen op 30-01-1876 als zoon van Hendrikus Hol en Johanna Versteeg, wordt in het artikel genoemd. De familie Hol verhuist aan het einde van het jaar naar Rotterdam, behalve hun dochter Joanna Hol, geboren te Rotterdam op 22-10-1901, die op 19-05-1921 te Someren trouwt met schipper Cornelis Antonius van Emmerloot en met hun schip in Asten staan ingeschreven.
Willemina Berben is op 27-03-1956 te Asten overleden en Laurens van Kol is op 25-07-1967 te Asten overleden. Onder links uit de krant de Zuid-Willemsvaart van 28-09-1929 een prijs voor Gerard Gutjens en rechts het bidprentje bij het overlijden van Willemina Berben:
![]() |
![]() |
Het huis bestaat nog en heeft nu het adres Meijelscheweg 25; links op de foto een zicht op de Meijelse weg vanuit de Bleekerweg in 1969 en rechts het uit 1930 daterende huis op de Meijelse weg 25, waarvan met streetview een opname:
![]() |
![]() |
Overzicht bewoners
Meijelscheweg 17
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
D110a | 1929-1930 | Gerardus Gutjens | Asten 19-04-1871 | Willemina Berben | Heythuysen 13-12-1878 | |
17 | 1930-1931 | Gerardus Gutjens | Asten 19-04-1871 | Willemina Berben | Heythuysen 13-12-1878 | † 05-12-1931 |
17 | 1931-1936 | Willemina Berben | Heythuysen 13-12-1878 | met kinderen en stiefkinderen | ||
17 | 1936-1938 | Laurens van Kol | Deurne 16-03-1876 | Willemina Berben | Heythuysen 13-12-1878 |
Meijelseweg 29
Ludovicus Timmermans, geboren te Meijel op 12-02-1895 als zoon van Peter Johannes Timmermans en Petronel van Diepen, komt in 1929 vanuit Helden in een nieuw huis wonen. Hij is op 08-07-1927 te Asten getrouwd met Godefrida Kortooms, geboren te Asten op 14-11-1894 als dochter van Bartholomeus Antonius Kortooms en Theodora Hoebergen en zus van Theodora en Johannes Wilhelmus (zie 't Hoekske 2). In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1920-1930 wonen zij op huizingnummer D116a, ook bekend staand als Meijelscheweg 21:
Ook in de periode 1930-1938 wonen Ludovicus Timmermans en Godefrida Kortooms met hun gezin in het huis aan de Meijelseweg 21:
Zij verhuizen rond 1935 naar de Wolfsberg en later naar Mierlo waar Ludovicus Timmermans op 22-04-1940 is overleden.
In het huis komt wonen Johannes van Gerwen, geboren te Asten op 27-01-1902 als zoon van Mathijs van Gerwen en Johanna Maria Kortooms (zie Korhoenweg 4). Hij is te Asten op 01-02-1929 getrouwd met Catharina Gielens, geboren te Asten op 20-05-1901 als dochter van Johannes Gielens en Hendrina van den Boomen. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1930-1938 wonen zij in het huis met het adres Meijelscheweg 21:
Zij verhuizen in hetzelfde jaar al naar een ander huis op de Meijelscheweg (zie Voormalig huis E335) en in het huis komt wonen Albertus van Meel, geboren te Someren op 09-04-1909 als zoon van Willem van Meel en Johanna Maria Sauve. Hij is op 26-04-1935 te Nederweert getrouwd met Maria Catharina Hubertina Jacobs, geboren te Nederweert op 30-03-1910 als dochter van Jan Mathijs Jacobs en Hendrika Konings. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1930-1938 wonen zij in het huis aan de Meijelscheweg 21:
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 02-04-1936 de geboorte van dochter Henrica. | ![]() |
Albertus van Meel en Maria Catharina Hubertina Jacobs vertrekken in 1936 naar Nederweert; Albertus van Meel is te Weert op 09-06-1984 overleden en Maria Catharina Hubertina Jacobs is op 31-08-1982 te Nederweert overleden. Hieronder de bidprentjes bij hun overlijden:
In het huis komt wonen Gerardus Andreas Verschaeren, geboren te Helden op 30-12-1904 als zoon van Peter Verschaeren en Aldegonda Daniels. Hij is op 18-04-1930 te Asten getrouwd met Gertruda Josephina van Heugten, geboren te Asten op 14-03-1909 als dochter van Hendricus Marinus van Heugten en Geertruida van Calis. Volgens het bevolkingsregister van Asten over de periode 1930-1938 komen zij via het Sengers Broek 1 (zie Sengersbroekweg 7) vanuit de Meijelscheweg 41a (zie Meijelseweg 67) naar de Meijelscheweg 21:
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 10-03-1938 en van 31-07-1941 de geboortes van zonen Hubertus en Joseph:
![]() |
![]() |
Gerardus Andreas Verschaeren en Gertruda Josephina van Heugten zijn rond 1950 naar Australië geëmigreerd. Gertruda Josephina van Heugten is overleden en Gerardus Andreas Verschaeren is op 09-11-1994 te Carrum Downs (Australië) overleden.
Het huis bestaat nog en heeft nu het adres Meijelseweg 29, waarvan hieronder met streetview een opname:
Overzicht bewoners
Meijelscheweg 21
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
D116a | 1929-1930 | Ludovicus Timmermans | Meijel 12-02-1895 | Godefrida Kortooms | Asten 14-11-1894 | |
21 | 1930-1935 | Ludovicus Timmermans | Meijel 12-02-1895 | Godefrida Kortooms | Asten 14-11-1894 | naar Wolfsberg |
21 | 1935-1935 | Johannes van Gerwen | Asten 27-01-1902 | Catharina Gielens | Asten 20-05-1901 | Meijelscheweg 6B |
21 | 1935-1936 | Albertus van Meel | Someren 09-04-1909 | Maria Catharina Hubertina Jacobs | Nederweert 30-03-1910 | naar Nederweert |
21 | 1936-1938 | Gerardus Andreas Verschaeren | Helden 30-12-1904 | Gertruda Josephina van Heugten | Asten 14-03-1909 |
Meijelseweg 37
Vanuit D163 (zie Voormalig huis D848) komt in een nieuw huis wonen Johannes (Hanneske) Berkvens, geboren te Asten op 22-07-1884 als zoon van Johannes Berkvens en Hendrina van Bussel. Hij is op 28-01-1913 te Asten getrouwd met Petronella Verberne, geboren op 02-05-1881 te Asten als dochter van Johannes Verberne en Hendrika van Heugten en zus van Antonie Verberne (zie Zaagbekweg 1) en Hendrikus Verberne (zie Gezandebaan 45). In het bevolkingsregister van Asten in de periode 1920-1930 wonen zij op D117e ook bekend als Meijelscheweg 31:
Ook over de periode 1930-1938 wonen Johannes Berkvens en Petronella Verberne met hun gezin in het huis aan de Meijelscheweg 31:
Hieronder een foto van het gezin van Johannes Berkvens en Petronella Verberne met van links naar rechts Hendrikus Johannes, Hendrika, vader Johannes Berkvens, Anna, Henrica Wilhelmina, moeder Petronella Verberne, Johanna en Antonia Maria Berkvens:
Johannes (Hanneske) Berkvens is op 11-12-1960 te Asten overleden en Petronella Verberne is op 23-08-1970 te Asten overleden. Hieronder het bidprentje van Petronella Verberne en het graf van Johannes Berkvens en Petronella Verberne en hun zoon Hendrikus Johannes (Harrie) Verberne:
![]() |
![]() |
Hieronder een foto met veenarbeiders, zoals Johannes Berkvens, aan het werk in de Asten Peel:
Het huis bestaat nog en heeft nu het adres Meijelseweg 37, waarvan hieronder een streetview:
Overzicht bewoners
Meijelscheweg 31
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
D117e | 1929-1930 | Johannes Martens | Asten 22-07-1884 | Petronella Verberne | Asten 02-05-1881 | |
31 | 1930-1938 | Johannes Berkvens | Asten 22-07-1884 | Petronella Verberne | Asten 02-05-1881 |
Meijelseweg 41
Gerardus (Graard de Guit) Gutjens is geboren te Asten op 19-04-1871 als zoon van Peter Joseph Hubertus Geutjens en Johanna Seijkens in een nieuw huis te Heusden wonen. Hij is op 15-20-1895 te Asten getrouwd met Wilhelmina van Bussel, geboren te Asten op 02-03-1865 als dochter van Wilbert van Bussel en Joanna Maria Martens. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1900-1910 komen zij in 1902 vanuit de Pannenhoef (zie Pannenhoef 9) in een nieuw huis met huizingnummer D122a wonen:
Wilhelmina van Bussel is op 14-11-1906 te Asten overleden en Gerardus Gutjens is te Someren op 19-04-1907 hertrouwd met Hendrika Rooijakkers, geboren te Someren op 11-06-1883 als dochter van Hendrikus Rooijakkers en Johanna Maria Kerkhof. In de krant de Zuid-Willemsvaart van 25-01-1908 en van 27-04-1910 de geboortes van dochters Wilhelmina en Hendrika:
![]() |
![]() |
In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1910-1920 wonen Gerardus Gutjens en Hendrika Rooijakkers met hun gezin in het huis op huizingnummer D115:
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 07-06-1911 en de Nieuwe Venlosche courant van 03-06-1920 de geboortes van dochter Theodora en zoon Henricus:
![]() |
![]() |
Hendrika Rooijakkers is op 08-09-1922 te Asten overleden en Gerardus Gutjens is een derde maal getrouwd op 27-06-1924 te Nederweert getrouwd met Willemina Berben, geboren te Heijthuijsen op 13-10-1878 als dochter van Jacobus Berben en Petronella Verhaegen en weduwe van Godefridus Vaes. In het bevolkingsregister van Asten in de periode 1930-1938 wonen zij in het huis met huizingnummer D118:
Volgens de krant de Zuid-Willemsvaart van 07-09-1929 verkoopt Gerardus Gutjens zijn huis dat ook bekend staat als café Peelzicht en dus ligt op de Meijelscheweg 33.
Gerardus Gutjens verhuist naar huizingnummer D110a op de Meijelscheweg 25 (zie Meijelseweg 25).
De koper van het huis is Antonius Henricus Vos, geboren te Echt op 28-12-1900 als zoon van Peter Jacobus Vos en Anna Maria Janssen en halfbroer van Renier Vos (zie Vlosbergweg 11). Hij is op 19-12-1928 te Deurne getrouwd met Cornelia Hubertina Gerardts, geboren te Maasbracht op 19-12-1904 als dochter van Jacobus Gerardts en Catharina Hubertina Deneer. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1920-1930 wonen zij in het huis met huizingnummer D118 ook bekend staand als Meijelscheweg 33:
Ook over de periode 1930-1938 wonen Antonius Henricus Vos en Cornelia Hubertina Gerardts met hun gezin in het huis aan de Meijelscheweg 33:
Antonius Henricus Vos en Cornelia Hubertina Gerardts zijn landbouwer en bezitten daarnaast ook de herberg.
Links in de Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche courant van 21-04-1938 lezen we over twee ongelukken die gebeurt zijn in Heusden en op de Meijelscheweg bij Café Vos en rechts in de Limburger Koerier "van 20-05-1939 de verkoop van boerderij 'de Toekomst' in het café van de Vos:
![]() |
![]() |
Cornelia Hubertina Gerardts is op 24-09-1957 te Helmond overleden en Antonius Henricus Vos is hertrouwd met Maria Catharina Hubertina van Horne en op 07-08-1982 te Deurne overleden. Hieronder de overlijdensakte van Cornelia Hubertina Gerardts en het bidprentje van Antonius Henricus Vos:
![]() |
![]() |
Links een foto van café Vos aan de Meijelscheweg en rechts een streetview van het gerenoveerde huis wat nu het adres Meijelseweg 41 heeft:
![]() |
![]() |
Overzicht bewoners
Meijelscheweg 33
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
D122a | 1901-1910 | Gerardus Gutjens | Asten 19-04-1871 | Wilhelmina van Bussel | Asten 02-03-1865 | † 14-11-1906 |
D115 | 1910-1920 | Gerardus Gutjens | Asten 19-04-1871 | Hendrika Rooijakkers | Someren 11-06-1883 | |
D118 | 1920-1922 | Gerardus Gutjens | Asten 19-04-1871 | Hendrika Rooijakkers | Someren 11-06-1883 | † 08-09-1922 |
D118 | 1923-1928 | Gerardus Gutjens | Asten 19-04-1871 | Wilhelmina Berben | Heythuysen 13-10-1878 | naar D110a |
D118 | 1928-1930 | Antonius Henricus Vos | Echt 28-12-1900 | Cornelia Hubertina Gerardts | Maasbracht 19-12-1904 | |
33 | 1930-1938 | Antonius Henricus Vos | Echt 28-12-1900 | Cornelia Hubertina Gerardts | Maasbracht 19-12-1904 |
Meijelseweg 47
In 1941 is een nieuw huis gebouwd waar vanuit Voordeldonk 9 (zie Voordeldonk 73) in komt wonen Cornelis Johannes Verberne, geboren te Asten op 04-06-1904 als zoon van Lambertus Verberne en Maria van Hoebergen. Hij is op 08-02-1935 te Asten getrouwd met Maria Wijnen, geboren op 31-12-1904 te Asten als dochter van Peter Johannes Wijnen en Helena Maria Coolen. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1930-1938 wonen zij in het huis op Meijelscheweg 33B:
Cornelis Johannes Verberne is op 25-08-1979 te Asten overleden en Maria Wijnen is op 23-12-1988 te Deurne overleden. Linksonder het bidprentje van Maria Wijnen en rechtsonder het gezamenlijke graf op de Heilige Antonius van Padua begraafplaats te Heusden1.
![]() |
![]() |
Het huis bestaat nog en heeft nu het adres Meijelscheweg 47, waarvan hieronder een streetview:
Overzicht bewoners
Meijelscheweg 33B
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
33B | 1941 | Cornelis J Verberne | Asten 04-06-1904 | Maria Wijnen | 31-12-1904 |
Referenties
- ^Online begraafplaatsen (www.online-begraafplaatsen.nl)
Meijelseweg 50
In 1934 is een nieuw huis gebouwd met als bewoner Heinrich Douven, geboren te Grefrath (D) op 26-11-1882 als zoon van Gerhard Douven en Catharina Gordebeeke. Hij is op 09-06-1911 te Asten getrouwd met Geertruida Haasen, geboren te Asten op 12-12-1888 als dochter van Martinus Haasen en Catharina Slaats. Volgens het bevolkingsregister van Asten over de periode 1930-1938 komen zij vanuit het Antoniusstraat 31 in het huis op de Meijelscheweg 6A wonen:
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 09-01-1915 de tijdelijke verhuizing van Heinrich Douven met gezin naar Helmond, in diezelfde krant van 18-05-1912 de geboorte van zoon Karel en in de Nieuwe Venlosche Courant van 13-01-1920 de geboorte van zoon Petrus Johannes:
![]() |
![]() |
De gemeenteraad van Asten kent erfpacht van 5 hectare grond aan Heinrich Douven toe, uit de krant de Zuid-Willemsvaart van 28-06-1924.
Geertruida Haasen is op 27-10-1925 naar Vught verhuisd en Heinrich Douven woont met zijn kinderen ook in de periode 1930-1938 vanaf 1933 aan de Meijelscheweg 6A, waar Heinrich Douven op 16-12-1959 overlijdt. Hieronder de overlijdensakte en het bidprentje van Heinrich Douven:
![]() |
![]() |
Het huis bestaat nog en heeft nu het adres Meijelseweg 50, waarvan hieronder een streetview:
Overzicht bewoners
Meijelscheweg 6A
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
6A | 1932-1938 | Heinrich Douven | Grefrath 26-11-1882 | met kinderen |
Meijelseweg 54
Antonius Jelissen, geboren te Asten op 14-02-1807 als zoon van Laurentius Jelissen en Henrica Antonia Leenen bewoont een nieuw huis te Heusden. Hij is op 17-06-1840 te Weert getrouwd met Gertruda Verstappen, geboren te Weert op 22-01-1814 als dochter van Christianus Verstappen en Elisabeth Doemen. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1859-1879 bewonen zij huizingnummer D119b:
Antonius Jelissen en Gertruda Verstappen vertrekken in mei 1868 met hun gezin naar Someren en in het huis met dan huizingnummer D151 komt wonen Henricus Meulendijks, geboren te Vlierden op 02-07-1838 als zoon van Johannis Meulendijks en Antonetta Kluijtmans. Hij is op 15-01-1869 te Asten getrouwd met Anna van den Boomen, geboren te Asten op 22-07-1841 als dochter van IJsboldus van den Boomen en Wilhelmina Ceelen. Zij verhuizen kort daarna naar D102.
Gerardus Spierings, geboren te Schijndel op 03-10-1836 als zoon van Lambertus Spierings en Willemijn van Grinsven. Hij is op 18-02-1859 te Berlicum getrouwd met Johanna Heesakkers, geboren te Berlicum op 08-07-1821 als dochter van Pieter Heesakkers en Maria Gloudemans. Zij vertrekken eind 1878 naar Schijndel en het huis wordt daarna bewoond door Jan Mathijs Wijnen, geboren te Someren op 11-08-1848 als zoon van Hendrikus Weijnen en Wilhelmina Dirks. Hij is op 13-11-1878 te Someren getrouwd met Wilhelmina van Gestel, geboren te Someren op 12-04-1847 als dochter van Theodorus van Gestel en Maria Bruijstens. Ook over de periodes 1879-1890, 1890-1900 en in de periode 1900-1910 wonen zij in het huis met achtereenvolgens huizingnummer D98, D102 en D120:
Jan Mathijs Wijnen en Wilhelmina van Gestel verhuizen in 1910 naar het dorp Asten en het huis wordt daarna bewoond door Leonardus Thielen, geboren te Asten op 21-09-1852 als zoon van Johannes Thielen en Jacoba van Heugten. Hij is op 14-05-1897 te Mierlo getrouwd met Jacoba Petronella van der Linden, geboren te Stratum op 20-07-1868 als dochter van Jacobus van der Linden en Johanna van Vlerken. Ook in de periode 1910-1920 wonen Leonardus Thielen en Jacoba Petronella van der Linden met hun zoon in het huis met huizingnummer D112:
Leonardus Thielen is op 03-05-1917 te Asten overleden en Jacoba Petronella van der Linden verhuist met haar zoon rond 1918 naar Asten, alwaar zij op 19-06-1920 overlijdt. In het huis komt wonen Leonard van Geffen, geboren te Nederweert op 12-04-1879 als zoon van Joseph van Geffen en Joanna Elisabeth Schreurs. Hij is als veenarbeider op 19-08-1910 te Nederweert getrouwd met Mathea Kusters, geboren te Nederweert op 21-12-1889 als dochter van Henricus Kusters en Geertrudis Respen. Over de periode 1920-1930 wonen Leonard van Geffen en Mathea Kusters met hun gezin in het huis met huizingnummer D114 ook bekend staand als Meijelscheweg 10-12:
Ook over de periode 1930-1938 wonen Leonard van Geffen en Mathea Kusters met hun gezin in het huis aan de Meijelscheweg 12:
Dochter Hendrika Johanna (Riek) van Geffen, geboren te Nederweert op 07-02-1916 is te Asten op 29-04-1940 getrouwd met Antonius Petrus (Toon) Janssen, geboren te Deurne op 16-12-1914 als zoon van Karel Janssen en Petronella Munsters. Zij komen vanuit Meijelscheweg 14 (zie Voormalig huis D1890a) in 1944 in het huis wonen, gezien de vermelding van de geboorte van dochter Mathea in het Peelbelang van 23-12-1944:
Leonard van Geffen is op 02-02-1951 te Asten overleden en Mathea Kusters is op 28-02-1966 te Helmond overleden.
Hendrika Johanna (Riek) van Geffen is op 07-10-1979 te Asten overleden en Antonius Petrus (Toon) Janssen is hertrouwd met Tina Habraken en op 24-08-1984 te Deurne overleden. Hieronder de bidprentjes bij hun overlijden:
Linksonder een advertentie van dit café wat destijds ook café Halfweg genoemd werd en later De Zilvermeeuw, zoals te zien is op de afbeelding van het suikerzakje rechtsonder:
![]() |
![]() |
Ongeveer op de plek van het huis staat nu een uit 1930 daterende woning met het adres Meijelseweg 54, waarvan hieronder een streetview:
Overzicht bewoners
Meijelscheweg 12
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
D119b | 1859-1868 | Antonius Jelissen | Asten 14-02-1807 | Gertruida Verstappen | Weert 22-01-1814 | naar Someren |
D151 | 1868-1870 | Henricus Meulendijks | Vlierden 02-07-1838 | Anna vd Boomen | Asten 22-07-1841 | naar D102 |
D151 | 1870-1878 | Gerardus Spierings | Schijndel 03-10-1836 | Johanna Heesakkers | Berlicum 08-07-1821 | naar Schjindel |
D151 | 1878-1879 | Jan Mathijs Wijnen | Someren 11-08-1849 | Wilhelmina v Gestel | Someren 12-04-1847 | |
D98 | 1879-1890 | Jan Mathijs Wijnen | Someren 11-08-1849 | Wilhelmina v Gestel | Someren 12-04-1847 | Herbergierster |
D102 | 1890-1900 | Jan Mathijs Wijnen | Someren 11-08-1849 | Wilhelmina v Gestel | Someren 12-04-1847 | |
D120 | 1900-1909 | Jan Mathijs Wijnen | Someren 11-08-1849 | Wilhelmina v Gestel | Someren 12-04-1847 | |
D120 | 1909-1910 | Leonardus Thielen | Asten 21-09-1852 | Jacoba P vd Linden | Stratum 20-07-1868 | |
D112 | 1910-1918 | Leonardus Thielen | Asten 21-09-1852 | Jacoba P vd Linden | Stratum 20-07-1868 | † 03-05-1917 |
D112 | 1918-1920 | Leonard van Geffen | Nederweert 12-04-1879 | Mathea Kusters | Nederweert 21-12-1889 | |
D114 | 1920-1930 | Leonard van Geffen | Nederweert 12-04-1879 | Mathea Kusters | Nederweert 21-12-1889 | |
12 | 1930-1938 | Leonard van Geffen | Nederweert 12-04-1879 | Mathea Kusters | Nederweert 21-12-1889 |
Meijelseweg 57
Rond 1850 wordt er een huis met kadasternummer D1135 gesticht door de gemeente van Asten, dat mogelijk bewoond werd door een kantonnier, die voor het onderhoud van de weg zorgde. Tevens had hij een café en dat was ook een paardenwisselstation voor de lange afstand transporten.
Vanaf 1861 komt in het huis wonen Gerardus Spierings, geboren te Schijndel op 03-10-1836 als zoon van Lambertus Spierings en Willemijn van Grinsven. Hij is op 18-02-1859 te Berlicum getrouwd met Johanna Heesakkers, geboren te Berlicum op 08-07-1821 als dochter van Pieter Heesakkers en Maria Gloudemans. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1859-1879 wonen zij op huizingnummer D120 en vanaf 1869 D153:
Hij verhuist in 1869 naar D151 en in het huis met dan huizingnummer D153 komt wonen Peter Joseph Hubertus Gutjens, geboren te Nederweert op 14-11-1833 als zoon van Gabriël Gutjens en Joanna Catharina Meulendijks. Hij is op 08-04-1869 te Asten getrouwd met Johanna Seijkens, geboren te Deurne op 13-10-1836 als dochter van Johannis Seijkens en Maria van de Beek.
Ook over de periodes 1879-1890 en 1890-1900 wonen zij met hun gezin in het huis met achtereenvolgens huizingnummer D100, D104:
Zij verhuizen in 1900 naar D82 (zie Voormalig huis E1050) en in het huis komt wonen Bartholomeus Antonius Kortooms, geboren op 24-08-1860 te Asten als zoon van Godefridus Kortooms en Petronella Verspeek (zie Korhoenweg 1). Hij is op 27-01-1894 te Deurne getrouwd met Theodora Hoebergen, geboren op 04-03-1859 als dochter van Theodorus Hoebergen en Johanna Maria Sauvé (zie Dijkstraat 52). In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1900-1910 wonen zij met hun gezin in het huis met huizingnummer D123:
Zij verhuizen in 1908 naar D24a (zie Wolfsberg 27) en het huis met dan kadasternummer D1605 wordt verkocht aan Peter Antoon Gitzels, die het huis verhuurd. In het huis komt wonen Johannes van de Ven, geboren te Asten op 10-01-1873 als zoon van Leonardus van de Ven en Francisca van Heugten. Hij is op 25-01-1908 te Asten getrouwd met Petronella Weerts, geboren te Asten op 17-06-1888 als dochter van Peter Johannes Weerts en Johanna Maria van der Laar.
Ook over de periode 1910-1920 wonen zij in het huis met huizingnummer D116:
Zij vertrekken in 1912 en in het huis komt wonen Peter Bankers, geboren te Asten op 29-09-1885 als zoon van Hendrik Bankers en Anna Maria Dielissen. Hij is op 09-02-1912 te Asten getrouwd met Geertruida Haazen, geboren te Asten op 26-01-1886 als dochter van Joseph Haazen en Josina Mennen.
Zij vertrekken in 1914 naar Deurne en in het huis komt wonen Everardus Slegers, geboren te Vlierden op 12-08-1877 als zoon van Francis Slegers en Johanna Maria Manders. Hij is op 05-11-1910 te Sint-Oedenrode getrouwd met Johanna Brouwers, geboren te Lieshout op 28-10-1882 als dochter van Johannes Brouwers en Hendrica van der Loo. Volgens het Algemeen Handelsblad van 09-02-1917 is er brand uitgebroken in de boerderij bewoond door Everardus Slegers:
Zij vertrekken daarna naar Lierop en het huis komt in bezit van de N.V. Landontginningsmaatschappij "de Toekomst" en wordt na wederopbouw bewoond door Johannes Mathijs van Haren, geboren te Balgoij op 26-02-1887 als zoon van Sigbertus Antonius van Haren en Antonia van Bergen. Hij is als landbouwer op 16-11-1917 te Wychen getrouwd met Joanna Hendrina Peters, geboren te Wychen op 07-01-1895 als dochter van Johannes Peters en Wilhelmina Thissen. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1910-1920 komen zij in april 1919 vanuit Someren in het huis met huizingnummer D116 wonen:
Hun zoon Leo Sigbert van Haren, geboren te Wychen op 16-03-1918, komt in 1920 door verdrinking in de Peel om het leven, zoals gemeld in de Nieuwe Venloosche courant van 09-03-1920:
Johannes Mathijs van Haren vertrekt met zijn gezin naar Wychen en in 1923 komt in het huis wonen Jan van Willigen, geboren te Brakel op 01-07-1882 als zoon van Ruth van Willigen en Elizabeth van Veen. Hij is op 20-06-1906 te Brakel getrouwd met Evertje de Vries, geboren op 06-08-1884 te Brakel als dochter van Gerrit de Vries en Anna Versteeg. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1920-1930 wonen zij op huizingnummer D119:
Jan van Willigen heeft in 1925 ook nog een keer wegwerker Gerard Gutjens mishandeld (zie Meijelseweg 29). Zij verhuizen medio 1927 naar Leende en in 1928 komt vanuit Wychen zijn broer Bastiaan van Willigen, geboren te Brakel op 09-09-1885 als zoon van als zoon van Ruth van Willigen en Elizabeth van Veen, in het huis wonen. Hij is op 04-06-1909 te Brakel getrouwd met Willemina van Dalen, geboren te Brakel op 04-07-1886 als dochter van Adrianus van Dalen en Johanna van der Linden. Het huizingnummer is nog steeds D119 en staat ook bekend als Meijelscheweg 35:
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 11-09-1929 komen Theodorus van Pol (wonend in de Peel) en Bastiaan van Willigen in aanmerking voor een kostenbijdrage voor de school van hun kinderen. In diezelfde krant van 12-11-1929 zien zij af van die vergoeding vanwege de geringe waarde:
![]() |
![]() |
Ook over de periode 1930-1938 wonen Bastiaan van Willigen en Willemina van Dalen met hun gezin in het huis aan de Meijelscheweg 35:
Zij zijn rond 1932 verhuisd naar het Eeneind te Nuenen en Wilhelmina van Dalen is in 1956 te Nuenen overleden en Bastiaan van Willigen is in 1965 te Nuenen overleden.
In het huis komt wonen Teunis Adriaan de Bruijn, geboren te Hoornaar op 30-03-1892 als zoon van Frederik de Bruijn en Lijsje Slob. Hij is op te 06-03-1919 te Vianen getrouwd met Marrigje Vor, geboren te Vianen op 31-12-1894 als dochter van Willem de Vor en Marrigje Lekkerkerker. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1930-1938 wonen zij in het huis aan de Meijelscheweg 35:
Vanuit Dijk 16 (zie Dijkstraat 66) heeft in het huis nog gewoond Jacobus Berkvens, geboren te Asten op 11-01-1880 als zoon van Antonie Berkvens en Wilhelmina van der Putten en weduwnaar van Maria Eijsbouts. Hij is op 21-01-1921 te Asten hertrouwd met Hendrika Verbugt, geboren te Asten op 09-04-1897 als dochter van Leonardus Verbugt en Elisabeth van den Heuvel.
De stichting wederopbouwboerderijen heeft de architecten Gebroeders de Vries opdracht gegeven om een tekening te maken voor de renovatie van de boerderij en volgens die tekening van 01-07-19471 is de boerderij heropgebouwd.
Hendrika Verbugt is op 27-12-1955 te Asten overleden en Jacobus (Cobus) Berkvens is te Asten op 22-08-1966 overleden. Hieronder de bidprentjes bij hun overlijden:
![]() |
![]() |
![]() |
Hieronder links een kaart van 1900 waar we het huis zien staan als 'herberg Halfweg' en rechts in de Provinciale Noordbrabantsche courant van 07-08-1918 een krantenartikel met betrekking tot het café:
![]() |
![]() |
Het huis is in 1947 gerenoveerd en heeft het adres Meijelseweg 57, waarvan hieronder foto en een streetview:
Overzicht bewoners
Meijelscheweg 35
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
D120 | 1859-1869 | Gerardus Spierings | Schijndel 03-10-1836 | Johanna Heesakkers | Berlicum 08-07-1821 | naar D151 |
D153 | 1869-1879 | Peter Joseph Hubertus Gutjens | Nederweert 14-11-1833 | Johanna Seijkens | Deurne 13-10-1836 | |
D100 | 1879-1890 | Peter Joseph Hubertus Gutjens | Nederweert 14-11-1833 | Johanna Seijkens | Deurne 13-10-1836 | |
D104 | 1890-1900 | Peter Joseph Hubertus Gutjens | Nederweert 14-11-1833 | Johanna Seijkens | Deurne 13-10-1836 | naar D82 |
D123 | 1900-1908 | Bartholomeus Antonius Kortooms | Asten 24-08-1860 | Theodora Hoebergen | Asten 04-03-1859 | naar D24a |
D123 | 1908-1910 | Johannes van de Ven | Asten 10-01-1873 | Petronella Weerts | Asten 17-06-1888 | |
D116 | 1910-1912 | Johannes van de Ven | Asten 10-01-1873 | Petronella Weerts | Asten 17-06-1888 | |
D116 | 1912-1914 | Peter Bankers | Asten 29-09-1885 | Geertruida Haazen | Asten 26-01-1886 | naar Deurne |
D116 | 1914-1920 | Everardus Slegers | Vlierden 12-08-1877 | Johanna Brouwers | Lieshout 28-10-1882 | naar Lierop |
D119 | 1920-1923 | onbewoond | ||||
D119 | 1923-1927 | Jan van Willigen | Brakel 01-07-1882 | Evertje de Vries | Brakel 06-08-1884 | |
D119 | 1928-1930 | Bastiaan van Willigen | Brakel 09-09-1885 | Wilhelmina van Dalen | Brakel 04-07-1886 | |
35 | 1930-1932 | Bastiaan van Willigen | Brakel 09-09-1885 | Wilhelmina van Dalen | Brakel 04-07-1886 | |
35 | 1932-1938 | Teunis Adriaan de Bruijn | Hoornaar 30-03-1892 | Marrigje Vor | Vianen 31-12-1894 |
Referenties
- ^Wederopbouwboerderijen in Nederland (https://www.meertens.knaw.nl/bwb/page/boerderij/428)
Meijelseweg 61
Hermanus Hubertus Wolters is geboren te Montfoort op 07-02-1873 als zoon van Willem Wolters en Maria Hijnen. Hij is op 30-09-1901 te Montfoort getrouwd met Cornelia Odilia Heijnen, geboren te Sint Odilienberg op 19-07-1879 als dochter van Laurens Heijnen en Catharina Linssen. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1920-1930 wonen ze vanaf april 1926 vanuit Montfoort in dit huis met huizingnummer D119a, ook bekend staand als Meijelscheweg 39:
Ook in de periode 1930-1938 wonen Hermanus Hubertus Wolters en Cornelia Odilia Heijnen met hun gezin in het huis aan de Meijelscheweg 39:
Zij verhuizen naar de Lindestraat 22 en uiteindelijk in 1935 naar Deurne. Vanuit de Antoniusstraat 29 is komen wonen Johannes Berkvens, geboren te Asten op 02-03-1885 als zoon van Antonie Berkvens en Wilhelmina van der Putten. Hij is op 13-02-1914 te Asten getrouwd met Johanna Maria Koolen, geboren te Asten op 18-12-1884 als dochter van Johannes Mathijs Koolen en Christina Driessen. Johanna Maria Koolen is op 16-08-1923 te Asten overleden en Johannes Berkvens is op 27-06-1924 te Asten hertrouwd met Petronella Strijbosch, geboren te Asten op 04-09-1889 als dochter van Johannes Strijbosch en Wilhelmina Slaats. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1930-1938 wonen zij op de Meijelscheweg 39:
Hieronder een foto van het gezin van Johannes Berkvens en Johanna Maria Koolen met van links naar rechts Theodorus Aloijsius (Louis), Martinus Antonius (Tinus), Wilhelmina Johanna (Mien), vader Johannes Berkvens, Johannes Martinus (Johan), Wilhelmus Matheus (Willem), Christina Wilhelmina (Tina), moeder Petronella Strijbosch, Johannes Matheus (Ties), Antonius (Toon) en Petrus Johannes (Piet).
Hun zoon Johannes Matheus (Ties), geboren te Asten op 30-10-1930 is aan het einde van de Tweede Wereldoorlog gewond geraakt. En we lezen bij het verhaal 'Ik slaap er nog ooit niet van', opgetekend door Gerard Geboers1, het volgende:
Een Piper verkenningsvliegtuig vliegt enkele rondjes boven de Peel en kort daarna slaan de eerste granaten al in. Twee Duitsers op ons erf worden dodelijk getroffen en Ties, die eieren aan het rapen is, raakt zwaargewond. Een kwartier na die beschietingen is er in de buurt geen Duitser meer te bekennen maar ook Ties is nergens meer te vinden. Die hebben ze meegenomen, maar goed ook achteraf, want hij was zijn onderbeen kwijt. Het zal weken duren, voordat we weten, waar hij al die tijd is geweest.
Hun zoon Martinus Antonius (Tinus) Berkvens, geboren te Asten op 25-08-1928 is op 13-03-1945 te Asten overleden en in het Eindhovens dagblad van 06-08-2019 wordt verhaald hoe dit gekomen is:
Tinus Berkvens deed na de oorlog een poging om met zijn vader het land bewerken, toen hij met een cultivator op een mijn stuitte en ter plekke overleed.
Linksonder een foto van Ties Berkvens1 bij zijn revalidatie, in het midden het herdenkingsmonument met de naam van Tinus Berkvens en rechtsonder een foto van Tinus Berkvens1:
![]() |
![]() |
![]() |
In het Peelbelang van 19-05-1945 is Johannes Berkvens aanspreekpunt voor de verzekering:
Petronella Strijbosch is op 13-09-1947 te Eindhoven overleden en op basis van een tekening van architect Cor Roffelsen van 01-07-19502 is de boerderij heropgebouwd namens de stichting wederopbouwboerderijen. Johannes Berkvens is te Asten op 13-06-1952 overleden en hieronder de bidprentjes bij hun overlijden:
![]() |
![]() |
Het huis bestaat nog en heeft nu het adres Meijelseweg 61, waarvan hieronder een streetview:
Overzicht bewoners
Meijelscheweg 39
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
D119a | 1927-1930 | Hermanus Wolters | Montfoort 07-02-1873 | Cornelia Heijnen | Sint Odiliënberg 19-07-1879 | |
39 | 1930-1935 | Hermanus Wolters | Montfoort 07-02-1873 | Cornelia Heijnen | Sint Odiliënberg 19-07-1879 | Lindestraat |
39 | 1936-1938 | Johannes Berkvens | Asten 02-03-1885 | Petronella Strijbosch | Asten 04-09-1889 |
Referenties
- ^abcIk slaap er nog ooit niet van (https://www.hetcontact.nl/nieuws/20190607/ik-slaap-er-nog-ooit-niet-van)
- ^Wederopbouwboerderijen in Nederland (https://www.meertens.knaw.nl/bwb/page/boerderij/422)
Meijelseweg 65
Rond 1926 wordt een nieuw huis gebouwd, waar vanuit Deurne in komt wonen Jan Hendrik (Tutjes Hein) Gielen, geboren te Helden op 06-01-1867 als zoon van Johannes Gielen en Petronella Mathea Gielen. Hij is op 26-11-1888 te Helden getrouwd met Helena Elisabeth Blanken, geboren te Helden op 16-03-1864 als dochter van Johannes Blanken en Johanna Maria Peeters. In het bevolkingsregister van Asten in de periode 1920-1930 wonen zij in het huis met huizingnummer D119b:
In de Nieuwe Venlosche courant van 29-10-1927 maakt Jan Hendrik Gielen nog reclame voor zijn slagersvak. Eind 1927 verhuizen zij naar het dorp (zie Voormalig huis G1895A) en in het huis komt wonen Gerardus Franciscus Jeucken, geboren te Helden op 15-08-1878 als zoon van Pieter Jacobus Jeucken en Johanna Maria Teeuwen en broer van Beatrix Jeucken (zie Gruttoweg 7). Hij is op 15-06-1908 te Weert getrouwd met Maria Catharina Caris, geboren te Weert op 10-11-1877 als dochter van Petrus Hubertus Caris en Joanna Catharina Ariaens. |
![]() |
Volgens het bevolkingsregister van Asten over de periode 1920-1930 komen zij vanuit Holzheim (D) in 1927 naar dit huis met huizingnummer D119b ofwel Meijelscheweg 41:
Hieronder de verlovingsfoto uit 1908 gemaakt in Duitsland:
Hieronder een foto uit ongeveer 1930 met van links naar rechts staand Ida Helena (Ida), Wilhelmina Hubertina (Miena), Michael Peter (Michel), Maria Johanna Katharina (Marie), Peter Hubert Heinrich (Peter) en Arnold Franciscus Gerhard (Arnold). Zittend van links naar rechts Gerardus Franciscus Jeucken, Helena Katharina Elisabeth (Lena) en Maria Catharina Caris.
Ook over de periode 1930-1938 wonen zij in het huis aan de Meijelscheweg 41:
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 29-04-1933 wordt gesproken over een transactie in de herberg van Gerard Jeucken:
Hieronder een foto uit 1942 van de familie Jeucken, gekregen van de heer Koster, die als kind tijdens de Tweede Wereldoorlog een half jaar bij de familie heeft gewoond:
Maria Catharina Caris is op 14-06-1957 te Asten overleden Gerardus Franciscus Jeucken is te Asten op 20-07-1959 overleden. Links nog een verkoop van cultuurgrond bij de boerderij van Gerardus Franciscus Jeucken in de krant de Zuid-Willemsvaart van 30-05-1936 en rechts het graf op het kerkhof van Heusden:
![]() |
![]() |
Hieronder een foto gemaakt rond 1950 van het café, waar nog het bier van de brouwerij uit Weert met de naam Wertha werd geschonken:
Links een foto uit 1965 van het café van Jeucken en rechts een foto zoals het nu is café-restaurant de Buizerd aan de Meijelseweg 65 Asten.
![]() |
![]() |
Het café met de naam Peelzicht is later nog overgenomen door schoonzoon Engelbert (Engel) Joosten, geboren te Neerkant op 22-11-1918 en in 1949 te Asten getrouwd met Helena Katharina Elisabeth (Lena) Jeucken, geboren te Minkel (D) op 14-02-1920.
Het was de bedoeling om in de buurt van dit café een nieuw dorp Willemsveen te stichten:
De ontginning van de Peel moet voor de boeren die zich er vestigen ook voorzien in een nieuwe parochiekern, Willemsveen. De kerk en het klooster, zoals opgenomen in het plan uit 1946, komen niet van de grond, maar de school wel (zie foto's hieronder). Aan de Meijelseweg wordt in 1949 de Kardinaal Mindszentyschool geopend, die het volhoudt tot 1982 en in 1984 wordt het schooltje gesloopt.
![]() |
![]() |
Na de oorlog nam de levensvatbaarheid van Willemsveen hard af. De voornaamste reden was de stopzetting van de Peelontginning, waardoor er minder arbeiderskrachten in de regio nodig waren. De andere reden was de algemene trend van schaalvergroting: omdat de bevolking mobieler werd en meer behoefte aan voorzieningen had, bestond er minder behoefte aan kleine lokale kernen. Ten slotte was voor de Tweede Wereldoorlog de weg tussen Heusden en Meijel een van de belangrijkste noord-zuidverbindingen naar Limburg, die voor veel horeca zorgden. Vanwege de afnemende leerlingen-aantallen is de school in 1982 gesloten en in 1984 gesloopt.
Linksonder de kaart met de ligging van Café de Buizerd in Willemsveen en rechts een suikerzakje van café Peelzicht.
![]() |
![]() |
Helena Katharina Elisabeth (Lena) Jeucken is op 12-09-2004 te Asten overleden en Engelbert Joosten is op 08-03-2007 te Asten overleden. Hieronder de bidprentjes bij hun overlijden:
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Hieronder nog een streetview van het nog altijd bestaande café met de naam 'De Buizerd':
Overzicht bewoners
Meijelscheweg 41
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
D119b | 1926-1927 | Jan Hendrik Gielen | Helden 06-01-1867 | Helena Elisabeth Blanken | Helden 16-03-1864 | naar Dorp |
D119b | 1927-1930 | Gerardus Franciscus Jeucken | Helden 15-08-1878 | Maria Catharina Caris | Weert 10-11-1878 | |
41 | 1930-1938 | Gerardus Franciscus Jeucken | Helden 15-08-1878 | Maria Catharina Caris | Weert 10-11-1878 |
Meijelseweg 66
In een in 1929 gebouwd huis komt wonen Willem Lintermans is geboren te Asten op 04-08-1882 als zoon van Peter Lintermans en Hendrica Werts (zie Voormalig huis D273). Hij is op 27-04-1910 te Zesgehuchten getrouwd met Rosalia Carolina Grinwis, geboren te Geldrop op 08-01-1889 als dochter van Christianus Hubertus Grinwis en Augustina Anna Maria Söhgen. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1920-1930 wonen zij in het huis met huizingnummer D117c ook bekend als Meijelscheweg 22:
Ook over de periode 1930-1938 wonen Willem Lintermans en Rosalia Carolina Grinwis met hun gezin in het huis aan de Meijelscheweg 22:
Willem Lintermans meldt zich af als lid van de jagersvereniging, aldus het tijdschrift 'De Nederlandsche jager' van 30-08-1941:
Zoon Christianus Petrus (Janus) Lintermans, geboren te Zesgehuchten op 23-07-1911, woont daarna ook in het huis. Hij is op 06-04-1940 te Meijel getrouwd met Gertruda (Truus) Lenders, geboren te Meijel op 30-01-1916 als dochter van Antoon Lenders en Maria Verstappen. In de krant de Zuid-Willemsvaart van 24-03-1941 en 11-06-1942 de geboortes van dochter Maria en van zoon Willem:
![]() |
![]() |
In het Peelbelang van 12-05-1945 biedt Christianus Lintermans jachthonden te koop aan:
Willem Lintermans is op 03-02-1973 te Deurne overleden, Christianus Petrus (Janus) Lintermans is op 03-12-1973 te Asten overleden, Rosalia Carolina Grinwis is op 02-06-1976 te Asten overleden en Gertruda (Truus) Lenders is op 31-01-1995 te Asten overleden. Hieronder de bidprentjes bij hun overlijden:
![]() |
![]() |
![]() |
Foto van de voormalige uit 1925 daterende boerderij van Lintermans aan de Meijelscheweg 66, dat nu nog op naam van zoon Willem P. H. Lintermans staat:
Overzicht bewoners
Meijelscheweg 22
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
D117c | 1929-1930 | Willem Lintermans | Asten 04-08-1882 | Rosalia Grinwis | Geldrop 08-01-1889 | |
22 | 1930-1938 | Willem Lintermans | Asten 04-08-1882 | Rosalia Grinwis | Geldrop 08-01-1889 |
Meijelseweg 67
In een in rond 1930 gebouwd huis komt wonen Gerardus Andreas Verschaeren, geboren te Helden op 30-12-1904 als zoon van Peter Verschaeren en Aldegonda Daniels. Hij is op 18-04-1930 te Asten getrouwd met Gertruda Josephina van Heugten, geboren te Asten op 14-03-1909 als dochter van Hendricus Marinus van Heugten en Geertruida van Calis. Volgens het bevolkingsregister van Asten over de periode 1930-1938 wonen zij in het huis aan de Meijelscheweg 41A:
Zij vertrekken via Sengers Broek 1 (zie Sengersbroekweg 7) naar de Meijelscheweg 21 (zie Meijelseweg 29).
In het huis komt wonen zwager Johannes Franciscus Hoefnagels, geboren te Asten op 06-06-1904 als zoon van Antonie Hoefnagels en Helena Maria Huberta van de Berkmortel. Hij is op 18-04-1930 te Asten getrouwd met Anna Maria van Heugten, geboren te Deurne op 31-10-1902 als dochter van Henricus Marinus van Heugten en Geertruida van Calis. Volgens het bevolkingsregister van Asten over de periode 1930-1938 komen zij vanuit Wolfsberg 11 (zie Voormalig huis G1853) in het huis aan de Meijelscheweg 41A wonen:
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 30-06-1934 en 18-03-1936 de geboortes van zonen Antonius Marinus en Marinus Antonius:
![]() |
![]() |
In opdracht van de stichting wederopbouwboerderijen1 heeft architect Cor Roffelsen een tekening gemaakt en is de boerderij heropgebouwd. Johannes Franciscus Hoefnagels en Anna Maria van Heugten emigreerden met hun gezin naar Canada. Hun dochter Louisa, geboren te Asten op 09-12-1937 en getrouwd met Harry Terpstra is onlangs op 23-11-2017 te Aylmer, Ontaria, Canada overleden.
Het huis heeft nu het adres Meijelseweg 67, waarvan met streetview een opname:
Overzicht bewoners
Meijelscheweg 41A
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
41A | 1930-1932 | Gerardus Andrea Verschaeren | Helden 30-12-1904 | Gertruda Josephina van Heugten | Asten 14-03-1909 | |
41A | 1932-1938 | Johannes Franciscus Hoefnagels | Asten 06-06-1904 | Anna Maria van Heugten | Deurne 31-10-1902 |
Referenties
- ^Wederopbouwboerderijen in Nederland (https://www.meertens.knaw.nl/bwb/page/boerderij/431)
Meijelseweg 68
Jacobus Johannes (Coob) van Bussel is geboren te Roggel op 07-06-1865 als zoon van Christianus van Bussel en Maria Helena Hubertina Nijssen. Hij is op 20-05-1888 te Meijel getrouwd met Catharina Hubertina van Rijt, geboren te Neeritter op 28-02-1867 als dochter van Petrus van Rijt en Maria Elisabeth Dirckx. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1920-1930 komen zij vanuit een ander huis in de Peel (zie Veluwsedijk 5) in dit nieuwe huis met huizingnummer D117d, ofwel Meijelscheweg 24, wonen:
Hieronder een foto uit 1925 van Jacobus Johannes van Bussel en Catharina Hubertina van Rijt.
Ook in de periode 1930-1938 wonen Jacobus Johannes van Bussel en Catharina Hubertina van Rijt met hun dochter Maria Johanna in het huis aan de Meijelscheweg 24 tot hun verhuizing naar de Antoniusstraat:
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 07-01-1933 verkoopt Jacobus van Bussel vele goederen:
Catharina Hubertina van Rijt is op 29-12-1942 te Asten overleden en Jacobus Johannes (Coob) van Bussel is op 27-08-1943 te Asten overleden. In 1933 komt vanuit Peel 32 (zie Veluwsedijk 11) hun oudste zoon Christianus (Christ) van Bussel, geboren te Deurne op 09-05-1890, in het huis wonen. Hij is te Meijel op 19-01-1915 getrouwd met Johanna Gubbels, geboren te Helden op 06-03-1892 als dochter van Andries Gubbels en Sophie Kuijpers. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1930-1938 wonen zij op de Meijelscheweg 24:
Links een foto van Christianus (Christ) van Bussel en Johanna (Han) Gubbels en rechts een foto van het heel hun gezin, op leeftijd gerangschikt zoals in het bevolkingsregister over de periode 1930-1938 hierboven is beschreven:
![]() |
![]() |
Hieronder een foto van het gezin van Bussel-Gubbels met zittend van links naar rechts Christianus (Christ) van Bussel, Henricus (Henk), Christina (Christien) en moeder (Han) van Bussel-Gubbels en staande van links naar rechts Hendrikus (Hendrik), Johannes (Jan), Peter, Jacob (Jac), Catharrina (Catrien), Andreas (Andre), Franciscus (Frans), Josef en Hubertus (Hub):
![]() |
Christianus (Christ) van Bussel en Johanna (Han) Gubbels verhuizen nog naar de Meijelscheweg 22A en daarna naar Gemert. Van 1943 tot 1963 was Christ van Bussel schaapsherder. Hij trok met zijn kudde over Den Hulst en door de Kampen in Gemert. Onder twee foto's van Christ van Bussel bij zijn schaapskudde:
![]() |
![]() |
Christianus (Christ) van Bussel is op 27-03-1968 te Gemert overleden en Johanna (Han) Gubbels is te Gemert op 18-01-1979 overleden.
In het huis komt wonen Johannes van Bussel, geboren te Asten op 28-12-1903 als zoon Antonie van Bussel en Johanna van Heugten. Hij is op 05-05-1933 te Nederweert getrouwd met Helena Petronella Janssen, geboren te Nederweert op 06-07-1901 als dochter van Peter Janssen en Maria Aldegonda van Thuijl. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1930-1938 wonen zij op de Meijelscheweg 24:
Zij verhuizen in 1936 naar Peel 20 (zie Veluwsedijk 3) en in het huis komt wonen Elisabeth van Bussel, geboren te Deurne op 11-05-1892 als dochter van Jacobus Johannes van Bussel en Catharina Hubertina van Rijt en zus van de eerdergenoemde Christianus van Bussel. Zij is op 04-02-1902 te Deurne getrouwd met Johannis Godefridus Evers, geboren te Deurne op 23-02-1892 als zoon van Antonius Evers en Helena Maria van Kol. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1930-1938 wonen zij op de Meijelscheweg 24:
Op de plaats van dit huis staat dit uit 1927 daterende huis op de Meijelseweg 68, waarvan hieronder met streetview een opname:
Overzicht bewoners
Meijelscheweg 24
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
D117d | 1929-1930 | Jacobus Johannes van Bussel | Roggel 07-06-1865 | Catharina Hubertina van Rijt | Neeritter 28-02-1867 | |
24 | 1930-1933 | Jacobus Johannes van Bussel | Roggel 07-06-1865 | Catharina Hubertina van Rijt | Neeritter 28-02-1867 | naar Antoniusstraat |
24 | 1933-1934 | Christianus van Bussel | Deurne 09-05-1890 | Johanna Gubbels | Helden 06-03-1892 | naar 22A |
24 | 1934-1936 | Johannes van Bussel | Asten 28-12-1903 | Helena Petronella Janssen | Nederweert 06-07-1901 | naar Peel 20 |
24 | 1936-1938 | Johannis Godefridus Evers | Deurne 23-02-1892 | Elisabeth van Bussel | Deurne 11-05-1892 |
Meijelseweg 73
Antoon (Teunke) Jöris is geboren te Posterholt op 05-06-1874 als zoon van Godfried Jöris en Anna Maria Bongaerts en broer van Jacob Jöris (zie Meijelseweg 78). Hij is op 09-11-1900 te Posterholt getrouwd met Anna Gertruda Hubertina Peters, geboren te Echt op 05-10-1874 als dochter van Theodoor Peeters en Elisabeth Hubertina Puts. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1910-1920 bewonen zij vanaf 1920 een nieuw huis met huizingnummer D116a:
Om iets te weten te komen over de familie Puts (zie ook Meijelseweg 78) zijn de volgende passages uit het boek "Boeren in de Roerstreek"1 geciteerd:
Jan Puts werd op 29-01-1841 in Posterholt op de Voorste Vorst geboren als het viedrde kind en tweede zoon van Peter Puts en Gertrudis Timmermans en bracht zijn kinder- en tienerjaren door in een groot gezin dat het met een kleine boerderij niet breed had. Na het vroegtijdig overlijden van zijn vader op 23-03-1856 moest hij samen met zij drie jaar oudere broer Hendrik het mannenwerk op de boerderij voor zijn rekening nemen.
In maart 1860 werd hij gekeurd voor de militaire dienst en geschikt bevonden nadat de meetlat een lengte van 164 centimeter had aangewezen, een normale lengte voor een jongeman in die tijd. Zijn broer Hendrik was drie jaar eerder afgekeurd omdat hij maar tot 139 centimeter reikte. Lang niet alle jongens die voor militaire dienst waren goedgekeurd, moesten de gang naar de kazerne maken. Dat werd door loting bepaald. Jan lootte zich in en op 1 mei 1860 moest hij zich melden, om pas op 30 april 1865 uit de dienst te worden ontslagen.
Op 03-10-1867 vond in het gemeentehuis van Posterholt de huwelijkssluiting plaats van het huwelijk van Jan Puts en Maria Knoben, geboren te Posterholy op 24-10-1840 als dochter van Peter Knoben en Gertrudis Puts. Jan en Maria gaven erlkaar het jawoord in het bijzijn van Jan's moeder, Marioa's ouders en vier getuigen, waaronder zijn broer Hendrik Puts, die vanaf eind april dat jaar in Waarden in Pruisen werkte, maar voor de gelegenheid verlof had gekregen.
Jan en Maria trokken na de bruiloft niet in bij Maria's ouders maar bij Jan's moeder op de Voorste Voorst, waar Jan door het verblijf van zijn broer Hendrik in Pruisen voorlopig niet kon worden gemist.
In 1873 vond op de Voorste Vorst een groot familiefeest plaats, toen de bruiloft werd gevierd van twee stellen die tegelijk getrouwd waren: Jan's broer Hendrik en Anna Maria Verberkt en Jan's zus Elisabeth en Theodoor Peeters
Kinderen van Hendrik Puts en Anna Maria Verberkt (dochter Mechtildis is getrouwd met Jacob Jöris, zie Meijelseweg 78) en van Elisabeth Hubertina Puts en Theodoor Peeters (dochter Anna Gertruda Hubertina is getrouwd met Antoon Jöris) hebben dus in het begin van de 20e eeuw als pioniers bijgedragen aan de ontginning van de Peel.
Ook over de perode 1920-1930 wonen Antoon Jöris en Anna Gertruda Hubertina Peters het huis met huizingnummer D120 ook bekend als Meijelscheweg 43:
Links in het Eindhovensch dagblad van 06-03-1920 de uitgifte van erfpachtgrond aan Antoon Jöris, F. Aarts, H. Verstappen en Jakob Derks (zie Voormalig huis D1753). Rechts in de krant de Zuid-Willemsvaart van 02-09-1922 staat dat de gemeenteraad subside toekent voor de ontginningsboerderijen van Antoon Jöris, P. Beckers (elders in de Peel) en Hendrikus Martens (zie Meijelseweg 76).
![]() |
![]() |
Over de periode 1930-1938 bewonen Antoon Jöris en Anna Gertruda Hubertina Peters nog steeds het huis op de Meijelscheweg 43
Hieronder een foto voor het huis uit 1932 van het gezin met zittend van links naar rechts Carolina Gertrud (Traut), Antoon (Teunke), Anna Gertruda (Gertrud) Huberdina en Anna Elisabeth, en staand van links naar rechts Godfried (Frits), Franciscus (Frens), Maria Catherina (Trien), Peter (Piet), Maria Elisabetha (Marie), Theodorus (Thij), Hendrik (Harrie):
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 10-07-1937 wordt gemeld dat er nog 14 hectare grond kan worden ontgonnen in de buurt van de boerderij van Antoon Jöris:
Antoon Jöris is op 18-10-1952 te Asten overleden en Anna Gertruda Hubertina Peters is op 30-01-1963 te Asten overleden en hieronder de bidprentjes bij hun overlijden:
![]() |
![]() |
Hieronder een oude foto en een rond 1990 gemaakte foto van het huis van Antoon Jöris2:
![]() |
![]() |
Op de plaats van het huis staat deze uit 1945 stammende boerderij aan de Meijelseweg 73, waarvan hieronder een streetview:
Overzicht bewoners
Meijelscheweg 43
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
D116a | 1920 | Antoon Jöris | Posterholt 05-06-1874 | met oudste kinderen | ||
D120 | 1920-1930 | Antoon Jöris | Posterholt 05-06-1874 | Anna Gertruda Hubertina Peters | Echt 05-10-1874 | |
43 | 1930-1938 | Antoon Jöris | Posterholt 05-06-1874 | Anna Gertruda Hubertina Peters | Echt 05-10-1874 |
Referenties
- ^Boeren in de Roerstreek, afkomst en leven van Maria Puts (https://books.google.nl/books/about/Boeren_in_de_Roerstreek.html?id=ocLSAQAAQBAJ&redir_esc=y)
- ^Neerkants Historisch Erfgoed (http://neerkantshistorischerfgoed.techniekmeteenziel.nl)
Meijelseweg 76
De gemeente Asten heeft op de heide D87 behorende bij de turfstrooiselfabriek in Peel de Veluwe rond 1905 twee schaftlokalen geplaatst met kadasternummer D1852. Deze zijn rond 1922 verkocht en een van de kopers was Hendrikus Martens, geboren te Asten op 30-04-1873 als zoon van Francis Martens en Johanna Maria Hazen (zie Voormalig huis G170). Hij is op 13-02-1903 te Asten getrouwd met Arnoldina Martens, geboren te Asten op 20-05-1873 als dochter van Petrus Martens en Hendrica Slaats (zie Voormalig huis E145).
Hendrikus Martens verbouwde zo'n schaftlokaal tot een huis met kadasternummer D2171, zoals te zien is op de nevenstaande kadasterkaart. |
![]() |
Volgens het bevolkingsregister van Asten over de periode 1920-1930 komen zij vanaf de Voorste Heusden (zie Voormalig huis E132) in dit nieuwe huis met huizingnummer D118f, ook bekend staand als Meijelscheweg 28, wonen:
Ook in de periode 1930-1938 wonen zij in het huis aan de Meijelscheweg 28:
Hendrikus Martens is op 07-03-1941 te Asten overleden en Arnoldina Martens is op 09-02-1951 te Asten overleden.
Dochter Maria Johanna (Miet) Martens, geboren te Asten op 22-09-1911, neemt het huis over. Zij is op 10-02-1950 te Asten getrouwd met Henricus (Harrie) van der Zanden, geboren te Deurne op 18-04-1920 als zoon Henricus van der Zanden en Wulhelmina van der Steen.
Henricus (Harrie) van der Zanden is op 24-09-1993 te Meijel oevrleden en Maria Johanna (Miet) Martens is op 17-04-1996 te Meijel overleden. Hieronder het bidprentje bij het overleden van Henricus (Harrie) van der Zanden:
Het huis bestaat nog en heeft nu het adres Meijelseweg 76, waarvan hieronder een streetview:
Overzicht bewoners
Meijelscheweg 28
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
D118f | 1925-1930 | Hendrikus Martens | Asten 30-04-1873 | Arnoldina Martens | Asten 20-05-1873 | |
28 | 1930-1938 | Hendrikus Martens | Asten 30-04-1873 | Arnoldina Martens | Asten 20-05-1873 |
Meijelseweg 78
Jacob Jöris is geboren te Posterholt op 18-04-1876 als zoon van Godfried Jöris en Anna Gertrudis Bongaerts en broer van Antoon Jöris (zie Meijelseweg 73). Hij is op 28-04-1902 te Posterholt getrouwd met en Mechtildis Puts, geboren te Posterholt op 25-09-1876 als dochter van Hendrik Puts en Anna Maria Verberkt. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1920-1930 komen zij in 1928 vanuit Posterholt in het huis met huizingnummer D118cI, ook bekend als Meijelscheweg 30, wonen:
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 03-03-1928 de binnenkomst van Jacobus Jöris met zijn gezin vanuit Posterholt.
Jacob Jöris is op 08-08-1953 te Asten overleden en Mechtildis Puts is op 22-12-1955 te Asten overleden. Hieronder de overlijdensakten van Jacob Jöris en Mechtildis Puts:
Dochter Anna Magdalena (Anneke) Jöris, geboren te Asten op 03-10-1923, neemt het huis over. Zij is rond 1945 getrouwd met Antonius Willem Ambrosius (Toon) van Bussel, geboren te Someren op 13-04-1922 als zoon van Antonius van Bussel en Anna Maria Cuunders.
De stichting wederopbouwboerderijen heeft architecten Gebroeders de Vries een tekening van wederopbouw laten maken1 en op basis van die tekening van 23-06-1949 heeft dat plaatsgevonden.
Antonius Willem Ambrosius (Toon) van Bussel is op 19-07-2003 te Asten overleden en Anna Magdalena (Anneke) Jöris is op 30-01-2015 te Asten overleden. Hieronder het bidprentje bij het overlijden van Antonius Willem Ambrosius (Toon) van Bussel:
Het huis bestaat nog en heeft nu het adres Meijelseweg 78, waarvan hieronder een streetview:
Overzicht bewoners
Meijelscheweg 30
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
D118c | 1928-1930 | Jacob Jöris | Posterholt 18-04-1876 | Mechtildis Puts | Posterholt 25-09-1876 | |
30 | 1930-1938 | Jacob Jöris | Posterholt 18-04-1876 | Mechtildis Puts | Posterholt 25-09-1876 |
Referenties
- ^Wederopbouwboerderijen in Nederland (https://www.meertens.knaw.nl/bwb/page/boerderij/424)
Meijelseweg 88
Hendrikus (Driek) van den Broek, geboren te Someren op 23-09-1901 als zoon van Johannes Cornelis van den Broek en Francisca van Horick. Hij is op 01-05-1925 te Asten getrouwd met Maria Agnes (Agnes) Bongers, geboren te Nederweert op 23-04-1903 als dochter van Peter Hubertus Bongers en Elisabeth Vossen en zus van Maria Geertruida Bongers (zie Meijelseweg 68). In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1920-1930 bewonen zij een nieuw huis met huizingnummer D120b, ook bekend staand als Meijelscheweg 32:
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 04-08-1933 vraagt Driek van den Broek om een vergoeding:
Linksonder de geboorte van zoon Gerardus in de krant de Zuid-Willemsvaart van 30-04-1934 en rechtsonder de geboorte van dochter Martina in diezelfde krant van 24-07-1940.
![]() |
![]() |
Ook in de periode 1930-1938 wonen Hendrikus (Driek) van den Broek en Maria Agnes (Agnes) Bongers met hun gezin in het huis aan de Meijelscheweg 32:
Foto bij de kerk van Heusden met geheel rechts Maria Agnes Bongers:
Driek van den Broek was op 14 juli 1943 getuige bij het neerstorten bij Willemsveen, op zo'n 500 meter van de Eeuwelse loop langs de weg Meijel-Asten (tussen de huidige Peelweg en de Kluutweg) van een Halifax II van het (Canadese) 405 Squadron. De bommenwerper nam deel aan een raid op Aken en werd neergeschoten door een Duitse nachtjager. Twee man wisten zich te redden: piloot D. J. Smith en boordschutter Douglas Clarke. Volgens het rapport van veldwachter Van de Griend werd in de omgeving van het vliegtuigwrak een vijftal lijken gevonden van de bemanning, terwijl op een perceel rogge nog een piloot werd gevonden die zéér zwaar gewond bleek te zijn. Hij was gesprongen toen het vliegtuig nog maar op 200 meter hoogte was. Daardoor had hij een veel te hoge landingssnelheid en kwam dus zeer onzacht in aanraking met de grond. In het boek Gevels zonder vlag1, komt Driek van de Broek aan het woord die een van de drie mannen was die zich over Clarke ontfermden.
We waren die dag al vroeg op, zo tegen het licht worden, rond de klok van vijf uur. Vanuit haar raam zag onze dochter Lies een parachute liggen bovenop het roggeveld, een honderdtal meters van ons huis. Toen we eropaf gingen met enkele zonen hoorden we ook het geluid van een fluitje. In het koren troffen we een zwaargewonde militair aan, zijn parachute nog om. (…) Na hem zijn parachute voorzichtig afgedaan te hebben, bleek hij helemaal niet te vervoeren. Meteen pakte ik mijn fiets en reed als een razende naar Asten. Daar waarschuwde ik burgemeester Wijnen en dokter Jansen. Tegelijk met de dokter arriveerde ik weer in Willemsveen.
De arts concludeerde dat de man zo zwaargewond was dat hij naar een ziekenhuis moest en dat kon alleen via de Duitsers, die inmiddels ook in de buurt waren. Douglas Clarke werd via Venlo naar een lazaret in Müllhausen vervoerd en na zijn herstel in een krijgsgevangenenkamp geïnterneerd. Hij bleef krijgsgevangene tot aan de bevrijding. De piloot van het toestel, D. J. Smith, werd op 14 juli in Meijel aangehouden, zoals het veldwachtersrapport van 15 juli nog vermeldt. Ook hij belandde in krijgsgevangenschap. Douglas Clarke keerde in 1980 nog terug naar Nederland, op zoek naar zijn redder van toen, die hij na een speurtocht door Paul Baas en Jan van Laar in 1984 ook daadwerkelijk vond. Net op tijd om de diamanten bruiloft van het echtpaar van den Broek in 1985 mee te kunnen vieren.
In opdracht van de stichting wederopbouwboerderijen heeft architect Cor Roffelsen een tekening gemaakt en op basis van deze tekening van 14-08-19472 is het huis wederopgebouwd.
Hendrikus (Driek) van den Broek is op 09-07-1992 te Deurne overleden en Maria Agnes (Agnes) Bongers is op 10-07-1996 te Asten overleden. Hieronder de bidprentjes bij hun overlijden:
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
De boerderij is in 1947 hersteld en heeft nu het adres Meijelseweg 88, waarvan hieronder een foto en een streetview:
Overzicht bewoners
Meijelscheweg 32
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
D120b | 1925-1930 | Hendrikus van den Broek | Someren 23-09-1901 | Maria Agnes Bongers | Nederweert 23-04-1903 | |
32 | 1930-1938 | Hendrikus van den Broek | Someren 23-09-1901 | Maria Agnes Bongers | Nederweert 23-04-1903 |
Referenties
- ^Gevels zonder vlag, bladzijde 235 ISBN 90-800343-1-2
- ^Wederopbouwboerderijen in Nederland (https://www.meertens.knaw.nl/bwb/page/boerderij/426)
Slobeendweg 5
Peter (Piet) van Tilburg is geboren te Asten op 02-01-1894 als zoon van Leonardus van Tilburg en Antonia Koolen en broer van Catharina (zie Antoniusstraat 8), Hendrikus (zie Voormalig huis E1503) en Johanna (zie Bleekerweg 3). Hij is op 08-05-1928 te Mierlo getrouwd met Maria Johanna van der Zanden, geboren op 18-01-1907 te Schaijk als dochter van Emmericus van der Zanden en Johanna van Berkum. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1920-1930 wonen zij in een nieuw huis met huizingnummer D114b ook bekend staand als Meijelscheweg 16:
Ook over de periode 1930-1938 wonen Peter (Piet) van Tilburg en Maria Johanna van der Zanden met hun gezin in het huis aan de Meijelscheweg 16:
Peter (Piet) van Tilburg is op 07-04-1936 te Asten overleden en Maria Johanna van der Zanden is op 29-01-1937 te Asten hertrouwd met Marinus Aarts, geboren te Asten op 18-10-1910 als zoon van Francis Aarts en Petronella van Keulen.
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 07-04-1934 de geboorte van dochter Paulina uit het eerste huwelijk en in het Peelbelang van 10-03-1945 de geboorte van zoon Gerardus uit het tweede huwelijk:
![]() |
![]() |
Marinus Aarts, Maria Johanna van der Zanden en hun kinderen zijn geëmigreerd naar Nieuw-Zeeland. Zijn broer Aloisius (Louis) Aarts, geboren te Asten op 28-06-1917 als zoon van Francis Aarts en Petronella van Keulen, woont ook op dit adres. Hij is op 07-06-1941 te Deurne getrouwd met Anna Strijbosch, geboren te Deurne op 21-09-1919 als dochter van Wilhelmus Strijbosch en Anna Maria Hendrina Roosen. In het Peelbelang van 12-05-1945 de geboorte van zoon Franciscus:
Aloisius (Louis) Aarts is op 15-10-1984 te Geldrop overleden en Anna Strijbosch is op 14-03-2003 te Asten overleden. Hieronder de bidprentjes bij hun overlijden:
![]() |
![]() |
Na 1950 komt in het huis wonen Antonius Johannes (Jan) Klein Zieverink, geboren te Mossel op 01-11-1898 als zoon van Gradus Klein Zieverink en Grada Maria Dolphijn. Hij is op 01-05-1927 getrouwd met Grada Maria Schurink, geboren op 30-03-1903 als dochter van Gradus Wilhelmus Schurink en Bernardina Elisabeth Hösing. Na haar overlijden op 28-08-1933 is Antonius Johannes Klein Zieverink hertrouwd met Wilhelmina Maria (Mien) Halleriet, geboren te Meddo op 17-02-1910 als dochter van Gradus Antonius Halleriet en Maria Johanna Ikink.
Wilhelmina Maria (Mien) Halleriet is op 10-09-2000 te Deurne overleden.
Het huis, waarin inmiddels de derde generatie Klein Zieverink woont, bestaat nog en heeft nu het adres Slobeendweg 5.
Overzicht bewoners
Meijelscheweg 16
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
D114b | 1928-1930 | Piet van Tilburg | Asten 02-01-1894 | Maria Johanna van der Zanden | Schaijk 18-01-1907 | |
16 | 1930-1936 | Piet van Tilburg | Asten 02-01-1894 | Maria Johanna van der Zanden | Schaijk 18-01-1907 | † 07-04-1936 |
16 | 1937-1938 | Marinus Aarts | Asten 18-10-1910 | Maria Johanna van der Zanden | Schaijk 18-01-1907 |
Spechtstraat 4
Petrus Johannes (Piet) van Tilburg is geboren te Asten op 02-10-1900 als zoon van Paulus van Tilburg en Hendrika Meulendijks (zie Voormalig huis D852). Hij is op 06-05-1927 te Asten getrouwd met Paulina (Lien) Jansen, geboren te Asten op 11-05-1902 als dochter van Johannes Jansen en Maria Rovers en zus van Wilhelmina Jansen (zie Voormalig huis D1718). In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1920-1930 bewonen zij een rond 1927 gebouwd huis met huizingnummer D113a, ook bekend staand als Meijelscheweg 23:
Ook over de periode 1930-1938 bewonen Petrus Johannes (Piet) van Tilburg en Paulina (Lien) Jansen met hun gezin het huis aan de Meijelscheweg 23:
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 10-03-1934 en van 11-04-1935 de geboortes van dochter Johanna en zoon Wilhelmus:
![]() |
![]() |
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 12-10-1939 de geboorte van zoon Paulus en in het Peelbelang van 24-02-1945 biedt Piet van Tilburg een kast en bed te koop aan:
![]() |
![]() |
Paulina (Lien) Jansen is op 30-01-1981 te Deurne overleden en Petrus Johannes (Piet) van Tilburg is op 27-02-1989 te Asten overleden. Hieronder het bidprentje bij het overlijden van Piet van Tilburg:
Het huis bestaat nog en heeft nu het adres Spechtstraat 4, waarvan hieronder hieronder een streetview:
Overzicht bewoners
Meijelscheweg 23
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
D113a | 1928-1930 | Petrus J van Tilburg | Asten 02-10-1900 | Paulina Jansen | Asten 11-05-1902 | |
23 | 1930-1938 | Petrus J van Tilburg | Asten 02-10-1900 | Paulina Jansen | Asten 11-05-1902 |
Tureluurweg 5
In een in 1938 gebouwd huis woont Gerardus (Graad) Hendrikus Dielissen, geboren te Deurne op 23-12-1902 als zoon van Gerardus Dielissen en Luitgarda de Haart. Hij is op 03-02-1933 te Asten getrouwd met Francisca (Cisca) Martens, geboren te Asten op 08-01-1904 als dochter van Hendrikus Martens en Arnoldina Martens. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1930-1938 komen zij vanuit Meijelscheweg 36 (zie Voormalig huis D2202) aan de Meijelscheweg 45A wonen:
Francisca (Cisca) Martens is op 19-08-1985 te Deurne overleden en Gerardus (Graad) Hendrikus Dielissen is op 26-01-1988 te Asten overleden. Hieronder het bidprentje bij het overlijden van Gerardus (Graad) Hendrikus Dielissen:
Hieronder een foto1 uit 1958 voor het huis met zittend van links naar rechts: vader Gerardus (Graad) Hendrikus Dielissen en moeder Francisca (Cisca) Martens en staand van links naar rechts Petrus Hendricus (Piet), Hendrika Petronella Maria (Riek), Lutgarda Maria (Gerda), Mia, Arnoldina Maria (Dien) en Gerardus Hendrikus (Graard):
Het huis bestaat nog en heeft nu het adres Tureluurweg 5, waarvan hieronder een streetview:
Overzicht bewoners
Meijelscheweg 45A
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
45A | 1938 | Gerardus H Dielissen | Deurne 23-12-1902 | Francisca Martens | Asten 08-01-1904 |
Referenties
- ^Neerkants Historisch Erfgoed (http://neerkantshistorischerfgoed.techniekmeteenziel.nl)
Tureluurweg 7
In een in 1938 gebouwd huis woont Franciscus Joris, geboren te Posterholt op 26-08-1908 als zoon van Antoon Jöris en Anna Gertruda Hubertina Peters (zie Meijelseweg 73). Hij is op 24-04-1936 te Asten getrouwd met Petronella van Heugten, geboren te Asten op 03-01-1914 als dochter van Hendricus Marinus van Heugten en Geertruida van Calis en zus van Wilhelmina van Heugten (zie Voormalig huis D1611). In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1930-1938 wonen zij aan de Meijelscheweg 45B:
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 25-03-1937 en van 19-09-1940 de geboortes van dochters Geertruida en Antonia:
![]() |
![]() |
Inwonend vanuit de Ostade (zie Bergdijk 16) zijn de schoonouders Hendrik Marinus van Heugten, geboren te Asten op 09-03-1871 als zoon van Joseph van Heugten en Wilhelmina van Otterdijk en op 18-02-1897 te Deurne getrouwd met Geertruida van Calis, geboren te Deurne op 22-03-1873 als dochter van Godefridus van Calis en Anna Maria van den Bogaart. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1930-1938 wonen zij eveneens in het huis aan de Meijelscheweg 45B:
Geertruida van Calis is op 15-12-1940 te Asten overleden en Hendricus Marinus van Heugten is op 06-05-1950 te Asten overleden. Hieronder de aktes bij hun overlijden:
![]() |
![]() |
Franciscus Joris en Petronella van Heugten zijn met hun gezin naar Canada geëmigreerd.
Hieronder twee foto's van het huis1:
Het huis bestaat nog en heeft nu het adres Tureluurweg 7.
Overzicht bewoners
Meijelscheweg 45B
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
45B | 1938 | Franciscus Joris | Posterholt 26-08-1908 | Petronella van Heugten | Asten 03-01-1914 |
Referenties
- ^Neerkants Historisch Erfgoed (http://neerkantshistorischerfgoed.techniekmeteenziel.nl)
Voormalig huis D852
Dit betreft een nieuw huis te Heusden bewoond door Christiaan Adriaans, geboren op 12-02-1823 te Asten als zoon van Godefridus Adriaans en Johanna Maria van der Weerden. Hij is op 25-02-1859 te Asten getrouwd met Johanna Dielissen, geboren te Asten op 26-10-1829 als dochter van Jelis Dielissen en Maria van Bussel. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1859-1879 is het huizingnummer D86b:
Zij verhuizen in 1862 naar Vlierden en in het huis komt wonen Petrus (Piet) van Tilburg is geboren te Vlierden op 10-09-1832 als zoon van Godefridus van Tilburg en Luitgarda van den Heuvel. Hij is op 08-05-1862 te Asten getrouwd met Joanna van Rijt is geboren te Lierop op 03-09-1834 als dochter van Poulus van Rijt en Maria Christina Vlemmix. Petrus van Tilburg is op 06-05-1871 te Asten overleden en in het bevolkingsregister van Asten over de periode 1879-1890 woont Johanna Verrijt met haar kinderen op huizingnummer D76:
Ook in de periode 1890-1900 woont Johanna Verrijt met haar kinderen in het huis met dan huizingnummer D79:
Haar zoon Paulus van Tilburg, geboren te Asten op 01-09-1868 is te Asten op 12-02-1897 getrouwd met Hendrika Meulendijks, geboren te Asten op 22-03-1871 als dochter van Johannes Meulendijks en Maria Catharina van Oosterhout (zie Vorstermansplein 20 en 22). In de periode 1900-1910 wonen zij samen in het huis met huizingnummer D94:
Joanna van Rijt is op 17-04-1904 te Asten overleden en zoon Johannes van Tilburg is op 28-05-1904 te Asten overleden en Paulus van Tilburg is op 21-05-1903 te Asten overleden. Hendrika Meulendijks is op 11-11-1904 te Asten hertrouwd met Peter Johannes van den Heuvel, geboren op 05-07-1871 te Asten als zoon van Martinus van den Heuvel en Hendrica Haazen. Samen met de drie kinderen uit het huwelijk met Paulus van Tilburg en vier kinderen uit dit huwelijk wonen zij over de periode 1910-1920 in het huis met huizingnummer D84:
Ook over de periode 1920-1930 wonen zij in het huis met dan huizingnummer D113, ook bekend staand als Meijelscheweg 15:
In de periode 1930-1938 wonen Peter Johannes van den Heuvel en Hendrika Meulendijks nog met hun gezin op de Meijelscheweg tot hun vertrek rond 1935 naar de Meijelscheweg 7 (zie Meijelseweg 3):
Vanuit de Antoniusstraat 14 (zie Antoniusstraat 6) woont zoon Johannes (Has) van Tilburg is geboren te Asten op 31-01-1899 enige tijd in het huis. Hij is op 13-05-1932 te Asten getrouwd met Johanna Maria (Miet) Aarts, geboren te Asten op 16-09-1904 als dochter van Peter Aarts en Johanna Maria Koolen en zus van Gerardus Aarts (zie Bleekerweg 7):
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 09-01-1936 en diezelfde krant van 02-06-1937 de geboortes van zonen Henricus en Johannes Marinus:
![]() |
![]() |
Johannes (Has) van Tilburg en Johanna Maria (Miet) Aarts verhuizen naar de Meijelscheweg 29 (zie Zaagbekweg 1) en het huis wordt daarna bewoond door zijn halfbroer Hendrikus Cornelis (Driek) van den Heuvel, geboren te Asten op 08-11-1907. Hij is op 24-04-1936 te Asten getrouwd met Wilhelmina (Mina) Hendrika Rovers, geboren te Beesel op 02-06-1908 als dochter van Arnoldus Rovers en Johanna Verhees (zie Voormalig huis E1863). In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1930-1938 wonen zij in het huis aan de Meijelscheweg 15:
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 07-09-1940 en diezelfde krant van 13-10-1942 de geboortes van zoon Johannes en dochter Catharina:
![]() |
![]() |
Hieronder twee foto's uit 1950 van de boerderij:
![]() |
![]() |
Hendrikus Cornelis van den Heuvel is op 16-01-1972 te Helmond overleden en Wilhelmina Hendrika Rovers is op 30-04-1977 te Asten overleden. Hieronder de bidprentjes bij hun overlijden:
![]() |
![]() |
Het huis bestaat niet meer en ongeveer op de plek van het huis liggen nu kassen. De familie van den Heuvel is verhuisd naar een nieuw huis wat nu het adres Bleekerweg 6 heeft.
Overzicht bewoners
Meijelscheweg 15
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
D86b | 1859-1862 | Christiaan Adriaans | Asten 12-02-1823 | Johana Dielissen | Asten 26-10-1829 | Vlierden |
D86b | 1862-1879 | Petrus van Tilburg | Vlierden 10-09-1832 | Johanna van Rijt | Lierop 03-09-1834 | † 06-05-1871 |
D76 | 1879-1890 | Johanna van Rijt | Lierop 03-09-1834 | weduwe van Tilburg | ||
D79 | 1890-1898 | Johanna van Rijt | Lierop 03-09-1834 | weduwe van Tilburg | † 17-04-1904 | |
D79 | 1898-1900 | Paulus van Tilburg | Asten 01-09-1868 | Hendrika Meulendijks | Asten 22-03-1871 | |
D94 | 1900-1903 | Paulus van Tilburg | Asten 01-09-1868 | Hendrika Meulendijks | Asten 22-03-1871 | † 21-05-1903 |
D94 | 1904-1910 | Peter van den Heuvel | Asten 05-07-1871 | Hendrika Meulendijks | Asten 22-03-1871 | |
D84 | 1910-1920 | Peter van den Heuvel | Asten 05-07-1871 | Hendrika Meulendijks | Asten 22-03-1871 | |
D113 | 1920-1930 | Peter van den Heuvel | Asten 05-07-1871 | Hendrika Meulendijks | Asten 22-03-1871 | |
15 | 1930-1935 | Peter van den Heuvel | Asten 05-07-1871 | Hendrika Meulendijks | Asten 22-03-1871 | naar Meijelseweg 7 |
15 | 1935-1938 | Johannes van Tilburg | Asten 31-01-1899 | Johanna Maria Aarts | Asten 16-05-1904 | naar Meijelseweg 29 |
15 | 1938- | Henricus C vd Heuvel | Asten 08-11-1907 | Wilhelmina H Rovers | Beesel 02-06-1908 |
Voormalig huis D1611
In 1864 werd een nieuw huis gebouwd met als bewoner tolgaarder Jacobus Hamers, geboren te Valkenswaard op 12-05-1819 als zoon van Jan Hamers en Maria Gevers. Hij is op 03-10-1850 te Valkenswaard getrouwd met Elisabeth Tijssen, geboren te Heeze op 10-10-1821 als dochter van Nicolaas Thijssen en Allegonda Claus. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1859-1979 wonen zij met hun gezin in het huis met huizingnummer D121 en vanaf 1869 D154:
Ook over de periodes 1879-1890 en 1890-1900 wonen zij in het huis met achtereenvolgens huizingnummer D101 en D105:
Op een kaart van 1900 zien we het huis staan als 'Herberg Aan het Eeuwig Leven':
Jacobus Hamers is op 03-05-1900 te Asten overleden en Elisabeth Thijssen bewoont met haar kinderen in de periode 1900-1910 het huis met dan huizingnummer D124:
Elisabeth Thijssen is op 20-01-1903 te Asten overleden en het huis wordt overgenomen door dochter Johanna Maria Hamers, geboren te Asten op 25-01-1865. Zij is op 30-01-1891 te Asten getrouwd met Jan de Haart, geboren te Deurne op 24-04-1856 als zoon van Johannes de Haart en Elisabeth van Tilburg. Ook over de periode 1910-1920 bewonen zij het huis met huizingnummer D117:
Jan de Haart is op 16-01-1918 te Asten overleden en Johanna Maria Hamers bewoont met haar kinderen in de periode 1920-1930 het huis met huizingnummer D121 ook wel bekend staand als Meijelscheweg 38:
In de Nieuwe Venlosche Courant van 31-03-1923 zien we dat in de buurt van het huis turf wordt verkocht:
Johanna Maria Manders is 07-02-1928 te Asten overleden.
Het huis wordt daarna gesplitst waarbij het afgesplitste deel (zie Voormalig huis D2202) van het huis met het adres Meijelscheweg 36 in bezit komt van dochter Elisabeth de Haart, geboren te Asten op 16-07-1897 te Asten en het oorspronkelijke deel in bezit komt van zoon Jacobus de Haart, geboren te Asten op 24-05-1894, die vanuit D120a (zie Voormalig huis D2201) hierheen kwam.
Zij zijn broer en zuster van Johannes de Haart die elders woont (zie Voormalig huis D2328).
Foto van de lagere school te Neerkant1 gemaakt op 26 november 1901 met op de eerste rij geheel rechts Jacobus (Kobus) de Haart en twee plaatsen links van hem zijn broer Johannes (Jan) de Haart (zie Voormalig huis D2328):
Hij is op 06-04-1923 te Asten getrouwd met Wilhelmina (Mina) van Heugten, geboren te Deurne op 20-08-1897 als dochter van Hendricus Marinus van Heugten en Geertruida van Calis en zus van Petronella van Heugten (zie Meijelseweg 73).
Rechts in de krant de Zuid-Willemsvaart van 17-04-1923 het huwelijk van Jacobus de Haart en Wilhelmina van Heugten. | ![]() |
Ook over de periode 1930-1938 wonen zij in het huis op de Meijelscheweg 38:
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 25-06-1934 en 18-07-1940 de geboortes van dochters Geertruida en Theresia en ook van nicht Jacoba:
![]() |
![]() |
Hieronder een foto van Kobus de Haart en Mina van Heugten:
Het huis wordt nog genoemd bij de wederopbouwboerderijen2, maar aangezien er geen architect noch tekeningen zijn, is de boerderij waarschijnlijk niet heropgebouwd.
Wilhelmina (Mina) van Heugten is op 07-02-1963 te Asten overleden en Jacobus (Kobus) de Haart is op 28-09-1981 te Deurne overleden. Hieronder de bidprentjes bij hun overlijden:
![]() |
![]() |
Het huis is gesloopt voor de komst van de N279 maar lag ongeveer aan de rand van het huidige Nationale Park.
Overzicht bewoners
Meijelscheweg 38
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
D121 | 1864-1869 | Jacobus Hamers | Valkenswaard 12-05-1819 | Elisabeth Tijssen | Heeze 10-10-1821 | |
D154 | 1869-1879 | Jacobus Hamers | Valkenswaard 12-05-1819 | Elisabeth Tijssen | Heeze 10-10-1821 | |
D101 | 1879-1890 | Jacobus Hamers | Valkenswaard 12-05-1819 | Elisabeth Tijssen | Heeze 10-10-1821 | |
D105 | 1890-1900 | Jacobus Hamers | Valkenswaard 12-05-1819 | Elisabeth Tijssen | Heeze 10-10-1821 | † 03-05-1900 |
D124 | 1900-1903 | Elisabeth Tijssen | Heeze 10-10-1821 | weduwe Hamers | † 20-01-1903 | |
D124 | 1903-1910 | Jan de Haart | Deurne 24-04-1856 | Johanna Maria Hamers | Asten 25-01-1865 | |
D117 | 1910-1918 | Jan de Haart | Deurne 24-04-1856 | Johanna Maria Hamers | Asten 25-01-1865 | † 16-01-1918 |
D117 | 1918-1920 | Johanna Maria Hamers | Asten 25-01-1865 | weduwe Haart | ||
D121 | 1920-1928 | Johanna Maria Hamers | Asten 25-01-1865 | weduwe Haart | † 07-02-1928 | |
D121 | 1928-1930 | Jacobus de Haart | Asten 24-05-1894 | Wilhelmina van Heugten | Asten 20-08-1897 | |
38 | 1930-1938 | Jacobus de Haart | Asten 24-05-1894 | Wilhelmina van Heugten | Asten 20-08-1897 |
Referenties
- ^Neerkants Historisch Erfgoed (http://neerkantshistorischerfgoed.techniekmeteenziel.nl/groepsfotos-klassen/)
- ^Wederopbouwboerderijen in Nederland (https://www.meertens.knaw.nl/bwb/page/boerderij/430)
Voormalig huis D1547
In 1884 wordt een nieuw huis bewoond door Johannes Daemen, geboren te Asten op 27-05-1842 als zoon van Wilhelmus Daemen en Ida Kanters (zie Voormalig huis E1285). Hij is op 25-02-1878 te Asten getrouwd met Johanna Maria Hoebergen, geboren te Asten op 08-08-1845 als dochter van Theodorus Hoebergen en Johanna Maria Sauvé. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1879-1890 komen zij vanuit een ander adres in Heusden (zie Antoniusstraat 13) in het huis met huizingnummer D99a wonen:
Ook in periodes 1890-1900, 1900-1910 en 1910-1920 wonen zij in het huis met achtereenvolgens huizingnummer D103, D121 en D113:
Johanna Maria Hoebergen is op 03-10-1915 te Asten overleden en het huis wordt in de krant de Zuid-Willemsvaart van 23-10-1915 te koop aangeboden:
Johannes Daemen vertrekt naar D152 (zie Voormalig huis E1596).
In het huis komt wonen Johannes van den Berg, geboren te Bakel op 01-12-1878 als zoon van Willem van den Berg en Hendrica Smits. Hij is op 07-01-1910 te Asten getrouwd met Helena Maria Nooijen, geboren te Gemert op 21-01-1880 als dochter van Francis Nooijen en Hendrica van den Heuvel. Ook in de periode 1920-1930 wonen zij in het huis met huizingnummer D115:
Zij vertrekken in 1926 naar Deurne en in het huis komt wonen Franciscus (Francis) Martens, geboren te Asten op 21-10-1871 als zoon van Francis Martens en Johanna Maria Haasen (zie Voormalig huis E155) en broer van Hendrikus Martens (zie 't Hoekske 8). Hij is op 23-04-1926 te Asten getrouwd met Godefrida Verspeek, geboren te Asten op 21-05-1902 als dochter van Johannes Verspeek en Maria Christina van Tilburg (zie Voormalig huis E1480). In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1920-1930 wonen zij op huizingnummer D115, ook bekend staand als Meijelscheweg 8:
Ook in de periode 1930-1938 wonen zij in het huis op de Meijelscheweg 8 tot hun vertrek rond 1938 naar de Antoniusstraat 42 (zie Voormalig huis E1480):
Het is vooralsnog niet duidelijk wie de verdere bewoners van de Meijelscheweg 8 en het is waarschijnlijk onbewoond.
Het huis bestaat niet meer en ongeveer op de plek van het huis ligt nu een weiland.
Overzicht bewoners
Meijelscheweg 8
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
D99a | 1884-1890 | Johannes Daemen | Asten 27-05-1842 | Johanna M Hoebergen | Asten 08-08-1845 | |
D103 | 1890-1900 | Johannes Daemen | Asten 27-05-1842 | Johanna M Hoebergen | Asten 08-08-1845 | |
D121 | 1900-1910 | Johannes Daemen | Asten 27-05-1842 | Johanna M Hoebergen | Asten 08-08-1845 | |
D113 | 1910-1915 | Johannes Daemen | Asten 27-05-1842 | Johanna M Hoebergen | Asten 08-08-1845 | naar D152 |
D113 | 1915-1920 | Johannes v/d Berg | Bakel 01-12-1878 | Helena M Nooijen | Gemert 21-01-1880 | |
D115 | 1920-1926 | Johannes v/d Berg | Bakel 01-12-1878 | Helena M Nooijen | Gemert 21-01-1880 | naar Deurne |
D115 | 1926-1930 | Francis Martens | Asten 21-10-1871 | Godefrida Verspeek | Asten 21-05-1902 | |
8 | 1930-1938 | Francis Martens | Asten 21-10-1871 | Godefrida Verspeek | Asten 21-05-1902 | naar Antoniusstraat 42 |
Voormalig huis D1718
Francis Lintermans, geboren te Asten op 24-12-1836 als zoon van Johannes Lintermans en Elisabeth Sauve, bewoont vanuit D80 (zie Bleekerweg 7) een in 1891 gebouwd huis op Heusden. Hij is op 11-02-1865 te Asten getrouwd met Hendrika Bakens, geboren te Asten op 25-01-1835 als dochter van Ambrosius Bakens en Joanna Maria Jelissen. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1890-1900 wonen zij op huizingnummer D103a:
Ook over de periode 1900-1910 en in de periode 1910-1920 wonen Francis Lintermans en Hendrika Bakens met hun gezin het huis met achtereenvolgens huizingnummer D122 en D114:
Hendrika Bakens is op 17-07-1913 te Asten overleden en Francis Lintermans overlijdt op 13-07-1914 te Asten. Hieronder het bidprentje van Henrica Bakens en de overlijdensakte van Francis Lintermans:
![]() |
![]() |
Pas na hun overlijden worden zijn bezittingen op de weg naar Meijel verkocht, zoals te lezen is in de krant de Zuid-Willemsvaart van 09-01-1915:
Hun zoon Martinus Lintermans, geboren te Asten op 14-06-1876, neemt het huis over. Hij is te Lierop op 19-04-1915 getrouwd met Josina Verhoeven, geboren te Stiphout op 29-08-1884 als dochter van Martinus Verhoeven en Hendrika van Lieshout. Ook in de periode 1920-1930 wonen zij in het huis met huizingnummer D117 en verhuizen in 1923 naar de Wolfsberg 48:
Vanaf 1923 woont Gerardus Paulus Hubertus Peters, geboren te Velden op 01-12-1872 als zoon van Wijnand Peters en Joanna Mulders, in het huis. Hij is op 26-02-1897 te Maasbree getrouwd met Petronella Haenen, geboren te Maasbree op 07-02-1874 als dochter van Petrus Joannes Haenen en Anna Maria Bomm. Petronella Haenen is op 03-02-1917 te Helden overleden en in het bevolkings-register van Asten over de periode 1920-1930 woont Gerardus Paulus Hubertus Peters met zijn kinderen in het huis met huizingnummer D117 ook bekend staand als Meijelscheweg 20:
Ook in de periode 1930-1938 woont Gerardus Paulus Hubertus Peters met zijn kinderen in het huis aan de Meijelscheweg 20:
Gerardus Paulus Hubertus Peters is op 30-04-1933 te Asten overleden en beide zonen vertrekken naar Helvoirt, nadat ze in de krant de Zuid-Willemsvaart van 20-05-1933 de boerderij te koop hebben aangeboden:
De pachter van de boerderij is Martinus Leonardus van Lierop, geboren te Bakel op 05-05-1907 als zoon van Peter van Lierop en Johanna van de Mortel. Hij is op 03-10-1933 te Asten getrouwd met Wilhelmina Jansen, geboren te Asten op 21-04-1904 als dochter van Johannes Jansen en Maria Rovers en zus van Paulina Jansen (zie Spechtstraat 4). In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1930-1938 wonen zij eerst op de Meijelscheweg 20, later op de Meijelscheweg 25 (zie Voormalig huis D945) en vertrekken zij in 1940 naar de Monseigneur Berkvensstraat 39 in Liessel:
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 20-07-1934 en 03-02-1937 de geboortes van zonen Petrus en Martinus:
![]() |
![]() |
De meest waarschijnlijke koper is Johannes (Jan) van Oosterhout, geboren te Asten op 06-05-1910 als zoon van Nicolaas van Oosterhout en Antonia Elisabeth Hoefnagels. Hij is op 19-11-1932 te Deurne getrouwd met Petronella (Nella) Jansen, geboren te Deurne op 15-06-1910 als dochter van Petrus Jansen en Johanna Maria Verberne. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1930-1938 komen zij van de Wolfsberg 17 op de Meijelscheweg 20 wonen:
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 01-06-1938 en 08-07-1939 de geboortes van dochter Theodora en van zoon Aloisius:
![]() |
![]() |
Ze verhuisden rond 1940 naar Liessel, maar kwamen later weer in Asten in de Wolfsberg te wonen (zie Wolfsberg 29).
Rond 1941 is in het huis komen wonen Jacob Hubert Jöris, geboren te Posterholt op 02-03-1909 als zoon van Jacob Jöris en Mechtildis Puts (zie Meijelseweg 78). Hij is op 19-05-1939 te Asten getrouwd met Johanna Berkvens, geboren te Asten op 21-03-1915 als dochter van Johannes Berkvens en Petronella Verberne.
Jacob Hubert Jöris is op 25-12-1984 te Asten overleden en Johanna Berkvens is op 21-05-1998 te Asten overleden. Hieronder de bidprentjes bij hun overlijden:
Ongeveer op de plaats van het huis ligt nu een uit 1969 daterende woning met het adres Hollideeweg 1.
Overzicht bewoners
Meijelscheweg 20
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
D103a | 1891-1900 | Francis Lintermans | Asten 24-12-1836 | Hendrika Bakens | Asten 25-01-1835 | |
D122 | 1900-1910 | Francis Lintermans | Asten 24-12-1836 | Hendrika Bakens | Asten 25-01-1835 | |
D114 | 1910-1914 | Francis Lintermans | Asten 24-12-1836 | Hendrika Bakens | Asten 25-01-1835 | † 13-07-1914 |
D114 | 1914-1920 | Martinus Lintermans | Asten 14-06-1876 | Josina Verhoeven | Stiphout 29-08-1884 | |
D117 | 1920-1923 | Martinus Lintermans | Asten 14-06-1876 | Josina Verhoeven | Stiphout 29-08-1884 | naar Wolfsberg |
D117 | 1923-1930 | Gerardus Paulus Hubertus Peters | Velden 01-12-1872 | met kinderen | ||
20 | 1930-1933 | Gerardus Paulus Hubertus Peters | Velden 01-12-1872 | met kinderen | † 30-04-1933 | |
20 | 1933-1937 | Martinus Leonardus van Lierop | Bakel 05-05-1907 | Wilhelmina Jansen | Asten 21-04-1904 | |
20 | 1937-1938 | Johannes van Oosterhout | Asten 06-05-1910 | Petronella Jansen | Deurne 15-06-1910 |
Voormalig huis D1753
In 1896 wordt een nieuw huis gebouwd met als bewoner Bartel Kuijpers, geboren te Meijel op 09-07-1846 als zoon van Jan Kuijpers en Elisabeth Nijssen. Hij is op 22-10-1894 te Meijel getrouwd met Maria Christina Slaats, geboren te Meijel op 24-06-1871 als dochter van Hendrik Slaats en Helena Rutjens. In het bevolkingsregsiter van Asten over de periode 1890-1900 wonnen zij in het huis met huizingnummer D105a:
Bartel Kuijpers is op 29-11-1899 te Asten overleden en Maria Christina Slaats hertrouwt op 01-10-1900 te Meijel met Johannes Manders, geboren te Meijel op 31-10-1869 als zoon van Johannes Manders en Wilhelmina Manders.
Ook in de periodes 1900-1910 en 1910-1920 wonen zij in het huis met achtereenvolgens huizingnummer D125 en D118:
Maria Christina Slaats is op 02-08-1912 te Asten overleden en Johannes Manders verhuist in 1916 met zijn gezin naar A67 in de Dijkstraat (zie Voormalig huis F1998).
Vanaf 1917 woont Lodewijk Peeters, geboren te Maasbree op 09-06-1889 als zoon van Hendrik Peeters en Margaretha Beurskens in het huis. Hij is op 06-05-1912 te Someren getrouwd met Anna Maria Elisabeth Jacobs, geboren te Stramproij op 17-08-1882 als dochter van Jan Mathijs Jacobs en Anna Maria Lenders. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1910-1920 wonen zij in het huis met huizingnummer D118:
Lodewijk Peeters en Anna Maria Elisabeth Jacobs verhuizen in 1919 naar Someren. Anna Maria Elisabeth Jacobs is te Someren op 13-09-1928 overleden en Lodewijk Peeters is in 1962 overleden
Daarna komt in het huis wonen Jakob Derks, geboren te Horst op 10-09-1882 als zoon van Martinus Derks en Catharina Laks. Hij is op 31-05-1912 te Maasbree getrouwd met Maria Hubertina Nooijen, geboren te Maasbree op 19-04-1891 als dochter van Jacobus Hendrikus Nooijen en Anna Gertrudis Leijssen. Ook over de periodes 1920-1930 en 1930-1938 wonen zij in het huis met huizingnummer D132 ook bekend staand als Meijelscheweg 47:
Hun zonen Gerard Theodor Derks, geboren te Horst op 23-04-1916 en Gerardus Hendrikus Derks, geboren te Horst op 06-03-1919, worden nog beschuldigd van diefstal van kleding, zoals genoemd in de Nieuwe Tilburgsche courant van 13-06-1940. Gerard Theodor Derks staat in de archieven te boek als kippenhandelaar, waaruit blijkt dat hij de verdachte betreft.
Linksonder wordt er in de Limburger koerier van 11-07-1940 anderhalf jaar celstraf tegen de beide broers geëist en rechtsonder in De Limburger van 18-07-1940 wordt die straf ook daadwerkelijk opgelegd. |
![]() |
![]() |
![]() |
Maria Hubertina Nooijen is op 16-04-1955 te Deurne overleden en Jakob Derks is op 15-04-1972 te Deurne overleden. In het huis heeft ook gewoond hun zoon Jan Martin (Tinus) Derks, geboren te Horst op 23-04-1913 is op 09-10-1936 te Nederweert getrouwd met Anna Hendrina (Anna) Gielen, geboren te Nederweert op 26-02-1910 als dochter van Martinus Gielen en Joanna Hendrina Frencken. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1930-1938 komen zij vanuit de Voorste Heusden in het huis op de Meijelscheweg 47 wonen:
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 30-05-1941 en van 23-06-1942 de geboortes van dochter Hendrina en zoon Theodorus:
![]() |
![]() |
Anna Hendrina (Anna) Gielen is op 01-04-1994 te Geldrop overleden en Jan Martin (Tinus) Derks is op 15-06-2002 te Asten overleden. Hieronder hun bidprentjes:
Hieronder een foto van het huis van Jakob Derks1:
Het huis bestaat niet meer en ongeveer op de plaats van het huis ligt nu een bos.
Overzicht bewoners
Meijelscheweg 47
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
D105a | 1896-1900 | Bartel Kuijpers | Meijel 09-07-1846 | Maria C Slaats | Meijel 24-06-1871 | † 29-11-1899 |
D125 | 1900-1910 | Johannes Manders | Meijel 31-10-1869 | Maria C Slaats | Meijel 24-06-1871 | |
D118 | 1910-1912 | Johannes Manders | Meijel 31-10-1869 | Maria C Slaats | Meijel 24-06-1871 | † 02-08-1912 |
D118 | 1910-1917 | Johannes Manders | Meijel 31-10-1869 | met gezin | naar Asten | |
D118 | 1917-1919 | Lodewijk Peeters | Maasbree 09-06-1889 | Anna M Jacobs | Stramproij 17-08-1882 | |
D118 | 1919-1920 | Jakob Derks | Horst 10-09-1882 | Maria H Nooijen | Maasbree 19-04-1891 | |
D122 | 1920-1930 | Jakob Derks | Horst 10-09-1882 | Maria H Nooijen | Maasbree 19-04-1891 | |
47 | 1930-1938 | Jakob Derks | Horst 10-09-1882 | Maria H Nooijen | Maasbree 19-04-1891 |
Referenties
- ^Neerkants Historisch Erfgoed (http://neerkantshistorischerfgoed.techniekmeteenziel.nl)
Voormalig huis D1890a
Rond 1920 wordt een deel tijdelijk van een ander huis afgesplitst (zie Meijelseweg 54) met als bewoner Hermanus Hubertus Leijendeckers is geboren te Roermond op 29-05-1889 als zoon van Hermanus Hubertus Leijendeckers en Maria Catharina Hubertina van Beesel. Hij is op 29-08-1921 te Maria Ophoven (D) getrouwd met Maria Catharina Meulendijks, geboren te Asten op 01-08-1877 als dochter van Johannes Meulendijks en Maria Catharina van Oosterhout (zie Vorstermansplein 20 en 22). In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1920-1930 wonen zij in het huis met huizingnummer D114, ook bekend staand als Meijelscheweg 14:
Hermanus Hubertus Leijendeckers is op 13-02-1931 te Asten overleden en Maria Catharina Meulendijks verhuist naar haar zus Hendrika Meulendijks (zie Meijelseweg 3) en is op 11-06-1941 te Asten overleden.
We komen het huis in de periode 1930-1938 niet tegen in het bevolkingsregister en het is in die periode waarschijnlijk weer samengevoegd met het oorspronkelijk deel (zie Meijelseweg 54).
In het huis heeft tijdelijk gewoond Antonius Petrus (Toon) Janssen, geboren te Deurne op 16-12-1914 als zoon van Karel Janssen en Petronella Munsters. Hij is te Asten op 29-04-1940 getrouwd met Hendrika Johanna (Riek) van Geffen, geboren te Nederweert op 07-02-1916 als dochter van Leonard van Geffen en Mathea Kusters (zie Meijelseweg 54). In de krant de Zuid-Willemsvaart van 15-05-1941 de geboorte van zoon Karel:
Zij verhuizen rond 1943 naar Meijelscheweg 12 (zie Meijelseweg 54) en in het huis komt wonen Hendrikus (Harry) Verberne is geboren te Asten op 08-04-1919 als zoon van Hendrikus Verberne en Antonetta Berkvens (zie Gezandebaan 45). Hij is rond 1944 getrouwd met Jacoba (Coby) Eijkemans, geboren op 07-01-1920 te Deurne als dochter van Henricus Eijkemans en Wilhelmina Gielen. In het Peelbelang van 17-02-1945 de verkoop van stoelen en in het Peelbelang van 12-05-1945 de geboorte van zoon Wilhelmus:
![]() |
![]() |
Hendrikus (Harry) Verberne en Jacoba (Coby) Eijkemans zijn rond 1950 naar Canada geëmigreerd. Hendrikus (Harry) Verberne is in 1990 in Komoka Ontario (C) overleden en Jacoba (Coby) Eijkemans is te Komoka Ontario (C) op 14-10-2010 overleden.
Overzicht bewoners
Meijelscheweg 14
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
D114 | 1921-1930 | Hermanus Leijendeckers | Roermond 29-05-1889 |
Voormalig huis D2022
In 1920 is een nieuw huis gebouwd waar vanuit D86 (zie Bleekerweg 3) in komt wonen Ambrosius Lintermans, geboren te Lierop op 14-09-1873 als zoon van Francis Lintermans en Hendrika Bakens (zie Bleekerweg 7). Hij is sinds 15-07-1910 weduwnaar van Johanna Maria Joosten, geboren te Bakel op 24-10-1876 als dochter van Peter Joosten en Petronella Berkers, met wie hij op 05-02-1904 te Asten was getrouwd. Ambrosius Lintermans is op 18-11-1910 te Vlierden hertrouwd met Maria Verhagen, geboren te Lierop op 17-10-1875 als dochter van Joannes Verhagen en Jacomina van de Goor. In de periode 1920-1930 wonen zij in het huis met huizingnummer D116:
Ambrosius Lintermans verhuist in 1924 met zijn gezin naar D115a (zie Hollideeweg 7) en vervolgens naar de Prins Hendrikstraat 23 (zie Monseigneur den Dubbeldenstraat 29) in Asten en is aldaar op 28-12-1934 overleden. Maria Verhagen is op 07-10-1963 te Asten overleden. Hieronder de bidprentjes bij hun overlijden:
![]() |
![]() |
De koper van het huis is Godefridus van Diepen, geboren op 31-05-1892 te Meijel als zoon van Petrus van Diepen en Anna Maria Faassen. Hij is op 18-01-1924 te Meijel getrouwd met Joanna Maria Kluskens, geboren te Nederweert op 29-10-1894 als dochter van Peter Johannes Kluskens en Anna Gertrudis Kiggen. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1920-1930 wonen zij in het huis met huizingnummer D116 ook bekend staand als Meijelscheweg 19:
Ook over de periode 1930-1938 wonen Godefridus van Diepen en Joanna Maria Kluskens met hun gezin in het huis aan de Meijelscheweg 19:
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 18-02-1928 en van 24-10-1935 de geboortes van zoon Leonardus en van dochter Elisabeth:
![]() |
![]() |
Godefridus van Diepen is overleden en Joanna Maria Kluskens is op 24-10-1978 te Meijel overleden.
Het huis bestaat niet meer maar lag ten hoogte van het huidige uit 1955 daterende huis met het adres Meijelseweg 27.
Overzicht bewoners
Meijelscheweg 19
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
D116 | 1920-1924 | Ambrosius Lintermans | Lierop 14-09-1873 | Maria Verhagen | Lierop 17-10-1875 | naar D115a |
D116 | 1924-1930 | Godefridus van Diepen | Meijel 31-05-1890 | Joanna M Kluskens | Nederweert 29-10-1894 | |
19 | 1930-1938 | Godefridus van Diepen | Meijel 31-05-1890 | Joanna M Kluskens | Nederweert 29-10-1894 |
Voormalig huis D945
Volgens de krant de Zuid-Willemsvaart van 28-03-1928 krijgt Hubertus Gerardus Kusters een vergunning voor het bouwen van een houten winkel:
Hubertus Gerardus Kusters is geboren te Nederweert op 02-04-1898 als zoon van Maria Kusters. Hij is als kermisreiziger op 26-07-1921 te Asten getrouwd met Maria Geertruida Bongers, geboren te Nederweert op 21-02-1895 als dochter van Peter Hubertus Bongers en Elisabeth Vossen en zus van Maria Agnes Bongers (zie Meijelseweg 88). In het bevolkingsregister over de periode 1920-1930 wonen zij na wat omzwervingen in het nieuwe huis met huizingnummer D116a ook bekend staand als Meijelscheweg 25:
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 25-05-1928 wordt vergunning gevraagd voor de opslag van petroleum en benzine:
Ook in de periode 1930-1938 wonen Hubertus Gerardus Kusters en Maria Geertruida Bongers in het huis aan de Meijelscheweg 25:
Zij verhuizen in die periode naar Hemel 7 en in de krant de Zuid-Willemsvaart van 18-10-1930 de verkoop van het huis van Hubertus Gerardus Kusters op de Meijelscheweg:
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 12-08-1936 de geboorte van dochter Johanna nog steeds op de Meijelscheweg en diezelfde krant van 02-09-1937 hun vertrek naar Aarle-Rixtel:
![]() |
![]() |
Maria Geertruida Bongers is op 02-11-1950 te Helmond overleden en Hubertus Gerardus Kusters is op 25-07-1970 te Helmond overleden. Hieronder de overlijdensakte van Maria Geertruida Bongers en het bidprentje van Hubertus Gerardus Kusters:
![]() |
![]() |
Vanuit Meijelscheweg 20 (zie Voormalig huis D1718) komt in het huis wonen Martinus Leonardus van Lierop, geboren te Bakel op 05-05-1907 als zoon van Peter van Lierop en Johanna van de Mortel. Hij is op 03-10-1933 te Asten getrouwd met Wilhelmina Jansen, geboren te Asten op 21-04-1904 als dochter van Johannes Jansen en Maria Rovers en zus van Paulina Jansen (zie Spechtstraat 4). In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1930-1938 wonen zij eerst op Meijelscheweg 20, later op Meijelscheweg 25 en vertrekken zij in 1940 naar de Monseigneur Berkvensstraat 39 in Liessel:
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 12-05-1938 de geboorte van dochter Maria Johanna:
Het huis bestaat niet meer maar moet ongeveer gelegen hebben waar de Hollideeweg op de Meijelseweg uitkomt.
Overzicht bewoners
Meijelscheweg 25
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
D116a | 1929-1930 | Hubertus Gerardus Kusters | Nederweert 02-04-1898 | Maria Geertruida Bongers | Nederweert 21-02-1895 | |
25 | 1930-1937 | Hubertus Gerardus Kusters | Nederweert 02-04-1898 | Maria Geertruida Bongers | Nederweert 21-02-1895 | Aarle-Rixtel |
25 | 1937-1938 | Martinus Leonardus van Lierop | Bakel 05-05-1907 | Wilhelmina Jansen | Asten 21-04-1904 |
Voormalig huis D2259
Vanuit Nederweert is in 1924 in een nieuw huis komen wonen Martinus Sijmons, geboren te Bergen (L) op 08-04-1879 als zoon van Jan Sijmons en Anna Catharina van den Biesen. Hij is op 03-06-1912 te Kempen (D) getrouwd met Maria Elisabeth van de Port, geboren te Weert op 04-02-1883 als dochter van Godefried van de Port en Allegonda de Waal. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1920-1930 wonen zij op huizingnummer D118g, ook bekend staand als Meijelschjeweg 26:
Maria Elisabeth van de Port verhuist in 1931 naar Heerlen en in de periode 1930-1938 woont hij met zijn zoon in het huis met het adres Meijelschjeweg 26:
Martinus Sijmons is 15-12-1932 te Asten overleden en zoon Johannes Sijmons, geboren te Moers op 13-07-1913 neemt het huis over.
Hij verhuist in 1933 naar Heerlen en in het huis komt wonen Mathijs (Ties) Berkers, geboren te Asten op 08-08-1894 als zoon van Hendrikus Berkers en Isabella Loomans. Hij is op 26-01-1924 te Deurne getrouwd met Anna Maria (Jet) van den Berkmortel, geboren te Deurne op 20-10-1900 als dochter van Theodorus van den Berkmortel en Maria Nijssen. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1930-1938 komen zij vanuit Peel 34 (zie Veluwsedijk 14) in dit huis op de Meijelscheweg 26 wonen:
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 23-03-1935 en van 20-01-1938 de geboortes van zoon Laurentius en dochter Isabella:
![]() |
![]() |
Mathijs (Ties) Berkers en Anna Maria (Jet) van den Berkmortel verhuizen rond 1938 met hun gezin naar de Antoniusstraat 33 en het huis wordt daarna bewoond door Hendrikus (Driek) Martens, geboren te Asten op 20-01-1905 als zoon van Hendrikus Martens en Arnoldina Martens. Hij is te Asten op 28-04-1939 getrouwd met Maria Johanna Katharina (Marie) Jeucken, geboren te Büderich (D) op 03-04-1909 als dochter van Gerhard Jeucken en Katharina Caris (zie Meijelseweg 65). In de krant de Zuid-Willemsvaart van 02-09-1941 en van 13 10-1942 de geboorte van zoon Gerardus en van dochter Arnoldina:
![]() |
![]() |
Maria Johanna Katharina (Marie) Jeucken is op 18-03-1983 te Helmond overleden en Hendrikus (Driek) Martens is op 27-07-1985 te Helmond overleden. Hieronder de bidprentjes bij hun overlijden:
![]() |
![]() |
Op de plaats van dit huis stond tot 2016 aan de Meijelseweg 74 dit uit 1927 daterende huis met als bewoners de familie Martens, mogelijk nazaten van Hendrikus Martens en Maria Johanna Jeucken. Hieronder met streetview een opname:
Overzicht bewoners
Meijelscheweg 26
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
D118g | 1923-1930 | Martinus Sijmons | Beugen 08-04-1879 | Maria E vd Port | Weert 04-02-1883 | |
26 | 1930-1932 | Martinus Sijmons | Beugen 08-04-1879 | Maria E vd Port | Weert 04-02-1883 | † 15-12-1932 |
26 | 1932-1933 | Johannes Sijmons | Moers 13-07-1913 | naar Heerlen | ||
26 | 1933-1938 | Mathijs Berkers | Asten 08-08-1894 | Anna vd Berkmortel | Deurne 20-10-1900 | naar Antoniusstraat |
Voormalig huis D947
Vanuit D88 (zie Voormalig huis E155) komt in een nieuw huis wonen Johannes Martens, geboren te Asten op 20-06-1877 als zoon van Francis Martens en Johanna Maria Haazen (zie Voormalig huis E155). Hij is op 15-06-1928 getrouwd met Hendrika van Bussel, geboren te Asten op 17-01-1886 als dochter van Johannes van Bussel en Francisca van de Laar (zie Voormalig huis C1331). In het bevolkingsregister van Asten in de periode 1920-1930 wonen zij met hun gezin in het huis met huizingnummer D117a ook bekend als Meijelscheweg 27:
Johannes Martens is op 09-04-1931 te Asten overleden en Hendrika van Bussel verhuist naar Kerkstraat 56 (zie Kerkstraat 72). Vanuit de Antoniusstraat 11 (zie Voormalig huis E1955) komt in het huis wonen Johannes Meulendijks, geboren te Asten op 02-11-1897 als zoon van Francis Meulendijks en Godefrida van Tilburg (zie Voormalig huis E1209). Hij is op 13-02-1925 te Asten getrouwd met Francisca Dina Cesaria Haasen, geboren op 15-05-1901 te Asten als dochter van Henricus Haasen en Dina Jansen. In het bevolkingsregister van Asten in de periode 1920-1930 wonen zij met hun gezin in het huis aan de Meijelscheweg 27
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 16-09-1922 wordt gesproken over de herberg van Francis Meulendijks
Ook over de periode 1930-1938 wonen Johannes Meulendijks en Francisca Dina Cesaria Haasen met hun gezin in het huis aan de Meijelscheweg 27
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 26-02-1936 en 11-07-1940 de geboortes van zoon Albertus en dochter Maria:
![]() |
![]() |
Johannes Meulendijks is op 18-11-1960 te Asten overleden en is op 21-05-1964 te Helmond overleden. Hieronder de bidprentjes bij hun overlijden
![]() |
![]() |
Het huis bestaat niet meer en ongeveer op de plek van het huis liggen nu twee nieuwe woningen met de adressen Meijelscheweg 33 en 35.
In een van die huizen heeft nog gewoond zoon Hendrik Meulendijks, geboren te Asten op 25-11-1930 en op 27-01-1959 te Asten getrouwd met Maria Johanna (Miet) Vlemmix, geboren te Asten op 13-02-1932 als dochter van Hendrikus Vlemmix en Johanna Maria Berkers.
Hendrik Meulendijks is op 12-10-1995 te Asten overleden en hieronder het bidprentje bij zijn overlijden:
Overzicht bewoners
Meijelscheweg 27
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
D117a | 1928-1930 | Johannes Martens | Asten 20-06-1877 | Hendrika van Bussel | Asten 17-01-1886 | naar Asten |
27 | 1930-1938 | Johannes Meulendijks | Asten 02-11-1897 | Francisca D Haasen | Asten 15-05-1901 |
Voormalig huis D2201
In een in 1927 gebouwd huis komt wonen Jacobus de Haart, geboren te Asten op 24-05-1894 als zoon van Johannes de Haart en Johanna Maria Hamers (zie Voormalig huis D1611) en broer van Johannes de Haart (zie Voormalig huis D2328). Hij is op 06-04-1923 te Asten getrouwd met Wilhelmina van Heugten, geboren te Deurne op 20-08-1897 als dochter van Hendricus Marinus van Heugten en Geertruida van Calis en zus van Petronella van Heugten (zie Meijelseweg 73).
Onder in het bevolkingsregister van Asten over de periode 1920-1930 wonen Jacobus de Haart en Wilhelmina van Heugten met hun gezin op huizingnummer D120a.
Zij vertrekken hetzelfde jaar naar D121 en in de krant de Zuid-Willemsvaart van 10-03-1928 biedt Jacobus de Haart dit huis te koop aan:
In het huis komt wonen Gerardus (Graad) Crommentuijn, geboren te Deurne op 19-02-1903 als zoon van Peter Johannes Crommentuijn en Wilhelmina van Rijt. Hij is op 09-06-1928 te Deurne getrouwd met Beatrix (Jater) Rooijakkers, geboren te Deurne op 28-04-1899 als dochter van Johannes Henricus Rooijakkers en Johanna Stammen en zus van Maria Rooijakkers (zie Voormalig huis D2328). In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1920-1930 wonen zij vanaf 1928 in het huist huizingnummer D120a, ook bekend staand als Meijelscheweg 34:
Ook in de periode 1930-1938 wonen Gerardus Crommentuijn en Beatrix Rooijakkers met hun gezin in het huis aan de Meijelscheweg 34:
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 10-11-1934 en van 29-07-1936 de geboortes van zonen Johannes en Gerardus:
![]() |
![]() |
Foto van de lagere school in Neerkant met op de tweede rij met dezelfde jurkjes Johanna (An) Crommentuijn en Wilhelmina (Mien) Crommentuijn.
In de Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche courant van 02-12-1930 wordt gemeld dat er bij Gerardus Crommentuijn kleding is gestolen.
![]() |
![]() |
In mei 1937 vertrekken zij naar de Neerkant te Deurne; Gerardus (Graad) Crommentuijn is op 04-08-1971 te Deurne overleden en Beatrix (Jater) Rooijakkers is op 28-05-1981 te Liessel overleden.
Rechtsboven wordt de komst van de heer van Wanrooij, stiefvader van de kinderen Stienen al aangekondigd in de raadsvergadering van Asten volgens de krant de Zuid-Willemsvaart van 19-09-1936. De erfpacht wordt op de kinderen Stienen overgeschreven en vanuit Wessem komt in het huis wonen Henricus van Wanrooij, geboren te Tilburg op 06-05-1883 als zoon van Martinus van Wanrooij en Theodora de Gier en weduwnaar van Elisabeth Maria Bedaux. Hij is op 12-11-1929 te Wessem getrouwd met Antonetta Hendrica van Gulick, geboren te Sint-Michielsgestel op 12-03-1885 als dochter van Carolus van Gulick en Catharina van der Wiel en weduwe van Joannes Jacobus Hubertus Stienen. In het bevolkingsregister van Asten in de periode 1930-1938 wonen zij met kinderen Stienen in het huis:
Henricus van Wanrooij is op 30-06-1948 te Helmond overleden en Antonetta Hendrica van Gulick is op 28-10-1952 te Asten overleden en hieronder hun overlijdensaktes:
![]() |
![]() |
Bij de stichting wederopbouwboerderijen1 wordt deze boerderij ook genoemd echter zonder architect of datum en waarschijnlijk heeft geen wederopbouw plaats gevonden. Het huis bestaat niet meer en ongeveer op de plaats van het huis ligt nu een weiland.
Overzicht bewoners
Meijelscheweg 34
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
D120a | 1927-1928 | Jacobus de Haart | Asten 24-05-1894 | Wilhelmina van Heugten | Asten 20-08-1897 | naar D121 |
D120a | 1928-1930 | Gerardus Crommentuijn | Deurne 19-02-1903 | Beatrix Rooijakkers | Deurne 28-04-1899 | |
34 | 1930-1937 | Gerardus Crommentuijn | Deurne 19-02-1903 | Beatrix Rooijakkers | Deurne 28-04-1899 | naar Neerkant |
34 | 1937-1938 | Henricus van Wanrooij | Tilburg 06-05-1883 | Antonetta Hendrika van Gulick | Sint-Michielsgestel 12-03-1885 |
Referenties
- ^Wederopbouwboerderijen in Nederland (https://www.meertens.knaw.nl/bwb/page/boerderij/427)
Voormalig huis D2202
In 1928 wordt een deel van een naastgelegen huis (zie Voormalig huis D1611) afgesplitst met als hoofdbewoner Elisabeth (Hammers Beth) de Haart, geboren te Asten op 16-07-1897 als dochter van Jan de Haart en Johanna Maria Hamers (zie Voormalig huis D1611) en zus van Johannes de Haart (zie Voormalig huis D2328). In het bevolkingsregister van Asten in de periode 1920-1930 bewoont zij met derden het huis:
Ook in de periode 1930-1938 bewoont zij het huis op de Meijelscheweg 36:
Zij vertrekt in 1932 naar het klooster in Neerkant, waar zij de boerderij runde, en in het huis komt wonen Gerardus (Graad) Hendrikus Dielissen, geboren te Deurne op 23-12-1902 als zoon van Gerardus Dielissen en Luitgarda de Haart. Hij is op 03-02-1933 te Asten getrouwd met Francisca (Cisca) Martens, geboren te Asten op 08-01-1904 als dochter van Hendrikus Martens en Arnoldina Martens. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1930-1938 wonen zij aan de Meijelscheweg 36:
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 23-08-1935 de geboorte van dochter Lutgarda:
Zij vertrekken in 1937 naar de Meijelscheweg 45A (zie Tureluurweg 5) en vanuit Meijel komt in het huis wonen Petrus Johannes (Piet) Martens, geboren te Asten op 21-05-1906 als zoon van Hendrikus Martens en Arnoldina Martens (zie Meijelseweg 76). Hij is op 26-04-1937 te Meijel getrouwd met Hendrika Lenders, geboren te Meijel op 30-12-1903 als dochter van Antoon Lenders en Maria Verstappen. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1930-1938 wonen zij met hun gezin aan de Meijelscheweg 36:
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 14-07-1939 de geboorte van dochter Maria:
In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog verongelukte Piet Martens toen hij met paard en kar over een mijn reed. Petrus Johannes (Piet) Martens is op 18-04-1945 te Asten overleden en hieronder zijn overlijdensakte, bidprentje en foto met rechtsonder het herdenkingsmonument in de Neerkant:
![]() |
![]() |
|
Hendrika Lenders is op 08-08-1947 te Asten hertrouwd met Hendrikus Boerenkamps, geboren te Asten op 19-04-1901 als zoon van Jacobus Boerenkamps en Francisca Zegers.
Hendrika Lenders is op 04-05-1970 te Deurne overleden en Hendrikus Boerenkamps is op 21-04-1986 te Geldrop overleden. Hieronder het bidprentje bij het overlijden van Hendrika Lenders:
Hieronder een foto van het huis van Petrus Johannes (Piet) Martens1:
Het huis is gesloopt voor de komst van de N279 maar lag ongeveer aan de rand van het huidige Nationale Park.
Overzicht bewoners
Meijelscheweg 36
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
D121 | 1928-1930 | Elisabeth de Haart | Asten 16-07-1897 | met derden | ||
36 | 1930-1932 | Elisabeth de Haart | Asten 16-07-1897 | naar Deurne | ||
36 | 1930-1937 | Gerardus Hendrikus Dielissen | Deurne 23-12-1902 | Francisca Martens | Asten 08-01-1904 | naar 45A |
36 | 1937-1938 | Petrus Johannes Martens | Asten 21-04-1906 | Hendrika Lenders | Meijel 30-12-1903 |
Referenties
- ^Neerkants Historisch Erfgoed (http://neerkantshistorischerfgoed.techniekmeteenziel.nl)
Voormalig huis D2328
Johannes (Jan) de Haart is geboren te Asten op 29-01-1893 als zoon van Johannes de Haart en Johanna Maria Hamers (zie Voormalig huis D1611) en broer van Jacobus (zie Voormalig huis D1611) en Elisabeth (zie Voormalig huis D2202). Hij is op 05-08-1922 te Deurne getrouwd met Maria Rooijakkers, geboren te Deurne op 24-08-1893 als dochter van Johannes Hendzricus Rooijakkers en Johanna Stammen en zus van Beatrix Rooijakkers (zie Voormalig huis D2201). In het bevolkingsregister van Asten over de periodes 1920-1930 en 1930-1938 wonen zij in een nieuw huis met huizingnummer D121a ook bekend staand als Meijelscheweg 45:
Hieronder een foto van het gezin van Johannes de Haart en Maria Rooijakkers met op de achterste rij van links naar rechts Anna, Anna Maria, Johannes, Johan en Gerard en op de onderste rij van links naar rechts Jacoba, vader Johannes de Haart, Elisabeth, moeder Maria Rooijakkers en Peter:
Hieronder in de krant de Zuid-Willemsvaart van 16-07-1923 en van 09-12-1929 de geboortes van zonen Johan en Gerardus en daaronder in de krant de Zuid-Willemsvaart van 25-06-1934 en 12-08-1937 de geboortes van dochters Jacoba en Elisabeth:
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Hun zonen Gerardus de Haart, geboren te Asten op 29-11-1929, ging met zijn moeder de tuin in om groenten te halen en hij vindt een handgranaat, waarvan hij niets vermoedend het ringetje eruit trekt. De granaat ontploft voor zijn borst en Gerardus is op slag dood. en Johan zijn op respectievelijk 20-12-1944 en 06-03-1945 ten gevolge van granaatexplosies overleden. Hieronder het bidprentje van Gerardus, foto's van Gerardus en het oorlogsmonument met zijn naam en die van zijn broer Johan in de Neerkant:
![]() |
![]() |
![]() |
Zoon Johan de Haart, geboren te Asten op 06-07-1923, stond bij enkele geallieerde soldaten te kijken hoe deze landmijnen onschadelijk maakten. Door een onvoorzichtigheid komt het tot een ontploffing en Johan komt daarbij op 06-03-1945 ter plekke om het leven. Hieronder zijn overlijdensakte met rechts daarvan een foto:
![]() |
![]() |
Johannes de Haart is op 08-10-1954 te Asten overleden en Maria Rooijakkers is op 29-01-1977 te Meijel overleden. Hieronder de overlijdensakte van Johannes de Haart en het bidprentje bij het overlijden van Maria Rooijakkers:
![]() |
![]() |
Het huis bestaat niet meer en ongeveer op de plek van het huis ligt nu een weiland.
Overzicht bewoners
Meijelscheweg 45
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
D121a | 1923-1930 | Johannes de Haart | Asten 29-01-1893 | Maria Rooijakkers | Deurne 24-08-1893 | |
45 | 1930-1938 | Johannes de Haart | Asten 29-01-1893 | Maria Rooijakkers | Deurne 24-08-1893 |
Voormalig huis D2449
Rond 1934 is een nieuw huis gebouwd waar vanuit Meijelseweg 24 (zie Meijelseweg 68) in het huis komt wonen Christianus (Christ) van Bussel, geboren te Deurne op 09-05-1890 als zoon van Jacobus Johannes van Bussel en Catharina Hubertina van Rijt (zie Meijelseweg 68). Hij is te Meijel op 19-01-1915 getrouwd met Johanna Gubbels, geboren te Helden op 06-03-1892 als dochter van Andries Gubbels en Sophie Kuijpers. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1930-1938 wonen zij op de Meijelscheweg 22A:
Christianus van Bussel en Johanna Gubbels verhuizen in 1934 naar Gemert. Van 1943 tot 1963 was Christ van Bussel schaapsherder (zie Meijelseweg 68). Hij trok met zijn kudde over Den Hulst en door de Kampen in Gemert.
Christianus (Christ) van Bussel is op 27-03-1968 te Gemert overleden en Johanna Gubbels is te Gemert op 18-01-1979 overleden.
Het huis wordt overgenomen door Antoon Hendrik Jöris, geboren te Posterholt op 19-06-1907 als zoon van Jacob Jöris en Mechtildis Puts (zie Meijelseweg 78). Hij is op 03-06-1935 te Melick en Herkenbosch getrouwd met Maria Janssen, geboren te Melick en Herkenbosch op 11-09-1904 als dochter van Thomas Janssen en Anna Maria Gertrud Smits. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1930-1938 wonen zij op de Meijelscheweg 22A:
Hieronder in de krant de Zuid-Willemsvaart van 19-10-1939 de geboorte van zoon Hubert:
Antoon Hendrik Jöris is met zijn gezin in 1951 naar Canada geëmigreerd en in het huis komt wonen Hubertus Johannes Maria (Huub) van Lierop, geboren te Asten op 11-07-1921 als zoon van Nicolaas Hendrikus van Lierop en Antonia Theodora van Lieshout. Hij is getrouwd met Anna Catharina (Cato) Swinkels, geboren te Asten op 03-12-1922 als dochter van Mathias Swinkels en Maria Loomans.
Anna Catharina (Cato) Swinkels is op 22-03-2010 te Asten overleden en Hubertus Johannes Maria (Huub) van Lierop is op 18-06-2017 te Asten overleden. Hieronder de bidprentjes bij hun overlijden:
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ongeveer op de plaats van het huis ligt nu een weiland.
Overzicht bewoners
Meijelscheweg 22A
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
22A | 1934-1934 | Christianus van Bussel | Deurne 09-05-1890 | Johanna Gubbels | Helden 06-03-1892 | naar Gemert |
22A | 1934-1938 | Antoon H Jöris | Posterholt 19-06-1907 | Maria Janssen | Melick en Herkenbosch 11-09-1904 |
Voormalig huis D2443
In 1938 wordt een nieuw huis gebouwd waar vanuit Peel 25 (zie Voormalig huis D2228) in komt wonen Peter Wolters, geboren te Montfort op 25-01-1885 als zoon van Henricus Wolters en Anna Mechtildis Mestrom. Hij is sinds 11-04-1924 weduwnaar van Catharina Huberdina Maessen, geboren te Montfort op 24-03-1890 als dochter van Josephus Hubertus Maessen en Anna Mechildis Beckers, met wie hij op 24-04-1911 te Montfort getrouwd was. Hij is op 07-04-1928 te Echt hertrouwd met Catharina Meeuwissen, geboren te Echt op 18-11-1898 als dochter van Leonardus Theodorus Meeuwissen en Anna Catharina Willems. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1930-1938 wonen zij met hun gezin in het huis aan de Meijelscheweg 24A:
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 17-03-1939 en in die van 16-06-1942 de geboortes van dochter Mathilda en zoon Hendrikus:
![]() |
![]() |
Catharina Meeuwissen is in 1983 overleden en Peter Wolters is overleden.
Het huis bestaat niet meer en ongeveer op de plaats van het huis staat nu een uit 2003 daterende woning met het adres Meijelseweg 70.
Overzicht bewoners
Meijelscheweg 24A
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
24A | 1938 | Peter Wolters | Montfort 25-01-1885 | Catharina Meeuwissen | Echt 18-11-1898 |
Vossenbaan 4
In 1933 is een nieuw huis gebouwd met als bewoner Peter Johannes Aarts, geboren te Asten op 17-07-1906 als zoon van Peter Aarts en Johanna Maria Kolen (zie Antoniusstraat 6). Hij is te Asten op 20-04-1934 getrouwd met Petronella Maria Verhees, geboren te Asten op 03-04-1914 als dochter van Marinus Verhees en Johanna Verhees. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1930-1938 komen zij als inwonend bij zijn ouders op de Antoniusstraat 14 naar dit huis op de Meijelscheweg 28A wonen:
In de krant de Zuid-Willemsvaart van 03-11-1934 wordt bij de geboorte van hun zoon Petrus het abusievelijk adres Meijelscheweg 29A genoemd:
Gebaseerd op een tekening van architect en Gebroeders de Vries van 17-08-19461 is de boerderij in opdracht van de stichting wederopbouwboerderijen heropgebouwd.
De bovengenoemde zoon, Petrus Johannes Marinus Aarts, woont in Australië en de kans is groot dat zijn ouders Peter Johannes Aarts en Petronella Maria Verhees rond 1950 naar Australië zijn geëmigreerd.
Het huis bestaat nog en heeft nu het adres Vossenbaan 4 en vanaf de Meijelse weg is de onderstaande streetview genomen.
Overzicht bewoners
Meijelscheweg 28A
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
28A | 1933-1938 | Petrus Johannes Aarts | Asten 17-07-1906 | Petronella Maria Verhees | Asten 03-04-1914 |
Referenties
- ^Wederopbouwboerderijen in Nederland (https://www.meertens.knaw.nl/bwb/page/boerderij/425)
Zaagbekweg 1
Antonie Verberne is geboren te Asten op 08-05-1892 als zoon van Johannes Verberne en Hendrika van Heugten (zie Voordeldonk 86) en broer van Hendrikus Verberne (zie Gezandebaan 45) en Petronella Verberne (zie Meijelseweg 37). Hij is op 23-04-1920 te Asten getrouwd met Maria van den Boomen, geboren te Vlierden op 08-06-1896 als dochter van Johannes van den Boomen en Johanna Vlemmix. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1920-1930 komen zij vanuit A352 (zie Wilhelminastraat 57) in een nieuw huis met huizingnummer D117b wonen:
Onder in de krant de Zuid-Willemsvaart van 20-05-1930 de geboorte van dochter Jo Antonetta Maria Verberne.
Hieronder verdeelt Antonie Verberne de huur van erfpachtsgronden, zoals te lezen is bij de raadsbesluiten van de gemeente Asten opgetekend in de krant de Zuid-Willemsvaart van 24-12-1935.
Ook in de periode 1930-1938 wonen Antonie Verberne en Maria van den Boomen met hun gezin in het huis op de Meijelscheweg 29:
Maria van den Boomen is op 02-07-1937 te Asten overleden en Antonie Verberne is op 01-10-1963 te Helmond overleden. Hieronder een foto van het gezin van Antonie Verberne en Maria van den Boomen en rechts het bidprentje bij het overlijden van Antonie Verberne:
![]() |
![]() |
Hun zoon Henricus Mathijs (Harrie) Verberne, geboren te Asten op 25-02-1924 is op 18-07-1954 tot priester gewijd, waarvan hieronder een foto:
Harrie Verberne werkte als missionaris in Congo en is daar op 25-11-1964 door opstandelingen gedood, zoals linksonder in de Telegraaf van 30-11-1964 is te lezen. In het midden het bidprentje bij zijn overlijden en rechtsonder een foto van pater Harrie Verberne:
![]() |
![]() |
![]() |
Zij verhuizen rond 1937 naar de Logtenstraat 3 (zie Voormalig huis G363) en vanuit de Antoniusstraat (zie Voormalig huis E1515) komt in het huis wonen Theodorus van der Loo, geboren te Asten op 03-05-1885 als zoon van Willem van der Loo en Maria van Gestel. Hij is op 14-01-1921 te Asten getrouwd met Johanna Verberne, geboren te Asten op 14-03-1888 als dochter van Johannes Verberne en Hendrika van Heugten. In de periode 1930-1938 wonen zij met hun gezin in het huis op de Meijelscheweg 29:
Hieronder een foto van de familie van der Loo voor het huis:
Johanna Verberne is op 01-01-1962 te Asten overleden en Theodorus van der Loo is op 14-05-1969 te Asten overleden.
De boerderij wordt daarna bewoond door zoon Johannes (Jan de eitjesboer) van der Loo, geboren te Asten op 24-11-1921. Hij is op 08-02-1946 te Asten getrouwd met Wilhelmina Petronella (Mien) Joosten, geboren te Asten op 08-11-1921 als dochter van Antonie Joosten en Maria Hoebergen (zie Voormalig huis D810).
Wilhelmina Petronella (Mien) Joosten is op 22-11-1999 te Asten overleden en Johannes (Jan de eitjesboer) van der Loo is op 08-05-2012 te Asten overleden. Hieronder de bidprentjes bij hun overlijden:
![]() |
![]() |
Het huis bestaat nog en heeft nu het adres Zaagbekweg 1, waarvan hieronder een streetview:
Overzicht bewoners
Meijelscheweg 29
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
D117b | 1929-1930 | Antonie Verberne | Asten 08-05-1892 | Maria van den Boomen | Vlierden 08-06-1896 | |
29 | 1930-1936 | Antonie Verberne | Asten 08-05-1892 | Maria van den Boomen | Vlierden 08-06-1896 | |
29 | 1936-1938 | Theodorus van der Loo | Asten 03-05-1885 | Johanna Verberne | Asten 14-03-1888 |
Ooruilweg 7
Rond 1939 wordt een nieuw huis gebouwd met kadasternummer D2547, waar vanuit Peel 23 (zie Vlosbergweg 8) in komt wonen Jacobus (Cobus) van Hugten, geboren te Asten op 07-03-1890 als zoon van Henricus van Hugten en Arnoldina Petronella Strijbosch. Hij is op 03-05-1924 te Deurne getrouwd met Theodora Maria Nijnens, geboren te Deurne op 08-12-1900 als dochter van Johannes Nijnens en Maria Slaats. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1930-1938 wonen zij op de Meijelscheweg 22B (abussievelijk Meijelscheweg 22A vermeld):
In het Peelbelang van 09-03-1940 de geboorte van zoon Wilhelmus: | ![]() |
Hun zoon Johannes Franciscus (Jan) van Hugten, geboren te Asten op 24-12-1926, is op 06-01-1949 als gevolg van een hoofdwond bij een schietpartij te Modjakarta in Nederlandsch Indië overleden. De Helmondsche courant van 12-01-1949 bericht over zijn overlijden:
Linksonder een gedachtenisprentje, rechtsonder het bidprentje bij zijn overlijden en geheel onder een plaquette voor de in Indië gesneuvelde militairen van het 4e bataljon, 6e Regiment Infanterie, opgeleid in de Maastrichtse Tapijnkazerne en die daar herdacht worden.
![]() |
![]() |
Theodora Maria Nijnens is op 01-11-1958 te Deurne overleden en Jacobus (Cobus) van Hugten is op 12-02-1962 te Asten overleden. Hieronder het bidprentje bij Theodora Maria Nijnens haar overlijden en de overlijdensakte van Jacobus (Cobus) van Hugten:
![]() |
![]() |
Het uit 1939 daterende huis bestaat nog en heeft nu het adres Ooruilweg 7, waarvan hieronder een streetview:
Overzicht bewoners
Meijelscheweg 22B
# | Periode | Naam hoofdbewoner | Geboorte | Tweede persoon | Geboorte | Vertrek |
---|---|---|---|---|---|---|
22B | 1939 | Jacobus van Hugten | Asten 07-03-1890 | Theodora Maria Nijnens | Deurne 08-12-1900 |