De pagina's Voordeldonk/Bluijssens Broek, Voordeldonk/Bluijssens Broek/Voormalig huis D1010, Voordeldonk/Bluijssens Broek/Bluijssens Broekdijk 10, Voordeldonk/Bluijssens Broek/Bluijssens Broekdijk 13, Voordeldonk/Bluijssens Broek/Bluijssens Broekdijk 21, Voordeldonk/Bluijssens Broek/Bluijssens Broekdijk 14 worden nu weergegeven
Voordeldonk toevoegen aan selectie

Bewoningsgeschiedenis

Dit is een deel van de bewoningsgeschiedenis gemaakt op 19-04-2024 20:04:57
Voor de voor het laatst bijgewerkte versie surf je naar https://www.heemkundekringdevonder.nl/bewoningsgeschiedenis

Bluijssens Broek

Rond 1851 wordt het eerste huis van Bluijssens Broek gesticht door jonkheer Christiaan Diederik Emerens Johan Bangeman Huygens. Christiaan Diederik Emerens Johan Bangeman Huygens is geboren te Sint-Oedenrode op 31-10-1772 als zoon van Willem Vincent Bangeman Huygens en Catharina Constantina Huygens. Hij is als minister op 16-02-1815 te Maastricht getrouwd met Constantia Wilhelmina Vrijthoff, geboren op Maastricht op 03-03-1772 als dochter van Jan Bernard Vrijthoff en Jacquelina Hermanna Eleonora Hesselt van Dinter.

Op wikipedia lezen we het volgende over hem:

Bangeman Huygens was de zoon van Vincent Willem Bangeman, die onderkoopman was van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie, en Catharina Constantia Huygens. Hij was minister plenipotentiaris van de Bataafse Republiek. Van 1797 tot 1807 minister plenipotentiaris van koning Lodewijk Napoleon Bonaparte te Kopenhagen. Nadien was hij werkzaam als staatsraad sectie Wetgeving en Algemene Zaken, minister plenipotentiaris en extra-ordinaris envoyé van de koning van Holland bij het hof van het Koninkrijk Westfalen te Kassel en wederom staatsraad sectie Marine en Oorlog. In 1810 werd hij aangesteld als requestmeester-generaal.

Van 1815 to 1825 was hij minister plenipotentiaris van Nederland voor de Hanzesteden te Hamburg en van 1826 tot 1830 extra-ordinaris envoyé en minister plenipotentiaris te Washington D.C.. De laatste positie bekleedde hij eveneens te Kopenhagen. In 1837 werd hij lid van de Ridderschap van Noord-Brabant.

Christiaan Diederik Emerens Johan Bangeman Huygens is op 29-03-1857 te Maastricht overleden en het huis wordt verkocht aan Jan Bluijssen, die het pand opnieuw opbouwde en diverse stallen en schuren eraan toevoegde. Jan Bluijssen woonde zelf in de Molenstraat en verpachtte de boerderij aan mensen die voor hem in dienst waren. Daarnaast wordt er rond 1878 aan de weg door Bluijssens Broek nog een nieuwe boerderij gebouwd, bewoond door Theodorus Mennen.

Van groot belang voor Asten was de aanwezigheid van de firma Antoon Bluijssen en zonen. Deze firma is opgericht in 1828 door Antoon Bluijssen (1782-1853) en tot grote bloei gekomen onder diens zoon Jan Bluijssen (1821-1897). De firma deed in textiel, boter en margarine waarvoor de fabrieken in het hart van Asten gebouwd werden. Later is er door Willem Bluijssen (1860-1907), zoon van Jan, een winkelketen opgezet die tussen 1891 en 1899 expandeerde tot 144 winkels in Nederland, België, Engeland en Schotland. En dan was er nog het landgoed Bluijssens Broek met een grote vooraanstaande boerderij.

Joannes (Jan) Bluijssen is geboren te Asten op 24-01-1821 als zoon van Antonie Bluijssen en Maria Catharina Coolen. Hij is op 06-08-1852 te Asten getrouwd met Anna Maria Josepha Adriana van den Dries, geboren te Woensdrecht op 05-10-1922 als dochter van Cornelis Guilhelmus van den Dries en Adriana Hendrica van Gils. Joannes (Jan) Bluijssen is op 26-03-1897 te Asten overleden en Anna Maria Josepha Adriana van den Dries is op 26-03-1899 te Asten overleden.

Hiernaast een foto van Jan Bluijssen:

01

Na de dood van Anna Maria Josepha Adriana van den Dries kwam het landgoed Bluijssens Broek in 1900 in bezit van zoon Wilhelmus Joannes Franciscus Maria Bluijssen, geboren te Asten op 29-01-1860. Hij was eveneens woonachtig in de Molenstraat en hij draagt zijn bezit in 1903 over aan zijn broer Johannes Hermanus Severius Bluijssen, geboren te Asten op 22-10-1862. Hij is op 30-07-1889 te Geldrop getrouwd met Catharina Maria Brigida van den Heuvel, geboren te Geldrop op 11-07-1864 als dochter van Wilhelmus van den Heuvel en Paulina Kouwenbergh. Johannes Hermanus Severius Bluijssen woonde in het huis op de hoek Koningsplein-Julianastraat. (zie Julianastraat 2)

Hiernaast een foto van Wilhelmus Joannes Franciscus Maria Bluijssen en Johannes Hermanus Severius Bluijssen:

02 03

Hieronder een stuk over Bluijssens Broek geschreven door G. Wijnen uit Helmond:

Tussen 1850 en 1860 werd door de drie gebroeders Bluijssen vennoten van de firma A. Bluijssen Hannes, Willem en Jan, een complex heide en woeste grond aangekocht. Dit complex van ongeveer 60 à 70 hectare lag aan beide zijden van de zandweg, die van Voordeldonk door het Gevlogt naar de later verharde weg van Asten naar Meijel liep. Voor de grond hebben zij zeker niet meer dan ƒ 50.- per hectare betaald. Van dit complex werd een gedeelte geleidelijk ontgonnen voor bouw- en weiland en het andere gedeelte werd voor bosbeplanting bestemd.
Door de stichting van voor die tijd grote gebouwen: woonhuis, stallen, schaapskooi en schuren aan beide kanten van de weg, ontstond de pachtboerderij "Bluijssens Broek" met een belangrijke veestapel: koeien, moalen (vaarzen), schapen, varkens, 2 à 3 ossen en gewoonlijk 3 paarden.
Het werk op de boerderij werd gedaan door knechten en meiden onder toezicht van een deskundige "baas", die elke zondag rapport uitbracht aan Jan Bluijssen en na diens dood aan zijn zoon Johan Bluijssen, grootvader van bisschop Jan Bluijssen.
Het was op deze boerderij, dat het eerst in Asten en omgeving een dorsmachine met paardentractie in gebruik werd genomen. Voor de familie Bluijssen en hunne gezinnen was het een prachtig ontspanningsoord en goed jachtterrein.
De weg van het dorp Asten naar Voordeldonk werd door de gemeente verhard als grindweg en de firma Bluijssen maakte van de weg van Voordeldonk tot Bluijssens Broek" een sintelweg.
Men kon het de heren Bluijssen en speciaal Jan Bluijssen, aanzien, hoe zij genoten als zij met hun pracht landauer (zie foto hieronder), bespannen met een raspaard, naar de mooie bezittingen reden.

04

Het spreekt vanzelf, dat belangrijke zakenrelaties en vrienden uit het hogere maatschappelijke en politieke leven, die een bezoek aan Asten brachten, in de gelegenheid werden gesteld een uitstapje te maken naar "Bluijssens Broek", waar ze door de eerste meid, die uitmuntend kon koken, met heerlijke 'Brabantse gerechten, rijkelijk besproeid met wijnen uit de vermaarde wijnkelder, verwend werden.
Toen in 1901, bij de verdeling van de boedel na de dood van mevrouw de Weduwe Bluijssen-van den Dries, bleek dat men een mand wijn vergeten had, werd deze naar "Bluijssens Broek" gebracht en werd een feestmaal aangericht, waarbij behalve de firmanten Willem en Johan Bluijssen, het kantoorpersoneel, waartoe ook schrijver dezes behoorde en de afdelingschefs uit de fabriek aanzaten. Het hoofdgerecht was heerlijke spekstruif, waarbij overvloedig van de vergeten wijn geschonken werd. Het was in de zomer en het feest duurde tot middernacht. Het afleggen van de circa 4 km naar Asten ging gepaard met vallen en opstaan en de volgende morgen om 9 uur was op het kantoor, waar normaal het werk begon om 8 uur, geen sterveling te zien. Sommigen hadden de wijn, ofschoon dat niet nodig was, nagemeten.
De boerderij werd voortreffelijk beheerd en het vee, zowel als de veldvruchten, werden herhaaldelijk door deskundigen uit verschillende delen van het land bewonderd.
Meerdere jaren achtereen werd een os gemest voor de paasveetentoonstelling. De os werd telkenjare op de tentoonstelling verkocht om de Luikenaren er met de paasdagen van te laten smullen.
In een bepaald jaar, omtrent de eeuwwisseling, werd een record bereikt: de paasos, die de eerste prijs met bijzondere vermelding in Luik behaalde, woog ruim 1.000 pond en werd verkocht voor duizend gouden francs, toen gelijk aan 480 gulden.
De os, bestemd voor Luik, werd van "Bluijssens Broek" door drie personen, waaronder de baas van "Bluijssens Broek", naar het dorp Asten bij een der firmanten voorgeleid, om zich nogmaals te laten bewonderen en verder naar het station Deurne geleid, waar hij werd ingeladen in een speciale veewagen, die hem rechtstreeks naar Luik bracht. De geleiders gingen mee, totdat de paasos zijn plaats op de tentoonstelling had ingenomen.
Een boer of een zakenman, die dit leest, zal direct het rendement van zulk een boerderij in twijfel trekken en in het algemeen met recht.
Jan Bluijssen heeft dit probleem opgelost. Een dorpsvriend van hem vroeg hem eens: "Heer, ge moet op het "Broek" elk jaar toch wel n'n hoop toegeven". Jan Bluijssen antwoordde: "Toch nie. Frits, het "Broek" brengt 4% op, mer dan reken ik er 2 voor pleizier".
Bij de verdeling van de boedel van de weduwe Bluijssen-van den Dries (zie boven) werd Johan Bluijssen eigenaar van "Bluijssens Broek", waartegenover hij het erfdeel van zijn vrouw, Catharina van den Heuvel, in de firma A. Bluijssen Zonen had ingebracht.
Bij de gedwongen liquidatie van de firma A. Bluijssen Zonen in 1907 werd, na enige vergeefse pogingen om het landgoed buiten de boedel te houden, "Bluijssens Broek" openbaar verkocht en de opbrengst op grond van hoofdelijke aansprakelijkheid aan de boedel toegevoegd.

De firma Bluijssen gaat in 1907 failliet: 400 werknemers werkloos, waarvan 100 in Asten. De Bluijssens verdwijnen uit Asten. In de Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche courant van 12-08-1907 verkoopt Johannes Bluijssen het vee en in dezelfde krant van 10-10-1907 het landgoed Bluijssens Broek:

05 06

Het landgoed komt in bezit van de 'Maatschappij tot aan en verkoop van Onroerende Goederen Waldemar te Helden' en de pachtboerderij van de Bluijssens komt in 1918 in bezit aan Jacobus Zonneveld en vervolgens in 1924 in bezit van Johannes Verhoeven.

De schuur van de pachtboerderij aan de andere zijde van de straat, die in 1885 bijgebouwd is, wordt in 1922 omgebouwd tot woning en wordt gekocht en bewoond door Francis van Bussel.

Daarna volgen in 1924 en 1933 nog nieuwe woningen en het aantal huizen in Bluijssens Broek is hiermee opgelopen tot vijf.

Onder in de Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche courant van 18-02-1928 verzoeken de bewoners van Voordeldonk om verbetering van de weg door Bluijssens Broek en rechts in dezelfde krant van 03-09-1931 de uitbreiding van het electrische net naar Bluijssens Broek.

07

08

Voormalig huis D1010

Rond 1878 is op een perceel heide met kadasternummer D135 in opdracht van Theodorus Mennen een nieuw huis gebouwd onder kadasternummer D1010, zoals te zien is op nevenstaande kadasterkaart.

 

 

Hierin komt wonen Theodorus Mennen, geboren te Deurne op 12-09-1833 als zoon van Antonij Mennen en Gordina Teunissen. Hij is op 09-07-1863 te Asten getrouwd met Francisca van Rijt, geboren te Lierop op 19-01-1839 als dochter van Paulus van Rijt en Christina Vlemmix.

In het bevolkingsregister van Asten in de periode 1859-1879 wonen zij in het huis dat toen nog ongenummerd was:

01

Ook in de periodes 1879-1890 en 1890-1900 wonen zij in het huis met achtereenvolgens huizingnummer huizingnummer C137 en C132:

02

Theodorus Mennen is op 12-07-1893 te Asten overleden en Francisca van Rijt is op 03-04-1898 te Asten overleden, waarvan linksonder in de krant de Zuid-Willemsvaart van 16-04-1898 de mededeling. In de krant de Zuid-Willemsvaart van 11-05-1898 wordt het huis door de erfgenamen van Theodorus Mennen verkocht:

03

De koper van het huis is Johannes Hermanus Severius Bluijssen (zie Burgemeester Wijnenstraat 25), die het aan derden verhuurd. Vanuit het Kloostereind (zie Voormalig huis C1575) komt in het huis wonen Maria Anna van de Mortel, geboren te Asten op 14-05-1839 als dochter van Martinus van de Mortel en Maria van Gogh (zie Voormalig huis G869). Zij is sinds 17-02-1892 weduwe van Mathijs van den Eijnden, geboren te Asten op 08-02-1838 als dochter van Huibert van den Eijnden en Joanna Maria Manders (zie Voormalig huis C613), met wie op 08-01-1874 te Asten getrouwd was. Ook in de periode 1900-1910 woont zij met haar kinderen in het huis met huizingnummer C141:

04

Maria Anna van de Mortel verhuist eind 1906 met haar gezin naar Someren en vanuit de Wolfsberg (zie Voormalig huis E1038) komt in het huis wonen Arnoldus Rovers, geboren te Asten op 02-12-1873 als zoon van Willem Rovers en Paulina Ceelen (zie Brand 15). Hij is op 05-05-1905 te Asten getrouwd met Johanna Verhees, geboren te Asten op 18-07-1879 als dochter van Andreas Verhees en Anna Maria Lammers (zie Hutten 13).

Zij verhuizen in 1908 naar Reuver en daarna komt zus Maria Rovers, geboren te Asten op 18-01-1875, in het huis wonen. Zij is op 16-02-1900 te Asten getrouwd met Johannes (Hannes) Jansen, geboren te Asten op 04-01-1871 als zoon van Jan Mathijs Jansen en Johanna van Bussel (zie Rinkveld 5). Het huis is vanwege het faillisement van de firma Bluijssen verkocht aan Joseph Charles Hubert van Boom, geboren te Venlo op 08-07-1877 als zoon van Hendrik Antoon Hubert van Boom en Anna Maria Agnes Janssen. Ook hij verhuurt het huis aan derden.

Hieronder een foto van Maria Rovers:

04a

Ook over de periode 1910-1920 en 1920-1930 wonen zij in het huis met achtereenvolgens huizingnummer C129 en C113, dat laatste ook bekend staand Bluijssens Broek 1:

05

In 1925 wordt Johannes Jansen door aankoop eigenaar van het huis en ook in de periode 1930-1938 wonen zij in het huis met het adres Bluijssens Broek 1:

06

Johannes (Hannes) Jansen is op 18-11-1933 te Helmond overleden en Maria Rovers is op 21-04-1966 te Asten overleden. Hieronder links de overlijdensakte van Johannes Rovers en rechts het bidprentje bij het overlijden van Maria Rovers:

07 08

Het huis is rond 1980 afgebroken en ongeveer op de plaats van het huis ligt nu een weiland.

Overzicht bewoners

Kadasternummer D1010
# Periode Naam eigenaar Geboorte Opmerking Verandering
D1010 1878-1898 Theodorus Mennen Deurne 12-09-1833
D1010 1899-1906 Maria Anna van de Mortel Asten 14-05-1839 weduwe van den Eijnden
D1010 1906-1908 Johannes Hermanus Severius Bluijssen Asten 22-10-1862
D1010 1908-1925 Joseph Charles Hubert van Boom Venlo 08-07-1877
D1010 1925-1933 Johannes Jansen Asten 03-01-1871
D1010 1933-1938 Maria Rovers Asten 18-01-1875 weduwe Jansen
Bluijssens Broek 1
# Periode Naam hoofdbewoner Geboorte Tweede persoon Geboorte Vertrek
1878-1879 Theodorus Mennen Deurne 12-09-1833 Francisca van Rijt Lierop 19-01-1839
C137 1879-1890 Theodorus Mennen Deurne 12-09-1833 Francisca van Rijt Lierop 19-01-1839
C132 1890-1893 Theodorus Mennen Deurne 12-09-1833 Francisca van Rijt Lierop 19-01-1839 12-07-1893
C132 1893-1898 Francisca van Rijt Lierop 19-01-1839 weduwe Mennen 03-04-1898
C132 1899-1900 Maria Anna van de Mortel Asten 14-05-1839 weduwe van den Eijnden
C141 1900-1906 Maria Anna van de Mortel Asten 14-05-1839 weduwe van den Eijnden naar Someren
C141 1906-1908 Arnoldus Rovers Asten 02-12-1873 Johanna Verhees Asten 18-07-1879 naar Reuver
C141 1908-1910 Johannes Jansen Asten 04-01-1871 Maria Rovers Asten 18-01-1875
C129 1910-1920 Johannes Jansen Asten 04-01-1871 Maria Rovers Asten 18-01-1875
C131 1920-1930 Johannes Jansen Asten 04-01-1871 Maria Rovers Asten 18-01-1875
1 1930-1933 Johannes Jansen Asten 04-01-1871 Maria Rovers Asten 18-01-1875 18-11-1933
1 1933-1938 Maria Rovers Asten 18-01-1875 weduwe Jansen

Bluijssens Broekdijk 10

Rond 1885 wordt op bouwland D1318 door Joannes Bluijssen (zie Burgemeester Wijnenstraat 25) een schuur gebouwd met kadasternummer D1577. Deze schuur komt in 1901 in bezit van Wilhelmus Johannes Bluijssen en in 1903 in handen van Johannes Severus Bluijssen. Rechts een hulpkaart van het kadaster uit 1885, waar de nieuwe schuur het rood gearceerde stuk betreft. Na het faillissement van de firma Bluijssen in bezit van de Maatschappij tot aan en verkoop van Onroerende Goederen Waldemar te Helden, zoals ook bericht in de Arnhemsche courant van 09-10-1907:

01.jpg

De schuur wordt vervolgens in 1919 verkocht aan Adrianus Schrama, vervolgens aan Jacobus Zonneveld en in 1922 aan Francis van Bussel, die het in hetzelfde jaar laat ombouwen tot huis met kadasternummer D2089, zoals te zien is op nevenstaande kadasterkaart.

 



Francis van Bussel is geboren te Asten op 05-01-1880 als zoon van Petrus van Bussel en Helena Maria van Heugten (zie Zand 23). Hij is op 16-02-1906 te Asten getrouwd met Johanna Maria Kerkers, geboren te Asten op 05-09-1880 als dochter van Johannes Kerkers en Catharina Verheijen. 

Zij komen vanuit Rinkveld (zie Rinkveld 9) in dit huis wonen met in het bevolkingsregister van Asten in de periode 1920-1930 huizingnummer C112a, ook bekend staand als Bluijssens Broek 2:

02

Linksonder in de Nieuwe Venlosche courant van 22-01-1920 het overlijden van hun zoon Johannes door een ongeluk en rechtsonder wordt in de krant de Zuid-Willemsvaart van 27-02-1925 Francis van Bussel als stierenhouder genoemd:

02a 02b

Ook over de periode 1930-1938 wonen zij in het huis met het adres Bluijssens Broek 2:

03

Rechts in de Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche courant van 06-03-1939 wordt gemeld dat zoon Johannes Petrus van Bussel zijn rijexamen behaald en onder in het Peelbelang van 18-11-1944 meldt Francis van Bussel dat zijn Duitse herder vermist is

05

Volgens de Helmondsche courant van 05-05-1948 koopt Francis van Bussel nog land aan op het Bluijssens Broek:

04

Hieronder een foto gemaakt rond 1945 van de familie Van Bussel-Kerkers. Van links naar rechts Johannes (Johan), Theodora Philomena (Dora), Johanna Maria (Jans), vader Francis (Frans) van Bussel, Maria (Marie), moeder Johanna Maria (Miet) Kerkers, onder Henricus Leonardus (Harrie), boven Petrus Antonius (Piet) en Catharina Maria (Catrien).

Johanna Maria (Miet) Kerkers is op 27-05-1955 te Asten overleden en Francis (Frans) van Bussel is op 21-04-1970 te Asten overleden. Hieronder de bidprentjes bij hun overlijden:

06 07

Bij heemkundekring de Vonder staat dit huis bekend als monument:

Object: Bluijssens Broekdijk 10, tot 11-03-1963: Bluijssens Broek 2.
Bouwhistorie: Particuliere bouw van woning, bouwjaar circa 1875.
Gebruikshistorie: Woning van circa 1875 tot heden.
Eigenaren/bewoners: Bluijssen; Van Bussel
Soort woning: Boerderij. Boerenbedrijf van circa 1875 tot heden.
Literatuur Bluijssens Broek / ontginningsboerderij / rond 1900 grootste boerenbedrijf / 1907 na faillissement Bluijssen verkocht aan de Maatschappij tot Aankoop van Onroerende Goederen te Helden. Bluijssen: fabrikant (boter, textiel), boer (Bluijssens Broek), raadslid
Interview: Boerderij Hantje van Bussel. Dit is waarschijnlijk de oudste boerderij*, oorspronkelijk de Bluijssens boerderij.

* dit is niet in overeenstemming met het kadaster (zie hierboven)

Hieronder een foto uit 1973 van het rond 1923 uit een schuur opgebouwde huis en daaronder een streetview van het huis met het adres Bluijssens Broekdijk 10:

08

09

Overzicht bewoners

Adres
# Periode Naam eigenaa r Geboorte Opmerking Verandering
D1577 1885-1901 Johannes Bluijssen Asten 24-01-1821 schuur
D1577 1901-1903 Wilhelmus Bluijssen Asten 29-01-1860
D1577 1903-1907 Johannes Hermanus Severius Bluijssen  Asten 22-10-1862
D1577 1907-1919 maatschappij Waldemar Helden
D1577 1919-1920 Adrianus Schrama Benthuizen 14-06-1875 woonde op de Rakt onder Bakel
D1577 1920-1922 Jacobus Zonneveld Voorschoten 15-03-1891
D2089 1922-1938 Francis van Bussel Asten 05-01-1880 omgebouwd tot huis
Bluijssens Broek 2
# Periode Naam hoofdbewoner Geboorte Tweede persoon Geboorte Vertrek
C112a 1922-1930 Francis van Bussel Asten 05-01-1880 Johanna Maria Kerkers Asten 05-09-1880
2 1930-1938 Francis van Bussel Asten 05-01-1880 Johanna Maria Kerkers Asten 05-09-1880

Bluijssens Broekdijk 13

Op een perceel heide met kadasternummer D359 in eigendom van de gemeente Asten wordt rond 1851 een nieuw huis gebouwd met kadasternummer D375, zoals te zien is op nevenstaande kadasterkaart.

 

Het huis is in eigendom van jonkheer Christiaan Diederik Emerens Johan Bangeman Huygens, geboren te 's-Hertogenbosch op 31-10-1772 als zoon van Willem Vincent Bangeman en Catharina Constantina Huygens. Op wikipedia lezen we het volgende over hem:

Bangeman Huygens was de zoon van Vincent Willem Bangeman, die onderkoopman was van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie, en Catharina Constantia Huygens. Hij was minister plenipotentiaris van de Bataafse Republiek. Van 1797 tot 1807 minister plenipotentiaris van koning Lodewijk Napoleon Bonaparte te Kopenhagen. Nadien was hij werkzaam als staatsraad sectie Wetgeving en Algemene Zaken, minister plenipotentiaris en extra-ordinaris envoyé van de koning van Holland bij het hof van het Koninkrijk Westfalen te Kassel en wederom staatsraad sectie Marine en Oorlog. In 1810 werd hij aangesteld als requestmeester-generaal.

Van 1815 to 1825 was hij minister plenipotentiaris van Nederland voor de Hanzesteden te Hamburg en van 1826 tot 1830 extra-ordinaris envoyé en minister plenipotentiaris te Washington D.C.. De laatste positie bekleedde hij eveneens te Kopenhagen. In 1837 werd hij lid van de Ridderschap van Noord-Brabant.

Christiaan Diederik Emerens Johan Bangeman Huygens is op 29-03-1857 te Maastricht overleden. Het huis wordt in 1857 opnieuw opgebouwd, krijgt kadasternummer D396, zoals te zien is op nevenstaande kadasterkaart.

 


Het huis is rond 1858 aangekocht door Joannes Bluijssen (zie Burgemeester Wijnenstraat 25) die het aan derden verhuurt.

In het huis komt wonen Hendrik Vervoordeldonk, geboren te Vlierden op 18-09-1805 als zoon van Lambert Vervoordeldonk en Johanna Maria van Tilburg. Hendrik Vervoordeldonk is sinds 28-03-1842 weduwnaar van Antonetta Smits, geboren te Vlierden op 02-12-1803 als dochter van Hubertus Smits en Catharina van Hugten, met wie hij op 27-02-1835 te Vlierden getrouwd was. Hij is op 24-02-1843 te Asten hertrouwd met Anna Maria Smits, geboren te Asten op 30-05-1805 als dochter van Antonie Joannis Smits en Maria Maas (zie Voormalig huis C669). In het bevolkingsregister van Asten in de periode 1859-1879 wonen Hendrik Vervoordeldonk en Anna Maria Smits in het huis met huizingnummer C121:

Zij verhuizen rond 1863 naar de Pannenhoef (zie Bleekerweg 13) en in het huis komt wonen Antonie Welten, geboren te Asten op 20-11-1831 als zoon van Hendrik Welten en Johanna van Heugten (zie Voormalig huis B888). Hij is op 17-04-1863 te Asten getrouwd met Catharina van den Berg, geboren te Bakel op 21-08-1835 als dochter van Joost van den Berg en Johanna Koolen.

Catharina van den Berg is op 13-09-1871 te Asten overleden en Antonie Welten verhuist rond 1872 naar een huis op Bergsland (zie Voormalig huis G1431).

In opdracht van Joannes Bluijssen wordt de boerderij nog verbouwd rond 1878 (linksonder met kadasternummer D1057) en rond 1886 (rechtsonder met kadasternummer D1317):

Het huis wordt daarna bewoond door voormalig dienstknecht Johannis Mansvelders, geboren te Vlierden op 16-09-1840 als buitenechtelijke zoon van Wilhelmina Mansvelders. Ook in de periodes 1879-1890, 1890-1900 en 1900-1910 woont hij in het huis met achtereenvolgens huizingnummer C135, C139 en C139:

02

In de krant de Zuid-Willemsvaart van 22-04-1890 wordt er gesproken van een jonge os met forse afmetingen op de boerderij.



Ook wordt er goed geboerd op de boerderij bij het Bluijssens Broek getuige de onderstaande advertenties in de krant de Zuid-Willemsvaart van 04-04-1888, 06-08-1898 en 03-02-1900:

02a

Hieronder een rond 1900 genomen foto van de pachtboerderij:

02b

Het huis komt in 1901 in bezit van Wilhelmus Johannes Bluijssen, in 1903 in handen van Johannes Severius Bluijssen en bij het faillissement van de firma Bluijssen wordt het te koop aangeboden in de Arnhemsche courant van 09-10-1907:

Het is daarna in bezit van de Maatschappij tot aan en verkoop van Onroerende Goederen Waldemar te Helden en wordt nog altijd verhuurd aan derden.

Johannis Mansvelders is op 12-09-1905 te Asten overleden en de mensen die bij hem in dienst waren blijven tot 1908 in het huis wonen.

In 1908 komt vanuit Heijthuizen in het huis wonen Johannes Hubertus van Roij, geboren te Roggel op 14-02-1851 als zoon van Theodorus van Roij en Gertrudis Schroijen. Hij is als landbouwer op 07-04-1877 te Heijthuizen getrouwd met Maria Elisabeth Houben, geboren te Heijthuizen op 07-07-1851 als dochter van Antoon Houben en Hendrina Leissen. Ook in de periode 1910-1920 wonen zij in het huis met huizingnummer C127:

03

De verandering in rood van de geboortedatum van Joannes Hubertus van Roij naar 25-01-1854 in bovenstaand document leidt tot misverstanden en is niet terecht. Zij verhuizen rond 1918 naar het Dorp (zie Voormalig huis G471) en de 'Maatschappij tot aan en verkoop van Onroerende Goederen Waldemar te Helden' verkoopt het huis rond 1918 via Adrianus Schrama aan Jacobus Zonneveld, die het huis ook bewoont.

Jacobus Zonneveld is geboren te Voorschoten op 15-03-1891 als zoon van Petrus Zonneveld en Anna Peters. Hij is op 30-04-1918 getrouwd met Johanna Wilhelmina van der Post, geboren te Stompwijk op 21-09-1892 als dochter van Leendert van der Post en Johanna de Vroede. In het bevolkingsregister van Asten in de periode 1910-1920 komen zij vanuit Voorschoten wonen in het huis met huizingnummer C127:

04

Ook in de periode 1920-1930 wonen zij in het huis met huizingnummer C112:

05

In de krant de Zuid-Willemsvaart van 25-06-1921 wil Jacobus Zonneveld hooigras verkopen en in dezelfde krant van 10-11-1923 wil hij een hondenkar verkopen:

06 07

In de krant de Zuid-Willemsvaart van 24-03-1923 wil Jacobus Zonneveld een weiland verkopen en in dezelfde krant van 21-07-1923 wil hij het huis verkopen:

08 09

Jacobus Zonneveld verhuist met zijn gezin in 1924 naar Oploo en het huis wordt daarna gekocht en bewoond door Johannes Verhoeven, geboren te Heeswijk op 22-09-1883 als zoon van Wilhelmus Verhoeven en Hendrika Brus. Hij is op 27-10-1911 te Erp getrouwd met Johanna van Mierlo, geboren te Erp op 12-04-1883 als dochter van Cornelus van Mierlo en Anna Maria van Schaik. In het bevolkingsregister van Asten in de periode 1920-1930 komen zij vanuit Bakel in het huis wonen met huizingnummer C112:

10

Ook over de periode 1930-1938 wonen zij in het huis met het adres Bluijssens Broek 3:

11

In de krant de Zuid-Willemsvaart van 28-05-1940 wordt nog gemeld dan in de wei van Johannes Verhoeven een tiental Engelse bommen zijn afgeworpen en dat daardoor een paard van hem is gedood.

 

 

 

 

 

 

In het Peelbelang van 02-12-1944 meldt Johannes Verhoeven dat er bij hem een rode maal is vermist en een is aangelopen en in dezelfde krant van 24-03-1945 wil hij aardappelen en graszaad verkopen:

12 13

Hieronder een foto uit 1945 van de feestwagen van Bluijssens Broek tijdens de bevrijdingsoptocht met geheel links Toos Verhoeven, daarnaast Jans Verhoeven en geheel achter Anna Verhoeven:

14

Johanna van Mierlo is op 21-03-1950 te Asten overleden en Johannes Verhoeven is op 20-12-1963 te Asten overleden. Hieronder de bidprentjes bij hun overlijden:

15.jpg

Bij heemkundekring de Vonder staat dit huis bekend als monument:

Object: Bluijssens Broekdijk 13, tot 11-03-1963: Bluijssens Broek 3.
Bouwhistorie: Particuliere bouw van woning, bouwjaar circa 1857.
Gebruikshistorie: Woning van circa 1857 tot heden.
Eigenaren/bewoners: Bluijssen; Van der Hoeven
Soort woning: Boerderij. Boerenbedrijf van circa 1857 tot heden.
Literatuur

Bluijssens Broek / ontginningsboerderij / rond 1900 grootste boerenbedrijf / 1907 na faillissement Bluijssen verkocht aan de Maatschappij tot Aankoop van Onroerende Goederen te Helden. Tussen 1850 en 1860 werd door de gebroeders Bluijssen een complex van 60 à 70 hectare heide en woeste grond aangekocht aan de zandweg van Voordeldonk, die door "het Gevlogt" naar de weg Asten-dorp naar Meijel liep. Hier werden een woonhuis, stallen, schaapskooi en schuren gebouwd: de pachtboerderij Bluijsssens Broek. Voor de familie Bluijssen een prachtig ontspanningsoord en goed jachtterrein. Ligt tegenover nr 10. Op een der schuren is het jaartal 1857 geschilderd. Deze twee boerderijen genieten enige vermaardheid gezien het feit dat ze door de Bluijssens gesticht zijn. Bluijssen: fabrikant (boter, textiel), boer (Bluijssens Broek), raadslid

Interview: Boerderij, gebouwd in 1857. Originele stal, van groot belang. Van der Hoeven. Achterzijde is vrij authentiek.

Het uit 1857 daterende huis bestaat nog en heeft nu het adres Bluijssens Broekdijk 13.

Overzicht bewoners

Kadasternummer D375
# Periode Naam eigenaar Geboorte Opmerking Verandering
D375 1850-1857 Christiaan Diederik Emerens Johan Bangeman Huygens 's-Hertogenbosch 31-10-1772
D396 1858-1878 Johannes Bluijssen Asten 24-01-1821 herbouw
D1057 1878-1886 Johannes Bluijssen Asten 24-01-1821 verbouw
D1317 1886-1901 Johannes Bluijssen Asten 24-01-1821 verbouw
D1317 1901-1903 Wilhelmus Bluijssen Asten 29-01-1860
D1317 1903-1907 Johannes Hermanus Severius Bluijssen  Asten 22-10-1862
D1317 1907-1919 maatschappij Waldemar Helden
D1317 1919-1920 Adrianus Schrama Benthuizen 14-06-1875 woonde op de Rakt onder Bakel
D1317 1920-1924 Jacobus Zonneveld Voorschoten 15-03-1891
D1317 1924-1938 Johannes Verhoeven Heeswijk 22-09-1883
Bluijssens Broek 3
# Periode Naam hoofdbewoner Geboorte Tweede persoon Geboorte Vertrek
C121 1859-1863 Hendrik Vervoordeldonk Vlierden 18-09-1805 Anna Maria Smits Asten 30-05-1805 naar D74
C121 1863-1869 Antonie Welten Asten 20-11-1831 Catharina van den Berg Bakel 21-08-1835
C134 1869-1871 Antonie Welten Asten 20-11-1831 Catharina van den Berg Bakel 21-08-1835 13-09-1871
C134 1871-1875 Antonie Welten Asten 20-11-1831 met kinderen naar Dorp
C134 1875-1879 Johannis Mansvelders Vlierden 16-09-1840
C135 1879-1890 Johannis Mansvelders Vlierden 16-09-1840
C139 1890-1900 Johannis Mansvelders Vlierden 16-09-1840
C139 1900-1910 Johannis Mansvelders Vlierden 16-09-1840 12-09-1905
C139 1905-1908 Maria Saris Stphout 18-11-1843 naar Someren
C139 1908-1910 Johannes Hubertus van Roij Roggel 14-02-1851 Maria Elisabeth Houben Heijthuizen 07-07-1851
C127 1910-1918 Johannes Hubertus van Roij Roggel 14-02-1851 Maria Elisabeth Houben Heijthuizen 07-07-1851 naar A27
C127 1918-1920 Jacobus Zonneveld Voorschoten 15-03-1891 Johanna Wilhelmina van der Post Stompwijk 21-09-1892
C112 1920-1924 Jacobus Zonneveld Voorschoten 15-03-1891 Johanna Wilhelmina van der Post Stompwijk 21-09-1892
C112 1924-1930 Johannes Verhoeven Heeswijk 22-09-1883 Johanna van Mierlo Erp 12-04-1883
3 1930-1938 Johannes Verhoeven Heeswijk 22-09-1883 Johanna van Mierlo Erp 12-04-1883

Bluijssens Broekdijk 21

Rond 1924 wordt in opdracht van Leonardus van Loon op een perceel dennenbos met kadasternummer D1088 een nieuw huis gebouwd met kadasternummer D2182, zoals te zien is op nevenstaande kadasterkaart.

 

 

Vanuit Deurne komt in het huis wonen Leonardus van Loon, geboren te Vlierden op 30-12-1879 als zoon van Leonardus van Loon en Anna Maria Nooijen. Hij is op 25-02-1905 te Deurne getrouwd Petronella Eijkemans, geboren te Deurne op 15-04-1877 als dochter van Gijsbertus Eijkemans en Antonia van den Broek. 

In het bevolkingsregister van Asten in de periode 1920-1930 wonen zij in het huis met huizingnummer C111a, ook bekend staand als Bluijssens Broek 5:

01

Ook over de periode 1930-1938 wonen zij in het huis met het adres Bluijssens Broek 5:

02

Bij hen in woont hun zoon Leonardus van Loon, geboren te Deurne op 08-10-1909. Hij is op 16-11-1935 te Deurne getrouwd met Johanna Jacoba van den Broek, geboren te Deurne op 25-04-1909 als dochter van Hendricus van den Broek en Hendrica Hendriks:

03

In de krant de Zuid-Willemsvaart van 13-01-1937 en in die 11-02-1938 van de geboortes van dochter Petronella en zoon Henricus:

04 05

Leonardus van Loon en Johanna Jacoba van den Broek verhuizen rond 1938 naar Kloostereind (zie Voormalig huis C1575).

In de Zuid-Willemsvaart van 07-10-1939, 02-03-1940 en in die van 29-06-1940 verkoopt vader Leonardus van Loon diverse landbouwartikelen:

06

08

07

Leonardus van Loon verhuist in 1940 naar Deurne en het huis wordt aangekocht door Leonardus Hubertus Hendrikx, geboren te Belfeld op 08-02-1881 en wonende te Swalmen. Het huis wordt verhuurd en bewoond door Hendrikus Gerardus Josephus Nicolaas van Herten, geboren te Herten op 05-12-1906 als zoon van Christiaan Antonius Hubertus van Herten en Maria Anna Hubertina van de Venne. Hij is op 08-04-1940 te Swalmen getrouwd met Maria Catharina Geraedts, geboren te Swalmen op 26-05-1912 als dochter van Thomas Joseph Geraedts en Maria Catharina Lemmen.

In de krant de Zuid-Willemsvaart van 20-02-1941 en in die van 04-09-1942 de geboortes van dochters Anna en Maria:

09 10

Hendrikus Gerardus Josephus Nicolaas van Herten is overleden en Maria Catharina Geraedts is op 16-11-1991 te Weert overleden. Hieronder het bidprentje bij het overlijden van Maria Catharina Geraedts:

11 12

Het uit 1924 daterende huis bestaat nog en heeft nu het adres Bluijsens Broekdijk 21.

Overzicht bewoners

Kadasternummer D2182
# Periode Naam eigenaar Geboorte Opmerking Verandering
D2182 1924-1938 Leonardus van Loon Vlierden 30-12-1879
Bluijssens Broek 5
# Periode Naam hoofdbewoner Geboorte Tweede persoon Geboorte Vertrek
C111a 1924-1930 Leonardus van Loon Vlierden 30-12-1879 Petronella Eijkemans Deurne 15-04-1877
5 1930-1940 Leonardus van Loon Vlierden 30-12-1879 Petronella Eijkemans Deurne 15-04-1877
5 1940 Hendrikus Gerardus van Herten Herten 05-12-1906 Maria Catharina Geraedts Swalmen 26-05-1912

Bluijssens Broekdijk 14

Rond 1933 wordt op perceel D1047 met opgaande bomen door Francis van Bussel (zie Bluijssens Broekdijk 10) een nieuw huis gebouwd, later bekend onder kadasternummer D2425, zoals te zien is op nevenstaande kadasterkaart.

 

 

In het huis komt wonen zoon Petrus Antonius (Piet) van Bussel, geboren te Asten op 06-04-1907 als zoon van Francis van Bussel en Johanna Maria Kerkers (zie Bluijssens Broekdijk 10). Hij is op 18-02-1933 te Deurne getrouwd met Maria Regina (Regina) Keijzers, geboren te Vlierden op 28-07-1905 als dochter van Martinus Franciscus Keijzers en Hendrika Verstappen. 

In het bevolkingsregister van Asten in de periode 1930-1938 wonen zij in het huis met het adres Bluijssens Broek 4:

01

In de krant de Zuid-Willemsvaart van 23-12-1933 en in die van 28-03-1935 de geboortes van dochters Henrica en Maria:

02 03

Petrus Antonius (Piet) van Bussel is op 14-05-1987 te Asten overleden en Maria Regina (Regina) Keijzers is op 09-05-1989 te Asten overleden. Hieronder de bidprentjes bij hun overlijden:

04

05

Het uit 1933 daterende huis bestaat nog en heeft nu het adres Bluijssens Broekdijk 14, waarvan hieronder een streetview:

06

Overzicht bewoners

Kadasternummer D2425
# Periode Naam eigenaar Geboorte Opmerking Verandering
D2425 1933-1938 Francis van Bussel Asten 05-01-1880
Bluijssens Broek 4
# Periode Naam hoofdbewoner Geboorte Tweede persoon Geboorte Vertrek
4 1933-1938 Petrus Antonius van Bussel Asten 06-04-1907 Maria Regina Keijzers Vlierden 28-07-1905