Eerstkomende-activiteit

Grote excursie: Sittard en Venlo

• Spreker: Jacques van Ooijen en Tom Waals
  • Datum: zaterdag 22 juni 2024
  • Locatie: Restaurant De Platte Vonder (vertrekpunt)
  • Adres: Nieuwendijk 10, Someren-Eind
  • Aanvang: 09:00 uur
  • Toegang: alleen leden, sponsors en vrienden
  • Kosten: € 55 per persoon, het diner is daarbij inbegrepen
Wees welkom. Er gelden geen coronamaatregelen. U kunt gewoon komen.

Sittard

Maastricht is wel de meest bekende historische stad van Limburg. Minder bekend maar zeker niet minder interessant, is Sittard. Naast een heel interessante geschiedenis heeft de stad ook een historische centrumgebied dat zeker de moeite waard om te bezoeken. Het provinciale Limburgse museum bevindt zich echter niet in Sittard maar in Venlo. Dat is de reden dat we er deze keer zowel de stad Sittard als het Limburgs Museum in Venlo bezoeken.

Sittard is een van de oudste plaatsen van Nederland en na Maastricht de oudste stad van Limburg. En het heeft een rijk verleden. De stad is vermoedelijk ontstaan in de Karolingische tijd (tussen 700 en 1000 na Chr.) en groeide later uit als markt- en handelscentrum aan een handelsweg die tussen de Maas bij Urmond naar Gulik (Jülich Dld) voerde. In de loop der eeuwen hoorde Sittard beurtelings bij het hertogdom Gulik, de Eerste Franse Republiek, het Eerste Franse Keizerrijk, het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, België en de Duitse Bond. Pas in 1867 kwam de stad definitief bij Nederland. Bij Sittard is Nederland slechts 10 km breed waardoor de gemeente zowel aan Duitsland als aan België grenst. Hoewel veel historische gebouwen zijn in de loop ter tijd verdwenen zijn, heeft het nog steeds een heel mooi centrumgebied wat tevens de status van een is “Beschermd stadsgezicht” heeft.

Limburgs Museum te Venlo

Dit museum vlak bij het station van Venlo heeft een uitgebreide archeologische collectie waarvan de oudste stukken stammen uit de Steentijd (11.000 - 3000 vChr). De volkskundige collectie bestaat o.a. uit Carnaval gerelateerde voorwerpen, devotionalia, landbouwwerktuigen, keukengerei en textiel (o.a. kleding). Tijdens ons bezoek is de expositie “FEEST” te bewonderen.

Afsluitend diner

Bij terugkeer in Someren-Eind is er het gezamenlijke diner in De Platte Vonder met de menu-keuzen vlees, vis of vegetarisch.

Heemhuis, Molenstraat 10, 5711 EW, Someren
Open voor bezoekers op dinsdagochtend van 9 tot 12 uur en op donderdagavond van 19 tot 21 uur (0493) 472 423 hkkdevonder@xs4all.nl

Archeologiehuis, Molenstraat 14, 5711 EW Someren
Open na afspraak, bel hiervoor Jacques van Ooijen op 06-36 14 12 02 of mail gewoonjacques@gmail.com