logo

Gebouwen

Heemkundekring De Vonder is gehuisvest in een complex van vier witte gebouwen aan de Molenstraat in Someren. De gemeente Someren is de eigenaar van de panden. Streetview van links naar rechts...

  • Archeologiehuis, Molenstraat 14, voormalige dienstwoning van het hoofd der landbouwschool.
  • Bibliotheek, Molenstraat 12, voormalige landbouwschool.
  • Heemkamer, achter Molenstraat 10, voormalige fietsenstalling van de landbouwschool.
  • Heemhuis, Molenstraat 10, voormalige dienstwoning van de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Het heemhuis het hoofdgebouw voor de activiteiten van De Vonder.

Het archeologiehuis is een museum waarvan de collectie bestaat uit archeologische vondsten uit Someren. Someren is rijk aan archeologische vondsten. Te bezoeken na afspraak.

De heemkamer is een museum waarvan de collectie bestaat uit nostalgische objecten rond de thema's aarde, water en vuur. De collectie is opgesteld in etalages langs het voetpad.

De bibliotheek stelt ruimte beschikbaar aan De Vonder voor activiteiten met meer mensen bij elkaar dan in het heemhuis mogelijk is.

Molenstraat

In het heemhuis bevindt zich de bibliotheek met veel papier. Er wordt niet gewoond en er zijn een beperkt aantal uren per week mensen in het gebouw. De CV-thermostaat is een Nefit Easy die verbonden is met wifi. Instelling kan met de hand maar ook op afstand via een telefoon-app. Voor de mensen is een temperatuur van 19 graden ideaal en de luchtvochtigheid is minder van belang. Papier kan niet goed tegen warmte en niet goed tegen lage luchtvochtigheid, niet goed tegen hoge luchtvochtigheid en niet goed tegen wisselingen van de luchtvochtigheid.

De temperatuurregeling

  • De basis-insteling is de temperatuur waarbij de luchtvochtigheid constant 60% zal zijn. Daarvoor wordt de thermostaat ingesteld op 7 graden boven de dauwpuntswaarde van de buitenlucht. Meestal is deze instelling 10 graden, bij droog winterweer is het een paar graden lager en bij benauwd zomerweer een paar graden hoger, soms veel hoger.
  • De standby-instelling is 15 graden en dat is voor de momenten dat er mensen verwacht kunnen worden. Dat is op dinsdag, woensdag en donderdag overdag.
  • Op de uren waarvan van te voren bekend is dat er mensen zijn is de temperatuur ingesteld op 19 graden. Dat is in ieder geval op dinsdagochtend van 9 tot 12 uur en op donderdagavond van 17 tot 21 uur.
  • Wil je op een ander moment in een warm heemhuis komen, meld dat dan aan bij Theo Knoops op 06 21 10 85 21.

Ieder die in het heemhuis is, kan met de hand de thermostaat op de gewenste waarde zetten. Een uurtje voor vertrek graag de thermostaat weer op de klok-stand.

In het archeologiehuis staat de verwarming constant op 15 graden en alle ruimtes zijn verwarmd.

De heemkamer wordt niet verwarmd.

XS
SM
MD
LG
XL
Heemhuis, Molenstraat 10, 5711 EW, Someren
Open voor bezoekers op dinsdagochtend van 9 tot 12 uur
en op donderdagavond van 19 tot 21 uur
(0493) 472 423 hkkdevonder@xs4all.nl
Het archeologiehuis is na afspraak open voor bezoekers
Bel hiervoor Jacques van Ooijen op 06-36 14 12 02 of mail gewoonjacques@gmail.com