logo

Werkgroep-dialect

Dialect

  • Jan van Eijk contactpersoon
    0493-491912 | j.eijk3@upcmail.nl
  • Gerard Slegers
  • Harrie Swinkels
  • Karel Velings

De leden van deze werkgroep proberen het Somerens en Astens dialect te bewaren voor het nageslacht. Voor Someren zijn de voormalige leden van de groep “ Mien en de Zömmerse hirre” vooral bezig om het Somerens dialect in beeld te brengen en te bewaren.

Website: www.dialectsomeren.nl

E-mail van deze werkgroep: redactie@dialectsomeren.nl

Historie

Het is begonnen toen de vereniging JOEK (jongeren onder elkaar) het plan opvatte om een Zömmers dictee te organiseren. Dat hebben ze vijf jaar volgehouden en daar komt ook het woordenboek 'Zömmers niet te beschrieve' vandaan. Toen JOEK stopte met het dictee, hebben enkele anderen het overgenomen en ook nog vijf jaar georganiseerd. De belangstelling liep terug en toen is het gestopt.

Ik kwam toen regelmatig bij Mien Willems - Van de Moosdijk in haar boekwinkel en zij stelde voor om door te gaan als dialectgroep, ze vond het jammer als dat zou stoppen. Ik heb toen Harrie Swinkels en Karel Velings benaderd en we zijn toen met z'n vieren verdergegaan als dialectgroep. Later is daar Louis van den Bosch nog bijgekomen.

We zijn met deze groep vaak bij elkaar geweest om ons Zömmers dialect vast te leggen. We hebben een website Dialect Someren.nl en zetten daar alle woorden die we nu ter beschikking hebben op, maar ook liedjes, verhalen en gedichten. Vaak hebben we ons ook laten horen met liedjes en verhalen onder de naam 'Mien en de Zömmerse Hirre'.

Helaas zijn Mien en Louis ons ontvallen en we zijn nu nog met zijn drieën, zij het op een laag pitje, met ons dialect bezig.

Maandelijks stellen we in het Contact nog een vijftal vragen aan de lezers over de betekenis van een aantal woorden. Er zijn iedere maand toch weer mensen die reageren. Soms leren ze iets van ons, maar het komt ook voor dat wij iets van de inzenders leren.

Deze beschrijving is van 9 augustus 2022 door Jan van Eijk.

XS
SM
MD
LG
XL
Heemhuis, Molenstraat 10, 5711 EW, Someren
Open voor bezoekers op dinsdag van 9 tot 12 uur en op donderdag van 19 tot 21 uur
(0493) 472 423 hkkdevonder@xs4all.nl
Het archeologiehuis is na afspraak open voor bezoekers
Bel hiervoor Jacques van Ooijen op 06-36 14 12 02 of mail gewoonjacques@gmail.com