logo

Werkgroep-dialect

Dialect

  • Jan van Eijk contactpersoon
    0493-491912 | j.eijk3@upcmail.nl
  • Gerard Slegers
  • Harrie Swinkels
  • Karel Velings

De leden van deze werkgroep proberen het Somerens dialect te bewaren voor het nageslacht.

De voormalige leden van de groep ‘Mien en de Zömmerse hirre’ zijn vooral bezig om het Somerens dialect in beeld te brengen en te bewaren. Daarvoor zijn ook spellingsregels opgesteld onder de titel: ‘Zouwe schriejve’.

Website: www.dialectsomeren.nl
E-mail: mailto:redactie@dialectsomeren.nl

Historie

Het is allemaal begonnen toen de vereniging JOEK (jongeren onder elkaar) het plan opvatte om een Zömmers dictee te organiseren. Dat werd vijf jaar gedaan en daar is ook het woordenboek 'Zùmmers, nie te beschrieve' uit voortgevloeid. Toen JOEK stopte met het dictee, namen enkele anderen de organisatie over. De belangstelling liep echter terug en toen kwam er, na opnieuw vijf jaar, een einde aan. Mien Willems-van de Moosdijk stelde toen voor aan Jan van Eijk om een dialectgroep op te richten. Ze vond het jammer als het zou stoppen. Jan benaderde Harrie Swinkels en Karel Velings en met z'n vieren gingen we aan de slag. Later kwam ook Louis van den Bosch daar nog bij.

We ontmoetten elkaar aanvankelijk wekelijks om het Zömmers dialect vast te leggen. In het verleden lieten we ons ook regelmatig horen met liedjes en verhalen onder de naam 'Mien en de Zömmerse Hirre'. Bovendien kwam er een website www.dialectsomeren.nl en die wordt nog steeds aangevuld met woorden, liedjes, verhalen en gedichten.

Helaas zijn Mien en Louis ons ontvallen, maar onze werkgroep is in 2022 aangevuld met Gerard Slegers en komt nog elke maand bij elkaar. We hebben maandelijks een dialectenrubriek in ‘t Contact met vragen over de betekenis van dialectwoorden, uitdrukkingen en gezegdes. Telkens komen er reacties en soms worden er ook ideeën aangedragen, waar we als werkgroep ons voordeel mee kunnen doen.

Werkgroep Zömmers dialect, juni 2023

XS
SM
MD
LG
XL
Heemhuis, Molenstraat 10, 5711 EW, Someren
Open voor bezoekers op dinsdagochtend van 9 tot 12 uur
en op donderdagavond van 19 tot 21 uur
(0493) 472 423 hkkdevonder@xs4all.nl
Het archeologiehuis is na afspraak open voor bezoekers
Bel hiervoor Jacques van Ooijen op 06-36 14 12 02 of mail gewoonjacques@gmail.com