logo

max of neo

» Werkgroep Film

Film

foto van de werkgroep

Als relatief nieuwe filmgroep bij heemkundekring “De Vonder Asten-Someren”, bestaande uit Theo Knoops, Jan en Geert van Horssen werken wij eraan om filmavonden in Asten en in Someren te organiseren. Begin 2019 is de eerste filmavond in Asten gehouden hetgeen een succes is geweest. Op dit moment zijn we bezig om de filmavond in Someren gestalte te geven.

Wat doen we hiervoor?

We zoeken naar oud filmmateriaal, dat nog niet vertoond is. Dit valt erg tegen omdat er geen materiaal meer wordt aangeleverd. Het is dan ook onvermijdelijk dat er beelden vertoond worden die al eens vertoond zijn. In een andere context geplaatst vinden wij dit redelijk om te doen. Daarnaast maken we nieuw filmmateriaal. Een film van ongeveer 12 minuten van graan malen tot een privé filmpje van bakker Peters is reeds af en bij  voorvertoning goed ontvangen.

Verder zijn we begonnen met het inventariseren en filmen van de diverse kerken en kerkschatten die Someren rijk is en rijk is geweest. Het altaar in de katholieke kerk en het orgel zijn hier voorbeelden van. We krijgen hierbij de medewerking van diverse bekende personen zoals Jack Swaanen, Ad van Seggelen, Aart van Leeuwen en Trudo Kuijpers.

In het kader van 75 jaar bevrijding hebben we een 8 tal filmpjes gemaakt van 5 minuten, die momenteel in museum Klok en Peel in de tentoonstelling “Death Valley” worden vertoond. Deze filmpjes zijn ook doorlopend vertoond in de veldbioscoop bij de molen van Asten.

Ook hebben we een unieke kans gekregen om een film van ca. 15 minuten te maken van Maria van Staveren, de jongste zus van Cor van Staveren. Hij was een verzetsstrijder van de zwarte plak, waar ook Frits de Bruijn bij hoorde. Uniek, omdat Maria van Staveren slechts bij zeer hoge uitzondering geïnterviewd wil worden. De heemkundekring van Deurne is erg jaloers op hetgeen we klaar hebben gespeeld. Daar hebben we op een lezingsavond deze film vertoond. Ook hier is dit met erg veel enthousiasme ontvangen.

(november 2019)

XS
SM
MD
LG
XL

Heemhuis, Molenstraat 10 Someren: gesloten wegen corona.
Archeologiehuis, Molenstraat 14 Someren: gesloten wegens corona.