logo

Werkgroep

Film

  • Begin 2019 is de eerste filmavond in Asten gehouden in de Oranjerie van Museum Klok en Peel met onder andere een eigen documentaire over het Patersklooster in Asten. Het kon nog net gefilmd worden want de paters stonden op het punt Asten te verlaten.
  • In september 2019 herdacht de Peel 75 jaar bevrijding. Vanuit Klok en Peel werd het project Death Valley De Peel geregeld. Aan dat project heeft de filmgroep een bijdrage geleverd. In het museum was een expositie ingericht met daarbij op vijf beeldschermen allerhande korte films over oorlogsgebeurtenissen in De Peel. Acht van deze films zijn door ons geschoten.
  • In september is bij de molen in Asten een veldhospitaal en veldbioscoop ingericht, ongeveer zoals de Amerikanen dat daar in september 1944 gedaan hebben. Onze acht filmpjes zijn daar in een doorlopende voorstelling op apparatuur van De Vonder vertoond.
  • We een unieke kans gekregen om een film te maken van Maria van Staveren, de jongste zus van Cor van Staveren. Hij was een verzetsstrijder van de zwarte plak, waar ook Frits de Bruijn bij hoorde. Uniek, omdat Maria van Staveren slechts bij zeer hoge uitzondering geïnterviewd wil worden. Ze is inmiddels overleden. De eerste vertoning was op een lezingsavond in Cultuurcentrum Deurne. Op 24 september 2024 zal deze film deel uitmaken van een lezing over het verzet.

We blijven dringend op zoek naar materiaal. Dus heeft u nog oude 8 mm filmpjes of videobanden liggen of kent U iemand die dat heeft, neem dan contact op met de secretaris van de heemkundekring. Wij zorgen ervoor dat deze films, mits bruikbaar voor vertoning, gedigitaliseerd worden waarna u het aangeleverde materiaal weer terug krijgt, samen met de gedigitaliseerde versie. Ook ideeën voor een nog te maken film zijn van harte welkom. Voor het digitaliseren kunnen wij een beroep doen op Kees Veldpaus, die daar zijn hobby van gemaakt heeft. Kees doet dat zo nauwgezet, dat dit aan het professionele grenst. Hierbij willen we ook de andere werkgroepen op roepen om na te denken over items waarover een film gemaakt zou kunnen worden. Op dit moment zijn we gestart met een film over de revisie van het processiepark in Ommel.

Heemhuis, Molenstraat 10, 5711 EW, Someren
Open voor bezoekers op dinsdagochtend van 9 tot 12 uur en op donderdagavond van 19 tot 21 uur (0493) 472 423 hkkdevonder@xs4all.nl


Archeologiehuis, Molenstraat 14, 5711 EW Someren
Open na afspraak, bel hiervoor Jacques van Ooijen op 06-36 14 12 02 of mail gewoonjacques@gmail.com


Deze website maakt geen gebruik van cookies

ADM

XSSMMDLGXL