logo

Zoeken

De website van heemkundekring De Vonder Asten-Someren bevat archiefmateriaal dat interessant is voor archiefonderzoekers. Wij ontvangen regelmatig verzoeken om informatie voor stamboomonderzoeken. Ons streven is om alles wat we hebben aan informatie en wat op grond van de AVP gepubliceerd mag worden ook daadwerkelijk hier online aanwezig te laten zijn. De kunst is om het te vinden.


Heel de site doorzoeken met Google

De meest veelzijdige manier van zoeken is met behulp van Google. Vul eerst een zoekwoord in, zet het klaar voor Google en stuur het dan op. De resultaten komen in een nieuw window. Bijzonder: alle pdf-bestanden die in de website staan zijn van het type doorzoekbaar en ook alles wat daar in voorkomt kan door Google gevonden worden.


Bidprentjes

De website herbergt een enorme collectie bidprentjes. Waarschijnlijk worden ze niet allemaal gevonden door Google. De bidprentjespagina heeft haar eigen zoeksysteem.

Ga naar de bidprentjespagina

Asten bewoningsgeschiedenis

Dit is echt bijzonder: tot 1938 heeft de gemeente Asten ongeveer 1000 adressen geteld waar sinds 1650 ooit gewoond is of nog gewoond wordt. Van al deze adressen is door intensief archiefonderzoek achterhaald wie er allemaal gewoond hebben. Het project nadert zijn voltooiing: ongeveer 100 adressen, allemaal in de kom van Asten, moeten nog aan de beurt komen. Privacywetgeving maakt dat gegevens van na 1938 niet zomaar gepubliceerd mogen worden. Publicaties van na 1938, bijvoorbeeld over de oorlog, zijn alleen geplaatst met toestemming van belanghebbenden. Asten bewoningsgeschiedenis heeft haar eigen zoeksysteem.

Ga naar Asten bewoningsgeschiedenis

Peelbelang

Asten, Someren en Lierop hebben een eeuw lang een weekblad gehad: het Peelbelang. Het weekblad bestaat nog steeds, alleen nu alleen voor Asten. Alle pagina's van alle uitgaven van 1921 tot en met 2011 zijn door ons gefotografeerd. Enigszinds teleurstellend is dat de fotokwaliteit onvoldende is voor doorzoekbaarheid. Er is dan ook geen zoeksysteem mogelijk waardoor het onvoldoende toegankelijk is. Maar toch: erin rondkijjken kan wel, voor wie dat graag doet.

Ga naar Peelbelang

Oud Schrift

Neem een kijkje direct in de oude archieven. Kenners van oud Nederlands en van oude handschriften hebben een aantal oude documenten overgeschreven in tekst, soms in het originele oud-Nederlands en soms in hedendaags Nederlands. De documenten zijn van het type doorzoekbaar pdf. Google doorzoekt ook deze bestanden. Er is geen apart zoeksysteem voor nodig en dat is er dan ook niet.

Ga naar Oud Schrift

Publicaties van De Vonder

Alles wat de Vonder ooit uitgegeven heeft staat in doorzoekbaar pdf hier op de website. Er is een register aan toegevoegd om makkelijk te vinden wat er allemaal ooit beschreven is.

Ga naar alle publicaties uit de geschiedenis van De Vonder

Naschrift

Deze pagina is bedoeld om bezoekers van de website te helpen alles te vinden wat er te vinden is. Heeft u op- of aanmerkingen, dan hoor ik dat graag. (Complimenten en klachten mag ook ;-)

mail op- of aanmerkingen
XS
SM
MD
LG
XL
Heemhuis, Molenstraat 10, 5711 EW, Someren
Open voor bezoekers op dinsdag van 9 tot 12 uur en op donderdag van 19 tot 21 uur
(0493) 472 423 hkkdevonder@xs4all.nl
Het archeologiehuis is na afspraak open voor bezoekers
Bel hiervoor Jacques van Ooijen op 06-36 14 12 02 of mail gewoonjacques@gmail.com